Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη | Ο διάλογος σταθμάρχη – μηχανοδηγού πριν την τραγωδία

Ηχητικό ντοκουμέντο πριν από την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη με τη φονική σύγκρουση των τρένων.

Οι διάλογοι πριν από την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη είδαν το φως της δημοσιότητας. Το MEGA μετέδωσε ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού, λίγα λεπτά πριν την φονική σύγκρουση.

Ο σταθμάρχης ακούγεται να δίνει έγκριση στην επιβατική αμαξοστοιχία να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, στην οποία όμως ήδη κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Μάλιστα, το κόκκινο φωτόσημο που αναφέρεται στη συνομιλία, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους συνομιλούντες καθώς το σύστημα φωτοσήμανσης δεν λειτουργούσε.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

Η συνομιλία μηχανοδηγού – σταθμάρχη

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Η δεύτερη συνομιλία

Η δεύτερη συνομιλία που είχε προηγηθεί της πρώτης έγινε μεταξύ σταθμάρχη – κλειδούχου. Σε αυτή ακούγεται ο τελευταίος να ρωτά εάν πρέπει να γυρίσει το κλειδί στην ευθεία, με αποτέλεσμα το επιβατικό τρένο να συνεχίσει στην κανονική γραμμή. Ωστόσο, ο σταθμάρχης ανέφερε πως επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τη διαγώνιο ένα τοπικό τρένο όπως και έγινε.

Ωστόσο, ο ίδιος μετά ξέχασε να επαναφέρει το κλειδί με αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία να συνεχίσει στη λάθος διαδρομή που κατέληξε στη φονική σύγκρουση με το εμπορικό τρένο. Η συνομιλία σταθμάρχη – κλειδούχου:

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Στον εισαγγελέα σήμερα ο σταθμάρχης

Στον εισαγγελέα αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 42 επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι στιγμής.

Ο σταθμάρχης, που έχει συλληφθεί, φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Ο ίδιος κατέθετε την Τετάρτη πάνω από τέσσερις ώρες στις αρμόδιες Αρχές, ισχυριζόμενος αρχικώς πως είχε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες (όπως να γυρίσει το κλειδί για αλλαγή της ράγας που κινούνταν τα τρένα), αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα.

Στη συνέχεια, όμως, παραδέχθηκε πως είχε κάνει λάθος και έτσι  τα τρένα κινούνταν στην ίδια διαδρομή με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν λειτουργούσαν οι δικλείδες ασφαλείας, όπως καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί:

«Δεν λειτουργεί τίποτα,γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, manual, στο σημείο αυτό, σε όλο το Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας λειτουργεί, αν αυτά λειτουργούσαν οι μηχανουργοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταμάταγαν σε απόσταση 500 μέτρων», δήλωσε ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών ΟΣΕ.

Στους 42 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι νεκροί από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχουν φτάσει στους 42.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες συνέχισαν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των ατόμων που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο και ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

tovima.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γιατί οι Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D παρά τον ήλιο

Είναι γνωστό πως δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Δηλαδή κάνει, αλλά σπάνια -εκτός και αν μιλάμε για τις βορειότερες περιοχές της.

Ενώ όμως, έχουμε ήλιο περί τις 300 από τις 365 ημέρες του χρόνου, δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Που είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Κατά το 90% των ημερήσιων αναγκών καλύπτονται από τον ήλιο. Το άλλο 10% από τις τροφές.

Πώς γίνεται λοιπόν, ενώ τελούμε υπό 2.700 ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο, να μην έχουμε D;

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019, αυτό είναι παράδοξο. Με αυτόν τον χαρακτηρισμό συμφώνησε και έρευνα του Σεπτεμβρίου του 2022, που βρήκε πως το 72.2% των Ελλήνων έχουμε έλλειψη.

Aν έχουμε εμείς έλλειψη, τι έχουν στη βόρεια Ευρώπη;

Α, εκεί είναι μια χαρά, όπως είχε αποκαλύψει έρευνα του 1995, με μεταγενέστερες να επιβεβαιώνουν. Βλέπεις εκεί από τον προηγούμενο αιώνα είχαν εμπλουτίσει τη διατροφή τους με τη συγκεκριμένη βιταμίνη ή είχαν προσθέσει σχετικά συμπληρώματα, γιατί είχαν αναγνωρίσει την αξία της.

ΠΩΣ ‘ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ’ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

She sips on tea and looks off to distant Lake Maggiore and Swiss Alps
Ο ήλιος είνια η μεγλαύτερη πηγή βιταμίνης D.  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Όταν το ηλιακό φως χτυπά το δέρμα, ενεργοποιείται ο μηχανισμός που μετατρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία σε βιταμίνη D. Μελέτη έχει εξηγήσει πως δεν αρκεί να υπάρχει ήλιος. Πρέπει να είναι και ‘δυνατός’ (η μεγαλύτερη ανεπάρκεια παρατηρείται μετά το καλοκαίρι), όπως ρόλο παίζουν και τα γεωγραφικά πλάτη.

Για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής της συνιστάται η τακτική, μέτρια έκθεση στον ήλιο.

Πόσο τακτική;

Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να ‘βλέπει’ ο ήλιος όσο περισσότερο δέρμα γίνεται, για 10-15 λεπτάχωρίς αντιηλιακό. Ιδανικά κατά τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος είναι στο υψηλότερο σημείο του. Δηλαδή, όταν εμείς φοράμε αντιηλιακό ή αποφεύγουμε την έκθεση, αφού ελλοχεύουν άλλοι κίνδυνοι.

Ενώ η μέτρια έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την παραγωγή βιταμίνης D, η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικής βλάβης και καρκίνου του δέρματος.

Εν τω μεταξύ, η ποσότητα της ακτινοβολίας UVB από τον ήλιο ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το πού βρισκόμαστε στον πλανήτη.

Σε γενικές γραμμές, η ακτινοβολία UVB είναι ισχυρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη -και πιο αδύναμη τους χειμερινούς μήνες και σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Κατά τη δημοσίευση του ιατρικού τμήματος του Harvard, η βιταμίνη D μειώνει της πιθανότητας καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις ή απλώς υποδηλώνει κακή υγεία όταν έχετε μια χρόνια πάθηση.

 • Παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.
 • Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του και μειώνοντας τη φλεγμονή -προκύπτει από το φλέγμα που σημαίνει ‘καύση’ και ‘ανάφλεξη’ και αφορά το σύμπτωμα της θερμότητας που προκαλείται όταν εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες (παράσιτα, λοιμώξεις, ιοί, βακτήρια, τραυματισμοί, χημικά κλπ) επιτίθενται στον οργανισμό μας και αναλαμβάνει δράση το ανοσοποιητικό. Το άγχος και η κακή ψυχολογία επηρεάζουν αρνητικά την αποκατάσταση της φλεγμονής.
 • Είναι σημαντική για τη λειτουργία των μυών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαίρεσης των κυττάρων, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πρόληψη του καρκίνου.
 • Μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.
 • Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης και στη γνωστική λειτουργία.
 • Τελευταία, διαπιστώθηκε και σχέση ανεπάρκειας της συγκεκριμένης βιταμίνης, με την άνοια, όπως και ότι τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 40%.

ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, προκύπτουν συμπτώματα όπως κούρασηπόνοςενόχληση ή έντονος οστικός ή μυικός πόνοςμυικοί σπασμοί, συχνή αίσθηση μουδιάσματος στα άκρααδυναμία και κατάγματα κόπωσης (στα πόδια, τη λεκάνη και τους γοφούς).

Συνήθως, αρχικά τουλάχιστον τα συνδέουμε με άλλους λόγους και δεν δίνουμε σημασία. Ήλθε η ώρα να ακούμε καλύτερα το σώμα μας.

Ανάγκη για συμπληρώματα ή περισσότερη πρόσληψη μέσω των τροφών έχουν

 • όσοι δεν ζουν σε περιοχές που έχει ήλιο,
 • εκείνοι που έχουν πιο σκούρο δέρμα -η μελανίνη μπορεί να μειώσει τη σύνθεση του βιταμίνη D,
 • αυτοί που αποφεύγουν τον ήλιο,
 • οι άνθρωποι που έχουν υψηλό σωματικό λίπος -συνδέεται με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης,
 • όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού bypass,
 • οι κάτοικοι περιοχών με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και
 • οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι -όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D.

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ

Healthy foods containing vitamin D. Top view
Οι τροφές που έχουν βιταμίνη D.  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι βιταμίνη D έχει το μουρουνόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα και το σκουμπρί), ο τόνος, ο ξιφίας, οι κρόκοι αυγών, το κόκκινο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι και φυσικά τα συμπληρώματα.

Να δούμε και για τι ποσότητες μιλάμε.

 • 1 κουταλιά της σούπας μουρουνέλαιο έχει 34mcg
 • 85 γραμμάρια πέστροφας εκτροφής έχουν 16.2mcg
 • 85 γραμμάρια σολομού έχουν 14.2mcg
 • ½ κούπα άσπρα, ωμά, κομμένα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο έχουν 9.2mcg
 • 1 ποτήρι γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης που έχουν ενισχυθεί με βιταμίνη D δίνουν από 2.5 έως 3.6mcg
 • 1 ποτήρι γάλα αγελάδος, με 2% λιπαρά, ενισχυμένο με βιταμίνη D έχει 2.9mcg
 • 1 μερίδα έτοιμα -προς βρώση- δημητριακά, ενισχυμένα με 10% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη D έχει 2mcg
 • σαρδέλες σε λάδι, σε κονσέρβα έχουν 1.2mcg
 • 1 μεγάλο αυγό έχει 1.1mcg
 • 85 γραμμάρια μοσχαρίσιου συκωτιού έχουν 1.0mcg
 • 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα (νερού) έχουν 1mcg

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Τα μωρά μέχρι την ηλικία του 1 έτους χρειάζονται από 8.5 έως 10 μικρογραμμάρια (1 μικρογραμμάριο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ένα χιλιοστόγραμμα -mg) βιταμίνης D την ημέρα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 15mcg.

Οι ενήλικες ηλικίας από 18 έως 70 χρόνων χρειάζονται 15mcg.

Οι άνθρωποι άνω των 70 χρόνων χρειάζονται 20mcg.

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, χρειάζομται 20mcg.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ OVERDOSE ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

Εάν πάρουμε συμπληρώματα, χωρίς να τα χρειαζόμαστε (απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αιματολογικές εξετάσεις), υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σας. Αυτό έχει συνδεθεί με διάφορα ζητήματα υγείας, όπως

 • ανορεξία,
 • ακανόνισμος καρδιακός παλμός,
 • ναυτία,
 • απάθεια,
 • εμετός,
 • κοιλιακό άλγος,
 • αφυδάτωση,
 • σύγχυση και
 • αυξημένη δίψα.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Young woman blocking sun with hands on the beach during sunset
Τόσος ήλιος, τόση λίγη D.  GETTY IMAGES

Για το τέλος αφήσαμε τους λόγους που ενώ η by default συνθήκη της χώρας μας είναι ο ήλιος, η πλειοψηφία των πολιτών έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.

Πέραν των πολλών ωρών σε κλειστούς χώρους (δουλειά, σπίτι), τις ελάχιστες ώρες παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους με τα παιδιά και τους κινδύνους της εκτεταμένης έκθεσης του δέρματος μας στον ήλιο, υπάρχουν και αιτίες για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο γεωγραφικός λόγος: η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η γωνία του ήλιου είναι χαμηλότερη και η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειώνεται. Αυτό μπορεί να περιορίσει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Επίσης, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη όλων, εν τούτοις δεν είναι ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης D. Λίγα τρόφιμα την περιέχουν φυσικά και οι περισσότερες διατροφικές πηγές είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D.

Για αυτό και χρειαζόμαστε συμπληρώματα για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ιδανικά σε συνεννόηση με γιατρό.

news247.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσή λίρα | «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση

Σταθερά πάνω από τα 400 ευρώ διατηρείται το τελευταίο διάστημα η τιμή της χρυσής λίρας, με τις διακυμάνσεις μετά το ξέσπασμα της νέας τραπεζικής κρίσης να θυμίζουν… ασανσέρ, ως απόρροια και της αυξημένης ζήτησης.

Όπως προκύπτει από τα δελτία που εκδίδει σε καθημερινή βάση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από το δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου, οπότε και σταδιακά άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι φόβοι για ένα τραπεζικό ντόμινο μέχρι και σήμερα η τιμή της χρυσής λίρας ακολουθεί μία απίστευτη πορεία, φτάνοντας ακόμη και τα 422 ευρώ/τεμάχιο, υψηλότερα, δηλαδή, από την τιμή που είχε καταγραφεί όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο χρυσός, οι τιμές του οποίου σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους για το 2023 – κοντά στα 2.009 δολάρια/ουγγιά, επίπεδα, στα οποία διαπραγματευόταν εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις πρώτες  ημέρες της εισβολής της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, στις 10 Μαρτίου, οπότε και έγινε γνωστή η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (σ.σ. είχε προηγηθεί η απόφαση να πουλήσει τίτλους, ύψους 21 δισ. δολαρίων, με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων, προκαλώντας ένα κύμα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων), η λίρα πωλούνταν έναντι 392,72 ευρώ/τεμάχιο, ενώ στις 13 του ίδιου μήνα, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση για την προστασία των καταθετών της SVB και της Signature Bank, η τιμή της αναρριχήθηκε στα 398,28 ευρώ/τεμάχιο.

Λίγα 24ωρα αργότερα, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω άρνησης του βασικού της μετόχου να συνδράμει την τράπεζα με νέα κεφάλαια, οι πωλητές θα κέρδιζαν πάνω από 400 ευρώ/τεμάχιο, ενώ στις 20 Μαρτίου, οπότε και θα λάμβανε διαστάσεις το «μαχαίρι» στους ομολογιούχους της ελβετικής τράπεζας, η χρυσή λίρα κατέγραψε μία από τις υψηλότερες τιμές της διαχρονικά – 422,03 ευρώ. Σήμερα, με την τραπεζική κρίση να μην έχει – παρά τις εκ διαμέτρου διαβεβαιώσεις – αποσοβηθεί και τη μετοχή της Deutsche Bank να… σφυροκοπείται ανελέητα, όσοι αποφασίσουν να «σκοτώσουν» τις χρυσές τους λίρες θα έχουν λαμβάνειν 417,46 ευρώ/τεμάχιο.

Πόσο πουλάει η ΤτΕ

Ακριβότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι και οι τιμές, στις οποίες πουλάει η ΤτΕ τις χρυσές λίρες. Ενδεικτικά, ενώ στις 10 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να δώσουν 473,30 ευρώ/τεμάχιο, στις 20 του ίδιου μήνα το ποσό εκτοξεύτηκε στα 508,55 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8%. Σήμερα το «τιμολόγιο» της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνεται στα 503,06 ευρώ/τεμάχιο, με το «καπέλο» έναντι της τιμής που αγοράζει από τους ιδιώτες να υπολογίζεται σε άνω του 20%.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι Έλληνες ρευστοποίησαν πάνω από 52.000 τεμάχια έναντι 45.588 το 2021 (αύξηση 15% σε ετήσια βάση), ενώ αγόρασαν 11.236 τεμάχια, δηλαδή, 4.705 λιγότερα σε σχέση με το 2021 (ετήσια αύξηση 72%). Πιο αναλυτικά, το δ’ τρίμηνο του 2022, με τον πληθωρισμό να καταγράφει ήδη ρεκόρ και τα επιτόκια να αυξάνονται, πωλήθηκαν 9.100 χρυσές λίρες και αγοράστηκαν 6.531, ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οπότε και πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες 17.580 και 3.568 τεμαχίων αντίστοιχα.

Οι διακυμάνσεις στην τιμή της χρυσής λίρας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ (ευρώ/τεμάχιο)

ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ (ευρώ/τεμάχιο)

10/3 (κατάρρευση Silicon Valley Bank)

392,72

473,30

13/3

398,28

479,97

14/3

403,99

486,85

15/3 (ξεσπά η κρίση στην Credit Suisse)

402,53

485,09

16/3

410,79

495,03

17/3

411,75

496,19

20/3

422,60

427,09

422,03

509,24

514,64

508,55

21/3

420,28

417,29

506,46

502,86

22/3

408,94

492,80

23/3

24/3

411,75

417,46

496,18

503,06

newmoney.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο μάτι του κυκλώνα για κατασκοπεία | Ποιος είναι ο Σου Ζι Τσου, CEO της TikTok

Οι τίτλοι της περασμένης Πέμπτης στα διεθνή ΜΜΕ ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικοί: Η επιτροπή του Κογκρέσου «τηγάνισε» τον Σου Ζι Τσου, έναν όχι ευρέως γνωστό Ασιάτη με αιχμή ένα θέμα που προκαλεί ανατριχίλα σε κλειστά δωμάτια στην Ουάσιγκτον – την κινέζικη κατασκοπεία και δη μέσω μίας από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες στα social media.

Οι σκέψεις του 40χρονου CEO του TikTok, ενώ ανέβαινε τον λόφο του Καπιτώλιου, ήταν αναμφίβολα έντονες – σε μάχη πήγαινε, μολονότι ο ίδιος είχε φροντίσει να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα λίγα 24ωρα νωρίτερα, δηλώνοντας ότι θα αδράξει της ευκαιρίας να εξηγήσει ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θα σταθεί απέναντι στους Αμερικανούς νομοθέτες για μία μάχη ζωής ή θανάτου.

Οι συνειρμοί του τον ταξίδεψαν δύο δεκαετίες πίσω, όταν φορούσε τα χρώματα του στρατού, καθώς ήταν υπόχρεος θητείας 2,5 χρόνων. Τότε είχε ζήσει μία εμπειρία που τον ενδυνάμωσε ψυχικά, τον εξόπλισε με χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται πίσω από τα ακριβά κοστούμια ενός μάνατζερ και τους εξευγενισμένους τρόπους που αποκτά κανείς σπουδάζοντας στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής του, είχε αποκαλύψει, ήταν η πενθήμερη πορεία επιβίωσης που έκανε με τη μονάδα του στις ζούγκλες του Μπρουνέι. Έφτιαξε μια καλύβα, έτρωγε άγρια γιαμ και έκανε πεζοπορία 90 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δόθηκε στους στρατιώτες από ένα ζωντανό ορτύκι – έπρεπε να το σκοτώσουν με τα χέρια τους και να το μαγειρέψουν.

Στη συνέντευξη του, ο Τσου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο όλοι είχαν καταλάβει ότι απέναντι τους δεν έχουν έναν τεχνοκράτη ελαφρών βαρών.

Στο μάτι του κυκλώνα για κατασκοπεία: Ποιος είναι ο Σου Ζι Τσου, CEO της TikTok-1
REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Σου Ζι Τσου, έχοντας απέναντι του Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους με εξίσου επιθετική διάθεση, έπρεπε να εφαρμόσει μία ιδιάζουσα στρατηγική για να πείσει για κάτι δύσκολο – μία άσκηση ισορροπίας που απαιτεί ταλέντο σπάνιο, ένα κράμα σκέψης Μακιαβέλι με Σουν Τζου, κοντολογίς να αντεπεξέλθει σε ένα δυτικό περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης με ασιατικό modus operandi.

O 40χρονος κατά πως φαίνεται είναι το ιδανικό υβρίδιο μάνατζερ για αυτές τις αποστολές. Αυτό μας δείχνει η έως τώρα διαδρομή του.

Τα αγγλικά είναι μία γλώσσα την οποία μιλάει με μεγάλη άνεση, όπως κάθε Ασιάτης που μεγάλωσε σε αυτή την ούλτρα παγκοσμιοποιημένη κουκκίδα, τη Σιγκαπούρη. Η καταγωγή του είναι κινεζική, καθώς και οι δύο γονείς του προέρχονται από την αχανή χώρα. Ο πατέρας του εργαζόταν στον χώρο των κατασκευών, η μητέρα του στον κλάδο της λογιστικής.

Ο ίδιος ήταν εξαιρετικός μαθητής κι αυτό τρόπον τινά του κόστισε σε οικογενειακή θαλπωρή -όπως έχει αναφέρει, στα 12 του χρόνια, μετά από εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο, αρίστευσε και εστάλη εσώκλειστος σε ένα ελίτ γυμνάσιο. Από μικρός στο μονοπάτι της αριστείας, βαδίζοντας μόνος.

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία (πήρε μάλιστα βαθμό, αυξάνοντας κατά μία δεκαετία την υποχρέωση του να παραμένει σε εφεδρεία. Αυτό θα κλείσει όταν φτάσει στα 50 του χρόνια), φοίτησε στο University College του Λονδίνου και παρέμεινε στη βρετανική πρωτεύουσα για να εργαστεί ως τραπεζίτης στην Goldman Sachs Group Inc. Σπούδασε και στο Χάρβαρντ.

Η εκπαίδευση που είχε λάβει τον είχε αυτονόητα οδηγήσει στην κατηγορία των ελίτ – ο Σου Ζι Τσου μπορούσε με άνεση να κρατήσει το τιμόνι (όσο βαρύ κι αν είναι) τόσο σε δυτικές όσο και σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Από το σημείο εκείνο και μετά, η αναρρίχησή του στα υψηλότερα κλιμάκια του διεθνούς business έμοιαζε με αυτονόητη εξέλιξη, μολονότι φαντάζει μετεωρική.

Σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα της Wall Street Journal, αυτή η πολιτιστική αλληλεπίδραση που έρεε στις φλέβες του, ήταν το ιδανικό διαβατήριο για να αποκτήσει την κορυφαία θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Μετά τις σπουδές του έκανε πρακτική άσκηση στο Facebook και στη σχολή επιχειρήσεων της Meta Platforms Inc.

Κατόπιν, ο κ. Τσου εργάστηκε για την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων DST Global. Το ότι μιλούσε άπταιστα τα μανδαρίνικα, τον καθιστούσε ιδανικό συνεργάτη με επίκεντρο την Κίνα.

Το 2012, επισκέφτηκε το κινεζικό αντίστοιχο της Silicon Valley: ένα διαμέρισμα στην πανεπιστημιακή περιοχή του Πεκίνου. Τριάντα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεφ, στριμώχνονταν για να αναπτύξουν μια εφαρμογή που πρότεινε άρθρα ειδήσεων σε άτομα με βάση παραμέτρους, όπως το πόσο χρόνο αφιέρωσαν σε προηγούμενες ιστορίες.

Η εταιρεία ήταν η ByteDance Ltd., η οποία αργότερα δημιούργησε το TikTok. Ιδρυτής ήταν ο Ζανγκ Γιμίνγκ. Ο Τσου ωστόσο δεν έμεινε εκεί.

Στα 32 του χρόνια άρχισε να ψήνεται στα υψηλά κλιμάκια, καθώς μία άλλη πολυεθνική τον πήρε στο ρόστερ της -η Xiaomi Corp., κινεζικός κολοσσός smartphone με παγκόσμιες φιλοδοξίες.

Η Xiaomi τον έφερε πρώτα ως οικονομικό διευθυντή και στη συνέχεια τού ανέθεσε την διεύθυνση της επιχείρησης εκτός Κίνας. Ένα πράγμα που ξεχώρισε μεταξύ των συναδέλφων του ήταν η αντίληψη τόσο της κινεζικής όσο και της δυτικής επιχειρηματικής κουλτούρας.

«Είναι απόλυτα διπολιτισμικός», είχε δηλώσει ο Χούγκο Μπάρα, πρώην στέλεχος της Xiaomi που συνεργάστηκε με τον Τσου. «Αυτό είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για ένα στέλεχος μιας κινεζικής εταιρείας που προσπαθεί να γίνει μια παγκόσμια εταιρεία».

Το 2021, ο κ. Ζανγκ, ο οποίος είχε διατηρήσει επαφή με τον κ. Τσου, του ζήτησε να γίνει ο οικονομικός επικεφαλής της ByteDance, η οποία εκτός από το TikTok διαχειρίζεται και άλλες δημοφιλείς κινεζικές εφαρμογές. Ο κ. Τσου πήρε τη θέση για δύο μήνες μέχρι που ελήφθη η απόφαση: Θα ήταν καλύτερο για όλους να διευθύνει.

Ο Σου Ζι Τσου διαχειρίζεται το TikTok από τα γραφεία της Σιγκαπούρης, αλλά ταξιδεύει αδιάκοπα και στις ΗΠΑ. Εκεί συνάντησε τη σύζυγό του, μια Ταϊβανοαμερικανίδα που μεγάλωσε στη Μπεθέσντα.

Στο μάτι του κυκλώνα για κατασκοπεία: Ποιος είναι ο Σου Ζι Τσου, CEO της TikTok-2
REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο 40χρονος έφεδρος του στρατού της Σιγκαπούρης και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs την Πέμπτη αντιμετώπισε ένα εχθρικό πάνελ στο Κογκρέσο, καθώς προσπαθούσε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και το Πεκίνο δεν θα μπορεί να επηρεάσει αυτό που βλέπουν οι χρήστες στο TikTok.

Πολλές είναι οι κατηγορίες κατά της πλατφόρμας – μοιάζει αθώα με αλλεπάλληλα βιντεάκια να τρέχουν, αλλά ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ώρες πριν από την κατάθεση του, το Πεκίνο είπε ότι θα αντιταχθεί στην υποχρεωτική πώληση της εφαρμογήςαπό τους Κινέζους κατόχους του, κάτι που ζήτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η εν λόγω κινέζικη παρέμβαση φόρτισε περαιτέρω το κλίμα, καθώς αυτομάτως έδινε μία γεωπολιτική διάσταση στην ακρόαση.

Ο κ. Τσου, θέλοντας και μη, βρισκόταν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά μίας διαρκώς επιδεινούμενης σινο-αμερικανικής σχέσης.

Ο 40χρονος δέχθηκε τις βολές του Κογκρέσου, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση πέντε ωρών, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για πιθανή επιρροή του Πεκίνου στην εφαρμογή, που σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν περασμένη στα κινητά τους τηλέφωνα.

Μέλη του Κογκρέσου πιέζουν για απαγόρευση του app σε εθνικό επίπεδο, επικαλούμενοι απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαιτεί η TikTok να αποχωρήσει από την κινεζική μητρική της ByteDance Ltd. διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απαγόρευση.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η Κίνα θα μπορούσε να αναγκάσει το TikTok να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή να επηρεάσει αυτό που βλέπουν οι Αμερικανοί θεατές στην εφαρμογή. Η TikTok είπε ότι δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα.

Η πλατφόρμα εισήγαγε στο σύμπαν των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έναν αλλότριο αλγόριθμο, άλλης λογικής και κατεύθυνσης: δεν επιλέγεις εσύ τι θα δεις/ακούσεις/διαβάσεις, αλλά «αφουγκράζεται» τις ανάγκες σου και σε εγκιβωτίζει σε μία συγκεκριμένη αισθητική που θεωρεί ότι έχεις.

Περίπλοκο μα είναι το νέο στρατήγημα που πλέον εφαρμόζουν (σε έναν ορισμένο βαθμό) και οι λοιπές μεγάλες πλατφόρμες, καθώς αποδείχθηκε πετυχημένο.

Το TikTok εκτοξεύθηκε, ο εν λόγω αλγόριθμος λες και διέθετε μία αόρατη κόλλα που δεν αφήνει τον χρήστη να ξεκολλήσει από το scroll down. Κι όσο αυτό έχει σκιά που προέρχεται από το Πεκίνο, οι ανησυχίες φουντώνουν, όπως έχουμε δει ήδη σε πολλές πρωτεύουσες.

Η TikTok έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο την απομάκρυνση της εφαρμογής από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της και υποσχέθηκε ότι θα προσλάβει την Oracle Corp. ως ανεξάρτητο επόπτη που θα προλαμβάνει οποιαδήποτε παρέμβαση του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τη WSJ, τα μέτρα ισοδυναμούν με -αυτό που η ίδια η εταιρεία λέει ότι είναι- μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να διασφαλίσει στους Αμερικανούς ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή – μια προσπάθεια που οικονομικά μοιάζει ασύμφορη για το TikTok.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Το TikTok βρίσκεται ενώπιον μίας ενδεχόμενης απαγόρευσης από την Ουάσιγκτον, ενώ συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Τσου, στο δικό του βίντεο TikTok, δύο 24ωρα πριν την ακρόαση του, απευθύνθηκε στους Αμερικανούς χρήστες, εφιστώντας τους την προσοχή στην πιθανή απαγόρευση.

Τόνισε ότι η εφαρμογή είχε 150 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

 

Στην κατάθεσή του, είπε ότι το TikTok αναγνωρίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασαν τα μέλη του Κογκρέσου. «Η προσέγγισή μας δεν ήταν ποτέ να απορρίψουμε ή να υποτιμήσουμε οποιαδήποτε από αυτές τις ανησυχίες», είπε και πρόσθεσε: «Τις αντιμετωπίσαμε με πραγματική δράση».

Η διπλωματική του ντρίμπλα, ωστόσο, έπεσε πάνω σε μία σειρά από τάκλιν των Αμερικανών γερουσιαστών. Ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλλόνε, επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, έδωσε μια ωμή απάντηση στους ισχυρισμούς του Τσου: «Δεν το αγοράζω».

kathimerini.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: