ΚΑΒΑΛΑ

Τ. Ελευθεριάδου | Επιτακτική η ανάγκη διάσωσης των καπναποθηκών της Καβάλας

Την επιτακτική ανάγκη διάσωσης των Καπναποθηκών της Καβάλας γνωστοποιούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως τονίζουν, η κατάσταση των περισσότερων ιδιόκτητων καπναποθηκών είναι χείριστη, και οι επεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες. Συγκεκριμένα, πρέπει άμεσα να ελεγχθούν όλες οι καπναποθήκες και να απομακρυνθούν εναπομείναντα καπνά, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά, να τοποθετηθούν τζάμια ώστε, αφενός να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα σπασμένα πλαίσια και αφετέρου να προστατευθεί το εσωτερικό των καπναποθηκών και κυρίως του ξύλινου σκελετού από τη διάβρωση, αντικατάσταση σπασμένων κεραμιδιών, έλεγχος τοιχοποιίας και της στέγης, για αποφυγή τραυματισμού διερχομένων, σφράγισμα όλων των εισόδων των κτιρίων, στατικός έλεγχος κτλ..

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ.2 του ν.4858/2021, και όπως ομοίως αναφερόταν στον ν.3028/2002, σχετικά με τις υποχρεώσεις κυρίων, νομέων ή κατόχων ακινήτων μνημείων, «αν η Υπηρεσία κρίνει ότι καθυστερεί η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης ή στερέωσης για οποιονδήποτε λόγο ή ότι αυτές είναι ανεπαρκείς, μπορεί να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, διατηρώντας τη δυνατότητα να καταλογίζει το σύνολο ή μέρος της σχετικής δαπάνης σε βάρος των υποχρέων κατά τις σχετικές περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων διατάξεις», όπου Υπηρεσία νοείται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έργο της οποίας είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των νεότερων μνημείων (μεταγενέστερων του 1830) και η προστασία των ιστορικών τόπων.

Συμπληρώνουν ότι η αξιοποίηση καπναποθηκών, θα έδινε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Καβάλας, προσφέροντας φθηνή στέγη, ενώ θα αύξανε και τον αριθμό των κλινών για τους επισκέπτες της περιοχής, σε περίπτωση που αξιοποιούνταν κάποιες από αυτές ως τουριστικά καταλύματα, υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον ν. 4067/2012, αρ.6, παρ.2β, «Διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν κατεδαφιστεί από γεγονότα που οφείλονται σε ανωτέρα βία, όπως σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα ή κρίνονται κατεδαφιστέα με πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμορρόπου οικοδομής, επανακατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. της 15.4.1988 (Δ΄ 317)».

Οι βουλεύτριες ρωτούν την Υπουργό Πολιτισμού:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η αρμόδια Υπηρεσία για την συντήρηση, την αναφορά των παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε να διασωθούν οι Καπναποθήκες της Καβάλας;

Για ποιο λόγο δεν προβλέφθηκε η πτώση της στέγης της Σ.Ε.Κ.Ε., όταν ήταν εμφανής η κάκιστη κατάστασή της;

Προτίθεστε, σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, να δώσετε εντολή ώστε άμεσα να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε αφενός να διασωθούν οι κτιριακές υποδομές, αφετέρου να προστατευτούν οι διαβάτες, οι οποίοι καθημερινά περνούν κάτω από τα ογκώδη, κακοσυντηρημένα κτίρια;

Υπάρχει, ή έστω καταρτίζεται, κάποιο συνολικό σχέδιο συντήρησης και αξιοποίησης του κτιριακού πλούτου της πόλης;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version