Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας | “Το plan B του Βαρουφάκη ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό”

image_print

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Guardian παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη, “μεγάλα λάθη”, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ίσως ήταν “η επιλογή των ανθρώπων σε λέξεις-κλειδιά”.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι μία άμεση αναφορά στον πρώτο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γ. Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο απορρίπτεται από τον Α. Τσίπρα ως “τόσο ασαφές, δεν αξίζει καν να μιλάμε για αυτό”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αψηφήσει τους επικριτές του βγάζοντας τη χώρα από την μακροβιότερη κρίση της σύγχρονης εποχής, αναφέρει ο Guardian. “Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας”, τόνισε.

“Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αργά-αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, και στο τέλος αυτό θα κριθεί”.

Στη συνέντευξη παραδέχεται πως “όταν ήρθα σε αυτή τη θέση, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση για το πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω τώρα έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά”, τόνισε.

Τώρα που τα νομοθετικά μέτρα έχουν θεσπιστεί και ο ορίζοντας είναι ελεύθερος από εκλογές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, μπορεί, όπως δηλώνει, να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση. “Να εφαρμόσει μια ατζέντας περισσότερο σύμφωνη με τις φιλελεύθερες ιδέες του κόμματος του”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. Για τον σκοπό αυτό, βρίσκονται στα σκαριά νόμοι που έχουν στόχο την ανακούφιση από τις δυσχέρειες, αρχίζοντας με την ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου κράτους πρόνοιας.

“Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματός μας και του μνημονίου των όρων διάσωσης”, δηλώνει ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας πως ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι.

“Η μεγάλη αλλαγή θα έλθει τον Αύγουστο του 2018 όταν μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και την διεθνή εποπτεία. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμη δεν το πιστεύει”, τόνισε.

Σήμερα, ο Α. Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει ούτε για τον Γ. Βαρουφάκη ούτε για τον Wolfgang Schaeuble. “Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο”, λέει. “Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες, όταν φτάσαμε στο σημείο που διαβάσαμε αυτό που μας παρουσίασε ως Plan B, ήταν τόσο ασαφές, δεν άξιζε να μιλάμε καν για αυτό. Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό”.

Για τον Schaeuble αναφέρει ότι ο Γ. Βαρουφάκης τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση. “Νομίζω πως ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε και ακόμη τον σέβεται”.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της συγκρουσιακής πολιτικής, η έξοδος από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

“Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε που, σε άλλον γαλαξία;”, τονίζει. “Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της και της κληρονομιάς της”. Εκτός αυτού, το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του “σχεδίου τιμωρίας” του Schaeuble που προέβλεπε η Αθήνα να πάρει “time out” από την ευρωζώνη.

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, αναφέρει ο Α. Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με αυτή, με ένα φρικτό φάρμακο που υπομένει κανείς όταν η ζωή του είναι σε κίνδυνο. “Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διότι έχεις προσπαθήσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός”.

Τώρα δηλώνει ότι έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που εκμεταλλεύεται τους νέους επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, αποκαθιστά το brain drain και διασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

“Προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία”, εξηγεί, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως ένα διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταξη πριν τα 62: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν ακόμη να αποχωρήσουν με ευνοϊκές διατάξεις

Ασφαλισμένος ενημερώνεται για τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης
image_print

Παρά τα γενικά όρια ηλικίας που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν ασφαλιστεί έστω και για μία ημέρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 εξακολουθούν να μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα, αξιοποιώντας τις μεταβατικές διατάξεις.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν όσους έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012 και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ηλικιακά όρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι βασικές κατηγορίες που ευνοούνται

Οι μεταβατικές διατάξεις εξακολουθούν να καλύπτουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων:

Μητέρες ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ

Μητέρες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί έως το 2010, το 2011 ή το 2012 μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν μειωμένη σύνταξη ακόμη και από τα 58,5 έτη ή να αποχωρήσουν κοντά στα 60. Όσες δεν κατοχύρωσαν δικαίωμα έως το 2012 υπάγονται πλέον στα γενικά όρια ηλικίας

.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Υπάλληλοι του Δημοσίου που είχαν συμπληρώσει 25ετία έως το 2012 και διαθέτουν συνολικά 35 ή 37 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται στα 58,5 ή 61,5 έτη.

Εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Οι ασφαλισμένοι με 7.500 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ, εκ των οποίων οι 1.000 μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν χαμηλότερα όρια ηλικίας, τα οποία για ορισμένους παλαιούς ασφαλισμένους μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από τα 55 ή 57 έτη.

Ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Οι μεταβατικές διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν για ασφαλισμένους στα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, κυρίως για μητέρες με ανήλικο παιδί και 25ετία, τρίτεκνους, καθώς και ασφαλισμένους πριν από το 1983 που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2021.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Ευνοϊκό καθεστώς εξακολουθεί να ισχύει και για τρίτεκνους ή πολύτεκνους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία.

Τι ισχύει για όσους δεν καλύπτονται από τις εξαιρέσεις

Για τους ασφαλισμένους που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, η βασική δυνατότητα πρόωρης εξόδου παραμένει η μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης (4.500 ημερών).

Εναλλακτικά, πλήρης σύνταξη χορηγείται στα 62 έτη μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

Ο ρόλος των πλασματικών ετών

Η αναγνώριση πλασματικών χρόνων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους επιδιώκουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα ή να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.

Συνήθως αξιοποιείται τόσο από εργαζομένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν ήδη 33 έως 34 χρόνια πραγματικής ασφάλισης και χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα 62.

Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικού χρόνου

Το κόστος εξαρτάται από την ασφαλιστική ιδιότητα και τις αποδοχές του ασφαλισμένου.

  • Για τους μισθωτούς, η εξαγορά αντιστοιχεί στο 20% των μηνιαίων αποδοχών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Με κατώτατο μισθό 920 ευρώ, το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 184 ευρώ τον μήνα ή 2.208 ευρώ ανά έτος αναγνώρισης.
  • Στο Δημόσιο, για αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, εφαρμόζεται επίσης εισφορά 20% επί των αποδοχών.
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το κόστος ισοδυναμεί με τη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά του κλάδου σύνταξης και διαμορφώνεται, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, περίπου από 244 έως 659 ευρώ τον μήνα.

Η αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε, ακόμη και αρκετά χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, με το κόστος να «κλειδώνει» κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε μέσω παρακράτησης από τη μελλοντική σύνταξη.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

image_print

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πίεση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα έντονη.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές πολλών εκμεταλλεύσεων. Για αρκετούς παραγωγούς, η συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη «ανάσα» για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των μονάδων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en