ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Φοιτήτρια από την Αλεξ/πολη συμμετείχε στην ομάδα που έδωσε νέες ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Καθημερινός αγώνας των επιστημόνων είναι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου. Χιλιάδες επιστήμονες καθημερινά δίνουν “μάχη” με το να βρουν τρόπους ώστε να μπορέσει να θεραπευτεί ο καρκίνος.

Κι ερχόμαστε στην Ελλάδα του 2017. Όπου παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας νεαρά παιδιά δεν παύουν να μελετούν και να ερευνούν.

Τέτοια παιδιά είναι και οι φοιτητές από το ΑΠΘ και μία κοπέλα από την Αλεξανδρούπολη και το ΔΠΘ, όπου ένωσαν τις “δυνάμεις” τους και κατάφεραν αυτό που εδώ και χρόνια ψάχνουν χιλιάδες ερευνητές.

Τι είναι αυτό; Nα βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλάξουν τον κόσμο από την δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου, αυτή του παχέος εντέρου.

Εμείς, συναντηθήκαμε με τη φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ, από την Αλεξανδρούπολη, Ελισάβετ Σανδαλτζοπούλου, η οποία μας επισήμανε πως όλα ξεκίνησαν πριν περίπου ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι 11 φοιτητές από την Ελλάδα πριν ένα χρόνο έστειλαν αίτημα συμμετοχής στο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, ο οποίος είναι παγκόσμιος διαγωνισμός με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Να επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει άλλη φορά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Έτσι, αφού απέστειλαν την αίτηση, μετά από πολύωρες συγκεντρώσεις οι 11 φοιτητές αποφάσισαν να εστιάσουν στο “σχεδιασμό βακτηρίων που θα περιέχουν ένα γενετικό λογικό κύκλωμα, ούτως ώστε τα βακτήρια αυτά να εισέρχονται στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και να καταστρέφονται τα ογκοκύτταρα”.

“Σίγουρα θα χρειαστούν χρόνια μελετών και δοκιμών προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο να πούμε ότι μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου αλλά σίγουρα είναι μια πολύ καλή αρχή” μας τόνισε η Ελισάβετ.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό και ελπίζουμε να δώσουμε θάρρος και έμπνευση και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν με την έρευνα”, συνέχισε.

Να τονίσουμε πως στο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, με περισσότερες από 300 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, οι δικοί μας φοιτητές κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω πολλά Πανεπιστήμια που παίρνουν κάθε χρόνο συμμετοχή όπως αυτά του  ΜΙΤ και του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Και αν σκεφτεί κανείς πως αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έγινε με τη χορηγία ιδιωτών, φανταστείτε τι μπορεί να κάνουν τα “μυαλά” της χώρας μας αν υπάρξουν κρατικές επιχορηγήσεις!

e-evros.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version