Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέλος εποχής για τα password

Η ταυτότητα του χρήστη θα πιστοποιείται από μια συσκευή σαν USB στικ ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ή τη φωνή ή την ίριδα του ματιού.

Tο τέλος στην παντοκρατορία των password υπόσχεται να φέρει μια κοινοπραξία η οποία αποτελείται από ιντερνετικούς κολοσσούς, επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν διεθνώς στο διαδικτυακό εμπόριο και μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στον κόσμο. Η κοινοπραξία ονομάζεται FIDO (Fast IDentity Online) Alliance και έχει στόχο να αναπτύξει μια πλατφόρμα τεχνολογιών με το ίδιο όνομα, χάρις στην οποία οι κωδικοί θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από νέα αξεσουάρ και βιομετρικά δεδομένα.

Ετσι, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να καταχωρίσει το password για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια online υπηρεσία, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, θα πιστοποιεί την ταυτότητά του, τοποθετώντας π.χ. στον υπολογιστή μια συσκευή σαν USB στικ ή αφήνοντας το smartphone και το tablet του να αναγνωρίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα, τη φωνή ή την ίριδα του ματιού του.

Η FIDO Alliance ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, από τις PayPal και Lenovo, ενώ τα μέλη της πολλαπλασιάστηκαν μέσα στους επόμενους μήνες – με αποτέλεσμα σήμερα να συμμετέχουν σε αυτήν “ηχηρά» ονόματα όπως η MasterCard, η BlackBerry, η Google και, από την προηγούμενη εβδομάδα, η Microsoft.

Ολες αυτές οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως η ταυτοποίηση του χρήστη θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται μέσω κατάλληλου hardware από την ίδια τη συσκευή του, και όχι απευθείας στο Ιντερνετ, πληκτρολογώντας απλώς τον μυστικό κωδικό που αυτός επέλεξε όταν εγγράφηκε σε κάποιο σάιτ.

Οι βασικοί λόγοι που επικαλούνται είναι πως τα password δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητική ασφάλεια, ενώ επίσης είναι εξαιρετικά δύσχρηστα.

Αλλωστε, καθώς ο αριθμός των online λογαριασμών που έχει κανείς αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας ήδη τους 26 για τον μέσο Βρετανό, γίνεται όλο και πιο απίθανο να θυμάται τους κωδικούς του. Κωδικοί που παράλληλα βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι προσπαθούν να τους κλέψουν είτε με κακόβουλο λογισμικό που καταγράφει ό,τι πληκτρολογείται στο “μολυσμένο» μηχάνημα, είτε με “ηλεκτρονικό ψάρεμα».

Για όλα τα παραπάνω, η κοινοπραξία υποστηρίζει πως σε λίγα χρόνια η πλατφόρμα FIDO θα έχει διαδοθεί σχεδόν όσο σήμερα και το Wi-Fi. Τα πρωτόκολλα της πλατφόρμας είναι ανοικτά, με την έννοια ότι μπορεί να τα ενσωματώσει κάθε εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου, online banking, ακόμη και παροχής e-mail.

Ετσι, ο κάτοχος μιας ηλεκτρονικής συσκευής, που θα είναι συμβατή με τη FIDO, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να θυμηθεί κάποιο password.

Οπως φαίνεται, ορισμένες από τις συμβατές ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιθανό να ταυτοποιούν τον ιδιοκτήτη τους από το ειδικό token που θα έχει αυτός μαζί του, αφού η Google δοκιμάζει ένα τέτοιο αξεσουάρ.

Κατασκευασμένο από την εταιρεία Yubico, το περιφερειακό παράγει μοναδικούς τυχαίους κωδικούς.

Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με τα συμβατικά token που χορηγούν σήμερα οι τράπεζες, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να τον πληκτρολογήσει ο ίδιος. Κι αυτό γιατί η συσκευή θα μεταβιβάζει αυτόματα το password, είτε μέσω της θύρας USB στην περίπτωση των PC, είτε ασύρματα στην περίπτωση των smartphone και tablet.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος από τα μέλη της FIDO Alliance δίνεται στα βιομετρικά δεδομένα. Ετσι, η Google πειραματίζεται παράλληλα με την αναγνώριση προσώπου, καταθέτοντας μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι μια πατέντα για μια τεχνολογία πιστοποίησης που βασίζεται σε συγκεκριμένες γκριμάτσες, ώστε να μην μπορεί να “ξεγελασθεί» από φωτογραφίες.

Αλλες εταιρείες από την κοινοπραξία προκρίνουν την αναγνώριση φωνής, η οποία γίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να “καταλάβει» τον χρήστη ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει.

Μία από αυτές, η Agnitio, υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εξαιρετικά δημοφιλής, επικαλούμενη έρευνα στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία το 90% των κατόχων smartphone θα ήταν διατεθειμένοι να τη χρησιμοποιήσουν για να… απαλλαγούν από τα password.

Η αναγνώριση φωνής γίνεται να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε συσκευή, ανεξαρτήτως μεγέθους, κάτι που ισχύει και με τα συστήματα σάρωσης της ίριδας του ματιού. Οσον αφορά αυτά τα συστήματα, ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι το μικρό κόστος, κυρίως επειδή από το 2005 έληξε η πατέντα του βασικού αλγόριθμου που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίησή τους.

Ετσι, η αμερικανική EyeLock, η οποία κι αυτή συμμετέχει στη FIDO Alliance, υποστηρίζει πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας πρακτικά δεν θα αυξήσει την τιμή των ηλεκτρονικών προϊόντων.

Πηγή: kathimerini.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Με δυναμική παρουσία η Καβάλα στον τελικό του Microsoft Office Specialist 2025

Μεγάλη υπερηφάνεια προκαλούν οι μαθητές της Καβάλας που διαπρέπουν και φέτος στον Πανελλήνιο Τελικό του διαγωνισμού “Microsoft Office Specialist 2025”, μέσω της σχολής πληροφορικής “ExpertIN”. Η Καβάλα έχει καθιερωθεί ως μια σταθερή δύναμη στον χώρο, διατηρώντας σταθερή παρουσία από το 2018 και έχοντας αποσπάσει 14 Πανελλαδικά μετάλλια και πέντε Πρωταθλήματα μέσα σε μόλις έξι χρόνια.

Στην ενότητα Excel, τη σημαία της Καβάλας σηκώνει ο Νικόλαος Μπόσκος, ασημένιος νικητής του 2023 και νυν φοιτητής Πληροφορικής στο ΑΠΘ. Δίπλα του στον φετινό τελικό θα σταθούν:

  • Ο Άρης Δαφνιώτης, μαθητής Γ’ Γυμνασίου Καβάλας, στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό.

  • Ο Ανδρόνικος Παναστασίου, μαθητής Α’ Λυκείου Νικηφόρου, με εξαιρετική εμφάνιση και χρόνο.

Στο PowerPoint, η ομάδα παρουσιάζεται ανανεωμένη και γεμάτη ταλέντο:

  • Για πρώτη φορά, προκρίθηκε μαθήτρια από την Ελευθερούπολη, η Σαββίνα Παναγιωτίδου, από το Γ’ Γυμνάσιο Ελευθερούπολης.

  • Από το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας, πέντε μαθητές διεκδικούν θέσεις διάκρισης: Μαρία Ηλέκτρα Ασλανίδου, Βασίλης Γαβριηλίδης, Αναστασία Καραμπατζάκη, Αριστοτέλης Μαυρίδης και Δανάη Τσελεμπή.

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας ξεχωρίζει ως το σχολείο με τα περισσότερα μετάλλια στον διαγωνισμό Microsoft Office Specialist, επαναλαμβάνοντας κάθε χρόνο τις επιτυχίες του.

Στην εφαρμογή Word, δύο νέες συμμετοχές ξεχωρίζουν:

  • Η Σοφιάννα Οικονομοπούλου, μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Καβάλας.

  • Η Διονυσία Μαρία Κεκροποπούλου, φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ από την Καβάλα.

Με τέτοια δυναμική και προσήλωση, η Καβάλα όχι μόνο γράφει ιστορία στον διαγωνισμό Microsoft Office Specialist, αλλά συνεχίζει αδιάκοπα να πρωταγωνιστεί στον χώρο της ψηφιακής εκπαίδευσης, επενδύοντας στις νέες γενιές.

Continue Reading

ΣΕΡΡΕΣ

Θρίαμβος για τους IRONBRICK από τις Σέρρες στην 4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής IRONBRICK του ComputerGr | Robotics από τις Σέρρες, κατακτώντας συνολικά 11 μετάλλια (4 χρυσά, 6 ασημένια και 1 χάλκινο) στην 4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής “Minoan Robotsports Competition – Global Olympiad M.R.C.”, που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2025.

Η φετινή διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (H.E.R.O.), προσέλκυσε πάνω από 4.000 διαγωνιζόμενους από περισσότερες από 30 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα και το υψηλό επίπεδο των αγώνων.

Η ομάδα IRONBRICK, με αποστολή που περιλάμβανε 27 μαθητές, 5 προπονητές και 50 ρομπότ, διαγωνίστηκε σε πληθώρα ρομποτικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο, πάλη, σκυταλοδρομία, άρση βαρών και ράλλυ, σημειώνοντας διακρίσεις σε αρκετές κατηγορίες και εξασφαλίζοντας θέσεις στην πρώτη οκτάδα των τελικών.

Πρωτιά με Ανθρωποειδές Ρομπότ

Απόλυτο highlight της φετινής παρουσίας ήταν η παρουσίαση ενός πλήρως λειτουργικού Ανθρωποειδούς Ρομπότ, μοναδική ανάμεσα στις ελληνικές αποστολές. Το ρομπότ αγωνίστηκε σε τρία αθλήματα και διακρίθηκε στην Άρση Βαρών και στον Αγώνα με Εμπόδια, αποσπώντας διεθνή συγχαρητήρια από αποστολές του εξωτερικού για την τεχνική του αρτιότητα, την καινοτομία και τον επαγγελματισμό της ομάδας.

Έπαινοι και ευχαριστίες

Το ComputerGr | Robotics εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την αφοσίωση και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς και στους εκπαιδευτές που με ζήλο και προσήλωση προετοιμάζουν με συνέπεια την επόμενη γενιά καινοτόμων.

Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους γονείς, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους, καθώς και για την ενεργή παρουσία τους στην αποστολή.

Με τη φράση «Τα καλύτερα έπονται», το ComputerGr δηλώνει έτοιμο για νέες προκλήσεις στον μαγικό κόσμο της Ρομποτικής, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ChatGPT | Τι δεν ξέραμε για το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Αλλά πίσω από την ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις και να δημιουργεί περιεχόμενο έχει και κάποια χαρακτηριστικά που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστά.

Τα 10 σημαντικότερα από αυτά είναι:

1. Δεν είναι αλάνθαστο

Παρά την προηγμένη τεχνολογία του, το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθη. Οι απαντήσεις βασίζονται σε πιθανολογικά μοντέλα και δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να επαληθεύονται οι πληροφορίες που λαμβάνονται, ειδικά για κρίσιμες αποφάσεις.

2. Επεξεργάζεται δεδομένα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία

Το ChatGPT έχει ένα «όριο γνώσης» που αντιπροσωπεύει το μέγιστο σημείο μέχρι το οποίο έχει εκπαιδευτεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε πρόσφατα συμβάντα ή εξελίξεις εκτός εάν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ενημερώσεις ή ενσωματώσεις δεδομένων.

3. Μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκες ιστορίες

Το ChatGPT διαπρέπει στη δημιουργία δημιουργικών ιστοριών. Μπορείτε να του δώσετε ελάχιστες λεπτομέρειες και να αποκτήσετε καλά δομημένες αφηγήσεις, κατάλληλες για λογοτεχνικά έργα ή σενάρια. Πολλοί συγγραφείς το χρησιμοποιούν για να ξεπεράσουν το δημιουργικό μπλοκάρισμα.

4. Υποστηρίζει συνδυασμό διαφόρων μέσων (σε προηγμένες εκδόσεις)

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του κορυφαίου chatbot του OpenAI μπορούν να δέχονται όχι μόνο εισαγωγές κειμένου αλλά και εικόνες ή αρχεία. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για την ερμηνεία οπτικού περιεχομένου και την παροχή προηγμένων συμφραζόμενων απαντήσεων.

5. Υποστηρίζει περισσότερες από 50 γλώσσες

Το ChatGPT μπορεί να απαντήσει σε πολλές γλώσσες, καθιστώντας το χρήσιμο εργαλείο για μεταφράσεις, συγγραφή κειμένων διεθνούς περιεχομένου και εκμάθηση γλωσσών. Ωστόσο, η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γλώσσα.

6. Μπορεί να προσαρμοστεί για εταιρείες

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν προσαρμοσμένες εκδόσεις του ChatGPT για συγκεκριμένες εργασίες, όπως υποστήριξη πελατών, δημιουργία αναφορών ή αυτοματοποίηση διαδικασιών. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να «εκπαιδευτούν» σε εταιρικά δεδομένα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

7. Μπορεί να αναλύσει πολύπλοκα σύνολα δεδομένων (με εξωτερικά εργαλεία)

Αν ενσωματώσετε αναλυτικά εργαλεία, το ChatGPT είναι σε θέση να ερμηνεύει πολύπλοκα σύνολα δεδομένων και να παρέχει πληροφορίες. Αυτή η ικανότητα χρησιμοποιείται ευρέως στον οικονομικό και ακαδημαϊκό τομέα για γρήγορες αναλύσεις.

8. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς

Πολλοί φοιτητές και επαγγελματίες χρησιμοποιούν το ChatGPT για εξηγήσεις, έρευνα και μάθηση. Μπορεί να απλοποιήσει πολύπλοκα θέματα και να προσφέρει υποστήριξη σε τομείς όπως τα μαθηματικά, οι επιστήμες, ο προγραμματισμός και πολλά άλλα.

9. Μπορεί να δημιουργήσει κώδικα

Το ChatGPT είναι ικανό να γράφει κώδικα σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, βοηθώντας προγραμματιστές και αρχάριους να λύσουν προβλήματα, να γράψουν σενάρια ή να μάθουν νέες τεχνολογίες.

10. Έχει ενσωματώσει ηθικά όρια

Για την αποφυγή κατάχρησης, το ChatGPT έχει σχεδιαστεί να αποφεύγει προσβλητικό, επικίνδυνο ή ανήθικο περιεχόμενο. Ωστόσο, αυτή η διασφάλιση δεν είναι τέλεια και μπορεί περιστασιακά να απαιτεί πρόσθετη επίβλεψη.

Πηγή: Reporter.gr
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en