Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Χρυσάφης | Χρηματοδοτήσεις 104 εκατ. ευρώ για έργα που αλλάζουν τον Δ.Σερρών

Χρηματοδοτήσεις έργων ύψους 49,5 εκατ.ευρώ πέτυχε την τελευταία διετία ο Δήμος Σερρών, ενώ έχει εξασφαλίσει ακόμη 54 εκατ. ευρώ για έργα που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τους επόμενους μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2020 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα Αστέρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

«Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 104 εκατ.ευρώ, ένα πρωτοφανές ποσό που φέρνουμε για έργα υποδομής και δράσεις ως αποτέλεσμα της επίπονης και απαιτητικής δουλειάς που έχει γίνει από όλο τον μηχανισμό του Δήμου την τελευταία διετία σε μελέτες και ωριμάνσεις», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με τις νέες προτάσεις ύψους 32,6 εκατ. ευρώ που ωρίμασε και υποβάλλει η Δημοτική Αρχή στο πρώτο εξάμηνο, το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων ξεπερνά τα 137 εκατ.ευρώ.

«Πετύχαμε πολλά, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί με εργώδη προσπάθεια από τους Αντιδημάρχους, τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου.
Παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, που σημάδεψαν το πρώτο μισό της θητείας μας, προχωρούμε σταδιακά στη μεταμόρφωση του Δήμου μας σε έναν καθαρό, όμορφο, λειτουργικό και ανθρώπινο Δήμο με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές. Έναν Δήμο που αξίζει κάποιος να ζει», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Ο Δήμαρχος Σερρών παρουσίασε μία σειρά παρεμβάσεων που άλλαξαν την καθημερινότητα των Δημοτών και συγκεκριμένα βελτίωσαν την καθαριότητα, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής στον Δήμο.

«Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις καλλωπισμού και πρασίνου, στη δημιουργία αρδευτικού δικτύου για τους χώρους πρασίνου καθώς και σε συντηρήσεις και αναπλάσεις των δύο Κοιλάδων της πόλης, των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Βαρβάρας.

Η πόλη μας γέμισε με χρώματα. Οι πλατείες και οι είσοδοι της πόλης, πλατείες σε χωριά, κυκλικοί κόμβοι, παρτέρια και μικρές γωνίες μέσα στον αστικό ιστό μεταμορφώθηκαν.

Εξωραΐσαμε 19 σημεία στην πόλη των Σερρών και 9 σημεία στα χωριά», τόνισε ο κ.Χρυσάφης.
Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη το πιοεκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων εδώ και χρόνια, συνολικού μήκους 45 χλμ. αστικού οδικού δικτύου και εκατοντάδες αστικές παρεμβάσεις με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε τη μελέτη για την αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών, συνολικού μήκους 103 χλμ, εκ των οποίων τα 28 χλμ δημοπρατούνται άμεσα.

Στον τομέα της λειτουργικότητας, ο κ.Χρυσάφης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και τα έργα που ξεκινούν για τη δημιουργία ενός έξυπνου Δήμου.
Επιπρόσθετα, έδωσε έμφαση στις δράσεις του Δήμου για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων που περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους δρόμους της πόλης και των χωριών.

Έτσι, ολοκληρώθηκαν 1.080 περισυλλογές αδέσποτων, 1.675 υιοθεσίες, 601στειρώσεις, 1.392 εμβολιασμοί, ενώ προστέθηκαν 135 Νέα Κλουβιά Φιλοξενίας στο Δημοτικό Κυνοκομείο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων.

Ο κ.Χρυσάφης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες προχώρησε σε μείωση στην τιμή του νερού κατά 30% στα χωριά και 10% στην πόλη καθώς και σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Δημοτική Αρχή άπλωσε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι, μεταξύ άλλων λειτούργησαν τρεις νέες δομές Υγείας για την ενίσχυση της πρόληψης και της κοινωνικής προστασίας στον Δήμο Σερρών, που στεγάζονται στο Κληροδότημα Αποστολίδη: Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το ΚΕΠ Υγείας και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας

«Προχωρήσαμε σε 54 δράσεις και παρεμβάσεις COVID ύψους άνω των 2,3εκατ.ευρώ, εκ των οποίων η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1,72 εκατ. ευρώ.

