Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αίμα» στα εργασιακά ζητούν οι δανειστές – Τι θα αλλάξει σε μισθούς, συμβάσεις, απεργίες

image_print

Αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες αποφάσεις στα Εργασιακά θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η χώρα καθώς οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές. Εφόσον ισχύουν όλα όσα ζητά το ΔΝΤ τότε οδηγούμαστε σε ριζικές ανατροπές που θα πλήξουν εκατομμύρια πολίτες.

Η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου προαναγγέλλει σκληρές διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο με πιέσεις για «αίμα και δάκρυα»

Με βάση και το έγγραφο που βγήκε στο φως, οι αλλαγές που ζητούνται είναι μεγάλες.

1. Κατώτατος μισθός: Παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια. Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Σήμερα, ο βασικός μισθός των 586 ευρώ (ή 511 ευρώ για τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών) προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε τριετία. Αν πάμε στο καθεστώς του ενός ενιαίου μισθού για όλους, τότε πρακτικά θα υπάρξουν εργαζόμενοι με πείρα οι οποίοι θα χάσουν έως και το 30% των αποδοχών τους.

2. Καθορισμός του μισθού: Οι δανειστές, επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.

Αν το κράτος καθορίσει το μισθό στα 550 ευρώ, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο των αμοιβών με κατώφλι τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση θα κληθεί, λοιπόν, να ενεργοποιήσει το μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με πιθανότερο ενδεχόμενο μια νέα μείωση εντός του 2017, με πιθανότερο την αφαίρεση των επιδομάτων προϋπηρεσίας ή με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού από τους νεοπροσλαμβανόμενους, ώστε να είναι “συγκρίσιμος” με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

3. Ευελιξία αμοιβών (wage flexibility) και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση. Η ευελιξία των μισθών με συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης και μόνο όπως προτείνουν οι δανειστές θα φανερώσει την αδήλωτη εργασία και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή των αδήλωτων εισοδημάτων. 

4. Αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις: Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “δυο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: α) το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και β) την απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρώτο αναφέρεται στο όριο των νόμιμων απολύσεων και τονίζεται ότι “θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ, δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω.

5. Ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις: Σήμερα, εκτός 5 σπουδαίων λόγων (μεταξύ των οποίων κλοπή, δολιοφθορά, χρηματισμός) τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαιρούνται από τις απολύσεις. Οι δανειστές ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.

6. Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές: Το “αμυντικό λοκ άουτ”, που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το “επιθετικό λοκ άουτ” σε καταχρηστικές απεργίες με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση ζημιών. Στο κείμενο, αναφέρεται μάλιτα το παράδοξο ότι η “ανταπεργία” ψηφίστηκε στην Ελλάδα όταν δεν υπήρχε σε άλλες χώρες και καταργήθηκε όταν την εφάρμοζαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

 

7. Επέκταση συμβάσεων: Έχοντας ως «πάτωμα» ασφαλείας τον κατώτατο (νομοθετημένο) μισθό για τις ελάχιστες αμοιβές κάθε ατομικής ή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, η ευρωπαϊκή πρακτική ενθαρρύνει την αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την (υπό όρους) επέκταση όσων υπογράφονται σε επίπεδο κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας κ.α όπου έχει αναπτυχθεί κουλτούρα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Στην Ελλάδα κυριαρχούν, πλέον, οι ατομικές (σχεδόν για τους 8 στους 10 εργαζόμενους) και οι επιχειρησιακές συμβάσεις (163 μέσα στο πρώτο 5μηνο) ενώ οι ελάχιστες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές (μόνο 6 και 3, αντίστοιχα) δεσμεύουν μόνο τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τις υπογράφουν, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού (και αποχώρησης των εργοδοτών από τις οργανώσεις τους).

πηγη: in.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ιράν: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και απειλές Τραμπ

Ιράν - Αμερικανικοί βομβαρδισμοί και νέα κλιμάκωση της έντασης - 2026
image_print

Ιράν: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και απειλές Τραμπ

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται εκ νέου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέα σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Ιράν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Οι επιθέσεις έρχονται μετά τα περιστατικά στα Στενά του Ορμούζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προειδοποιεί πως κάθε νέα ενέργεια της Τεχεράνης θα προκαλέσει ακόμη πιο σκληρή αμερικανική απάντηση.

Η νέα στρατιωτική κλιμάκωση συνοδεύεται από αυξημένη ανησυχία στις χώρες του Περσικού Κόλπου, ενώ Μπαχρέιν και Κουβέιτ τέθηκαν εκ νέου σε κατάσταση συναγερμού λόγω φόβων για ιρανικά αντίποινα.

Νέοι βομβαρδισμοί σε στρατηγικούς στόχους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές επιδρομές στόχευσαν στρατιωτικές και λιμενικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές του νότιου Ιράν.

Μεταξύ των σημείων που φέρονται να επλήγησαν είναι τα νησιά Κις και Αμπού Μούσα στον Περσικό Κόλπο, το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς στα Στενά του Ορμούζ, η ναυτική βάση του Τσαμπαχάρ και το αεροδρόμιο του Ιρανσάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απάντησαν δυναμικά στις επιθέσεις που αποδίδουν στο Ιράν και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε νέα πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

Νέες απειλές και ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας

Παρά τη σκληρή ρητορική, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής σε διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε, η Τεχεράνη επιδιώκει νέα συμφωνία, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις του Ιράν.

Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν το ασταθές διπλωματικό περιβάλλον, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται παράλληλα με τις προσπάθειες διατήρησης διαύλων επικοινωνίας.

Συναγερμός σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

Η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήχησαν ξανά σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ, καθώς ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αναχαίτισης απέναντι σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδίδονται στις ιρανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, το Ιράν επιμένει στη θέση του για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.

Αυξάνεται η ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Η νέα αναζωπύρωση της κρίσης επηρέασε άμεσα τις διεθνείς αγορές, με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει σημαντική άνοδο, ενισχύοντας τους φόβους για περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εύθραυστη συμφωνία ανακωχής που είχε επιτευχθεί πριν από λίγες εβδομάδες δεν κατάφερε να επιλύσει τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Η νέα στρατιωτική επιχείρηση προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οδηγεί τη χώρα σε νέα πολεμική εμπλοκή χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση των επιχειρήσεων ενδέχεται να έχει σοβαρό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πίστα Motocross Κρηνίδων: Ολοκληρώνεται το έργο ηλεκτροδότησης

image_print

Σημαντική αναβάθμιση αποκτά η πίστα Motocross των Κρηνίδων, καθώς ολοκληρώνεται το έργο της μόνιμης ηλεκτροδότησής της, δίνοντας τέλος στη χρήση γεννητριών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Το έργο αφορά τη σύνδεση της πίστας με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμης παροχής χαμηλής και μέσης τάσης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.500 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτονται οι ανάγκες φωτισμού της πίστας, των χώρων εξυπηρέτησης και στάθμευσης, ενώ θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού χρονομέτρησης, των ανακοινώσεων, των αποδυτηρίων, του ιατρείου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση βραδινών αγώνων και ειδικών εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της αθλητικής εγκατάστασης.

Η ηλεκτροδότηση της πίστας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κρηνίδων, καθώς αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής για πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις motocross.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεράκτια αιολικά «μαμούθ» στο Θρακικό Πέλαγος – Σχέδιο για έργα ισχύος 600 MW

image_print

Το Θρακικό Πέλαγος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα συνολικής ισχύος 2,35 GW, με τη μεγαλύτερη επιμέρους ισχύ, 600 MW, να προβλέπεται για την περιοχή της Θράκης.

Η σχετική υπουργική απόφαση καθορίζει την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος ανά θαλάσσια ζώνη και τα ενδεικτικά σημεία σύνδεσης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για το Θρακικό Πέλαγος, ως σημείο σύνδεσης προτείνεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας, ενώ η περιοχή προορίζεται να φιλοξενήσει και την πιλοτική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε, όταν ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα να μπορούν να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει τις ανεμολογικές, βυθομετρικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, το Θρακικό Πέλαγος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον ενεργειακό ρόλο της Θράκης και να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en