ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία παραρτήματα στη Θράκη ανοίγει η Κίνηση Δανειοληπτών ‘Υπέρβαση’

Τα παραρτήματα ανοίγουν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη…

Ένα κίνημα κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών και στη Θράκη επιχειρούν να δημιουργήσουν μέλη της κίνησης δανειοληπτών «Υπέρβαση», όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαρτίου.

Η «Υπέρβαση» είναι το αδέσμευτο, υπερκομματικό κίνημα των πολιτών που «εμπνευστήκαμε από το άρθρο 120 του Συντάγματος και αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να περάσουμε εδώ και τώρα στην πράξη και να ενωθούμε στον αγώνα της δημιουργικής ανατροπής του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού μοντέλου της ασύδοτης τραπεζοκρατίας», όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Κίνησης (www.kinima-ypervasi.gr/gr). «Στην «Υπέρβαση» σεβόμαστε το Σύνταγμα της Ελλάδος και τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος και πιστεύουμε στις αρχές της κινηματικής οργάνωσης και αλληλεγγύης, των δράσεων κοινωνικού, οικονομικού, τραπεζικού και καταναλωτικού ακτιβισμού, της διαφάνειας και της συλλογικής διεκδίκησης, διακυβέρνησης, διαχείρισης και ελέγχου. Αγωνιζόμαστε για τη μαζική κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας κατά της ανισότητας, της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας και κατά της ασυδοσίας του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και του τραπεζικού συστήματος. Οργανώνουμε και υποστηρίζουμε κινηματικές και ακτιβιστικές δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων και τη συλλογική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων καταθετών, αποταμιευτών, ομολογιούχων, δανειοληπτών, φορολογούμενων και μικροοφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών και αποζημιώσεων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του κινήματος, οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο δημοσιογράφος και πρ. βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο δικηγόρος Λεωνίδας Στάμος ήταν μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην νομαρχίας Ροδόπης. Την ιδέα για το νέο κίνημα δανειοληπτών, προχώρησε ο δικηγόρος-διεθνολόγος Γιώργος Νούλας, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Κυριάκο Τόμπρα, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ήδη χιλιάδες υπογραφών συμμετοχής-«προσχώρησης» στο κίνημα από δανειολήπτες και έχουν αναλάβει τις επαφές με ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της υπεράσπισης των δανειοληπτών. Στόχος πρωταρχικός είναι να γλυτώσουν τις κατασχέσεις χιλιάδες Έλληνες πολίτες και παράλληλα να κουρευτούν τα δάνειά τους.

Οι τράπεζες δάνειζαν με χρήματα τα οποία δεν είχαν δυνατότητα να δανείζουν, είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Τόμπρας. Μη έχοντας κεφαλαιακή επάρκεια υπερ-δάνεισαν τον πληθυσμό με αποτέλεσμα σήμερα ο κάθε Έλληνας να χρωστά 80.000 ευρώ στο δημόσιο, υποστήριξε ακόμα. «Σας ρωτώ δανειστήκατε ποτέ τόσα χρήματα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Το αποτέλεσμα του υπερ-δανεισμού ήταν η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε ακόμα ο κ. Τόμπρας. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως εξαιτίας της μη κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στα δάνεια, «έβαλαν χέρι στις καταθέσεις. Το 2009 όλες μαζί οι τράπεζες δε διέθεταν ούτε το 6% των καταθέσεων. Όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα με έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας και αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες λειτούργησαν παράνομα όλα αυτά τα χρόνια» είπε ακόμα. Γι΄ αυτό κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στην ομαδική αγωγή που ετοιμάζει κατά των τραπεζών η «Υπέρβαση». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκαν εικόνες από κατασχέσεις τραπεζών στην Ισπανία. «Θέλετε αυτή η εικόνα να επαναληφτεί και στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τόμπρας για να απαντήσει ο ίδιος, «εάν δεν αντιδράσουμε δε θα αργήσουμε να τα ζήσουμε».

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η ομαδική αγωγή αφορά όλα τα δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά) και τις πιστωτικές κάρτες, είτε ενήμερα, είτε ληξιπρόθεσμα ή «κόκκινα». Η συμμετοχή στην ομαδική αγωγή δεν αποκλείει ακόμα και την περίπτωση υπάρχουσας αίτησης για υπαγωγή στο νόμο περί προστασίας των υπερ-χρεωμένων νοικοκυριών. Με την ομαδική αγωγή οι συμμετέχοντες, όπως υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι της «Υπέρβασης», δεν αναγνωρίζουν το υπόλοιπο του δανείου τους. Ανακόπτουν τις διαταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς που έχουν εκδοθεί εναντίον τους. Προστατεύουν την περιουσία τους αλλά και τις καταθέσεις από τις κατασχέσεις. Διεκδικούν «κούρεμα» των δανείων τουλάχιστον 50%. Διεκδικούν αποζημίωση τουλάχιστον 60.000 ευρώ, διεκδικούν συμψηφισμό αποζημίωσης και οφειλών. Στην ομαδική αγωγή μπορούν να πάρουν μέρος ακόμα και όσοι δεν είναι δανειολήπτες διεκδικώντας επίσης: αποζημίωση 60.000 ευρώ ως φορολογούμενοι και αποζημίωση μέχρι 20.000 ευρώ ως καταθέτες.

Το πιο ενδιαφέρουν είναι ότι η ομαδική αγωγή δημιουργεί μια μακροχρόνια εκκρεμοδικία. «Εάν η πρώτη αγωγή κατατεθεί αύριο, η πρώτη απόφαση θα βγει το 2025. Όλα αυτό το διάστημα οποιεσδήποτε εντολές πληρωμές εκδοθούν εναντίον σας θα ανακοπούν» υποστήριξε ο κ. Τόμπρας. «Εάν χάσουμε το δικαστήριο η τράπεζα και πάλι δε θα μπορεί να μας πάρει το σπίτι γιατί θα πρέπει να καταθέσει μήνυση που θα εκδικαστεί σε 15 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Τόμπρας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομαδική αγωγή κατά των τραπεζών θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους και θα επιβαρυνθούν με το ποσό των 50 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των δανείων και των πιστωτικών καρτών τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών η κίνηση «Υπέρβαση» ανοίγει σύντομα γραφεία και στη Θράκη. Στην οδό Πλάτωνος και Ηφαίστου με υπεύθυνο τον Λάζαρο Θεοδωρίδη θα ανοίξει το γραφείο της Ξάνθης. Στη διεύθυνση Ζυμβρακάκη 55 και Κουρτίδου θα ανοίξει το γραφείο στην Κομοτηνή με υπεύθυνο τον Ευστράτιο Ματσούλια. Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσουν τα δύο παραπάνω γραφεία, ενώ το τρίτο στην Αλεξανδρούπολη θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες που και πότε θα λειτουργήσει.

Πηγή: Εφημερίδα ‘Χρόνος

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version