Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ασφάλιση έμειναν 25.000 επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη

Κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή ή, στην καλύτερη περίπτωση, να χάσουν την περιουσία τους: την ίδια στιγμή, παρότι χρεώνονται με υπέρογκα ποσά για την υγειονομική τους περίθαλψη, δεν έχουν κάλυψη, επειδή χρωστούν εισφορές, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τον γιατρό και το νοσοκομείο!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το πρόβλημα αφορά 400.000 ασφαλισμένους με οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που μπορεί να φτάσουν τους 800.000 μέσα στο 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των επαγγελματιών. Μόνο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) εκτιμάται ότι 20.000-25.000 μέλη του είναι ανασφάλιστα.
Μη διαθέτοντας ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορούν να σφραγίσουν βιβλιάρια υγείας και έτσι, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα. Κι όμως, παρότι δεν έχουν ασφάλιση, χρεώνονται με εισφορές υγειονομικής περίθαλψης: με αυτόν τον τρόπο έχουν προστεθεί 4 δισ. χρέους στους επαγγελματίες, σύμφωνα με γνωμοδότηση του συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Αντώνη Μανιτάκη, στην οποία επισημαίνεται ρητά ότι πρόκειται για παράνομες χρεώσεις. Παράλληλα, τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας ως προς την αναλογικότητα στα βάρη των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, σε σχέση με τα έσοδα που έχουν (ή μάλλον, δεν έχουν…) οι επαγγελματίες.
Μάλιστα, με βάση τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Ανασφάλιστων και Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης πρόκειται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στον Άρειο Πάγο -αν χρειαστεί, δε, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Δεν χρωστάμε, μας χρωστούν: αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα χρεωθήκαμε χωρίς να έχουμε υγειονομική κάλυψη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χάρης Ευθυμιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, οι επαγγελματίες δυσκολεύονταν μεν να πληρώσουν τις εισφορές τους, «τουλάχιστον όμως είχαμε μεροκάματο» λένε. «Τώρα, οι εισπράξεις μας επαρκούν ίσα ίσα για τα λειτουργικά έξοδα, τη δυσβάσταχτη φορολογία και τις εισφορές των εργαζομένων…», προσθέτουν, υπενθυμίζοντας ότι κάθε τριετία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε υψηλότερη κλίμακα εισφορών στον ΟΑΕΕ.
«Καλύπτουν το ΙΚΑ των εργαζόμενων και οι ίδιοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντιμετωπίζοντας έτσι τον κίνδυνο των κατασχέσεων» σημειώνει ο α’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Ηλιάδης.
Η ρύθμιση που πρότεινε το Ταμείο κρίνεται ως μάλλον ανεφάρμοστη, αφού ο επαγγελματίας καλείται να πληρώνει την τρέχουσα δόση και μία δόση της ρύθμισης -δηλαδή, περί τα 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Ωστόσο, αν οι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές, είναι αυτονόητο ότι είναι ακόμη δυσκολότερο να πληρώνουν και τη ρύθμιση, την ώρα που ο τζίρος μειώνεται και η φορολογία αυξάνεται: «Με αυτήν τη μέθοδο, το Ταμείο δεν έχει εισπράξει τίποτα, ενώ, αν έβαζε μια χαμηλή εισφορά, της τάξης των 200 ευρώ τον μήνα, θα συγκέντρωνε από 400.000 ανασφάλιστους κοντά στο 1 δισ. ευρώ», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
Σημειωτέον ότι στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας που εντάχθηκε στη ρύθμιση καθυστερήσει έστω και μία ημέρα, αυτομάτως χάνει τη δυνατότητα διακανονισμού, όλο το ποσό είναι άμεσα απαιτητό και τοκίζεται. Αν η οφειλή είναι πάνω από 5.000 ευρώ (δηλαδή, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους), ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οι αρχές να προχωρήσουν σε δέσμευση χρημάτων από τραπεζικό του λογαριασμό ή ακόμη και σε κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων. Αν, δε, το χρέος ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ο οφειλέτης διώκεται ποινικά.
«Επί 24 χρόνια ήμουν συνεπής. Τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκα σε αδυναμία: το Ταμείο μου με χρέωσε με επιτόκιο 3%, σαν να είχα πάρει δάνειο, ενώ με έστειλε και στα ποινικά δικαστήρια, όπου μου επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών» σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Καπούλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου (που, πλέον, εκτός από το χρέος στο ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να πληρώσει και για την ποινή των πέντε μηνών που του επέβαλε το δικαστήριο). «Ο ΟΑΕΕ είναι το μοναδικό ταμείο όπου ισχύει το μέτρο της ποινικής δίωξης για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ -και είναι ντροπή…» πρόσθεσε.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο Σύλλογος Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης διεκδικεί:
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
– Αποποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
– Διαγραφή των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσοι έχουν οφειλές (και, ως εκ τούτου, δεν έχουν υγειονομική κάλυψη).

ΜΑΡΤΥΡΙΑ «Πληρώνουμε 6.000 ευρώ τον χρόνο για αυτασφάλιση…»
«Η γυναίκα μου είναι καρκινοπαθής. Ευτυχώς, κατάφερα και της έβγαλα βιβλιάριο της Πρόνοιας, επειδή δεν είχαν να καλύψω 60.000 ευρώ για τις θεραπείες της. Εγώ, που είμαι καρδιοπαθής και διαβητικός, πηγαίνω στο Κοινωνικό Ιατρείο…» λέει ο κ. Νίκος Σεφέρογλου. Ο κ. Σεφέρογλου ασχολούταν για χρόνια με το εμπόριο ενδυμάτων, το τελευταίο διάστημα ωστόσο βρέθηκε σε αδυναμία, με αποτέλεσμα η οφειλή του στον ΟΑΕΕ -μαζί με τους τόκους- να φτάσει τις 15.000 ευρώ και να μην έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Στην ίδια θέση βρίσκονται και πολλοί ακόμη επαγγελματίες: από έναν από αυτούς, όταν χρειάστηκε να εισαχθεί επειγόντως στο ΑΧΕΠΑ για αφαίρεση χολής, «του ζήτησαν εισιτήριο 200 ευρώ. Στη συνέχεια, τον έστειλαν στο ‘Παπαγεωργίου’, όπου του ζήτησαν άλλα 250 ευρώ. Μετά από παρέμβαση του συλλόγου μας είπαν μπροστά στις κάμερες ότι το χρέος μεταφέρθηκε στον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ. Τελικά, είχε βεβαιωθεί στην εφορία…» περιγράφει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χάρης Ευθυμιάδης. «Πληρώνουμε 6.000 ευρώ τον χρόνο στο Ταμείο μας, για να κάνουμε αυτασφάλιση. Σε οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία αν πληρώναμε αυτό το ποσό θα είχαμε τις καλύτερες υπηρεσίες -χωρίς τόκο, αν χάναμε μία δόση, και χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσης και ποινικής δίωξης» υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Καπούλας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ FACEBOOK
Έχοντας κοινά προβλήματα, οι επαγγελματίες άρχισαν να συζητούν και να οργανώνονται μέσα από το facebook. Κάθε επαγγελματίες ήξερε άλλους δέκα, που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Έτσι δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, ο οποίος από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα έχει εγγράψει 600 μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.anasfalistoi.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κηφισιά | Ξέχασαν αγόρι 4,5 ετών σε σχολικό για έξι ώρες – Δύο συλλήψεις

Δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σχηματίστηκε σε βάρος ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου, της συνοδού και του ιδιοκτήτη της εταιρείας των οχημάτων που είχε μισθώσει η Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι άφησαν ένα αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες μέσα στο λεωφορείο.

Ο πατέρας του ανήλικου παιδιού προχώρησε στην υποβολή καταγγελίας για το περιστατικό.

Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του, παρέδωσε τον γιο του στο σχολικό, για τη μεταφορά του στο 2ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς. Εκεί, ανακάλυψαν κατά τις μεσημεριανές ώρες ότι το παιδί δεν βρισκόταν στο σχολείο.

Από το νηπιαγωγείο κάλεσαν τους γονείς για να τους ενημερώσουν πως το παιδί δεν είχε δώσει το «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το παιδί είχε αποκοιμηθεί στα πίσω καθίσματα, όπου και εντοπίστηκε το μεσημέρι.

Το αγοράκι φέρεται να έμεινε μέσα στο λεωφορείο από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου όπως και η συνοδηγός.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en