Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Χαρά Κεφαλίδου | Κατάθεση Ερώτησης για Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας

Πρόσφατα συναντηθήκαμε με πτυχιούχους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εδρεύει στη Δράμα και με ενημέρωσαν για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί λόγω της μη κύρωσης και καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πτυχίο τους να έχει απαξιωθεί, να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν και να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στην εύρεση εργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας έχει περάσει από πολλές περιπέτειες. Η πιο πρόσφατη είναι όταν τον Απρίλιο του 2019 ο προκάτοχό σας κ. Γαβρόγλου με τον περιβόητο Νόμο του προχώρησε στη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, σχέδιο, κριτήρια και προγραμματισμός. Με τον ίδιο Νόμο καταργήθηκε το μοναδικό Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου της χώρας, αυτό της Δράμας. Σύμφωνα με τον Νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το τμήμα θα παρέμενε σε λειτουργία για ακόμη 5 έτη μέχρι να αποφοιτήσουν όλοι οι φοιτητές του. Τότε είχαμε επισημάνει τα σοβαρά ζητήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια κατάργηση, μεταξύ αυτών και τις επιπτώσεις που θα είχε στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του.

Σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτά αναφέρονται ρητά στο υπ. αριθμ. πρωτ. 347949/01.12.2008 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το ΓΕΩΤΕΕ. Με το έγγραφο αυτό το Υπουργείο ζητά από το Επιμελητήριο τις απόψεις του αναφορικά με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), με το οποίο καθορίζονταν και κατοχυρώνονταν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων διαφόρων σχολών και τμημάτων, μεταξύ αυτών και του συγκεκριμένου Τμήματος.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του σχεδίου ΠΔ αναφέρεται ότι οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κάτι που δεν ισχύει όμως στην πράξη αφού δεν τους έχει αποδοθεί κωδικός ΠΕ. Αντίθετα, στο Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Άρτας, που έχει παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών, ίδιο αντικείμενο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ΤΕΙ, έχει δοθεί κωδικός ΠΕ – ΠΕ 18.30 (ΠΔ – ΦΕΚ 202/τ.Α’/ 27.12.2017).

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος ενημερώθηκαν μάλιστα από τη Διοίκησή του ότι ούτε τα υπόλοιπα δικαιώματα που αναγράφονται έχουν κατοχυρωθεί, εκτός ίσως από αυτό που προβλέπει την απασχόλησή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους Ο.Τ.Α. κι αυτό όμως με επιφύλαξη. Την ίδια στιγμή πολλοί

υποψήφιοι πτυχιούχοι του απορρίφθηκαν από την Προκήρυξη 2ΓΕ/ 2019 του Υπουργείου Παιδείας, με την αιτιολογία ότι το πτυχίο τους δεν κατατάσσεται σε κανέναν κλάδο και στερείται κωδικού ΠΕ.

Χαρακτηριστικό της απαξίωσης του πτυχίου είναι ότι υπάρχει συνάδελφός τους (πτυχιούχος του συγκεκριμένου τμήματος), ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει χρήση του Απολυτηρίου Λυκείου (ΕΠΑΛ) ειδικότητας Φυτικής Παραγωγής, αφού αυτό του παρέχει περισσότερα δικαιώματα και μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι το πτυχίο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας.
Είναι λυπηρό αλλά και απογοητευτικό η επίσημη πολιτεία και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να απαξιώνει το πτυχίο τους και να μην προχωρά άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, στερώντας παράλληλα από τα παιδιά αυτά το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία. Οι προσωπικές αλλά και οι οικογενειακές θυσίες που έκαναν για την απόκτηση αυτού του πτυχίου έγιναν χωρίς αντίκρισμα όπως διαφαίνεται στην πράξη.

Με την ελπίδα ότι δεν θα επικαλεστείτε για ακόμη μια φορά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων ως a la carte άλλοθι ερωτάστε κ. Υπουργέ:
⦁ Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να καθοριστούν και να κυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Αρχιτεκτονικού Τοπίου Δράμας;
⦁ Το συγκεκριμένο Τμήμα στη Δράμα δέχτηκε εισακτέους για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2018. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σε σχέση με το συγκεκριμένο Τμήμα; Θα διατηρηθεί, θα ενισχυθεί, θα συνεχίσει να λειτουργεί;
⦁ Οι πολυάριθμες αλλαγές και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει στον χώρο των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη σύγχυση. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο σας να ξεκαθαρίσει οριστικά την κατάσταση;
⦁ Το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε πληθώρα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σας ώστε να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα επαγγελματικά δικαιώματα και άλλων πτυχιούχων άλλων τμημάτων τα οποία δεν έχουν κυρωθεί ακόμη;

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ | ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ αναλαμβάνουν το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβάλα

Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε εχθές το άνοιγμα των προσφορών για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβαλά, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την διαδικασία ανοίγματος των φακέλων με τις προσφορές επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14%. Συνολικά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κατατέθηκαν προσφορές.

Δεύτερη κατετάγη η ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 12, 01%, τρίτη η Μυτιληναίος με 9,33%, τέταρτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 8,51%, πέμπτη η ΑΒΑΞ με 7,12% και έκτη η ΑΚΤΩΡ με 4,17%.

Τώρα θα πρέπει η επιτροπή διαγωνισμού με το δεύτερο πρακτικό να αναδείξει το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ προσωρινό ανάδοχο του έργου και αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το έργο να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. που έβαλε μπρος ακόμα ένα μεγάλο οδικό project. Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή σε επίπεδο διαγωνισμών μεγάλων έργων τρέχουν ακόμα τα έργα για τη Σήραγγα Κλεισούρας αλλά  και οδικό τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Το πρώτο τμήμα που αναβαθμίζεται

Στην συγκεκριμένη εργολαβία, αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου ενώ εχθές 30 Ιουνίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ποιος είναι ο κάθετος άξονας Δράμα-Καβάλα

Ο Κάθετος Άξονας «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» (Ε-61) αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (Διευρωπαϊκός Άξονας 22 – Οδικό δίκτυο υπό σχεδίαση, Εκτεταμένο) και συνδέει τον Κάθετο Άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» με τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και ευρύτερα με το Λιμάνι της Καβάλας, καταλήγοντας στον Α/Κ Αγ. Σύλλα στην Εγνατία Οδό. Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα (τμήμα 61.5) αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17,0μ, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον Α/Κ Αγ. Σύλλα της Εγνατίας οδού.

Τι θα κατασκευαστεί

Πιο αναλυτικά η κατασκευή αφορά το οδικό υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» (61.5.2) από Χ.Θ. 5+879 έως Χ.Θ. 8+700,00 και το οδικό υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας» (61.5.3) από Χ.Θ. 0+000 (ταυτίζεται με την Χ.Θ. 8+700,00 του τμήματος 61.5.2) έως Χ.Θ. 5+440, περιλαμβάνοντας τους κλάδους εισόδου – εξόδου στην αρτηρία των κόμβων Κρηνίδων και Σταυρού έτσι, ώστε το τμήμα να είναι λειτουργικό μετά την περαίωσή του, συνδεόμενο με τις υφιστάμενες εθνικές οδούς «Δράμα – Καβάλα» και «Ελευθερούπολη – Καβάλα».

Πηγη: ypodomes.com

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Σφαγή του Δοξάτου Δράμας στις 30 Ιουνίου 1913

Τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής και της πυρπόλησης του Δοξάτου (30 Ιουνίου 1913) από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Ηρώου, στην Πλατεία της Εκκλησίας του Δοξάτου.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, στη Δράμα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστος Παπαθεοδώρου υποδέχθηκε τους ομολόγους στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου Δράμας. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η χρήση των social media στην πολιτική και την οικονομία – Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: