Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νέο κοίτασμα-γίγας στην Κύπρο αναγεννά και τον αγωγό EastMed

Έτοιμη να καταθέσει φάκελλο εντός των ημερών, για την ένταξη του αγωγού αερίου EastMed στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κοινοπραξία IGI Poseidon (50% EDISON, 50% ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων). Το project έχει ανακτήσει έδαφος και βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, μετά τον «πάγο» που επιχείρησε να βάλει στο τέλος του 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ραγδαία αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και η έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργειακή ανεξαρτησία, με την παρότρυνση μάλιστα των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούν νέα δεδομένα. Τελευταία ευνοϊκή για την προοπτική του EastMed εξέλιξη είναι η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Η ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας για τη βιωσιμότητα του αγωγού, καθώς αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του έργου είναι οι ποσότητες φυσικού αέριου που υπάρχουν στην περιοχή, δεδομένου ότι ο σκοπός του EastMed είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, «το έργο βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση αδειοδοτικής διαδικασίας και τεχνικών μελετών οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, ο δε αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2027».

Με δεδομένο το υψηλό κόστος του έργου που υπολογίζεται, βάσει πρόσφατης επικαιροποίησης των οικονομικών στοιχείων, στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται κρίσιμη και στο πλαίσιο αυτό η κοινοπραξία IGI Poseidon προχωρά άμεσα στην υποβολή αιτήματος για ένταξη στα έργα PCI.

Με μήκος περίπου 2.000 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια, ο αγωγός EastMed θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Μέσω Κρήτης θα φθάνει στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα διασχίζει για περίπου 600 χιλιόμετρα την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χιλιομέτρων.

 

Πηγή: defence-point.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Videotex | Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ προς τιμήν των σφαγιασθέντων «Η σφαγή των Φιλιππων»

Στην κεντρική αίθουσα του ΚΠΕ Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02 Οκτωβρίου η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σφαγή των Φιλίππων» που δημιούργησε η εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος Videotex, μέλος του Ομίλου ENA Media Group σε συμπαραγωγή του Δήμου Καβάλας της Δημωφέλεια  και του Πολιτιστικού Σύλλογου Φιλίππων προς τιμήν των σφαγιασθέντων από τις δυνάμεις της βουλγαρικής κατοχής, στις 4 Οκτωβρίου 1941 και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του χωριού.

Η υψηλών προδιαγραφών παραγωγή ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό το κοινό που παραβρέθηκε στην αίθουσα  αμέσως μετα την εκδήλωση τιμής και μνήμης των σφαγιασθέντων το οποίο καταχειροκροτήθηκε και στήριξε απόλυτα την προσπάθεια των συντελεστών.  Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Δημήτρη Χοτζόγλου και Γιάννη Ζάχαρη θα προβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού Σταθμού Εnachannel.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Κιφνίδης | «Πολύ σκληρή η συγκεκριμένη υπόθεση»

Ο ιατροδικαστής Νικόλαος Κιφνίδης που διενήργησε τις νεκροψίες, σε δηλώσεις του τόνισε πως η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν πολύ σκληρή και ιδίως η ιατροδικαστική εξέταση του μόλις δέκα μηνών βρέφους.

Ο 56χρονος κτηνοτρόφος φέρεται αρχικά να πυροβόλησε από πίσω το μωρό, ο θάνατος του οποίου ήταν ακαριαίος. Στη συνέχεια, ξαναγέμισε το όπλο του και πυροβόλησε πισώπλατα την πρώην σύντροφό του, η οποία βρήκε επίσης ακαριαίο θάνατο καθώς, όπως διαπιστώθηκε, καταστράφηκαν ζωτικά όργανά της.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκδήλωση Ορεινής Κτηνοτροφίας 2022

Με επιτυχία και παρουσία πλήθος πολιτών πραγματοποιείται στον Πλαταμώνα του δήμου νέστου η 22η Κατά σειρά γιορτή ορεινής κτηνοτροφίας Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοιου και φαίνεται ότι φέτος την αγκάλιασαν ακόμη περισσότεροι πολίτες.

 

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: