ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ| Αυτή είναι η τελική απόφαση

Τι έγινε τελικά με το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Τι αποφασίστηκε.

Σε λιγότερο από 24 ώρες έκλεισε το ζήτημα με το ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Χθες, όλη τη μέρα, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι καταναλωτές ήταν σε αναβρασμό, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τι θα γίνει τελικά με το μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά. Τι συνέβη και ποια είναι η τελική απόφαση;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε να κλείνουν τα μαγαζιά 2 ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το ωράριο να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Τι ζητά η Αθήνα για το ωράριο καταστημάτων

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας»

Η οριστική απόφαση για το νέο ωράριο στα καταστήματα

Τελικά, κρίθηκε ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές παράμετροι που δεν μπορούν να αγνοηθούν σε μια τέτοια απόφαση. Για παράδειγμα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων, αλλά και το μειωμένο ωράριο εργασίας που συνεπάγεται αυτομάτως εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες για τους υπαλλήλους.

Έτσι, το «μπαλάκι» πήγε στους Εμπορικούς Συλλόγους για να αποφασίσουν, να προτείνουν, ή να μην προτείνουν το μειωμένο ωράριο. Με απλά λόγια, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ώρες λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Γιατί δεν εφαρμόζεται μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά

Το σκεπτικό περιγράφεται συνοπτικά στην παρακάτω δήλωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Και εξήγησε:

Μπάχαλο και διαρροές για το νέο ωράριο

Το θέμα άνοιξε αρχικά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας να παίρνει σειρά και να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εάν και εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με φορείς της αγοράς, και υπήρξαν διαρροές ότι το ωράριο θα ήταν το θέμα της συνάντησης.

Λίγο αργότερα, όμως, κυβερνητικές πηγές απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζεται το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα.

Έτσι, στη συνέχεια και ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε με αυτή τη γραμμή και ξεκαθάρισε ότι, πράγματι, «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

ieidiseis.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version