Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανάκριβο αέριο κάνει τους καταναλωτές να στρέφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μεταξύ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκονται οι καταναλωτές προσπαθώντας να βρουν διέξοδο για σχετικά φθηνότερο κόστος θέρμανσης αυτό το χειμώνα. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν κάνει τεράστιο άλμα, πολλοί στρέφονται και πάλι προς το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του στην ελληνική αγορά θα δημιουργήσει νέες «εκπλήξεις» στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, αν και οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης για το 2021 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο (-17%) εντούτοις τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης.

Αυτό αναφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, οι οποίοι κάνουν γνωστό πως ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ το τρίμηνο 15 Οκτωβρίου (έναρξη της διάθεσης του καυσίμου) με 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες κατά 58,5%.

Στελέχη των εταιρειών εμπορίας του κλάδου, κάνουν λόγο για σαφή ανάκαμψη της σχετικής αγοράς παρά το γεγονός πως το 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 17%. Βέβαια, σύμφωνα με τις αναλύσεις των αρμοδίων, η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη καθώς το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου κινήθηκε πτωτικά 30% λόγω της προπέρσινης μεγάλης ζήτησης που πυροδότησαν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές συνεχίζει την ανοδική πορεία του φτάνοντας σε νέο υψηλό επταετίας πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι και σχεδόν κάθε δείκτης δείχνει ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, γεγονός που υποδηλώνει την μειωμένη προσφορά.

Το diesel επίσης εκτοξεύεται λόγω ενός κύματος ψύχους που χτυπά τις ΗΠΑ και φέρνει αύξηση της ζήτησης. Τα αποθέματα σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης μειώνονται και οι ζωτικής σημασίας δείκτες τιμών υποδηλώνουν ότι η στενότητα θα διατηρηθεί.

Οι traders θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι η ζήτηση υποτιμάται καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την κρίση που τις βύθισε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι πωλήσεις στην Ελλάδα

Συνολικά το 2021 πωλήθηκαν 1.035.850 μετρικοί τόνοι έναντι 1.247.600 μετρικών τόνων το 2020, οπότε και όπως προαναφέρθηκε οι τιμές ήταν πρωτόγνωρα χαμηλές. Το 2020 επίσης η περίοδος διάθεσης του καυσίμου είχε παραταθεί και τον Μάιο με τη ζήτηση να κινείται υψηλά.

Ως προς την αύξηση των πωλήσεων κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου, παράγοντες της αγοράς, την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Όπως εξηγούν η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οδήγησαν καταναλωτές στο να προτιμήσουν για τη θέρμανση τους το πετρέλαιο, το οποίο ήταν η φθηνότερη επιλογή.

Επίσης, αυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος με αποτέλεσμα την περαιτέρω τόνωση της ζήτησης.

Ο χειμώνας επίσης ήταν βαρύς και ιδίως με την τελευταία επέλαση της «Ελπίδας» πολλά νοικοκυριά έκαναν μεγάλες και σε μικρό χρονικό διάστημα καταναλώσεις με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να σπεύδουν σε νέες παραγγελίες.

Στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλλαν και οι συστάσεις των αρμοδίων αρχών για τηλεργασία, εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, πολλοί καταναλωτές εργάζονταν από τα σπίτια τους καίγοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερα λίτρα πετρελαίου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ. Σάρδη (Energean) | Κίνητρα για να καταστεί το υδρογόνο ανταγωνιστικό και δημιουργία αγοράς σε σωστές βάσεις

Την ανάγκη θέσπισης κινήτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα καταστήσουν το υδρογόνο ανταγωνιστικό σε σχέση με το φυσικό αέριο επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέδριο του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Δημιουργώντας την αλυσίδα του υδρογόνου στην Ελλάδα», η κα. Σάρδη ανέφερε ότι, σε αντίθεση προς ό,τι είχε συμβεί με την προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, σήμερα τα πάσης φύσεως οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για το υδρογόνο είναι πολύ περιορισμένα έως και ανύπαρκτα. Αποτέλεσμα, το υδρογόνο, ανανεώσιμο ή χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, να παραμένει μη ανταγωνιστικό προς το φυσικό αέριο το οποίο καλείται σε ευρύτερη κλίμακα να αντικαταστήσει.

Η κα. Σάρδη τόνισε επίσης ότι στην προσπάθεια δημιουργίας αγοράς υδρογόνου στην χώρα μας, θα πρέπει να αποφευχθούν μαξιμαλιστικοί και μη επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν  με επιτυχία ζητήματα όπως:

-η αποφυγή δημιουργίας νέων σημαντικών εξαρτήσεων από εισαγωγές

-η διασφάλιση της προμήθειας των απαιτούμενων φυσικών πόρων, όπως το νερό

-η ανάπτυξη και λειτουργία των πιστοποιητικών προέλευσης εναρμονισμένων εντός της εσωτερικής αγοράς

-η διασφάλιση των πόρων για τις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται τόσο στον τομέα των δικτύων όσο και στην παραγωγή

Η κα. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean έχει σχεδιάσει μία μονάδα παραγωγής οικολογικού υδρογόνου (EcoH2) στον Πρίνο, η οποία σε συνδυασμό με τη μονάδα αποθήκευσης CO2, θα λειτουργεί με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς πάνω από το 99% των εκπομπών CO2 θα αποθηκεύονται.  «Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι σε θέση να δίνει περί τους 150 τόνους ημερησίως, ήτοι περίπου το 3% της ισοδύναμης κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας για το 2021», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη.

Η Energean έχει υποβάλει πρόταση προς ένταξη του project μονάδας παραγωγής οικολογικού υδρογόνου στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest -IPCEI).

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kick-iT | Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Η Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Kick-iT» είναι ο νέος επιχειρηματικός επιταχυντής του Επιμελητηρίου Καβάλας που έχει ως στόχο να βοηθήσει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

Ο πρώτος κύκλος της Δομής ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 με 31 επιχειρηματικές ομάδες και μετρώντας τουλάχιστον 10 ώριμες επιχειρηματικές ιδέες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 35 ωφελούμενοι οι οποίοι έλαβαν υποστήριξη από μια ομάδα εξειδικευμένων μεντόρων, συμβούλων ανάπτυξης και επιχειρηματιών.

Η Δομή Kick-iT παρέχει 4 διαφορετικές υπηρεσίες: Εκπαίδευση Γενικής Κατάρτισης, Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης,

1 προς 1 Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Οριζόντιες Υπηρεσίες επίλυσης συγκεκριμένων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο κύκλο διεξήχθησαν 108 ώρες Εκπαίδευσης Γενικής Κατάρτισης από έμπειρους εκπαιδευτές, πραγματοποιήθηκαν 216 ώρες Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης από ειδικούς διαφόρων κλάδων, παρουσιάστηκαν 10 success stories και διενεργήθηκαν 20 συμμετοχικά εργαστήρια πάνω σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, διαχείρισης χρόνου και πόρων, πωλήσεων, αξιολόγησης και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Μερικές από τις θεματικές που αναπτύσσονται και στους δύο κύκλους είναι: branding, digital marketing, λογιστική για επιχειρηματίες, κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας,
εύρεση πηγών χρηματοδότησης και διαχείριση πόρων.

Χρονοδιάγραμμα

Η έναρξη του δεύτερου κύκλου συμβουλευτικής θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δομής «Kick-iT» ανοίγει και θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο δεύτερο κύκλο τουπρογράμματος επιτάχυνσης.

Ωφελούμενοι

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να αναπτύξουν μία
επιχειρηματική ιδέα με την υποστήριξη της Δομής στον τομέα της πολιτιστικής και
δημιουργικής βιομηχανίας είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι είτε αυτό-
απασχολούμενοι.

Παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης

Ενδεικτικά, η Δομή Kick-iT παρέχει υπηρεσίες που αφορούν σε

 γενική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας,

 καθοδήγηση,

 δράσεις δικτύωσης,

 εύρεση καναλιών χρηματοδότησης,

 αξιολόγηση της συνολικής επιταχυνόμενης προόδου.

Αναμενόμενα οφέλη

 Η συμβολή στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

 Η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και ειδικών γνώσεων των ωφελουμένων.

 Η ενθάρρυνση της συνεργασίας του συνόλου των φορέων της τετραπλούς έλικας της καινοτομίας.

 Η ανάπτυξη του τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.
Χώρος

Η Δομή Kick-iT στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Ομονοίας 117, κάλυψης 105τ.μ., και είναι εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την υποστήριξη των επιχειρηματικών ομάδων.
Αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στη σχετική κατηγορία του website ΑΙΤΗΣΕΙΣ ή σε αυτό το link: https://forms.gle/L5dgwiUTs2i5H4Qm7

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kavala-kickit.gr, στείλτε e-mail στο info@kavala-kickit.gr, τηλεφωνήστε στο 2510 839 667 (Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 13:00) ή/και απευθυνθείτε στο ίδιο τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού για προσωπική ενημέρωση στον χώρο της Δομής.

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Πράξης «Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΕΚΤ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου ΣΒΑΑ Δήμου Καβάλας – Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητηρίο Καβάλας | Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 315 επιχειρήσεων το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που, σχεδόν, αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: