Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Συνθήκες καύσωνα και αυξημένο αίσθημα δυσφορίας. Πότε θα δροσίσει

image_print

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα ζέστης που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες μέρες και θα διατηρηθεί για αρκετές ακόμη.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι Αθανάσιος Καραγιαννίδης, Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο «η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών (συνθήκες καύσωνα ως προς τις μέγιστες) στα δυτικά και βόρεια σχεδόν για όλες τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, θα αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας. Αντίθετα, στις περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου επίσης αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, η πνοή του μελτεμιού θα διατηρεί το αίσθημα δυσφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι για σήμερα Τρίτη πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου θα επικρατήσουν σε περιοχές της Ηπείρου, Δυτικής Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ στα επίπεδα των 38 βαθμών θα φτάσουν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

Ανάλογη θα είναι η κατάσταση την Τετάρτη σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ τοπικά στην Πελοπόννησο θα φτάνουν και τους 41 βαθμούς.

Παρόμοιες συνθήκες φαίνεται να επικρατούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στα δυτικά το Σαββάτο, η οποία θα επεκταθεί σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα έως τη Δευτέρα.

Σε λειτουργία κλιματιζόμενοι χώροι στη Θεσσαλονίκη λόγω καύσωνα

Πολύ υψηλός και πάλι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός, αλλά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Νεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 και κατά τόπους έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 22 έως 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες σε Θάσο και Σαμοθράκη

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες σε Θάσο και Σαμοθράκη
image_print

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας από την Παρασκευή 24 έως και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2026.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 05/2026 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα ενδέχεται κατά τόπους να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους τύπου μπουρινιού, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πορτοκαλί προειδοποίηση για Θάσο και Σαμοθράκη

Στη Θάσο και τη Σαμοθράκη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Για τις δύο περιοχές έχει εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως στις ιρλανδικές διαβάσεις, και να μην επιχειρούν τη διάσχιση ρεμάτων πεζή ή με όχημα κατά την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστάται στους κατοίκους και στους επισκέπτες να λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Οδηγίες κατά τη διάρκεια καταιγίδας

Όσοι βρίσκονται σε κατοικία πρέπει να ασφαλίσουν πόρτες, παράθυρα και αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη δυνατή βροχή. Συνιστάται επίσης να αποφεύγουν την επαφή με σωληνώσεις ύδρευσης, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι οδηγοί καλούνται να σταματούν το όχημά τους σε ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα, να ανάβουν τα φώτα έκτακτης ανάγκης και να αποφεύγουν τη διέλευση από πλημμυρισμένους δρόμους.

Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο πρέπει να καταφεύγουν σε κτίριο ή αυτοκίνητο, να απομακρύνονται από ποτάμια, λίμνες και τη θάλασσα και να μην στέκονται κάτω από ψηλά δέντρα, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος ή κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα.

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, οι πολίτες πρέπει να παραμένουν σε ασφαλή χώρο μέχρι να βεβαιωθούν ότι το φαινόμενο έχει ολοκληρωθεί.

Μέτρα για τους ισχυρούς ανέμους

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες καλούνται να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να αποκολληθούν, να στερεώσουν πινακίδες και να κλείσουν καλά πόρτες και παράθυρα.

Συνιστάται επίσης η αποφυγή δραστηριοτήτων σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, καθώς και η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, μπαλκόνια ή αναρτημένες πινακίδες.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και πτώση έως 10 βαθμούς – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Σκούρα σύννεφα καταιγίδας πάνω από ελληνική πόλη με έντονη βροχόπτωση και κεραυνούς
image_print

Από τον καύσωνα στις καταιγίδες

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός μετά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις ισχυρές καταιγίδες και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η Παρασκευή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα της μεταβολής, καθώς η σύγκρουση ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βαλκάνια με τις θερμές αέριες μάζες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες αναμένεται να προκαλέσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Έντονα φαινόμενα με χαλάζι και ισχυρές καταιγίδες

Η αλλαγή του καιρού αναμένεται να συνοδευτεί από:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
  • Τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Πιθανές θυελλώδεις ριπές ανέμου.
  • Πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Τα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν κυρίως από τις μεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας αλλά και το Βόρειο Αιγαίο.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα έντονων φαινομένων

Σύμφωνα με την πρόγνωση, αυξημένη πιθανότητα για έντονες καταιγίδες παρουσιάζουν:

  • Κεντρική Μακεδονία, κυρίως τα παράκτια τμήματα, όπου δεν αποκλείονται μπουρίνια και υδροστρόβιλοι.
  • Θεσσαλία.
  • Εύβοια.
  • Σποράδες.

Καταιγίδες αναμένονται επίσης σε περιοχές από τη Λαμία και βορειότερα, ενώ κατά τόπους φαινόμενα ενδέχεται να επηρεάσουν και την Αττική.

Η πρόγνωση για σήμερα

Για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ενδέχεται να δώσουν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, φτάνοντας τοπικά τα 6 μποφόρ στα Δωδεκάνησα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Παρά την αλλαγή του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατηρεί σε κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής.
  • Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
  • Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές του Κιλκίς

Λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης και κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες δασικές και περιαστικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Το μέτρο ισχύει από τις 07:30 έως τις 21:00 και αφορά, μεταξύ άλλων, τον Λόφο Ηρώων, τον Λόφο Αγίου Γεωργίου, το Δάσος «Χιλίων Δέντρων», το Δημοτικό Αλσύλλιο Αξιούπολης και την περιοχή των Καταρρακτών Σκρα. Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Ο Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί γιατί οι καταιγίδες ήταν τόσο έντονες

Ισχυρή καταιγίδα με πυκνά σύννεφα και πτώσεις δέντρων στη Δράμα μετά την κακοκαιρία
image_print

Η εξήγηση Κολυδά για τις ισχυρές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα

Απαντήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, αναλύοντας τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην εκρηκτική ανάπτυξη των καταιγίδων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές περιοχές, με τη Δράμα να καταγράφει τις σημαντικότερες επιπτώσεις, κυρίως από πτώσεις δέντρων και ισχυρές ριπές ανέμου.

Πώς δημιουργήθηκαν τα έντονα φαινόμενα

Όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν την ταχεία ανάπτυξη ισχυρών καταιγιδοφόρων νεφών, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησαν μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το θερμό και υγρό περιβάλλον κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, σε συνδυασμό με την παρουσία ψυχρότερων αέριων μαζών σε μεγαλύτερα ύψη, ενίσχυσε σημαντικά την ατμοσφαιρική αστάθεια. Παράλληλα, οι μεταβολές στη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου με το ύψος συνέβαλαν στην οργάνωση και τη διατήρηση των καταιγίδων.

Καθοδικά ρεύματα πίσω από τις ζημιές

Ο Θεόδωρος Κολυδάς επισημαίνει ότι το πιο καταστροφικό χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας δεν ήταν μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά κυρίως τα ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (downbursts).

Όπως αναφέρει, ο ψυχρός αέρας από τα ανώτερα τμήματα των καταιγίδων κατέρρευσε προς το έδαφος και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας θυελλώδεις ριπές ανέμου.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγήσει τις πτώσεις δέντρων και στύλων, τη μεταφορά αντικειμένων και τις διακοπές ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές.

Δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η ύπαρξη υπερκαταιγίδας

Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ σημειώνει ότι, παρότι έχει γίνει λόγος για πιθανή «υπερκαταιγίδα» (supercell), ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από τις δορυφορικές εικόνες.

Όπως διευκρινίζει, απαιτούνται δεδομένα από μετεωρολογικά ραντάρ που να αποδεικνύουν την ύπαρξη επίμονης περιστροφής στο ανοδικό ρεύμα της καταιγίδας. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ένα ιδιαίτερα οργανωμένο και ισχυρό καταιγιδοφόρο σύστημα, με πολύ ψυχρές νεφικές κορυφές, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταστροφικών ριπών ανέμου.

Προβλήματα στη Δράμα

Η κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη Δράμα και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δέχθηκε συνολικά 41 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονταν με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 22 κοπές δέντρων και 6 απομακρύνσεις αντικειμένων, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ο Θεόδωρος Κολυδάς εκτιμά ότι ανάλογα έντονα φαινόμενα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εκ νέου την Τετάρτη και την Παρασκευή.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en