Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το καλαθάκι Λήμνου ανάμεσα στα Ελληνικά εκλεκτά τυριά Π.Ο.Π

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό τυριών στην Ευρώπη με πλούσια τυροκομική παράδοση και αυτό δεν είναι τυχαίο…

Γνωρίζοντας καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) και τις χώρες που την απαρτίζουν βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιος εθνικός πλούτος (ήθη και έθιμα) σε κάθε περιοχή της, ο οποίος πρέπει να προστατευτεί όχι μόνο για εμπορικούς λόγους αλλά και για λόγους παράδοσης.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πλούτου είναι προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου και χαρακτηρίζονται απολύτως από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και την μακρόχρονη πείρα και τεχνική των μαστόρων της περιοχής. Έτσι, το 1992 θεσμοθετήθηκαν κάποιοι κανόνες βάση των οποίων προστατεύονται τέτοιου είδους αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα με τις ονομασίες ΠΟΠ (Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα). Στις διεθνείς αγορές τα πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ένα από τα πιο δυνατά “χαρτιά” της ελληνικής γεωργίας λόγω της ασύγκριτης ποιότητας τους και των μοναδικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

Τέτοιου είδους πιστοποιήσεις δίνουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα εξαγώγιμα προϊόντα με ευεργετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

Ας πάμε τώρα να δούμε πως όλοι αυτοί οι κανονισμοί επηρεάζουν τον πλούτο των τυριών που υπάρχει στη χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό τυριών στην Ευρώπη με πλούσια τυροκομική παράδοση και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας οδήγησαν, από πολύ παλιά, στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής και ιδιαίτερα στην εκτροφή του προβάτου και της κατσίκας, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η μεγάλη ποικιλία τυριών που συναντάει κανείς κατά μήκος της χώρας μας. Από τα 70 είδη τυριών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας έχουν εγκριθεί και πιστοποιηθεί (ως προϊόντα ΠΟΠ) τα 20, ενώ εκκρεμούν να εγκριθούν οι αιτήσεις για 5 ακόμα.

Το κοινό γνώρισμα όλων των ΠΟΠ ελληνικών τυριών είναι ότι όλα αποτελούν προϊόντα παραδοσιακών διαδικασιών και ότι φτιάχνονται με 100% φρέσκο γάλα. Συνήθως, το γάλα που χρησιμοποιείται είναι πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου σε ποσοστό μέχρι 20%. Το αγελαδινό γάλα δε χρησιμοποιείται πολύ στα ελληνικά τυριά λόγω της δυσκολίας εκτροφής των αγελάδων στα ιδιαιτέρως ανώμαλα εδάφη της Ελλάδας. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα ελληνικά τυριά ΠΟΠ και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους:

Ανεβατό
Παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην επαρχία Βοίου του Νομού Κοζάνης. Φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους. Είναι μαλακό, αλειφόμενο, λευκό τυρί, χωρίς τρύπες, με κοκκώδη υφή, μαλακή μάζα και φρέσκια, δροσερή και υπόξινη γεύση. Συνήθως σερβίρεται με το κουταλάκι, αλλά μπορεί να μπει και σε πίτες ή άλλα φαγητά, προσθέτοντας μια πλούσια και λιπαρή γεύση. Το όνομα του τυριού οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του καθώς πρόκειται για το μείγμα που «ανεβαίνει» στην επιφάνεια όταν πήζει το τυρί.

Μπάτζιος
Παράγεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα. Είναι ημίσληρο, σχετικά άπαχο τυρί άλμης. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του είναι σαγανάκι, γιατί στο ψήσιμο αναδεικνύεται η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του.

Φέτα
Παράγεται στη Λέσβο και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και γιδινού σε ποσοστό 30%. Πρόκειται για λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση. Διατηρείται μέσα σε παραδοσιακά βαρέλια ή τενεκέδες με άλμη. Μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο ως συνοδευτικό σε φαγητά ή να μαγειρευτεί μέσα σε πίτες.

Φορμαέλα Αράχωβας
Παράγεται στα όρια του Δήμου Αράχωβας Παρνασσού του Νομού Βοιωτίας. Φτιάχνεται από γάλα πρόβειο, γιδινό ή μείγμα αυτών. Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί, μέτρια αλμυρό με πικάντικη, γεμάτη γεύση. Η υφή του είναι συμπαγής με υποκίτρινο χρώμα που γίνεται πολύ ωραίο ψητό και τηγανητό.

Γαλοτύρι
Παράγεται στις περιοχές της Ηπείρου και Θεσσαλίας. Φτιάχνεται από γάλα πρόβειο, γιδινό ή μείγμα αυτών. Πρόκειται για ένα πολύ λιπαρό τυρί, διότι φτιάχνεται από το γάλα των τελευταίων μηνών του αλμέγματος, που ως γνωστόν περιέχει πολλά λιπαρά. Έχει αλοιφώδη υφή, χωρίς επιδερμίδα, με υπόψινη, δροσερή γεύση και άρωμα.

Γραβιέρα Αγράφων
Παράγεται στην περιοχή Αγράφων του Νομού Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα του με κατσικίσιο, σε αναλογία έως 30%. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας, με συμπαγή ελαστική μάζα και μικρές τρύπες στο εσωτερικό της. Είναι σκληρό, λευκοκίτρινο τυρί με ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση και με αρώματα από τα χόρτα του βουνού. Τρώγεται σκέτη ή και ως συνοδευτικό με τα φαγητά. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι όταν ψήνεται δεν κάνει κρούστα.

Γραβιέρα Κρήτης
Παράγεται στις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της και κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό μέχρι 20%. Η καλύτερη ποιότητα του επιτυγχάνεται όταν παράγεται από 100% πρόβειο γάλα και ωριμάζει μέσα σε σπηλιές των Κρητικών βουνών, εξού και το όνομά του “τυρί της τρύπας”. Πρόκειται για σκληρό επιτραπέζιο τυρί, με ασύμμετρες τρύπες και φυσική κόρα. Έχει αλμυρή γεύση, πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα και προκαλεί αίσθημα ευεξίας και πληρότητας σε όποιον το γευθεί. Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, ωμή ή μαγειρεμένη.

Γραβιέρα Νάξου
Παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Νάξου. Είναι η μοναδική γραβιέρα που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα. Είναι τυρί με εξωτερικό περίβλημα, χρώμα υποκίτρινο, ιδιαίτερη γεύση και συμπαγή μάζα με μικρές διάσπαρτες τρύπες στο εσωτερικό του. Τρώγεται είτε ωμή, είτε ψημένη. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να αναδειχθεί η γεύση της είναι με καλοκαιρινά φρούτα, όπως σταφύλι, σύκο και πεπόνι.

Καλαθάκι Λήμνου
Παράγεται αποκλειστικά στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου. Φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, είναι πιο αλμυρό από τη φέτα και έχει μια ιδιαίτερη μεστή και γεμάτη γεύση. Η ονομασία “καλαθάκι” προέρχεται από το σχήμα που παίρνει το τυρί, το οποίο κατά τη διαδικασία της παραγωγής τοποθετείται σε πλεκτά καλαθάκια για να στραγγίξει.

Κασέρι
Παράγεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Λέσβο, αλλά και στην Τουρκία. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Χαρακτηρίζεται από το ήπιο άρωμά του και τη μαλακή υφή του. Είναι κατάλληλο για πίτσες γιατί λιώνει ομοιόμορφα όταν ψηθεί.

Κατίκι Δομοκού
Παράγεται στην περιοχή του Δομοκού του Νομού Φωκίδας. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται σε φάρμες του Δομοκού. Είναι κατάλληλο για υγιεινή διατροφή καθώς συνδυάζει πλούσια, δροσερή γεύση με χαμηλά λιπαρά. Μπορεί να συνδυαστεί με ψωμί και σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και απολαυστικά επιδόρπια.

Κεφαλογραβιέρα
Παράγεται κυρίως στη δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Νομό Αιτωλοακαρνανίας και Νομό Ευρυτανίας. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα κα πιο σπάνια από μείγμα πρόβειου και γιδινού. Είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί, με ελαφρώς αλμυρή γεύση. Είναι κατάλληλο για όσους αγαπούν τα πικάντικα και νόστιμα τυριά και συχνά το κάνουμε σαγανάκι.

Κοπανιστή
Παράγεται σε κάθε νησί των Κυκλάδων αν και είναι κυρίως γνωστή από τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Φτιάχνεται κυρίως από ααιγοπρόβειο γάλα και μοιάζει με ροκφόρ. Στην ουσία η κοπανιστή είναι ένα μαλακό τυρί με έντονη πιπεράτη και καυτερή γεύση. Θεωρείται ο ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο, ενώ χρησιμοποιείται και σε πίτες.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Παράγεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη. Φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα ή μείγμα του με κατσικίσιο. Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο, λόγω της τρίμηνης ωρίμανσης του μέσα σε ελαιόλαδο. Είναι πικάντικο, πολύ πιπεράτο τυρί με αλμυρή γεύση και σκληρή υφή. Χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, όπως κολοκυθολούλουδα γεμιστά ή σφουγγάτο Μυτιλήνης, αλλά και ως συνοδευτικό με μεζεδάκια.

Μανούρι
Παράγεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Φτιάχνεται από τυρόγαλα πρόβειου ή γιδινού γάλακτος ή μειγμάτων τους. Είναι μαλακό τυρί, με συμπαγή δομή χωρίς τρύπες, λευκό χρώμα και κρεμώδη υφή. Είναι ένα φρέσκο, επιτραπέζιο τυρί που μπορεί να συνοδευτεί με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Μετσοβόνε
Παράγεται στο Μέτσοβο, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Φτιάχνεται από μείγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος. Είναι ημίσκληρο τυρί κίτρινου χρώματος, το οποίο καπνίζεται με τη μέθοδο της Pasta filata. Καταναλώνεται σκέτο ή ψημένο, πολύ συχνά χρησιμοποιείται για καπνιστές πίτσες, ενώ συνήθως συνοδεύεται από λευκά κρασιά.

Πηχτόγαλο Χανίων
Παράγεται στο νομό Χανίων της Κρήτης. Φτιάχνεται από μείγμα πρόβειου με λίγο γίδινο γάλα. Πρόκειται για ένα είδος ξινομυζήθρας που διαφέρει από τις υπόλοιπες λόγω του τρόπου παρασκευής της, ο οποίος χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη απ’ ευθείας το γάλα που παράγεται στα Χανιά (πηχτόγαλο). Το πηχτόγαλα έχει υφή πυκνού γιαουρτιού, μυρωδιά φρέσκου γάλακτος και πλούσια, βουτυρένια γεύση. Συνήθως τρώγεται με το κουτάλι αυτούσιο ή μπαίνει σε πίτες.

Σαν Μιχάλη
Παράγεται αποκλειστικά στην Απάνω Μεριά της Σύρου, στην περιοχή του χωριού Άη Μιχάλης και είναι το ακριβότερο ελληνικό τυρί. Φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα της Σύρου. Έχει πλούσιο άρωμα και αλμυρή και πικάντικη γεύση που πλησιάζει τη γεύση της Παρμεζάνας. Είναι σκληρό, λευκό επιτραπέζιο τυρί με συμπαγή μάζα και μικρές, ακανόνιστες οπές. Συνηθίζεται να τρώγεται σκέτο, με ψωμί ή φρούτα, αλλά συχνά χρησιμοποιείται και σε πολλές τοπικές συνταγές.

Σφέλα ή Φέτα της φωτιάς
Παράγεται στη νότια Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Φτιάχνεται από αναθερμασμένη τυρομάζα από αιγοπρόβειο γάλα. Η σφέλα λέγεται αλλιώς και “τυρί της φωτιάς” λόγω της πιπεράτης και δυνατής της γεύσης. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί άλμης με λευκοκίτρινο χρώμα και σώμα γεμάτο μικρές οπές που δημιουργούνται από τα αέρια της ζύμωσης. Μπορεί να καταναλωθεί αυτόνομα, αλλά συμμετέχει και σε πολλά “δυνατά” πιάτα συνοδεύοντας εκλεκτά κρεατικά ή έντονα λαχανικά όπως η μελιτζάνα.

Ξυνομυζήθρα Κρήτης
Παράγεται στην Κρήτη και φτιάχνεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Έχει λευκό χρώμα, υπόξινη γεύση και κοκκώδη μορφή. Πρόκειται για μαλακό τυρί που δημιουργείται από το τυρόγλα που μένει από την παρασκευή γραβιέρας και κεφαλότυρου. Τρώγεται ωμό ή πάνω σε Κρητικό Ντάκο, ενώ είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή καλτσουνιών. Όλα αυτά τα τυριά αποτελούν ένα κτηνοτροφικό/διατροφικό θησαυρό για την Ελλάδα. Λευκά ή κίτρινα, μαλακά ή σκληρά, πικάντικα ή υπόξινα τα ελληνικά τυριά που αποτελούν προϊόντα Π.Ο.Π είναι ένα από τα πιο δυνατά “χαρτιά” της ελληνικής γεωργίας λόγω της υψηλής ποιότητάς τους αλλά και λόγω της προστιθεμένης αξίας του προϊόντος που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. Επιπλέον, τα προϊόντα με τη σήμανση Π.Ο.Π αποτελούν ισχυρά εξαγώγιμα προϊόντα με “ευεργετικά” αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

– See more at: http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/24710-to-kalathaki-limnou-anamesa-sta-ellinika-eklekta-tyria-p-o-p.html#sthash.QKT6PMkl.dpuf

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλήνιες 2019 | Τελευταία ημέρα αύριο για τα μηχανογραφικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Λήγει αύριο, Τετάρτη, η προθεσμία τελικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων μετά και τη διήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η αυριανή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά.

Αυτό σημαίνει πως αύριο κλειδώνει οριστικά η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι θα έχουν στο εξής πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι μπορούν να τυπώσουν την οριστικοποιημένη μορφή ή να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 21 Ιουνίου, ημέρα από την οποία οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούσαν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό τους από το λύκειό τους. Η προθεσμία οριστικοποίησης έληγε στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο εξετάστηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αδυναμίες σε νέα Ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσειςΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση και όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου | Τη χτύπησε και μετά τη βίασε στη σπηλιά που την πέταξε

Δημοσιεύτηκε

στις

Ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων η συνέντευξη τύπου της ηγεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ, για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton, με τα όσα αποκαλύφθηκαν να δίνουν νέα τραγική διάσταση στο στυγερό έγκλημα με φερόμενο ως δράστη έναν 27χρονο πατέρα δύο παιδιών.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Αστυνομκός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Λυμπινάκης, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων Πάρης Χινόπουλος και η υπεύθυνη του γραφείου τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης Ελένη Παπαθανασίου, έδωσαν στη δημοσιότητα, με τον πιο επίσημο τρόπο – δείγμα του βάρους και του αντίκτυπου που έχει το ειδεχθές έγκλημα – συγκλονιστικά στοιχεία και διευκρινίσεις για την υπόθεση που έφερε τα Χανιά, με αρνητικό πρόσημο, στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.

Την πέταξε στη σπηλιά και τη βίασε

Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν είναι ενδεικτικά για το βασανιστικό τρόπο που «έφυγε» ηΑμερικανίδα βιολόγος. Όπως αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σήμερα, ο 27χρονος φερόμενος ως δράστης βίασε την 60χρονη γυναίκα στη σπηλιά που εντοπίστηκε νεκρή.

Πιο συγκεκριμένα, ο 27χρονος καθ’ομολογία δράστης, το μεσημέρι της 2ης Ιουλίου, συνάντησε την 60χρονη πεζή κοντά στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι, τη χτύπησε με το αυτοκίνητο για να την ακινητοποιήσει, την άφησε αναίσθητη, στη συνέχεια την έβαλε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του και την μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε όπου και την βίασε.

Ο χρόνος θανάτου της άτυχης γυναίκας προσδιορίστηκε ως το μεσημέρι της 2ης Ιουλίου και το κίνητρο της δολοφονίας ήταν σεξουαλικό.

Τι κατέθεσε ο δράστης

Όπως ανακοίνωσε η Υπαστυνόμος Α’, Ελένη Παπαθανασίου «ο δράστης ισχυρίστηκε οτι το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή, και έχοντας ως κίνητρο τη σεξουαλική της κακοποίηση τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητο για να τη ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του και την μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγιου όπου την απέρριψε αφού προηγουμένως τη βίασε. Ακολούθως τοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προυπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο οπου καθάρισε επιμελώς το πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν».

