Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τι πίνουν τα παιδιά μας και καταστρέφει τη μνήμη τους

image_print

Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ροφήματα που περιέχουν πολύ ζάχαρη μπορεί να κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία των παιδιών, πέραν των γνωστών προβλημάτων παχυσαρκίας που προκαλούν με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα παιδιά που καταναλώνουν πολλά ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς, παρουσιάζουν μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες και συγκεκριμένα, μειωμένη ικανότητα να ανακαλέσουν στη μνήμη τους βασικές πληροφορίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες έβαλαν ποντίκια-πειραματόζωα σε πρόγραμμα διατροφής όπου τους έδιναν ροφήματα με επιπλέον γλυκαντικές ουσίες, όπως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Οι συγκεντρώσεις ζάχαρης σε αυτά τα ροφήματα ήταν αντίστοιχες με εκείνες στα αναψυκτικά και τους χυμούς του εμπορίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από ένα μήνα σε αυτήν τη διατροφή, τα ενήλικα πειραματόζωα είχαν κανονικά αποτελέσματα σε ειδικά τεστ μνήμης που τους έκαναν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα ανήλικα πειραματόζωα (ηλικίας που αντιστοιχεί στην παιδική ηλικία του ανθρώπου). Αυτά τα ποντίκια είχαν εμφανώς μειωμένη απόδοση στα τεστ μνήμης και εκμάθησης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Scott Kanoski, υποστηρίζει ότι ο ιππόκαμπος είναι μια πολύ σημαντική περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου όσον αφορά τη μνήμη και είναι ευαίσθητη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη.

Επίσης, εκτός από την αρνητική επίπτωση στη μνήμη, τα ζαχαρούχα ποτά προκάλεσαν και φλεγμονή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος παίζει ρόλο-κλειδί στην δημιουργία αναμνήσεων, στην οργάνωση και αποθήκευση πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τις νέες αναμνήσεις με τα συναισθήματα και τις πέντε αισθήσεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4 κουταλάκια ζάχαρης. Οι ενήλικες και έφηβες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 5 κουταλάκια ζάχαρης, ενώ οι έφηβοι άντρες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 9.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της Society for the Study of Ingestive Behavior που θα γίνει σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ιστορική πρωτιά για την Καβάλα: Ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος στην Κλινική «Ιπποκράτης»

image_print

Ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε στην Κλινική «Ιπποκράτης», όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με τη συνδρομή ρομποτικής τεχνολογίας.Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γιώργος Τσοκτουρίδης, ο οποίος είναι και Επιστημονικός Διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής «Ιπποκράτης» Καβάλας.

Η συγκεκριμένη ιατρική πράξη αποτελεί σταθμό για την περιοχή, καθώς εισάγει μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδο που επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επέμβασης. Με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, ο χειρουργός μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς και να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα με αυξημένη ακρίβεια.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία από τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές στον χώρο της σύγχρονης ορθοπαιδικής. Στόχος της είναι η καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσης, η ενίσχυση της ασφάλειας της επέμβασης και η ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.Η επιτυχής πραγματοποίηση της πρώτης τέτοιας επέμβασης στην Καβάλα διευρύνει τις δυνατότητες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς της ευρύτερης περιοχής να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες χειρουργικές τεχνικές χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.Με την πρωτοβουλία αυτή, η Κλινική «Ιπποκράτης» Καβάλας ενισχύει τον ρόλο της στον τομέα της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας, ενώ ο Γιώργος Τσοκτουρίδης και η επιστημονική του ομάδα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών προς όφελος των ασθενών.

Η πρώτη ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος στην Καβάλα δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική ιατρική επιτυχία, αλλά και μια νέα αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής στην περιοχή.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: 1.500 ευρώ τον μήνα για στέγαση και σίτιση παθολόγων στο Νοσοκομείο

Δράμα-οικονομικό κίνητρο για στέγαση και σίτιση Ειδικών Παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
image_print

Σε εφαρμογή τίθεται η απόφαση του Δήμου Δράμας για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων ύψους έως 1.500 ευρώ μηνιαίως, με στόχο την κάλυψη εξόδων στέγασης και σίτισης τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων που θα στελεχώσουν το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης του προβλήματος στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχθηκε στο γραφείο της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας τον νέο Ειδικό Παθολόγο, Πέτρο Γλούφτσιο, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει υπηρεσία στο Νοσοκομείο.

Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο γιατρό και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Δράμας.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Καρατζόγλου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελεί καθοριστική παρέμβαση για την κάλυψη κρίσιμων ιατρικών θέσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», Παρθένα Κιόρτεβε, καθώς και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή», Χρήστος Μπακόπουλος.

Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Ο Δήμος Δράμας γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θεσπίζει οικονομικό κίνητρο έως 1.500 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση και τη σίτιση τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων του Ε.Σ.Υ., με στόχο την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει συνεργασία και αποφασιστικότητα, μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.»

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: 225 μετρήσεις πίεσης στο πλαίσιο του MMM Greece 2026

Καβάλα-δράση MMM Greece 2026 με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης
image_print

Ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η δράση MMM Greece 2026 — «Μάιος Μήνας Μετρήσεων» — με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και ενημερωτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και υλοποιήθηκε σε 25 πόλεις της Ελλάδας, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αρτηριακή υπέρταση.

Στην Καβάλα, η δράση διήρκεσε 48 ημέρες, από τις 14 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2026. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 225 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, με προκαθορισμένο πρωτόκολλο που περιλάμβανε στοιχεία όπως ηλικία, φύλο, καπνιστικές συνήθειες, ιστορικό υπέρτασης και λήψη αντιυπερτασικής αγωγής.

Οι μετρήσεις έγιναν σε οκτώ διαφορετικά σημεία, τόσο μέσα στην πόλη της Καβάλας όσο και σε περιοχές εκτός αυτής, όπως ο Αμυγδαλεώνας, οι Κρηνίδες και η Ελευθερούπολη.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πέντε διαλέξεις με θέμα «Αρτηριακή Υπέρταση – Ο Σιωπηλός Δολοφόνος», στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καβάλας, στη ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα, στο ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης και στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Καβάλας.

Την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν ο Σταύρος Βραχνίδης, Γενικός – Οικογενειακός Γιατρός και Επιμελητής Α’ στα ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ο Γεράσιμος Γεωργιάδης, Ειδικευόμενος Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και ο Ξενοφών Κροκίδης, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Πρόκειται για την πέμπτη συμμετοχή της ομάδας της Καβάλας στο πρόγραμμα MMM, μετά τις συμμετοχές των ετών 2019, 2022, 2023 και 2025.

Η αξιολόγηση των μετρήσεων και των υπόλοιπων δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τους συντονιστές του προγράμματος.

Η ερευνητική ομάδα ευχαριστεί όλους τους πολίτες που συμμετείχαν και εμπιστεύθηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και τους εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και θεσμικών οργάνων με τους οποίους συνεργάστηκε για την υλοποίηση των δράσεων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην ομάδα συντονισμού MMM Greece 2026, στους καθηγητές του ΕΚΠΑ Γεώργιο Στεργίου και Κωνσταντίνο Τσιούφη, καθώς και στην Κλεοπάτρα Γιαννούλου για τη συμβολή της στο φετινό πρόγραμμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en