ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όχι της Βουλής στο δημοψήφισμα για την “μικρή ΔΕΗ” | Αντιπαράθεση Χ.Α. – ΔΗΜ.ΑΡ

Το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την απουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκρινε ότι, βάσει Συντάγματος, δεν συντρέχουν οι λόγοι και δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημά της, να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση τόσο δια του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη όσο και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα εστίασαν τα πυρά τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. καταγγέλλοντάς τον για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή, με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, κατήγγειλαν τη διαδικασία ως άκυρη και αποχώρησαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η συζήτηση

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ και κάλεσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να μην προχωρήσουν σε μια απόφαση που θα αποτελέσει κακό κοινοβουλευτικό προηγούμενο.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης εξαπέλυσε επίθεση με αντισημιτική χροιά στον Φ.Κουβέλη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι «δούλος των Εβραίων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου» και για τον λόγο αυτό ζητά να διαχωριστούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ. Χαρακτήρισε, δε, τη στάση που τηρεί η ΧΑ για το θέμα της ΔΕΗ πατριωτική, σε αντίθεση με εκείνους που ψηφίζουν το ξεπούλημά της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη “μικρή ΔΕΗ”- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων.

Την ίδια ώρα, στο περιστύλιο της Βουλής είχε συγκεντρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προχώρησε σε μια δήλωση, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version