Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες συνεχίζονται κανονικά, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικά με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που φέρουν την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Έβελιν Βίντμερ- Σλουμπφ να δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα αυτό, οι ίδιες πηγές επικαλούνται επικοινωνία που είχαν με τις ελβετικές Αρχές οι οποίες αναμένεται να προβούν σε διάψευση των δημοσιευμάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αναμένεται να μεταβεί στην Ελβετία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του προκειμένου να προετοιμασθεί συνάντηση της κ. Σλούμπφ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ με θέμα τη φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2024 | Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και για εκείνες του Ιουνίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Να σημειωθεί πως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης

Αυξήθηκαν στα 47,88 δις. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια στιγμή αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που δημοσιεύει το Capital, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ με την προειδοποίηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους με κατασχέσεις.

Στο 4ο τρίμηνο του 2023 είχαν αποσταλεί 29.884 ειδοποιητήρια ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν λάβει την προειδοποίηση του ΚΕΑΟ 24.000 οφειλέτες.
Οι επιλογές ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες όταν λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο που έχει παγώσει στο 5,5% ως και το 2025, διαφορετικά (αν έπαιρνε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ) θα ξεπερνούσε το 9%.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων πάντως αναστέλλεται και με έναντι πληρωμές, από τους οφειλέτες δηλαδή με την καταβολή σε τακτική βάση (όχι κατ’ ανάγκη κάθε μήνα) ενός ποσού έναντι της οφειλής τους, ώστε να μην μπουν στη λίστα των κακοπληρωτών.

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κ.λ.π. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.   Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και η παλαιότητα της οφειλής προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλεται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος Μαρτίου 2024 το συνολικό ποσό οφειλών προς τα ταμεία  διαμορφώθηκε στα 47.884.986.511 ευρώ από 47.554.036.077  ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023.
Το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 330.950.434 ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 378.259.539 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47.309.105 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες νέες οφειλές απ΄ ότι τους προηγούμενους μήνες.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 24.998 οφειλέτες από το e-ΕΦΚΑ Μισθωτών/τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 12.483 οφειλέτες από τον e-ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών, 232 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 416 οφειλέτες από τον τ.ΟΓΑ, 180 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 285 οφειλέτες από το τ.ΕΤΕΑΕΠ και 27 οφειλέτες από Φορείς εκτός e-Ε.Φ.Κ.Α. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εντάχθηκαν 38.621 νέοι οφειλέτες με οφειλές ύψους 30.043.248 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

  1. Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
  2. Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
  3. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.
  4. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών)

Στοιχεία ρυθμίσεων

Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3.255.089.382 ευρώ.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών καθώς από το 2013 που τέθηκε σε ισχύ μέχρι και ον Μάρτιο του 2024, έχουν ενταχθεί 1.101.675 οφειλέτες για χρέη 11,8 δις. ευρώ. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχασαν τη ρύθμιση  561.431 οφειλέτες, ενώ την ολοκλήρωσαν 416.352 οφειλέτες εξοφλώντας χρέη 1,27 δις. ευρώ και άλλοι 123.892 οφειλέτες είναι ενεργοί εντός των πάγιων ρυθμίσεων με σύνολο χρεών 926 εκατ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις η πιο δημοφιλής παραμένει αυτή των 120 δόσεων (νόμος 4611/2019) την οποία εξυπηρετούν 138.968 οφειλέτες, με χρέη 1,7 δις. ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχονται σε 448.899.267 ευρώ, με ποσοστό 49% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 51% από καταβολές εκτός ρύθμισης.

Ποιοι χρωστούν και πόσα στα ταμεία (Τρέχον υπόλοιπο στις 31/3/2024)

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης - Οι επιλογές για ρύθμιση

capital.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en