Ο χρόνος θανάτου της άτυχης Αμερικανίδας βιολόγου προσδιορίστηκε ως το μεσημέρι της 2ης Ιουλίου και το κίνητρο της δολοφονίας ήταν σεξουαλικό. Το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου καθώς και κακώσεις στα χέρια.

Δείτε το βίντεο

από το flashnews στην Κρήτη

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση Υγείας Π.Ε Καβάλας | Κατασχέθηκαν 180 κιλά ακατάλληλα τρόφιμα από το Park Food Festival

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε ένα πλήρως ενημερωτικό δελτίο τύπου προχώρησε το πρωί της Τρίτης η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Καβάλας όσον αφορά την διεξαγωγή του Park Food Festival στην Καβάλα.

Πιο συγκεκριμένα :

Mε αφορμή τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για τον ρόλο της Υπηρεσίας μας κατά την διάρκεια του PARK FOOD FESTIVAL και συγκεκριμένα την Παρασκευή 12.7.2019, που έλαβε χώρα στο Πάρκο Φαλήρου, η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε ΚΑΒΑΛΑΣ θέλει να ενημερώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέσω αυτών το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω: Ο υγειονομικός έλεγχος γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και σε ώρες λειτουργίας που είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία σε χώρους όπου μεταξύ των άλλων γίνεται και δραστηριότητα επιχείρησης τροφίμων, έτι δε περισσότερο όταν υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες, αλλά και όταν απευθύνονται σε ευρύ καταναλωτικό κοινό, όπως στην προκειμένη
περίπτωση. Ο υγειονομικός έλεγχος έγινε με την συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας και διεξήχθη σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο. Ελέγχθηκαν περίπου 20 (είκοσι) επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν στο σύνολό τους παραβάσεις της υγειονομικής Νομοθεσίας με δυνητικό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και πιο αναλυτικά διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλει να κατέχει αλλά και να επιδεικνύει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και έγιναν προφορικές συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, για την εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγειονομικής Πρακτικής, για την ασφάλεια των παραγομένων και προσφερομένων τροφίμων, έχοντας ως γνώμονα την προστασία και διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, ο οποίος καταναλωτής ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι σε γενικές γραμμές ελλιπώς ενημερωμένος. Κατά την διάρκεια του υγειονομικού ελέγχου κατασχέθηκε και στην συνέχεια καταστράφηκε, ποσότητα τροφίμων 180 κιλών περίπου, από 2 (δυο) επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις
διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας, ΩΣ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ σύμφωνα με τον Ν. 4235/14, τα οποία ήταν έτοιμα προς διάθεση.
Οι εκθέσεις του υγειονομικού ελέγχου θα αποσταλούν σε όλες τις ελεγχθείσες επιχειρήσεις για ενημέρωση τους, όπως νομοθετικά προβλέπεται, καθώς και στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για τις δικές τους ενέργειες λόγω σχετικής αρμοδιότητας (λήψη διοικητικών μέτρων κλπ) καθώς και στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας για την λήψη των διοικητικών μέτρων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας. Κάθε άλλο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τέλος, ευχαριστούμε Δημόσια τον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας, για την συνδρομή τους στο ελεγκτικό έργο της Υπηρεσίας μας και για την προθυμία της συνεργασίας τους όποτε και αν τους ζητηθεί.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Στον Πλατανότοπο ο Γιάννης Πασχαλίδης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε τη Δευτέρα, τη περιοχή του Πλατανοτόπου, η οποία επλήγη από καταστροφική χαλαζόπτωση. Οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημίες που μπορεί να φτάσουν σε απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής τους.

Ο Βουλευτής συνομίλησε με τους πληγέντες παραγωγούς και κατέγραψε τις καταστροφές με οπτικοακουστικά μέσα, το προϊόν των οποίων απέστειλε ευθύς αμέσως στη κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση τους. Επίσης, ο Βουλευτής δρομολόγησε ήδη επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών τόσο της περιοχής του Νέστου όσο και του Παγγαίου.

Η απόλυτη στήριξη των αγωνιστών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα του επανεκλεγέντα Βουλευτή, ο οποίος βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