ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Όλες οι οικονομικές ελαφρύνσεις λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει ήδη όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής των πολιτών στην Ελλάδα.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων σε μισθωτούς επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από τον ιό. Για να βοηθηθούν επίσης οι επιχειρήσεις στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η μείωση του ενοικίου που αποδίδουν στους εκμισθωτές ακινήτων.  

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης καθώς και όσοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης από τους εργοδότες τους το αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορούν να μην καταβάλουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς την εφορία. Θα τις καταβάλουν 4 μήνες αργότερα δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά σε περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος που θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ.

Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού μισθού τους.

Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται στα περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, προβλέπεται ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου- σε περίπτωση που το νοικιάζουν- για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για α’ κατοικία. Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή για 4 μήνες των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Να πούμε τέλος πως μειώνεται στο 6% από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται σε προϊόντα, όπως είναι:

(α) οι μάσκες και τα γάντια,
(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,
(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και
(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει έως τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορoνοϊού.

businessnews.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version