ΔΡΑΜΑ

Τα Άγια Θεοφάνεια-Με καλό καιρό και αρκετό κόσμο σε όλη τη περιφέρεια

ΚΑΒΑΛΑ
Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη ξακίνησε η πομπή για τον Αγιασμό των υδάτων χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο. Αρχικά τελέστηκε δοξολογία με παρουσία πλήθους πιστών. Το παρών έδωσαν πολιτικές και θρησκευτικές αρχές τις πόλης ενώ  στη διάρκεια της διαδρομής για το κεντρικό Λιμάνι τη πόλης συνόδευε η πάντα του Δήμου με στρατιωτικό άγημα.  Στην συνέχεια η δοξολογία μεταφέρθηκε στον άγιο Νικόλαο όπου εκεί βρέθηκε πλήθους κόσμου , εκεί βρέθηκε και όλος ο πολιτικός κόσμος όπου έκαναν  δηλώσεις για την ημέρα στην κάμερα. Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε στο λιμάνη της πόλης όπου με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην καβάλα .O καιρός καλός  επέτρεψε σε  πλήθος κόσμου να βρεθεί στο λιμάνι της καβάλας  για να παρακολουθήσει από κοντά τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Πολλοί ήταν οι κολυμβητές που έσπευσαν να βουτήξουν στα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό, με τον 27χρονο Γιάννη Βαλσαμίδη (στην τρίτη του προσπάθεια) να είναι ο τυχερός και να πιάνει πρώτος τον σταυρό, δεχόμενος τόσο τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκοπίου όσο και τα συγχαρητήρια του κόσμου και όσων βούτηξαν μαζί με αυτόν.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΑΒΑΛΑ
Εορτασμοί όμως δεν έγιναν μόνον στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας αλλά και στα υπόλοιπα λιμανάκια της πόλης. Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων στο μικρο λιμανάκι των σφαγείων , στην περιοχή του Περιγιαλίου Καβάλας. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε μισή ώρα νωρίτερα από ότι στο λιμάνι της Καβάλας (όπως κάθε χρόνο), ωστόσο σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια οι ιερείς δεν ανέβηκαν σε κάποιο σκάφος. Τον σταυρό έπιασε ένας πρωτάρης, ο 20χρονος Παναγιώτης Λαυκαρίδης.

ΠΕΡΑΜΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ – ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ
Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί η δοξολογία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου της Ν. Περάμου για την εορτή των Θεοφανίων. Πλήθος πιστών από όλη την περιοχή παρακολούθησαν την θεία λειτουργία συμμετέχοντας στο πανυγηρικό της ημέρας. Αρκετοί ήταν οι θαραλλέοι νέοι που πήδηξαν στην θάλασσα για το σταυρό ωστόσο, σαν να ήταν γραφτό ένας νεαρός ονόματι Ιορδάνης ήταν αυτός που όχι μόνον γιόρταζε σήμερα αλλά κατάφερε και να πιάσει το στραυρό λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί στον στρατό όπως μας είπε κρατώντας τον σταυρό σφιχτά στα χέρια του.  Πλήθος πιστών από όλη την περιοχή παρακολούθησαν την θεία λειτουργία συμμετέχοντας στο πανυγηρικό της ημέρας και στη Νέα Ηρακλείτσα. Στην συνέχεια ο εορτασμός μεταφέρθηκε στην παραλία της Ν. Ηρακλείτσας όπου έγινε, από θαλλάσης ο αγιασμός των υδάτων με τα καραβάκια να έχουν ανάψει βεγγαλικά για την γιορτή των Θεοφανίων. Αρκετοί ήταν οι θαραλλέοι νέοι που πήδηξαν στην θάλασσα για το σταυρό με τον τυχερό να κερδίζει τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων. Στον εορτασμό στην Ν. Ηρακλείτσα άλλωστε βρέθηκε και ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης. Αρκετός όμως ήταν ο κόσμος και στο Πολύστυλο για να γιορτάσει τα Θεοφάνια.

ΚΕΡΑΜΩΤΗ – ΝΕΣΤΟΣ
Εν μέσω κατάνυξης και παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών με την παρουσία του δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη , του περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη καθώς και του θεματικού περιφερειάρχη τουρισμού Γιώργου Γερομάρκου τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου με τις ευχές για ένα καλύτερο αύριο απο τους πιστούς και τις αρχές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ

ΞΑΝΘΗ
Με πολύ καλό καιρό και αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.
Μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, η πομπή συνοδευόμενη από τις Φιλαρμονικές του Δήμου και του ΔΣΣ έφτασε στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Στην τελετή που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, οι βουλευτές Α. Κοντός και Δ. Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης και οι Δ. Μπένης, Μ. Τσέπελης, Δ.Δημαρχόπουλος, ο επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ Χ. Πούλιος, ο επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ν.Ανταμπούφης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ ΣΣ και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Για το σταυρό έπεσαν στα κρύα νερά του Κόσυνθου αρκετοί νέοι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, ενώ πιο τυχερός και πιο ικανός ήταν ο 29χρονος Αλέξανδρος Δεληπαλτάς, ο οποίος πήρε από τα χέρια του Μητροπολίτη τον καθιερωμένο σταυρό που δίνεται ως δώρο. Αμέσως μετά δήλωσε ευχαριστημένος για την επιτυχία του και σημείωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που «έπεσε» για το σταυρό στο ποτάμι.

ΡΟΔΟΠΗ
Στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, και στις 13:00 στο λιμάνι Φαναρίου.
Νωρίτερα, στις 11:15, η τελετή θα έλαβε χώρα στην κεντρική δεξαμενή – υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ.
Οι Ακολουθίες του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, και του Μεγάλου Αγιασμού, πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, από τις 07:00 έως τις 10:30.
Σε όλες τις ιερουργίες παρόν ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

ΕΒΡΟΣ
Στα παγωμένα νερά του Έβρου, εκεί το σημείο όπου κτυπάει δυνατά η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας, εκεί που το ποτάμι μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στα Δίκαια, τελέστηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων. Τρεις νέοι, βούτηξαν στο ποτάμι για να πιάσουν το σταυρό, με τον 23χρονο Χρήστο Αντωνακάκη να τον πιάνει πρώτος.

ΔΡΑΜΑ
Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.
Έτσι σήμερα πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Καθαγιασμό των Υδάτων στην πόλη της Δράμας, μετά τη Θεία Λειτουργία στα νερά της Αγίας  Βάρβαρας. Όπως κάθε χρόνο πιστοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά, για να «πιάσουν» τον Σταυρό. Ανάλογες τελετές θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Δοξάτου , Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Κάτω Νευροκοπίου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version