Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη Δεύτερα επαναλειτουργεί η εστίαση με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα

Μέσα σε μία νέα πραγματικότητα θα πρέπει να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα εστίασης.

Ο κορονοϊός ανατρέπει όλα τα δεδομένα που ξέραμε, με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) να βγάζουν τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με χρηστικές πληροφορίες που θα κάνουν την προσαρμογή στη νέα κατάσταση ευκολότερη.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

– Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

– Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

– Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

– Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

– Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

– Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

– Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

– Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

– Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

– Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

– Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

– Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

– Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

– Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

– Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

– Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μπλόκο σε επιστροφές φόρου | Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται

Συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών έχει σημάνει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα. Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους φορολογούμενους αυτούς 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση. Φέτος, η έλλειψη IBAN μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τροχαίο-Κομοτηνή: Χειρουργήθηκαν με επιτυχία μητέρα και βρέφος

Η κατάσταση υγείας της μητέρας και του βρέφους που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στην Κομοτηνή.

Με επιτυχία στέφθηκε το χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο βρέφος που μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από το τροχαίο ατύχημα έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Το χειρουργείο αφορούσε δυο κατάγματα, ενώ το βρέφος θα συνεχίζει να νοσηλεύεται και να παρακολουθείται για όσο διάστημα κριθεί ιατρικά αναγκαίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου xronos.

Σε θάλαμο του Νοσοκομείου Κομοτηνής νοσηλεύεται εκτός κινδύνου κι η 30χρονη μητέρα του, που επίσης νωρίτερα σήμερα χειρουργήθηκε με επιτυχία για κάταγμα.

Προανάκριση για τα αιτία του τροχαίου ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής.

Το χρονικό της παράσυρσης

Το τροχαίο σημειώθηκε έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το πρωί της Τρίτης 28/5. Στο σημείο έσπευσαν η Τροχαία, η Πυροσβεστική και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τη γυναίκα και το βρέφος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Εκεί οι γιατροί έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του βρέφους είναι πολύ σοβαρή και αποφάσισαν πως πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, στο τροχαίο ενεπλάκησαν δύο αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται ότι το ένα ΙΧ πέρασε το STOP και ενεπλάκη σε τροχαίο με άλλο αυτοκίνητο. Τότε, το όχημα «ανέβηκε» στο πεζοδρόμιο, χτύπησε πυροσβεστικό κρουνό και κατέληξε σε παγκάκι, όπου εκείνη την ώρα, μεταξύ άλλων, κάθονταν η μητέρα και το βρέφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

(Στη φωτογραφία το ΣΤΟΠ που φέρεται να παραβίασε ο ηλικιωμένος οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα)

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εγκαύματα στη ΜΕΘ η 2χρονη που πήρε φωτιά από ανάφλεξη βενζίνης

Σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο 60% του σώματός της νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το δίχρονο κοριτσάκι, που πήρε κυριολεκτικά φωτιά μετά από ανάφλεξη που σημειώθηκε την ώρα που ο 28χρονος πατέρας της έβαζε βενζίνη στο ΙΧ του, με μπιτόνι, στην αυλή του σπιτιού τους το περασμένο Σάββατο σε χωριό του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο 28χρονος πατέρας της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Το παιδί έγινε λαμπάδα»

Το κοριτσάκι είχε ντυθεί παρανυφάκι και μαζί με τους γονείς του θα πήγαινε στον γάμο του θείου της. Την ώρα που πατέρας της γέμιζε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με βενζίνη, η μικρή επιχείρησε να τον αγκαλιάσει. Εξαιτίας του υλικού των ρούχων της μάλλον δημιουργήθηκε στατικός ηλεκτρισμός, που είχε ως συνέπεια να τυλιχθούν στις φλόγες.

Ο παππούς που ήταν αυτόπτης μάρτυράς προσπάθησε να τη σώσει, αλλά κάηκε κι αυτός στα χέρια. «Το πήγανε στην Αθήνα το μωρό, έγινε “λαμπάδα”. Κάηκε και ο παππούς, προσπάθησε να το σβήσει και έκαψε τα χέρια του», τόνισε ο συγγενής της οικογένειας», επεσήμανε συγγενής της οικογένειας, μιλώντας στον Alpha.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en