Διαθέσαμε, δηλαδή, ως Δήμος επιπλέον πόρους ύψους 636.700 ευρώ από ίδια έσοδα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και τη στήριξη των συνδημοτών μας», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου την τελευταία διετία μέσω της ενίσχυσης της θεσμικής του θέσης, της παραγωγής πολιτιστικού και καλλιτεχνικού έργου και του τουρισμού.

«Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος, αποφασιστικότητα και αφοσίωση τον αγώνα για να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο μας, όπως δεσμευτήκαμε απέναντι στους συνδημότες μας.
Σε αυτή την πορεία πιστεύω ότι είμαστε όλοι σύμμαχοι.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας…», κατέληξε ο κ.Χρυσάφης.

serrespost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Τσάκας | Από τη Δυτική Ελλάδα ξεκινάει η τροφοδοσία πόλεων με τη σύγχρονη τεχνολογία του LNG

Την έναρξη των μεγάλων έργων υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Βασίλης Κοτρώνης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τη ΔΕΔΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, καθώς και παραγωγικοί και οικονομικοί φορείς της Περιφέρειας, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Το φυσικό αέριο θα φθάσει, σε πρώτη φάση, στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023, ενώ η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Έως το 2023, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), αριθμός ο οποίος
θα είναι πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε, σχετικά: «Ένα σημαντικό έργο που θα βγάλει τη Δυτική Ελλάδα από την ενεργειακή απομόνωση και θα αποτελέσει μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Σύντομα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου θα έχουνπρόσβαση στο φυσικό αέριο. Τουλάχιστον 8.000 καταναλωτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα καύσιμο με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το πετρέλαιο. Το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και θα ενισχύσει την απασχόληση, καθώς στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας».

Μ. Τσάκας: Πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γυρίζει σελίδα, περνώντας σε μια νέα ενεργειακή εποχή. Ξεκινώντας από την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, η ΔΕΔΑ υλοποιεί ένα μοναδικό έργο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το έργο είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Βαρκελώνη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Πάτρα, που τροφοδοτείται με LNG», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αμέριστη στήριξή του στη διοίκηση και το έργο της ΔΕΔΑ, καθώς και προς τους κύριους «συνοδοιπόρους» σε αυτή την προσπάθεια: τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσάκας, η τροφοδοσία της Πάτρας θα γίνεται μέσω δεξαμενών, εγκατεστημένων στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) της Πάτρας. Στις δεξαμενές αυτές, θα αποθηκεύεται το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και στον ίδιο χώρο θα επαναεριοποιείται προκειμένου να μεταφερθεί, ως αέριο πλέον, με χαλύβδινους και πλαστικούς σωλήνες, σε όλους τους δρόμους της πόλης.

«Η ΔΕΔΑ εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πιο αυστηρές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων» υπογράμμισε ο κ. Τσάκας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στην «επόμενη ημέρα» των δικτύων της ΔΕΔΑ τα οποία, εκτός από φυσικό αέριο, θα διανέμουν ανανεώσιμα αέρια καύσιμα, με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

«Πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε την κατάσταση, η ΔΕΔΑ είχε κάνει μια στρατηγική επιλογή που σήμερα τη δικαιώνει: είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχθεί στα δίκτυά της το τοπικά παραγόμενο βιομεθάνιο και υδρογόνο», σημείωσε ο κ. Τσάκας, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναμένει πλέον από την ΡΑΕ την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για να υλοποιήσει τα πρώτα, στην Ελλάδα, πιλοτικά έργα παραγωγής, έγχυσης και διανομής βιομεθανίου. Επιπλέον, η ΔΕΔΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ό, τι αφορά την προοπτική διανομής υδρογόνου μέσα από τα δίκτυά της, ετοιμάζοντας πιλοτικό έργο με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου», για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα και θέρμανση ενός οικισμού.

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου, τονίζοντας:

«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης για όλους μας. Μία μέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται. Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».

Ο  κ. Φαρμάκης έκανε εκτενή αναφορά στις συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 και έφτασαν έως του σημείου, αφενός να υπερδιπλασιαστούν οι αρχικώς προβλεφθέντες οικιακοί χρήστες των τοπικών δικτύων και αφετέρου, η ΔΕΣΦΑ να εντάξει στο σχέδιο ανάπτυξής της, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα και,καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στο εγχείρημα και δούλεψαν αποτελεσματικά γι΄ αυτό. Ειδικότερα ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, λοιπόν, τη ΔΕΔΑ και προσωπικά τον Μάριο Τσάκα γιατί κράτησε τον λόγο του και έτρεξε τις διαδικασίες με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη, αλλά και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μας συνέδραμε σε όλη αυτή την πορεία. Και θέλω, βέβαια, να ευχαριστήσω τους Δημάρχους που συνέδραμαν την προσπάθεια, τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών φορέων, αλλά και τους συνεργάτες μου, μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Όλοι μαζί δώσαμε μία υπόσχεση στους εαυτούς μας και στους συμπολίτες μας και όλοι μαζί εργαστήκαμε με πατριωτισμό, θα έλεγα, για να τηρήσουμε την υπόσχεση: Τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα γίνουν, και θα γίνουν τώρα!».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ κ. Βασίλης Κοτρώνης τόνισε πως τα έργα της εταιρείας στη Δυτική Ελλάδα αλλάζουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας αυτής, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα οικονομία με ευκαιρίες απασχόλησης για το σύνολο του τεχνικού κόσμου. Εντάσσονται δε, τα έργα αυτά, στην ιδιαίτερη στόχευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα, ο κ. Κοτρώνης δήλωσε πως με τη δημοπράτηση και την υλοποίηση έργων δικτύου φυσικού αερίου ύψους 300.000.000 ευρώ για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η ΔΕΔΑ στέκεται στα πόδια της πιο ισχυρή από ποτέ, έτοιμη για τις ενεργειακές προκλήσεις τουμέλλοντος.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβαλίωτης διένυσε 2080χλμ για να τιμήσει την Μικρασιατική καταστροφή και την γενοκτονία των Ποντίων

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε ο Καβαλιώτης Χρόνης Μυλωνάς, για να μνημονεύσει τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 Το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαΐου κολύμπησε από το Παληό μέχρι το μνημείο των Ποντίων (περιοχή Δικαστηρίων), όπου τον υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Κυριάκος Σταυρίδης.
 Η «μοναχική και αυτόνομη προσπάθεια», όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε από το Μόναχο και κατέληξε στο άγαλμα του Πόντιου μαχητή στην Καβάλα, διανύοντας συνολικά 2080 χιλιόμετρα.
Η προσπάθειά του ήταν μικτή, με ποδήλατο, τρέξιμο και κολύμπι, και έχει να κάνει με την ένωση τεσσάρων σημείων.
 Πιο αναλυτικά, ο Χρόνης Μυλωνάς:
– διένυσε απόσταση 1900 km με ποδήλατο, από τον ναό των αγίων Πάντων στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, έως τον ναό του αγίου Παντελεήμονος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής
έτρεξε 180 km έως το Κοκκινόχωμα Καβάλας, όπου βρίσκεται η πλατεία Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ελλήνων του Πόντου
– κολύμπησε 6km από το Παληό Καβάλας έως το άγαλμα του Πόντιου Μαχητή.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξεκινάει στις 12 Ιουλίου το καλοκαιρινό ωράριο των καταστημάτων

Στην τελευταία συνεδρίαση του, ο εμπορικός σύλλογος Καβάλας, συζήτησε και αποφάσισε το καλοκαιρινό ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Μιλώντας λοιπόν στην κάμερα του Ena Channel, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης, έκανε γνωστό ότι στην συνεδρίαση αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το καλοκαιρινό ωράριο που ίσχυε πριν από την πανδημία και αυτό σημαίνει ότι το ωράριο διαφοροποιείται το απόγευμα, δηλαδή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά αντι για 6 με 9 , 6:30 με 9:30.

Την ίδια ώρα ο κ. Λεμονίδης δηλώνει ότι η άρση των περιοριστηκών μέτρων και τα βήματα προς την κανονικότητα θεωρούνται θετικά για τα καταστήματα λιανεμπορίου και θα έπρεπε η χαλάρωση αυτή να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: