Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τηλεϊατρική | Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα των ασθενών

Η τηλεϊατρική συνεχώς κερδίζει έδαφος διεθνώς.  Όμως, προστατεύονται επαρκώς τα δεδομένα των ασθενών; Θα μπορούσαν αυτά τα δεδομένα να πωληθούν σε τρίτους ή να κλαπούν από χάκερ και ακόμη και να πουληθούν στο σκοτεινό διαδίκτυο;

Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής ήταν ένας από τους τομείς που κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, απέδειξαν πόσο επιτυχημένες λύσεις μπορεί να δώσει η τεχνολογία. Όπως οι υπηρεσίες που βασίζονται στο «νέφος» (cloud) βοήθησαν τους εργαζόμενους στην τηλεργασία, έτσι και οι συνεδρίες τηλεϊατρικής εξασφάλισαν ότι οι γιατροί συνέχισαν να προσφέρουν βασική υγειονομική περίθαλψη και συμβουλές εξ αποστάσεως.

«Καθώς η τηλεϊατρική γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ίσως θα έπρεπε να ενδιαφερθείτε περισσότερο γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους», αναφέρουν σε σχετική ανάλυσή τους οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Η τηλεϊατρική, τηλε-θεραπεία ή τηλε-υγεία αναφέρεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία επιτρέπει σε έναν επαγγελματία υγείας να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς του εξ αποστάσεως. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό σημαίνει συνομιλία online μέσω βίντεο ή μέσω τηλεφώνου. Μία τεράστια ποικιλία νέων εφαρμογών έχει ξεπηδήσει για να εξυπηρετήσει αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Επιπλέον, τα γραπτά μηνύματα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά σημαντικών πληροφοριών και συνταγών ασθενών. Η τηλεϊατρική επεκτείνεται, επίσης, στην απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών μέσω συνδεδεμένων συσκευών, όπως μετρητές σακχάρου, πιεσόμετρα και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι

Όπου υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα προς κλοπή ή αγορά, οι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες καραδοκούν. Τα δεδομένα των ασθενών είναι ιδιαίτερα πολύτιμα καθώς περιλαμβάνουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε απάτες ταυτότητας και ασφάλισης ή για την παράνομη απόκτηση συνταγών φαρμάκων. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν προσωπικές ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης σε απόπειρες εκβιασμού.

Υπάρχουν πολλαπλοί πιθανοί κίνδυνοι, από τις ίδιες τις εφαρμογές και τους προγραμματιστές τους μέχρι τις συσκευές των ασθενών και των γιατρών. Σύμφωνα με την ESET, αυτοί είναι μερικοί που πρέπει να λάβουμε υπόψη:

 Συλλογή δεδομένων: Σύμφωνα με τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Privacy International, «η πρόκληση των εφαρμογών τηλεϊατρικής είναι επίσης ο κινητήριος σκοπός πίσω από την ύπαρξή τους: Η συλλογή δεδομένων υγείας από τα άτομα». Όπως προσθέτει, ορισμένες εφαρμογές τηλεϊατρικής «συλλέγουν και αποθηκεύουν πολύ περισσότερα δεδομένα» από ό,τι οι παραδοσιακοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πωληθούν σε τρίτους (αν και αυτό ρυθμίζεται αυστηρά στην Ευρώπη με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων GDPR) ή να κλαπούν/διαρρεύσουν εάν ο πάροχος της εφαρμογής δεχθεί κυβερνοεπίθεση.

– Ευπάθειες λογισμικού: Το λογισμικό τηλεϊατρικής μπορεί να περιέχει σφάλματα ασφαλείας που μπορούν να αξιοποιηθούν από χάκερ για να αρπάξουν πληροφορίες ασθενών και να διαπράξουν απάτη.

– Κλοπή διαπιστευτηρίων εφαρμογών: Εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν αδύναμους ή εύκολα αναγνωρίσιμους κωδικούς, υπάρχει κίνδυνος οι χάκερ να υποκλέψουν τον λογαριασμό τους και να συλλέξουν ευαίσθητες ιατρικές και οικονομικές πληροφορίες. Η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης αποτελεί επίσης σημαντική απειλή: εάν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή τηλεϊατρικής και σε άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές, τότε εάν παραβιαστούν, τα ίδια διαπιστευτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ για να ξεκλειδώσουν την εφαρμογή τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείτε.

– Κακόβουλες (ψεύτικες) εφαρμογές τηλεϊατρικής: Μία άλλη κλασική τεχνική των χάκερ για την παραβίαση των δεδομένων των χρηστών είναι η τοποθέτηση νόμιμων εφαρμογών παγιδευμένων με κακόβουλο λογισμικό σε αγορές εφαρμογών και η αναμονή για τη λήψη τους από ανυποψίαστους χρήστες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κακόβουλο λογισμικό για να συλλέξουν προσωπικά και οικονομικά δεδομένα από το τηλέφωνο.

– Κίνδυνοι συνδεδεμένων συσκευών: Όπως οι εφαρμογές τηλεϊατρικής συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι συνδεδεμένες συσκευές, όπως οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Ορισμένες από αυτές υποδεικνύουν, για παράδειγμα, την τοποθεσία και τις δραστηριότητες του χρήστη και μπορεί να αποθηκεύονται τόσο από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όσο και από τον κατασκευαστή της συσκευής ή της εφαρμογής, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο διαρροών, παραβιάσεων και περαιτέρω πώλησης σε ύποπτα τρίτα μέρη.

 Υπολογιστές ασθενών και smartphones: Οι υπολογιστές ή οι συσκευές για την πρόσβαση στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορεί να κινδυνεύουν από κατασκοπεία ή πειρατεία. Εάν ένας χάκερ καταφέρει να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή σε άλλη συσκευή, θα έχει πρόσβαση στους κωδικούς σύνδεσης και τις πληροφορίες τηλεϊατρικής. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές των επαγγελματιών υγείας.

– Κίνδυνοι απορρήτου της πλατφόρμας συνομιλίας: Οι εμπορικές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, όπως το Skype και το Zoom, χρησιμοποιούνται, επίσης, συχνά για τηλεϊατρική. Στην πραγματικότητα, οι κανονισμοί χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να το επιτρέψουν αυτό. Ωστόσο, η χρήση τους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πώλησης δεδομένων ασθενών σε τρίτους.

Τι μπορείτε να κάνετε

  1. Προστατέψτε τον υπολογιστή/τη συσκευή σας με λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή.
  2. Χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.

  3. Προσθέστε επιπλέον ένα επίπεδο ασφάλειας στους κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπου είναι διαθέσιμος.

  4. Διατηρείτε πάντα τις εφαρμογές τηλεϊατρικής και συνομιλίας ενημερωμένες.

  5. Ρωτήστε τον πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείτε πώς επεξεργάζονται και διασφαλίζονται οι προσωπικές πληροφορίες και οι πληροφορίες υγείας.

  6. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν εμπορικές εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούνται για την τηλεϊατρική είναι κρυπτογραφημένες από άκρη σε άκρη.

  7. Ποτέ μη συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi hotspot ή κοινόχρηστο υπολογιστή/συσκευή.

  8. Μην κλείνετε ραντεβού τηλεϊατρικής και μη μοιράζεστε πληροφορίες με έναν πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που δεν γνωρίζετε ή με στοιχεία επικοινωνίας που δεν αναγνωρίζετε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ο Γολγοθάς μιας οικογένειας που προκλήθηκε από το εμβόλιο της AstraZeneca

Όταν ο επτάχρονος γιος της Κέιτ και του Τζέιμι Σκοτ γράφει μία κάρτα για τον μπαμπά του, περιλαμβάνει πάντα την ίδια ευχή: «Ελπίζω να νιώσεις καλύτερα σύντομα, μπαμπά».

Πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2021, ο Τζέιμι υπέστη ένα καταστροφικό εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο, μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο AstraZeneca για τον Covid-19. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των γιατρών, οι οποίοι πίστευαν πως ήταν καταδικασμένος, ο Τζέιμι κατάφερε να επιβιώσει. «Ένα θαύμα», όπως τον χαρακτηρίζει η Κέιτ. Ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε για τον σύζυγό της. Ωστόσο, η ζωή του Τζέιμι δεν είναι η ίδια. Η όρασή του είναι μειωμένη, δεν μπορεί πλέον να δουλέψει στην εργασία του ως μηχανικός λογισμικού, να οδηγήσει ή να κάνει σύνθετες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η οικογένεια Σκοτ χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από το γεγονός ότι αισθάνονται απομονωμένοι. «Έχω βιώσει τον πόνο του να με αποφεύγουν και να με απομακρύνουν όταν περιγράφω τι συνέβη στον Τζέιμι», λέει η Κέιτ και προσθέτει: «Αν έλεγα ότι είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατο, πιστεύω πως όλοι θα ήταν λυπημένοι για εμάς. Αλλά για αυτό το θέμα, οι άνθρωποι είτε αμφισβητούν αν είναι αλήθεια είτε δεν θέλουν να το συζητήσουν. Είναι ένα ταμπού θέμα και ο κύκλος της οικογένειας και των φίλων μας είναι πολύ μικρότερος τώρα».

Στην ίδια δύσκολη θέση βρίσκεται και το σύστημα αποζημίωσης της κυβέρνησης (Vaccine Damage Payment Scheme, ή VDPS), το οποίο προσφέρει μια αποζημίωση 120.000 λιρών, αλλά μόνο εφόσον ο αιτών πληροί αυστηρά κριτήρια, δηλαδή να έχει ποσοστό αναπηρίας 60% ή περισσότερο. Η σοβαρότητα της κατάστασης του Τζέιμι, τον καθιστά δικαιούχο για την αποζημίωση αυτή.

Η ίδια αγωνίζεται για να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων του εμβολίου στην έρευνα για την πανδημία του Covid-19 και εκπροσώπησε τα θύματα στην έρευνα, καταθέτοντας για μισή ώρα. «Δεν είναι αρκετός χρόνος για να πω την ιστορία μου, πόσο μάλλον να αποδώσω δικαιοσύνη σε άλλους», λέει η Κέιτ. Παρά την έντονα ιδιωτική φύση της, νιώθει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναδεικνύει το πρόβλημα δημόσια, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων του εμβολίου.

«Στην έρευνα, ο επικεφαλής σύμβουλος είπε ότι είναι αποδεκτό πως οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και θανάτους», εξηγεί η Κέιτ. «Αλλά μετά από ό,τι περάσαμε, η ερώτηση είναι, πόσοι είναι αποδεκτοί; Ξέρουμε ότι 13.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση και 250.000 έχουν αναφέρει αρνητικές αντιδράσεις. Οπότε, πότε γίνεται αυτό αποδεκτό; Και αν είναι αποδεκτό, γιατί δεν αναγνωρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο και επαρκές σύστημα αποζημίωσης;»

Η Κέιτ και ο Τζέιμι γνωρίστηκαν πριν από 10 χρόνια, όταν η Κέιτ μετακόμισε σε μια επαγγελματική συγκατοίκηση στο Ρέντινγκ, όπου ζούσε ο Τζέιμι. Παρά την ηλικιακή διαφορά των 12 χρόνων, οι δυο τους «κολλήσανε» αμέσως. «Οι φίλοι μας, μας πείραζαν για το πόσο χαρούμενοι ήμασταν», θυμάται η Κέιτ. Η ζωή τους προχωρούσε ευτυχισμένα, ταξίδεψαν μαζί στην Αυστραλία και επέστρεψαν στην Αγγλία για να εγκατασταθούν στο Δυτικό Μίντλαντς.

Ο Τζέιμι, ένας 40άρης δραστήριος και υγιής άνδρας, δεν είχε ποτέ προβλήματα υγείας και ποτέ δεν είχε πάρει άδειες λόγω ασθένειας. Όταν η πανδημία του Covid ξεκίνησε, σκέφτηκε πρώτα για τον ηλικιωμένο πατέρα του και τον Απρίλιο του 2021 πήγε στο τοπικό κέντρο υγείας για το εμβόλιο.

«Δεν το χρειαζόταν για τον ίδιο, όπως οι περισσότεροι από εμάς, το έκανε γιατί πίστευε ότι ήταν το σωστό και ότι θα προστάτευε τους άλλους», λέει η Κέιτ. Αν και το εμβόλιο της AstraZeneca είχε προκαλέσει ανησυχία λόγω της σπάνιας παρενέργειας θρόμβων, ο Τζέιμι δεν είχε άλλη επιλογή από το να το δεχτεί.

Η κατάσταση όμως άλλαξε δραματικά δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ξύπνησε με κούραση, και μέσα σε μία ώρα άρχισε να κάνει εμετούς και να αδυνατεί να μιλήσει. Η Κέιτ κάλεσε ασθενοφόρο και ο Τζέιμι διακομίστηκε σε ένα μικρό τοπικό νοσοκομείο, όπου, ευτυχώς οι γιατροί είχαν λάβει οδηγίες για τον αναγνώριση των προβλημάτων που σχετίζονται με το εμβόλιο.

Η κατάσταση του Τζέιμι ήταν κρίσιμη και οι γιατροί έκαναν αγώνα για να τον σώσουν. Ήταν σε κώμα για πέντε εβδομάδες και οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι μπορεί να μην περπατήσει ή να μην μιλήσει ξανά. Εξακολουθεί να παλεύει με την νέα του πραγματικότητα, χωρίς να μπορεί να κάνει τα πράγματα που κάποτε θεωρούσε δεδομένα, όπως να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο.

Η ζωή της Κέιτ έχει αλλάξει δραματικά. Έχει εγκαταλείψει την καριέρα της για να φροντίσει τα παιδιά και να αντιμετωπίσει τις αμέτρητες ιατρικές επισκέψεις του Τζέιμι. «Δεν έχω περάσει ποτέ μια μέρα μόνη μου στο σπίτι από τότε», λέει.

Το οικογενειακό δράμα συνεχίζεται, με τα παιδιά να προσπαθούν να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα του πατέρα τους, ενώ η Κέιτ αναγνωρίζει την προοπτική της επιβίωσης του Τζέιμι ως «μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες». Ωστόσο, η αγανάκτησή της παραμένει για την αδικία που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων του εμβολίου, όπως τονίζει.

 

www.newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για τα ασφάλιστρα υγείας | Τι αλλάζει

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία λαμβάνονται μέτρα για συγκράτηση των ασφαλίστρων στα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και για διαφάνεια – ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Σημειώνεται ότι ήδη οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τον περιορισμό των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ισόβιων προγραμμάτων, ύστερα από τις επαφές που προηγήθηκαν και την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τροπολογία προβλέπει:

  • Τη δημιουργία Ετήσιου δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος αντικαθιστά τον αντίστοιχο δείκτη του ΙΟΒΕ, θα ανακοινώνεται κάθε Δεκέμβριο και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2026. Με βάση τον δείκτη αυτόν θα καθορίζονται οι ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων, εκτός από τα συμβόλαια που δεν προβλέπουν αναπροσαρμογή ή προβλέπουν σταθερή αναπροσαρμογή. “Σκοπός του νέου δείκτη, αναφέρεται στο σκεπτικό της τροπολογίας, είναι να αποτελέσει έναν δίκαιο τρόπο αναπροσαρμογής των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας, που πλέον δεν προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό, προκειμένου οι αναπροσαρμογές αυτές να μην διενεργούνται δυνάμει ασαφών και συνεπώς καταχρηστικών, γενικών όρων συναλλαγών που περιέχονταν στις συμβάσεις που συνήφθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων”.
    • Υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το ύψος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων και την ημερομηνία ισχύος της για κάθε προϊόν υγείας.
    • Αντίστοιχη υποχρέωση γνωστοποίησης του τιμοκαταλόγου (παλιά και νέα τιμή, ποσοστό αύξησης και ημερομηνία ισχύος) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία κλπ.) για κάθε ιατρική υπηρεσία.

    Οι παραπάνω ανακοινώσεις κοινοποιούνται και στο υπουργείο Ανάπτυξης εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση τους.

www.newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν τον χρόνο στο κρεβάτι ή στον καναπέ αγκαλιά με μια κουβέρτα και ένα θερμόμετρο. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις ταλαιπώρησαν αρκετά άτομα την Πρωτοχρονιά και την εβδομάδα που ακολούθησε, αυξάνοντας σημαντικά και τις προσελεύσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων. 

Το παζλ των λοιμώξεων ήρθε να συμπληρώσει και ο μεταπνευμονοϊός, με τους ειδικούς, ωστόσο, να είναι καθησυχαστικοί , αφού δεν είναι σπάνιες οι διαγνώσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας, στο πλαίσιο εξέτασης δειγμάτων ασθενών για μια σειρά ιών.

Έχοντας ως δεδομένο ότι όλες οι παραπάνω λοιμώξεις εκφράζονται με παρόμοια συμπτώματα, θα μπορούσαμε κάπως να αναγνωρίσουμε ποια ακριβώς μας ταλαιπωρεί; Παρακάτω, οι ειδικοί συνοψίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός hMPV, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, για να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση.

Ιός hMPV

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κύρια συμπτώματα του ιού hMPV είναι κοινά με εκείνα του κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν βήχα, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν συριγμός, δύσπνοια και εξάνθημα κατά την Κλινική Cleveland.  Επίσης ορισμένοι ασθενείς ενδεχομένως παρουσιάσουν ναυτία και εμετό. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από περίπου πέντε ημέρες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en