Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σφυροκόπημα για Εξεταστική από τη ΝΔ

image_print

Με ποιες προθέσεις προσέρχεται στη συζήτηση ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναφέρουν την ατζέντα από τις θεσμικές αλλαγές και την αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, των πολιτών αλλά και τις βαρύτατες, όπως τονίζουν στη ΝΔ, ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με αυτή τη διάθεση προσέρχεται η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο των τραπεζών και το plan B του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Ήδη, από τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είχε τονίσει ότι η εν λόγω συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής.

Ωστόσο, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέουν τη χρονική συγκυρία με την κοινοβουλευτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο, λόγω της αποτυχίας εξασφάλισης των απαιτούμενων 200 βουλευτών. Έτσι, η Συγγρού επιχειρεί να εντείνει τη φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο, προσδοκώντας το συντομότερο δυνατόν σε ποιλιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαία η υποσημείωση που άφησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Κουμουτσάκος, πως «με αυτή την κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της και με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει χάνοντας κοινοβουλευτικές μάχες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα εκ νέου τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αναμένεται να πάρει και μία πρώτη θέση επί των προτάσεων που κατέθεσε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός, δίχως ωστόσο όπως επισημαίνουν από το γαλάζιο επιτελείο, να παρασυρθεί στην ατζέντα που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Και τούτο, διότι στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ένεκα της διαρκούς κατάπτωσης της κυβέρνησης στα μάτια του κόσμου, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει για μικροπολιτικούς λόγους ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα.

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να λογοδοτήσει για όλα τα δεινά του καταστροφικού του εξαμήνου στη διακυβέρνηση» είναι το κεντρικό σύνθημα με το οποίο προσέρχεται στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προκαλούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόκληση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της επεισοδιακής «σκληρής διαπραγμάτευσης».

Όσες φορές μίλησε για αυτό κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά πάντως με τις προτάσεις για το Σύνταγμα, στη ΝΔ εκ προοιμίου απορρίπτουν την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ως άκρως διχαστικά. Με μεγάλο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η στάση που θα τηρήσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η πρόταση Τσίπρα επί της ουσίας ταυτίζεται με αυτήν που είχε καταθέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η οποία έχει έντονη απήχηση στο λεγόμενο »καραμανλικό» στρατόπεδο. Σημειώνεται ότι επί του θέματος ο εκπρόσωπος της ΝΔ χθες άφησε έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αν και εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου από το λαό.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Ξανθόπουλος: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας.
image_print

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής απομόνωσης της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο βουλευτής Δράμας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η παρέμβαση έγινε κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα δεν έχει κινηθεί επιβατική αμαξοστοιχία από το 2019.

Παράλληλα, συνέδεσε την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γενικότερη απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα συγκοινωνιακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης εντείνει τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Δράμας και περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτήματα για τη μετακίνηση με λεωφορεία

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο υφιστάμενο καθεστώς μετακίνησης, σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες αποβιβάζονται στη Δράμα, συνεχίζουν με λεωφορείο έως την Κομοτηνή και στη συνέχεια επιβιβάζονται ξανά σε τρένο για την Αλεξανδρούπολη.

Ζήτησε εξηγήσεις για το γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται επί σειρά ετών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σαφές σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της γραμμής.

Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Δράμα λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμου, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, την ώρα που η πόλη στερείται ενεργής επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Πρόταση για τουριστικό τρένο στα Στενά του Νέστου

Κατά την παρέμβασή του έθεσε και το αίτημα για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμα–Στενά Νέστου με επιστροφή.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι τα ερωτήματα που έθεσε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, το σημερινό μοντέλο μετακίνησης και την προοπτική του τουριστικού δρομολογίου έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα.

Ολόκληρη η παρέμβαση :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en