Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τουρκία | Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν

Στα εθνικολαϊκιστικά και ανθελληνικά παραληρήματα επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις κάλπες του 2023 στην Τουρκία χωρίς να επιδεικνύει καμία διάθεση φρένου. Αντιθέτως μετά τη μικρή δημοσκοπική του άνοδο, που την ερμηνεύει ως απόρροια της στρατηγικής στοχοποίησης της Ελλάδας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιμείνει σε αυτό το μοτίβο τόσο στο πλαίσιο αποπροσανατολισμού από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του λαού του, αλλά και γιατί η νίκη του σε αυτές τις εκλογές συνιστά ζήτημα προσωπικής επιβίωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική εναντίον της χώρας μας και της Δύσης εξυπηρετεί τον Τούρκο Πρόεδρο. Γιατί εμφανίζει τη Δύση ως «εχθρό» και παρουσιάζοντας ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι το «μακρύ χέρι» που θα τη βοηθήσει να διαλύσει δήθεν την Τουρκία όπως έκανε πριν από 100 χρόνια με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εμφανίζει εαυτόν ως προστάτη του τουρκικού λαού και μπροστάρη σε αυτό τον αγώνα.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις απειλές Ερντογάν

Όσο για τη διαρκή απειλή Ερντογάν «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» οι ειδικοί εκτιμούν πως παρά τα υψηλά ντεσιμπέλ δεν θα αποτολμήσει κάποια πολεμική ενέργεια εναντίον της χώρας μας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μας προσβάλλουν ή σε κάποια προκλητική κίνηση στο πεδίο. Επιδιώκει, δε, να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι των συνομιλιών δια της απειλής και άνευ όρων, γνωρίζοντας πως οι δικές του διεκδικήσεις είναι παντελώς έωλες και ανιστόρητες, ενώ η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και πλέον αυτό έχει γίνει κατανοητό σε Ε.Ε, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Στη φιέστα πάντως με αφορμή την επέτειο 99 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο μελοϊδεατισμού, κομπάζοντας για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και απειλώντας εκ νέου την Ελλάδα σχολιάζοντας πως «θα έρθουν κι άλλα». Μία ημέρα νωρίτερα, δε, είχε μιλήσει εκ νέου για τα «σύνορα της καρδιάς του», ενώ το ντελίριο κλιμακώθηκε με τρισδιάστατο βίντεο παραγωγής της τουρκικής Προεδρίας το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση με μηνύματα όπως «Το Αιγαίο είναι δικό μας» και «Τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας». Κατά τους αναλυτές βεβαίως αυτές οι κορώνες πέραν του επεκτατικού δόγματος της τουρκικής ηγεσίας, επιχειρούν να υποκρύψουν και τον εκνευρισμό του Προέδρου της Τουρκίας για τη δραστική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και τη διαρκή ενίσχυση των συμμαχιών τους.

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Αθήνα

Η Αθήνα, πάντως, γνωρίζοντας τα αναθεωρητικά σχέδια Ερντογάν, δεν περιορίζεται στην απλοϊκή ανάγνωση ότι η εμπρηστική ρητορική είναι για εσωτερική κατανάλωση. Εξ ού και βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε καθαρά και ο Νίκος Δένδιας στη Realnews, σημειώνοντας πως «τα νταηλίκια και οι απειλές δεν μας φοβίζουν». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως « η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε αυτή την απειλή», δηλαδή, στην πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής που γεννά εύλογα προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση εκθέτει συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο την τουρκική προκλητικότητα και τις ομοιότητες του αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια και στο επιχειρησιακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα μία προσπάθεια ενεργοποίησης του νέου παράνομου τουρκολοιβυκού μνημονίου με αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως ή ανατολικά της Κρήτης. Το μήνυμα το έχει εκπέμψει άλλωστε καθαρά και ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως «στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, την αμυντική μας επαγρύπνηση, τη διπλωματική μας θωράκιση».

«Πόρτα» στην Τουρκία από την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα «τοίχο» στην επί 1,5 χρόνο προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Καΐρου βρήκε η Άγκυρα. Τη διακοπή οποιονδήποτε συνομιλιών με την Τουρκία ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, επειδή η Τουρκία αρνείται να αποσύρει από τη Λιβύη τα στρατεύματά της. Την Αίγυπτο άλλωστε την έχει εξοργίσει και η υπογραφή του νέου μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με πρόσχημα τους υδρογονάνθρακες, το οποίο και έχει καταδικάσει ρητά συντονίζοντας τη δράση της με την Αθήνα.

.reader.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εναέρια πλάνα | Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Αλφαβητοπαρέλαση 2024

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Αλφαβητοπαρέλαση σε επανάληψη μέσω του ENA Channel απόψε στις 21:30 !

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επανάληψη Αλφαβητοπαρέλαση 2024 στο ENA Channel σήμερα στις 21:30!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Αλφαβητοπαρέλαση σε επανάληψη μέσω του ENA Channel απόψε στις 21:30 !

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλφαβητοπαρέλαση 2024 με πολύ κέφι και χορό!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en