Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τουρκία | Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν

Στα εθνικολαϊκιστικά και ανθελληνικά παραληρήματα επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις κάλπες του 2023 στην Τουρκία χωρίς να επιδεικνύει καμία διάθεση φρένου. Αντιθέτως μετά τη μικρή δημοσκοπική του άνοδο, που την ερμηνεύει ως απόρροια της στρατηγικής στοχοποίησης της Ελλάδας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιμείνει σε αυτό το μοτίβο τόσο στο πλαίσιο αποπροσανατολισμού από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του λαού του, αλλά και γιατί η νίκη του σε αυτές τις εκλογές συνιστά ζήτημα προσωπικής επιβίωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική εναντίον της χώρας μας και της Δύσης εξυπηρετεί τον Τούρκο Πρόεδρο. Γιατί εμφανίζει τη Δύση ως «εχθρό» και παρουσιάζοντας ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι το «μακρύ χέρι» που θα τη βοηθήσει να διαλύσει δήθεν την Τουρκία όπως έκανε πριν από 100 χρόνια με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εμφανίζει εαυτόν ως προστάτη του τουρκικού λαού και μπροστάρη σε αυτό τον αγώνα.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις απειλές Ερντογάν

Όσο για τη διαρκή απειλή Ερντογάν «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» οι ειδικοί εκτιμούν πως παρά τα υψηλά ντεσιμπέλ δεν θα αποτολμήσει κάποια πολεμική ενέργεια εναντίον της χώρας μας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μας προσβάλλουν ή σε κάποια προκλητική κίνηση στο πεδίο. Επιδιώκει, δε, να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι των συνομιλιών δια της απειλής και άνευ όρων, γνωρίζοντας πως οι δικές του διεκδικήσεις είναι παντελώς έωλες και ανιστόρητες, ενώ η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και πλέον αυτό έχει γίνει κατανοητό σε Ε.Ε, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Στη φιέστα πάντως με αφορμή την επέτειο 99 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο μελοϊδεατισμού, κομπάζοντας για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και απειλώντας εκ νέου την Ελλάδα σχολιάζοντας πως «θα έρθουν κι άλλα». Μία ημέρα νωρίτερα, δε, είχε μιλήσει εκ νέου για τα «σύνορα της καρδιάς του», ενώ το ντελίριο κλιμακώθηκε με τρισδιάστατο βίντεο παραγωγής της τουρκικής Προεδρίας το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση με μηνύματα όπως «Το Αιγαίο είναι δικό μας» και «Τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας». Κατά τους αναλυτές βεβαίως αυτές οι κορώνες πέραν του επεκτατικού δόγματος της τουρκικής ηγεσίας, επιχειρούν να υποκρύψουν και τον εκνευρισμό του Προέδρου της Τουρκίας για τη δραστική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και τη διαρκή ενίσχυση των συμμαχιών τους.

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Αθήνα

Η Αθήνα, πάντως, γνωρίζοντας τα αναθεωρητικά σχέδια Ερντογάν, δεν περιορίζεται στην απλοϊκή ανάγνωση ότι η εμπρηστική ρητορική είναι για εσωτερική κατανάλωση. Εξ ού και βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε καθαρά και ο Νίκος Δένδιας στη Realnews, σημειώνοντας πως «τα νταηλίκια και οι απειλές δεν μας φοβίζουν». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως « η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε αυτή την απειλή», δηλαδή, στην πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής που γεννά εύλογα προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση εκθέτει συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο την τουρκική προκλητικότητα και τις ομοιότητες του αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια και στο επιχειρησιακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα μία προσπάθεια ενεργοποίησης του νέου παράνομου τουρκολοιβυκού μνημονίου με αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως ή ανατολικά της Κρήτης. Το μήνυμα το έχει εκπέμψει άλλωστε καθαρά και ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως «στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, την αμυντική μας επαγρύπνηση, τη διπλωματική μας θωράκιση».

«Πόρτα» στην Τουρκία από την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα «τοίχο» στην επί 1,5 χρόνο προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Καΐρου βρήκε η Άγκυρα. Τη διακοπή οποιονδήποτε συνομιλιών με την Τουρκία ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, επειδή η Τουρκία αρνείται να αποσύρει από τη Λιβύη τα στρατεύματά της. Την Αίγυπτο άλλωστε την έχει εξοργίσει και η υπογραφή του νέου μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με πρόσχημα τους υδρογονάνθρακες, το οποίο και έχει καταδικάσει ρητά συντονίζοντας τη δράση της με την Αθήνα.

.reader.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σεισμός στην Εύβοια: Εικόνες και βίντεο από τις ρωγμές σε νηπιαγωγείο

Σεισμός στην Εύβοια: Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο χωριό και καταγράφει τις ζημιές και τις ανησυχίες των κατοίκων.

Ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και κτήρια στην Εύβοια μετά τις συνεχείς δονήσεις μεγέθους μέχρι και 5 Ρίχτερ, με τους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι. Αν και οι ζημιές είναι μικρές κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να επεκταθούν αν συνεχιστούν οι σεισμοί.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Ζάρακες ένα νηπιαγωγείο έχει ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ενώ σε κάποια σημεία έχουν πέσει σοβάδες. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για την ασφάλεια των παιδιών.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο χωριό, ενώ το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το σημείο. Όπως είπε η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ζαράκων, Σαραντάρη Ευδοκία, στο Newsbomb.gr «μετά από τους δύο κύριους σεισμούς κάποιο ρήγμα που προυπήρχε βάθυνε και κάποια άλλα εμφανίστηκαν τώρα». Παράλληλα, έδειξε τα σημεία του Νηπιαγωγείου που παρουσιάζουν ζημιές.

Η ανησυχία και ο φόβος είναι διάχυτος, καθώς ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται άλλη φορά να έχουν ζήσει αυτό το φαινόμενο. Άλλωστε, πρόκειται για άγνωστο ρήγμα, αφού στην περιοχή δεν έχουν ξανασυμβεί ισχυροί σεισμοί. Η κα Σαραντάρη αναφέρει ότι φοβάται για το μέλλον των παιδιών. Στο νηπιαγωγείο Ζαράκων πάνε 12 παιδάκια.

Όπως είπε περιμένουν τους εμπειρογνώμονες για να δουν αν είναι ασφαλές το κτήριο για την επιστροφή των παιδιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν δεν μπορούν να γυρίσουν θα βρουν άλλο κτήριο. Μάλιστα, ανέφερε ότι το κτήριο του νηπιαγωγείου είναι πιο πρόσφατα χτισμένο από το δημοτικό, κι όμως στο δημοτικό δεν εντοπίστηκαν ρωγμές.

Κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα

«Κουνηθήκαμε πολύ και φοβηθήκαμε. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα, άλλοι δεν κοιμήθηκαν καθόλου. Ήταν πολύ δυνατός και με θόρυβο», περιγράφουν κάτοικοι τον σεισμό στον φακό του Newsbomb.gr, ενώ άλλοι ρωτάνε με αγωνία τον φωτορεπόρτερ Νίκο Χριστοφάκη αν έχει κάποια νεότερη πληροφορία από τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.

Άλλοι, πάλι, αποφάσισαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους και «ό,τι γίνει», ενώ την ίδια ώρα η βροχόπτωση στην περιοχή, από την κακοκαιρία «Αριέλ», κάνει την κατάσταση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ακόμα πιο δύσκολη.

«Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε», αναφέρουν, ελπίζοντας οι επόμενες ώρες και ημέρες να είναι ήσυχες και η επερχόμενη κακοκαιρία να είναι το μόνο που θα τους απασχολήσει…

Δείτε φωτογραφίες εδώ: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κακοκαιρία ARIEL | Διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και πιθανές πλημμύρες

«Είμαστε προ των πυλών μίας διήμερης κακοκαιρίας, Τετάρτη και Πέμπτη που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας» λέει, μιλώντας στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού λόγω της… ARIEL. 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, τα κύρια χαρακτηριστικά της 48ωρης κακοκαιρίας, η οποία ονομάστηκε ARIEL, όπως εξηγεί ο Γιάννης Καλλιάνος «θα είναι οι δυνατές βροχές, μπόρες, ισχυρές καταιγίδες, οι πιθανές χαλαζοπτώσεις που βεβαίως θα οδηγήσουν στην αυξημένη πιθανότητα να έχουμε ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα Γιάννη Καλλιάνο, από την 48ωρη κακοκαιρία «θα επηρεαστούν όλες οι περιοχές των Επτανήσων, οι περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και τα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας θα επηρεαστούν και οι περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και οι μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος».

Σε δύο φάσεις το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για μίνι κακοκαιρία που έρχεται σε λίγες ώρες ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι θα υπάρξουν δύο φάσεις και παράλληλα εφιστά την προσοχή για πλημμύρες κυρίως σήμερα Τετάρτη (30.11.2022).

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από περιοχές της δυτικής Ελλάδος, στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά. «Η πρώτη φάση θα επηρεάσει τις δυτικές περιοχές με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες και αργότερα μέσα στην μέρα θα επηρεαστούν και οι πιο κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Προσοχή, υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η δεύτερη φάση της ARIEL

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα είναι την Πέμπτη και έχει να κάνει σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο «με τις πιο ανατολικές περιοχές καθώς η κακοκαιρία θα κινηθεί με αυτή την κατεύθυνση. Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για την Πέμπτη υπάρχει σε περιοχές της κέντρο-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Τετάρτη και Πέμπτη θα βρέξει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, απλά οι περιοχές που τονίζονται είναι οι περιοχές όπου θα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και για μεγαλύτερο όγκο νερού».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ηράκλειο: Θρίλερ για τη ζωή επιβάτη σε πτήση από Θεσσαλονίκη

Ηράκλειο: Μεγάλη ταλαιπωρία για ηλικιωμένο επιβάτη – Καταγγελίες από στενούς συγγενείς του

Μία περιπετειώδη πτήση είχε ένας 74χρονος επιβάτης που επέβαινε σε πτήση από Θεσσαλονίκη Ηράκλειο καθώς υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» έσπευσε ασθενοφόρο και τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Τη σκυτάλη πήραν στενοί συγγενείς του, που απειλούν να στραφούν νομικά κατά της αεροπορικής εταιρείας αλλά και των υπευθύνων του αεροδρομίου στην Κρήτη καθώς όπως περιγράφουν λίγο έλειψε να στοιχίσει την ζωή του 74χρονου.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μέλος της οικογένειας, ο 74χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες να ταξιδέψει στο Ηράκλειο προκειμένου να μεταφερθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης.

Μάλιστα έγιναν ειδικές συνεννοήσεις με την αεροπορική εταιρεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα και με όλα όσα θα χρειαζόταν στην διάρκειά του, όπως για παράδειγμα παροχή οξυγόνου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια, η ταλαιπωρία τους άρχισε ήδη από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου υπήρξε καθυστέρηση μιας ώρας, μέχρι να μπορέσει να μπει στο αεροπλάνο ο άνδρας και να ξεκινήσει το ταξίδι.

Στην διάρκεια της πτήσης φέρεται να υπέστη ένα λιποθυμικό επεισόδιο, το οποίο ήταν και αυτό που προκάλεσε την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο. Και εκεί όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συγγενείς του 74χρονου, υπήρξε καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού από την γιατρό του αεροδρομίου, καθώς – όπως υποστηρίζουν – είχαν πρώτα βγει όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους.

Και μπορεί η ζωή του 74χρονου, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Νοσοκομείο, να μην διατρέχει κίνδυνο, η οικογένεια του άνδρα αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά τόσο κατά της αεροπορικής εταιρείας όσο και κατά των υπευθύνων του αεροδρομίου «Καζαντζάκης».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: