Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό και όχι μόνο κύκλο εργασιών «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.  Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;

Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια και το φεστιβάλ βρίσκεται στην δεύτερη φάση «αξιολόγησής του». Μόλις πριν από πέντε χρόνια φίλοι και συνεργάτες και των τριών φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ βρεθήκαμε στην Ξάνθη. Κάναμε ένα πρώτο απολογισμό. Καταγράψαμε τις υποδομές αλλά και τις ελλείψεις. Οργανώσαμε δείκτες και αξιολογήσαμε την προσφορά των φεστιβάλ, ποιοτική και ποσοτική. Είδαμε τους χώρους, δοκιμάσαμε σε νέους και αναζητήσαμε κι άλλους που θα ικανοποιούσαν τις νέες απαιτήσεις (ποιοτικές αλλά και ποσοτικές). Συνεργαστήκαμε με πολλούς ηχολήπτες, τεχνικούς, γραφίστες, τυπογράφους, μουσικούς παραγωγούς κλπ,  και διαμορφώσαμε μια πλήρη εικόνα για την λειτουργία των φεστιβάλ τόσο στο επίπεδο της ψυχαγωγίας (απολαύσαμε εξαιρετικές εκδηλώσεις) όσο και της εκπαίδευσης (δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό σύστημα οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων). Κατορθώσαμε να ενισχύσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε σημαντικές υποδομές υλικοτεχνικές (μουσική βιβλιοθήκη, ράδιο, τεχνικό εξοπλισμό, χώρους, όργανα… ), αλλά και υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό. Συνεργασία με φορείς, πανεπιστήμια, μουσικούς, θεωρητικούς αλλά προπάντων φίλους και συνεργάτες που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Πέρυσι και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά προπάντων με την συνεχή υποστήριξη των χορηγών μας και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ξεκινήσαμε και φέτος ολοκληρώσαμε την δημιουργία των Αρχείων – Καταλόγων των φεστιβάλ. Μέσα από την σελίδα μας μπορεί κανείς σε πρώτη φάση να περιηγηθεί στις δράσεις των φεστιβάλ να δει εργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα και σύντομα με τις νέες εφαρμογές να αξιοποιεί ψυχαγωγικά, αλλά και εκπαιδευτικά του υλικό μας.

Φέτος λοιπόν είχαμε ως στόχους να ολοκληρώσουμε τις εργασίες καταγραφής και ψηφιοποίησης και να δημιουργήσουμε τις νέες δομές των φεστιβάλ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην Ξάνθη λοιπόν έχουμε δώσει ραντεβού, έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 να συναντηθούμε ξανά στο κλείσιμο του Φεστιβάλ για να αποφασίσουμε για τον τρόπο λειτουργίας του για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στο τραπέζι η πρόταση του Νίκου Κηπουργού για τις θεματικές του Φεστιβάλ, οι παρατηρήσεις – προτάσεις –  της Σόνιας Θεοδωρίδου για τις υποδομές αλλά και την ποιοτική κατεύθυνση των δράσεων, ο τρόπος λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η αξιοποίηση του παραγόμενου έργου.  Παρεμβάσεις κι ανανέωση συνεργασιών με τους μουσικούς φορείς και τα πανεπιστήμια κι ίσως μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη, τον κύκλο δράσεων

  • «2-3 πράγματα που ξέρω για …την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Ξάνθη» Συναντήσεις όπου οι προσκεκλημένοι μας από τα Ωδεία, Μουσεία, τις Gallery, τους συλλόγους, τους καλλιτέχνες: μουσικούς, ζωγράφους, του θεάτρου κ.ά, μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της «σύγχρονης Ξάνθης και της πολιτιστικής μας ζωής».
  • Τη σειρά προβολών από το αρχείο της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κεραμιδιώτη σχετικά με την «Η Ιστορία Της Ελληνικής Συμφωνικής Μουσικής» και  «Τα πορτραίτα θεσσαλονικέων συνθετών».
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα – Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ – για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και
  • Πέντε (5) Συναυλίες. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για την  συναυλία «Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά το πιάνο» | Σωκράτης Σινόπουλος – Γιάννης Κυριμκυρίδης.  Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στον Πολυχώρο Τέχνης Σκέψης

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε από κορωνοϊό ηλικιωμένη από το γηροκομείο στην Ξάνθη

Μία ηλικιωμένη γυναίκα, θετική στον κορωνοϊό, η οποία ήταν τρόφιμη στο Γηροκομείο Ξάνθης, Άγιος Βασίλειος όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στο νοσοκομείο.

Η γυναίκα, που διαγνώστηκε χθες, νοσηλευόταν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, ειδικότερα, 18 τρόφιμοι και δύο άτομα του προσωπικού.

Μόλις χθες βρέθηκαν 26 τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό, με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και 10 άτομα από το προσωπικό. Μόνο η γυναίκα που τελικά κατέληξε νοσηλευόταν, τα άλλα κρούσματα παρέμεναν στο γηροκομείο.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση του Γηροκομείου σημείωνε:

«Τριάντα μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και διαθέσαμε πρωτόγνωρους πόρους για να προστατεύσουμε το γηροκομείο της καρδιάς μας.

Εφαρμόσαμε δικά μας επιπλέον πρωτόκολλα προστασίας και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Πολιτείας. Περάσαμε αλώβητοι όλα τα στάδια των μεταλλάξεων του ιού και μάλιστα και των πιο δύσκολων θανατηφόρων μορφών του.

Εμβολιαστήκαμε τρεις φορές σύσσωμο το προσωπικό και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που φιλοξενούμε και είμαστε σε αναμονή από τον μήνα Απρίλιο για την τέταρτη υπενθυμιστική δόση. Ήρθε η ώρα όμως σε μία εποχή που η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική δυστυχώς και εμείς να ζήσουμε την εμπειρία αυτή. Την Δευτέρα 8 Αυγούστου μετά από πρόσκλησή μας στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ξάνθης, ελέγχθηκε το σύνολο του προσωπικού και των τροφίμων και οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και επίσημα. Ο κορωνοϊός εισχώρησε τελικά και στο δικό μας γηροκομείο από ασυμπτωματικό ή ασυμπτωματικούς φορείς, επισκέπτες και προσωπικό. Παρόλα τα μέτρα ασφαλείας κατάφερε και μας νίκησε. Ενημερώνουμε λοιπόν και επίσημα αφού ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των αγαπημένων μας ηλικιωμένων ότι ευρέθησαν είκοσι έξι τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό με μικρά (πυρετό) ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και δέκα άτομα στο προσωπικό του Ιδρύματος.

Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται για την ώρα μόνο με DEPON και βιταμίνες, ειδική διατροφή, απομόνωση όσο αυτή είναι δυνατή και συνεχείς μετρήσεις θερμοκρασίας και οξυγόνου. Μόνο μία ηλικιωμένη μας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ξάνθης λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου.

Για την ώρα λοιπόν ενημερώνουμε τους φίλους και αγαπημένους μας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από την πλευρά μας. Αναστέλλονται όμως όλα τα επισκεπτήρια των συγγενών μέχρι νεωτέρας και οι ενημερώσεις ή η επικοινωνία θα γίνονται τηλεφωνικά στο 25410 23114 ή μέσω της βιντεοκλήσης εφαρμογής μέσεντζερ του φέισμπουκ προφίλ Παππούς Γιαγιά.

Σας παρακαλούμε να ενώσετε τις προσευχές σας με τις δικές μας για την ευτυχή έκβαση και αυτής της περιπέτειας. Είμαστε χρόνια μαθημένοι για τα δύσκολα, έχουμε σφυρηλατηθεί μέσα από τις δυσκολίες. Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΔΥ Ξάνθης για τον επαγγελματισμό του, την ευαισθησία του που επιδεικνύει στους ηλικιωμένους μας, την καθοδήγησή του και την συμπαράστασή του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» Ο Πρόεδρος Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νησί της Θάσου

Απο το βράδυ της Παρασκεύης 12 Αυγούστου οι πυροσβεστικές δυνάμης ( επίγειές και εναέριες) δίνουν τέράστια μάχη με τις φλόγες μετά απο την μεγάλη ανζωπύρωση.
Στο σημείο εκτος απο τις πυροσβεστικές δυνάμης βρίσκονται εθέλοντες αλλα και φορείς τηε Π.Ε Καβάλας.

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας απο το σημείο:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κακοκαιρία ο Δεκαπενταύγουστος: Άστατος ο καιρός | Σε ποιες περιοχές αναμένεται έως και χαλάζι

Ο καιρός αύριο Σάββατο εκτιμάται πως θα είναι άστατος καθώς προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρο, Ανατολική Θεσσαλία, Ιόνιο, Κεντρική και Δυτική Στερεά, που τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, στα ορεινά της Πελοποννήσου και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε Κεντρικό Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Δυτική και Κεντρική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27 βαθμούς), 19 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς), 22 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 28 βαθμούς), 20 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 31 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 Μποφόρ και στη θάλασσα του Καστελόριζου ισχυροί 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια και ορεινά τμήματα αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το απόγευμα στο Σαρωνικό σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά τμήματα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: