ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος εποχής για το υποθηκοφυλακείο Σαπών μετά από 60 χρόνια

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται για να βάλει το οριστικό λουκέτο στην υπηρεσία, αφού προβλέπει τη λειτουργία ενός Κτηματολογικού Γραφείου με έδρα την Κομοτηνή.

Ντ. Χαριτόπουλος: Πρέπει να υπάρξει ενεργότερη κινητοποίηση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και μας το δείχνει η Ορεστιάδα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Λειτουργεί από τον Μάιο του 1957 όμως το πολυνομοσχέδιο έρχεται για να βάλει το οριστικό λουκέτο σε μία ακόμα υπηρεσία των Σαπών. Το έτος 2018 φαίνεται να είναι ορόσημο για το υποθηκοφυλακείο Σαπών, αφού μετά από 60 χρόνια, προβλέπεται το τέλος της λειτουργίας και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στο Κτηματολογικό Γραφείο που θα έχει έδρα την Κομοτηνή. 

Τη σύσταση ενός νέου δημόσιου και αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα, με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» -υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση των έργων κτηματογράφησης και για την καταχώριση και δημοσιότητα των δικαιωμάτων των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση για τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέχρι την έναρξη λειτουργίας του συστήματος του κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια, ο νέος φορέας θα αναλάβει και την αρμοδιότητα της καταχώρισης των δικαιωμάτων βάσει του συστήματος υποθηκών και μεταγραφών, δηλαδή του έργου που επιτελείται μέχρι σήμερα από τα Υποθηκοφυλακεία.

Όπως σημειώνεται, σκοπός της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, είναι η άμεση θέσπιση ενός ορθολογικού και ενιαίου τρόπου οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων, σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων, και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των τελών, ο οποίος θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και ασφάλεια των συναλλαγών, ήδη πριν την ολοκληρωτική μετάβαση στο καθεστώς του κτηματολογίου, μέσω της σταδιακής και ελεγχόμενης μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη δομή.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΜ-Θ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών θα καταργηθούν τα έμμισθα και άμισθα (ειδικά και μη ειδικά) Υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του φορέα.
Ειδικά για την περιοχή μας προβλέπεται η λειτουργία ενός Κτηματολογικού Γραφείου Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή και τα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, κάτι που σημαίνει την κατάργηση του υποθηκοφυλακείου των Σαπών. 

Το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης του νομοσχεδίου βρήκε τον γειτονικό Έβρο διεκδικητικό όσον αφορά τη λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου και στην Ορεστιάδα, κάτι που δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό. Ειδικότερα τη λειτουργία δεύτερου Κτηματολογικού Γραφείου στον Έβρο, εκτός από αυτό της Αλεξανδρούπολης, διεκδίκησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, συντονισμένα με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, με παρεμβάσεις τους προς το αρμόδιο υπουργείο. Η πρόταση που κατατέθηκε έγινε αποδεκτή και συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο.

Ανάλογη διεκδικητικότητα δεν υπήρξε από πλευράς τοπικών φορέων της Ροδόπης για τις Σάπες, με τον Ντίνο Χαριτόπουλο πρώην δήμαρχο και επικεφαλή παράταξης στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών να καταθέτει το σχόλιο του στον “Χ”: “Πρέπει να υπάρξει ενεργότερη κινητοποίηση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και μας το δείχνει το παράδειγμα της Ορεστιάδας”.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη Ανάπτυξη – Ανανέωση» – Ντίνος Χαριτόπουλος είχε απευθυνθεί από τον περασμένο Οκτώβριο με επιστολή του προς τον  υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο  Κοντονή ζητώντας τη λειτουργία παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην έδρα του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version