Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΥΠΕΘΑ παρουσίασε την ανακαινισμένη οικία του Παύλου Μελά

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε χθες βράδυ την αποκατεστημένη οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, η οποία ανακαινίσθηκε και παραδίδεται στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας. 

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα εξής:

Είχα βρεθεί εδώ όταν ξεκινούσαν οι εργασίες και κάναμε μια συμβολική θεμελίωση. Όντας εδώ σήμερα, με το έργο μπροστά μας ολοκληρωμένο, ομολογώ ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για ένα έργο αγάπης. Κι είναι έργο αγάπης διότι εκατό και πλέον χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στην ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα Μακεδονική γη, η μνήμη του παραμένει άσβεστη, ένα σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και άδολου πατριωτισμού. Διότι ο Παύλος Μελάς ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας.

Από το παράδειγμά του, από τη θυσία του, αντλούν δύναμη αυτοί που σήμερα δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα, προασπίζοντας τα εθνικά ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η συμμετοχή και η επιρροή του Παύλου Μελά στον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε καταλυτική. 

Οι υπηρεσίες του προς το Έθνος και την Πατρίδα είναι ανεκτίμητες. Η προσωπική του αλλά και οικογενειακή συνεισφορά στην υπόθεση του Μακεδονικού Αγώνα, τον καθιστούν πρωτεργάτη αυτού, αλλά και πρότυπο Έλληνα πατριώτη. Κι είναι πρότυπο γιατί προκειμένου να στρατευθεί στον αγώνα, απαρνήθηκε. 

Απαρνήθηκε την άνετη ζωή του γόνου της μεγαλοαστικής οικογένειας των Αθηνών όπως ήταν. 

Απαρνήθηκε μια εξασφαλισμένη στρατιωτική, ίσως και πολιτική καριέρα και στρατεύθηκε στον αγώνα και σ’ αυτόν τον αγώνα έδωσε την ζωή του. 

Η αποκατάσταση λοιπόν της Οικίας του και η απόδοσή της στις νέες γενιές Ελλήνων, πέρα από τον πολύ ισχυρό συμβολισμό,  αποτελεί και εφαλτήριο για μελλοντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που θα τιμούν τον Μακεδονικό Αγώνα και την αφύπνιση του Έθνους, καθώς με τον Παύλο Μελά συνδέεται άρρηκτα η απελευθέρωση της Μακεδονίας και η συνεπακόλουθη επέκταση της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σήμερα, 116 χρόνια από τον θάνατο του στα Στάτιστα της Κοζάνης από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Οικίας την οποία σχεδίασε ο ίδιος προκειμένου να ζήσει με την οικογένεια του τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Με την αποκατάσταση αυτή αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ήρωα Παύλο Μελά και στην οικογένεια του.

Οφείλω όμως να αποδώσω και κάποια εύσημα γι’ αυτό το εξαιρετικό έργο. Θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς των εργασιών αποκατάστασης αφού χωρίς την συνδρομή τους δεν θα ήταν δυνατή η τόσο άμεση απόδοση της οικίας του Παύλου Μελά στο κοινό. 

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε, εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, εδώ είναι άλλο ένα παράδειγμα όπου η ταχύτατη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε ένα τέτοιο έργο επιτυγχάνει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, κι όπως βλέπετε αυτή την θαυμάσια εικόνα. 

Επίσης οφείλω να αποδώσω τα εύσημα, δεν μπορώ να μην το κάνω, στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Εξέλαβε την υπόθεση ολοκλήρωσης αυτού του έργου ως προσωπική του υπόθεση. Εργάστηκε γι’ αυτό με το ζήλο και την αποδοτικότητα που τον χαρακτηρίζει σε ό,τι κάνει. Οφείλουμε να τού αποδώσουμε αυτά τα εύσημα. Δεν είχα παρά να υποστηρίξω αυτή την πρωτοβουλία, αυτή την προσπάθεια και το έκανα με μεγάλη μου χαρά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βαθέων την κ. Ναταλία Ιωαννίδη για τη δωρεά της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να τη διαβεβαιώσω ότι θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε. Στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, η κληρονομιά αυτή φρονώ ότι είναι σε πάρα πολύ καλά χέρια».

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Η Οικία σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά, και κτίστηκε το 1894, χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, ο Μίκης. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Το σπίτι αυτό υπήρξε καταφύγιο για τον Παύλο τη Ναταλία, και τα παιδιά τους Μίκη και Ζωή, κατά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Είχε έναν «οικογενειακό» χαρακτήρα, αυτόν που οι ίδιοι, ο Παύλος και η Ναταλία, επέλεξαν να έχει το σπίτι τους. 

Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία, και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά – Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή τους Ναταλία Ιωαννίδη. 

Η Οικία διένυσε μια μακρά περίοδο «σιωπής» από τη δεκαετία του 1980, δεχόμενη επιθέσεις και βανδαλισμούς που επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάστασή της. Το κτίσμα κατέρρεε και η εικόνα του αλλοιώθηκε.

Το 2009 με ενέργειες του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, κηρύχθηκε  «διατηρητέο νεότερο μνημείο». Οι πρώτες «ασπίδες» προστασίας είχαν πλέον τοποθετηθεί. Το 2012, επί κυβερνήσεως κ. Σαμαρά, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άλλη μια μικρή ανάσα ζωής. Προχώρησε σε εργασίες στερέωσης και προστασίας και διέσωσε από την κατάρρευση τον ξύλινο εξωτερικό διάκοσμο. 

Η κ. Ιωαννίδη, τηρώντας την παράδοση της οικογένειας, διακατεχόμενη από αγάπη για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις υπέγραψε τη δωρεά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020 δηλώνοντας: «Η Οικία, είναι εθνικό μνημείο, και τα εθνικά μνημεία φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την άμεση αποκατάστασή της με την ευγενική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας, «ΚΥΚΛΩΨ», η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή. 

Σε όλη την πορεία αποκατάστασης και αποπεράτωσης διαδικασιών,  συμπαραστάτες υπήρξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και απλοί πολίτες. Σήμερα, η Οικία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά είναι και πάλι όπως τη φαντάστηκε και την πρωτοσχεδίασε εκείνος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία | Το Κίεβο ζητά από την Τουρκία να σταματήσει ένα ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει την άφιξη του Zhibek Zholy στη χώρα.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.
Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Α. Ιωσηφίδου | Θα είμαι υποψήφια για δήμαρχος Καβάλας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Α. Ιωσηφίδου για Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές

Τους τελευταίους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Καβάλας εξαιτίας των
συνεχών αδιεξόδων που δημιουργεί η σημερινή διοίκηση, εργάστηκε πάνω στην δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα
κελεύσματα της εποχής και στις ανάγκες του δήμου μας.

Σήμερα η προετοιμασία αυτή ολοκληρώθηκε και με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε όλους στην επίσημη παρουσίαση της δημοτικής μας παράταξης
η οποία θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 στον χώρο του πρώην εντευκτηρίου του ΝΟΚ (νυν FRIENDS).

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεπέρασαν τις 20.000 τα ημερήσια κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους, καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Κατακόρυφη άνοδος των λοιμώξεων καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή
12.606 στην Αττική.
1.640 στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων:

1.410 από την Ανατολική Αττική.
2.273 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
398 από τη Δυτική Αττική.
1.506 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
3.669 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
1.698 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
1.500 από τον Πειραιά.
152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.
Χθες, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μας επανανέφερε στη δραματική πραγματικότητα εκτιμώντας πωςσήμερα θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα κοροοϊού στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: