Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Τάνια Ελευθεριάδου | «Εκτός» Αν. Μακεδονίας-Θράκης η Καβάλα

Ολοκληρώθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Θράκη, η επί της ουσίας υποτίμηση της Καβάλας και της Δράμας, σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή ζήτησε την επέκταση των εργασιών της επιτροπής για όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ, ώστε να ικανοποιηθεί αυτό που αναφέρεται στο προοίμιο του προσχεδίου του πορίσματος: να αντιμετωπίζεται ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε, εις βάρος της ισότιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός της επιτροπής ήταν προς τη Θράκη. Η πρότασή μας για επέκταση της εντολής από το κοινοβούλιο για τη συμπερίληψη όλης της Περιφέρειας δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ. Όσο και αν προσπάθησε η πλειοψηφία να πείσει για το αντίθετο, το τελικό πόρισμα επικεντρώνεται στη Θράκη.

Οι αναφορές στην Καβάλα και τη Δράμα είναι προσχηματικές και δεν απαντούν εξειδικευμένα στα προβλήματα της περιοχής. Η απαιτούμενη ειδική επεξεργασία για την Καβάλα και τη Δράμα δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα, το πόρισμα να είναι ανισοβαρές και να προσπαθεί να αναφερθεί σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ, εντελώς προσχηματικά. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο ο βουλευτής Καβάλας όσο και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το τελικό πόρισμα. Όπως σημείωσα στην τοποθέτησή μου, οι επιμέρους εξειδικευμένες προτάσεις του πορίσματος και για τους 5 άξονες, επικεντρώνονται στη Θράκη και όχι σε ολόκληρη την περιφέρεια.Έτσι:

Στον άξονα για τον πρωτογενή τομέα:
Γίνεται αναφορά μόνο στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Θράκης και σε επιμέρους ζητήματα που καλύπτουν μόνο τις ιδιαιτερότητες της Θράκης, στα παραρτήματα του πορίσματος, η ανάλυση γίνεται αποκλειστικά για το παραγόμενο προϊόν φυτικής παραγωγής της Θράκης, με αναφορά μόνο στις καλλιεργηθείσες εκτάσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές καλλιέργειες, η αναφορά στους ηλίανθους (κυρίως για
παραγωγή βιοντίζελ) δεν λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της Δράμας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παραγωγών της Καβάλας, σε μια σειρά από επιμέρους προϊόντα-κορωνίδες της περιοχής (π.χ. πατάτα Νευροκοπίου, πατάτα Λεκάνης, παραγωγή λουλουδιών με γεωθερμία στο Δ. Νέστου), αλλά και η απουσία έστω και αναφοράς στα γεωθερμικά πεδία Ακροποτάμου και Χρυσούπολης.

Στον άξονα για τις υποδομές και το περιβάλλον:
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Καβάλας, στη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλα-Τοξότες, στη θαλάσσια διασύνδεση της Καβάλας με τα νησιά του Αιγαίου, στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για το λιμάνι της Θάσου, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της βιομηχανίας Λιπασμάτων, στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία που αφορά το σύνολο της περιφέρειας ΑΜΘ και αποτελεί πάγιο αίτημα και των καλλιεργητών της Καβάλας, η οποία περιορίζεται μόνο στον Έβρο, αφήνοντας απροστάτευτη την υπόλοιπη περιφέρεια.

Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης και των εργασιακών:
Γίνεται Αξιολόγηση δυνατότητας επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους επιχειρήσεων μόνο της Θράκης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη σημασία λειτουργίας με όρους προστασίας της εργασίας σε Πετρέλαια και Λιπάσματα γίνεται αναφορά στη «δημιουργία και στήριξη ενός βασικού σχεδίου «Διά Βίου Μάθησης» και ενίσχυσης δεξιοτήτων με συντονιστικό ρόλο του ΔΠΘ», εξαιρώντας το έτερο πανεπιστήμιο της περιοχής, το ΔΙΠΑΕ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην εξειδικευμένη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, σε τομείς όπως η Οινολογία, η Δασολογία, η Τεχνολογία Πετρελαίου κ.α.,
η καθιέρωση επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων γίνεται αποκλειστικά για τις Θρακιώτικες επιχειρήσεις.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στη «δημιουργία και ενίσχυση των ‘Διετών Προγραμμάτων Σπουδών’ για αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς», όταν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κατήργησε- πριν καλά καλά ξεκινήσουν-τα διετή προγράμματα σπουδών στην Καβάλα που αφορούσαν «Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου» και «Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων», δηλαδή αντικειμένων απόλυτα συνδεδεμένων με την τοπική οικονομία και απασχόληση.

 Στον άξονα για την πολιτιστική-κοινωνική ανάπτυξη:
Πλήρης απουσία στόχευσης για τις βόρειες περιοχές της Καβάλας (και της Δράμας) που ερημώνουν (ενώ γίνεται πρόβλεψη για τις βόρειες περιοχές του Έβρου),
απουσία της Καβάλας (με το ισχυρό Φεστιβάλ Φιλίππων) και της Δράμας (με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους), από τα αναπτυξιακά πολιτιστικά master plan, ακόμα και η δημιουργία brand name “Θράκη” απομονώνει τις άλλες δύο περιοχές της Περιφέρειας, αν και ο γεωγραφικός προσδιορισμός γίνεται με όριο τον Στρυμόνα. Ακόμα και η αναφορά στην καλλιέργεια καπνού ως πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρεί τη «Μέκκα του Καπνού», την Καβάλα, με τις πανέμορφες, αλλά ρημαγμένες καπναποθήκες της, με το μουσείο καπνού κτλ.

 Στον άξονα διαπεριφερειακής-διασυνοριακής συνεργασίας:
Απουσιάζει η οποιασδήποτε αναφορά για την Καβάλα και τη Δράμα. Μάλιστα, η αναφορά στη «Δημιουργία παραρτήματος/γραφείου διασύνδεσης της
Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης στις Βρυξέλλες για την καλύτερη και ενεργή εκπροσώπηση και συντονισμό τοπικών δράσεων και διαλόγου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», δείχνει και την εσφαλμένη πληροφόρηση για την περιοχή μας, καθώς το εν λόγω γραφείο υπάρχει ήδη στις Βρυξέλλες!

H ενθάρρυνση διασυνοριακού τουρισμού αποκλείει την Καβάλα με τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τη σημαντική Οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία Βυζαντινά μνημεία, και τις εξαιρετικές εκκλησίες-μονές. Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεν αρκεί για την Καβάλα και τη Δράμα. Η μη επέκταση των εργασιών και της ουσιαστικής μελέτης των επιμέρους ζητημάτων των δύο νομών, όπως έγινε για παράδειγμα για Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, οδηγεί εκ του αποτελέσματος σε αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κοροϊδέψει τον κόσμο της Καβάλας και της Δράμας, ρίχνοντας ένα ξεροκόμματο, με απλές ατεκμηρίωτες αναφορές, σε ένα κατ’ επίφαση πόρισμα, το οποίο απλά θα αφήνει «ικανοποιημένους» τους τοπικούς βουλευτές. Για το λόγο αυτό κατέθεσε πόρισμα βάσει των στοιχείων που είχε τη δυνατότητα να αντλήσει η επιτροπή. Κι αυτό, με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ.

Ας γίνει σαφές: η περιφέρεια είναι μία και λέγεται Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Δεν νοείται η μία περιοχή χωρίς την άλλη. Οι βασικές αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων καταπατώνται. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής διατήρησε ένα παλαιωμένο μοντέλο που αντιμετώπιζε τη Θράκη ως αποσπασμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα τμήμα της χώρας. Η απουσία σχεδιασμού για την Καβάλα και τη Δράμα, δεν αποβαίνει εναντίον μόνο των δύο περιοχών, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στο επόμενο στάδιο κατασκευής προχωρά ο σταθμός 840MW της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ

Δυναμικά προχωρά η κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT) ισχύος 840 MW της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., μία σύμπραξη των ενεργειακών εταίρων Όμιλος ΔΕΗ (51%)ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου (20%). Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες.

Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE). Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του  και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή «Full Speed No Load (FSNL)». Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.

Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης – μεταξύ άλλων – της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία. Έτσι, ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

Ο νέος σταθμός – αποδοτική λειτουργία, μικρότερες εκπομπές CO2

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα

Ο αεριοστρόβιλος

Τα συνοδά έργα – σύνδεση με αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές υψηλής τάσης

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται μέσω του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) και με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της εταιρείας GASTRADE, μετατρέποντας έτσι την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου στη νέα μονάδα θα είναι υπόγειος και θα ξεκινά από την περιοχή της Άνθειας Έβρου, όπου θα συνδεθεί με τον αγωγό του ΕΣΦΑ. Ο αγωγός θα καταλήγει στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, πλησίον του νέου Σταθμού, στον Σταθμό Μέτρησης και Ρύθμισης (M/R Station) του ΔΕΣΦΑ. Το έργο έχει προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ.

Ο σταθμός CCGT της Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400 kV. Το συνοδό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δύο Γραμμών Μεταφοράς 400 KV απλού κυκλώματος. Η κάθε μία γραμμή θα έχει μήκος 28 χλμ. περίπου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί κοντά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 400kV κλειστού τύπου (ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι) και θα πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης στο ΚΥΤ 400kV στην Νέα Σάντα Ροδόπης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την στιγμή που ανέλαβε τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ωστόσο τόσο ο ίδιος, όσο και ο κος Σχοινάς εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί.

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε ενώπιον του κου Σχοινά το προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιγράφοντας με αδρές γραμμές τον σχεδιασμό της Διοίκησης για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που γίνεται ώστε η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να είναι ισόρροπη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και ανάλογη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε μίας.

Παράλληλα ο κ. Περιφερειάρχης σημείωσε την ανάγκη να παραμένει αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας στον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη συνεργεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ΠΑΜΘ αποτελεί το σύνορό της.

Ο κος Σχοινάς από την πλευρά του εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Θράκη τέμνονται όλες οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές» που ως εκ της θέσης του υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας είναι Αντιπρόεδρος.

Επεσήμανε για άλλη μία φορά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκ του ρόλου της ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική των κρατών – μελών και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει, ενώ παρατήρησε ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον διακριτή.

Για τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en