Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

«Έναρξη 2ου Φεστιβάλ VIA Egnatia»

image_print

Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που μας ενώνει.

Το 2ο Φεστιβάλ της Via Egnatia είναι ήδη γεγονός δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης «και διοργανώνεται στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Via Egnatia και της παράλληλής της, σύγχρονης  Eγνατίας Οδού,  που έχουμε εντάξει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020.  Αξιοποιούμε έτσι τα  γεωπολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, που προέκυψαν από τη μακρά πορεία στο χρόνο της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Via Egnatia, που είχαμε την τύχη να διασχίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συνιστούν ένα πολυσήμαντο πλέγμα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και την οικονομία του παρόντος. …Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις διαστάσεις που επιτρέπουν οι καιροί της οικονομικής κρίσης, με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία στην κοινωνική και πολιτισμική συνοχή της Περιφέρειάς μας, του Τόπου μας»

Το 2o Φεστιβάλ VIA EGNATIA ανοίγει τις πύλες του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας την Πέμπτη 18 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για να υποδεχθεί την πρώτη εκδήλωση  Παρουσίαση – Ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ενώ ακολουθεί  Χορωδιακή Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής με καταξιωμένους καλλιτέχνες  που θα μας ταξιδέψουν.

Το πρόγραμμα συνεχίζει από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την Παρασκευή και το Σάββατο 26-27 Αυγούστου με αθλητικές δράσεις στο Νέστο ποταμό με Καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, Έκθεση Ζωγραφικής – Φωτογραφίας και Συναυλίες με ηχηρά ονόματα, τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι θα χορέψουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά.

Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας την Τετάρτη 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Πολιτιστικό Αντάμωμα από Χορευτικούς Συλλόγους της  Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.

Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για τους μικρούς μας φίλους στις πηγές Κεφαλάριου Δοξάτου και στην Πλατεία μετά την Παρουσίαση για τη σημασία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα ξεκινήσει παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό από τους τοπικούς συλλόγους και εκδήλωση Οινο-γευσιγνωσίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργανώνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, το Κυνήγι του Θησαυρού Via Egnatia, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αρχαία και Σύγχρονη Εγνατία Οδό, Επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών και μεγάλη συναυλία με το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας “Stavento”. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και από την Τραϊανούπολη θα ξεκινήσει το «Via Egnatia Run» ένας αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων ως ταυτότητα και σημείο αναφοράς του “VIA EGNATIA”, ενώ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης θα λάβουν χώρα δύο μουσικές εκδηλώσεις: παραδοσιακά δρώμενα με γκάιντες και χορωδιακή   συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τις τριήμερες γιορτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Λευκή Νύχτα είναι η γιορτή των εμπορικών καταστημάτων και των καταναλωτών που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Κομοτηνής από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Στο Βυζαντινό Φρούριο το ίδιο βράδυ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας  με θέμα «Εργασίες περαίωσης και ανάδειξης του Κάστρου της Κομοτηνής», καθώς και η Κεντρική Συναυλία  με την υπέροχη τραγουδίστρια          Φωτεινή Βελεσιώτου. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μετά την ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή δράση ποικίλων εκδηλώσεων από τα Στέκια όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης και θα καταλήξει με το χορευτικό αντάμωμα «Τι τρανός χορός θα γένει» στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση – συζήτηση για την Αρχαία Εγνατία Οδό σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στη Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ στην Κεντρική Πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα «Synergia στη Ροδόπη» από το κίνημα καταναλώνω ότι παράγω.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της ΠΑΜΘ, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι οι ΕΡΤ3 και τα ραδιόφωνα 102 FM και 95,8FM και ΕΡΤ Καβάλας, Κομοτηνής και Ορεστιάδας.

d998c638-3ce5-43ae-97b8-12b025bbb9d2 5961bae8-ddb7-4beb-9653-ae1ddbd2240f b203a454-8eef-4bd4-a340-498deec6f7c0 c1636828-ba0f-439f-bccf-4287b458f3b6

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: 1.500 ευρώ τον μήνα για στέγαση και σίτιση παθολόγων στο Νοσοκομείο

Δράμα-οικονομικό κίνητρο για στέγαση και σίτιση Ειδικών Παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
image_print

Σε εφαρμογή τίθεται η απόφαση του Δήμου Δράμας για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων ύψους έως 1.500 ευρώ μηνιαίως, με στόχο την κάλυψη εξόδων στέγασης και σίτισης τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων που θα στελεχώσουν το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης του προβλήματος στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχθηκε στο γραφείο της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας τον νέο Ειδικό Παθολόγο, Πέτρο Γλούφτσιο, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει υπηρεσία στο Νοσοκομείο.

Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο γιατρό και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Δράμας.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Καρατζόγλου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελεί καθοριστική παρέμβαση για την κάλυψη κρίσιμων ιατρικών θέσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», Παρθένα Κιόρτεβε, καθώς και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή», Χρήστος Μπακόπουλος.

Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Ο Δήμος Δράμας γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θεσπίζει οικονομικό κίνητρο έως 1.500 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση και τη σίτιση τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων του Ε.Σ.Υ., με στόχο την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει συνεργασία και αποφασιστικότητα, μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.»

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θάσος: Συνελήφθη αλλοδαπός για διακεκριμένη κλοπή και απόπειρα διάρρηξης

Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Θάσο μετά τη σύλληψη αλλοδαπού για απόπειρα διάρρηξης επιχείρησης
image_print

Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προχώρησαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση απόπειρας διάρρηξης επιχείρησης και κλοπής οχήματος στο νησί.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμη τρεις άγνωστοι συνεργοί, οι οποίοι αναζητούνται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς και δύο ακόμη δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εντοπίστηκαν να επιχειρούν να διαρρήξουν επιχείρηση σε οικισμό της Θάσου. Σε κοντινή απόσταση φέρεται να τους περίμενε τέταρτος συνεργός, ως οδηγός Ι.Χ.Φ. οχήματος.

Με την εμφάνιση των αστυνομικών οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας τρία τελάρα με σακούλες. Ένας από αυτούς ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, προβάλλοντας αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Από την προανάκριση του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας και του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου προέκυψε επίσης ότι το βράδυ της 6ης Ιουλίου οι δράστες είχαν αφαιρέσει το Ι.Χ.Φ. όχημα που χρησιμοποιούσαν από οικισμό της Θάσου.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα τρία τελάρα, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ζευγάρι γάντια, μία κουκούλα τύπου Full Face και είδη ρουχισμού που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καβάλα: Αποζημιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ σε 257 αμυγδαλοπαραγωγούς

Καβάλα-αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε αμυγδαλοπαραγωγούς για απώλεια παραγωγής 2023
image_print

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.700.823,41 ευρώ θα πιστωθούν σήμερα, 8 Ιουλίου 2026, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 257 αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με ενημέρωση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννη Πασχαλίδη.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ΚΟΕ για απώλεια παραγωγής του 2023 και καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης, χθες, 7 Ιουλίου 2026, πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς Καβαλιωτών δικαιούχων επιπλέον αποζημιώσεις συνολικού ποσού 147.593,94 ευρώ.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για τις αποζημιώσεις ΚΟΕ αμυγδάλων ήταν καταλυτικές.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την άριστη συνεργασία καθώς και όλους τους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Είδα από κοντά, όπως κάνω πάντα, τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en