Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Κάλεσμα Τσίπρα στα προοδευτικά κόμματα

Το μοντέλο μίας αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το κάλεσμα Τσίπρα στα προοδευτικά κόμματα

Ενός μοντέλου που βασίζεται σε 5+1 δεσμεύσεις που αντιστοιχούν όπως είπε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα της προοδευτικής κυβέρνησης, που θα εφαρμοστεί από την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική. Οι δεσμεύσεις αυτές δίνουν και την απάντηση στο σύνθημα “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” που προέβαλε για να σχολιάσει πως “το μέλλον του κόσμου δεν είναι η  βαρβαρότητα”.

Αυτό ήταν και το κεντρικό στοιχείο που διέτρεξε την ομιλία του ενώπιον ενός συνεδριακού σώματος περίπου 5.700 αντιπροσώπων σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο άνοιγμα που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠΣ προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με το επίσης σαφέστατο μήνυμα: “Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί”.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ένα κάλεσμα συμπόρευσης “για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη”, με ένα μήνυμα που είχε ως βασικούς αποδέκτες τα κόμματα του προοδευτικού χώρου αλλά και τους εργαζόμενους, τους αγρότες,  τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος, όπως επίσης και τη νεολαία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “εμείς η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μάς αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου”. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από όλους να υπερβούν τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

“Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μάς χώρισαν και μάς πλήγωσαν και να συμφωνήσουμε σ’ ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα”.

Ο στόχος αυτού του προσκλητηρίου συμπόρευσης είναι προφανής. Να ενώσουν τα προοδευτικά κόμματα τις δυνάμεις τους, να νικήσουν και την επόμενη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να μετριάσει τις όποιες αγωνίες των μικρότερων κομμάτων για τη θέση τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Καθόλου τυχαία είπε πως “υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές”, σημείωσε πως “δεν αποκλείουμε”, όμως ανέφερε “ούτε μπορούμε να περιμένουμε κανέναν” ζητώντας από όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

 

Σε ό,τι αφορά το κόμμα του είπε με σαφήνεια πως “είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι” για να συμπληρώσει πως “θέλουμε, ξέρουμε πώς και μπορούμε”.

Δεν παρέλειψε βεβαίως να κάνει αυτοκριτική για τα κάποια λάθη της κυβέρνησής του λέγοντας πως “πορευτήκαμε περισσότερο στη δύναμη της πίστης παρά με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε”.

 

Ωστόσο, προέβαλε και τα μείζονα και σημαντικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της βίαιης ωρίμανσης μάθαμε κι εμείς να αλλάζουμε” επαναλαμβάνοντας πολλές φορές  πως “είμαστε περήφανοι” με κατάληξη στην υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Σ’ εκείνο το σημείο αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του ομίλου Πράττω, Νίκο Κοτζιά οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι και χαιρέτησαν τους σύνεδρους που τούς χειροκροτούσαν.

 

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να στηρίξουν τις προτάσεις του για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής “σάς καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές”  και ζήτησε από τα στελέχη του “να ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία “χωρίς σύνδρομα ιδιοκτησίας και χωρίς αστερίσκους για τα μέλη του κόμματος απ’ όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό”.

Οι 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

Αναλύοντας  τις 5+1 βασικές δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική ανέφερε:

  • Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς
  • Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  • Μικρομεσαίοι-Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
  • Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης
  • Νέα Γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη  για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
  • Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Στο προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε μία άμεση θετική απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά που μίλησε για συστράτευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και μία προσεκτική διατύπωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζιο που σχολίασε ότι προοδευτική πολιτική σημαίνει αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις. Στο κλείσιμό του είπε ωστόσο πως “είμαστε εδώ για να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν η “Πολιτική Αλλαγή” που σύμφωνα με τον ίδιο πλησιάζει.

Χαιρετισμό απηύθυναν προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, τού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέτρο Σάντσεθ.

Πηγη: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό καλούν τους Φορείς να πάρουν θέση για την ιδιωτικοποίησή της

Θα υπερδιπλασιαστούν τα διόδια και θα κοπούν οι απαλλαγές επισημαίνει σε επιστολή του Περιφέρειες, Δήμους και Επιμελητήρια που ανήκουν στη ζώνη διέλευσης της Εγνατίας Οδού, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρείας του Δημοσίου να λάβουν θέση διά των συλλογικών τους οργάνων στην εν εξελίξει παραχώρηση σε ιδιώτη του αυτοκινητόδρομου.

Όπως εξηγούν σε επιστολή τους «η παραχώρηση αυτή είναι ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον αφενός διότι το έργο είναι πλήρως κατασκευασμένο και λειτουργικό ήδη από το 2010 και αποπληρώνει τμήμα του Δημόσιου Χρέους, αφετέρου διότι παρά το χαμηλότερο τίμημα διοδίων από όλους τους άλλους αυτοκινητοδρόμους, παράγει έσοδα τα οποία καλύπτουν πλήρως τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του, ενώ εξασφαλίζει και υπερβάλλον κεφάλαιο που μπορεί να διατεθεί σε άλλα έργα ή επενδύσεις».

Έχοντας πει αυτά, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταθέτει την απορία του «σε ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, ποιο θα ήταν το εύλογο τίμημα παραχώρησης, ώστε να μην θεωρηθεί “ξεπούλημα” δημόσιας περιουσίας;» και παράλληλα αναρωτιέται λαμβάνοντας υπόψη και τις παλιότερες συμβάσεις παραχώρησης , αλλά και την περίοδο του covid, όπου αποζημιώθηκαν όλοι οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι για διαφυγόντα κέρδη, «ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πει ότι τελικά αυτό που συμβασιοποιείται αρχικά εφαρμόζεται ή τελικά έχουμε λεόντειες συμβάσεις όπου τα κέρδη (ως εξασφαλισμένα) πάνε στους ιδιώτες και οι ζημιές στο δημόσιο;»

«Η παραχώρηση της Εγνατίας οδού και των καθέτων αξόνων θα επηρεάσει κυρίως τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος των μεταφορών και της μετακίνησης των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων που κανείς δεν γνωρίζει πού θα φτάσουν» ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος για να υπογραμμίσει πως με την παραχώρηση η τιμή των διοδίων θα υπερδιπλασιαστεί.

Όπως εξηγείται στην επιστολή, «σήμερα η χρέωση των διοδίων είναι 0,03€/χλμ, και υπάρχουν αρκετές απαλλαγές για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και δυνατότητα διεύρυνσής τους. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2018/25.5.2020, θα πρέπει το Δημόσιο να αυξήσει την χρέωση στα 0,04€/χλμ. Μετά την παραχώρηση η χρέωση θα είναι άμεσα 0,05€/χλμ, σύμφωνα με το άρθρο 19.2.2(ii) του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης και μετά την 5η τμηματική προθεσμία 0,063€/χλμ, σύμφωνα με το άρθρο 19.2.2(i) του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης. Δηλαδή θα υπερδιπλασιαστεί το κόμιστρο όλων των διοδίων, θα κοπούν όλες οι απαλλαγές και ακόμη αν θα κρατήσουν κάποιες αυτές θα είναι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, μιας που η σύμβαση δεν τις προβλέπει.

Ακόμη και η εφαρμογή πλήρως αναλογικού συστήματος χρέωσης και αν γίνει (άραγε ποιος θα πληρώσει το κόστος του συστήματος) το κόστος χρήσης ανά χιλιόμετρο δεν θα αλλάξει».

«Πιστεύουμε ότι τώρα που διανύουμε περίοδο προεκλογική θα ήταν δόκιμο να πάρουν θέση για το ζήτημα αυτό όλες οι παρατάξεις σε μία συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση των συμβουλίων σας. Εφόσον και εσείς το κρίνετε σκόπιμο, μπορεί ο σύλλογός μας να συνδράμει και να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις , αλλά και να διερευνήσουμε κοινές δράσεις για να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον και η ασφαλής και προσβάσιμη (λόγω κόστους) μετακίνηση των πολιτών της περιοχής σας» επισημαίνει κλείνοντας ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού.

paratiritis-news.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη ” Ηλικιωμένος «ξανάνιωσε» με τα θρακιώτικα και χορεύει με «Πι»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα viral βίντεο από την Αλεξανδρούπολη, το οποίο δείχνει έναν ηλικιωμένο να χρησιμοποιεί «Πι» και να χορεύει θρακιώτικα μαζί με τη σύζυγο του, όπως γράφει το evros24.gr

Το βίντεο αναρτήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς στο Facebook και στη λεζάντα της ανάρτησης έγραψε το εξής:

«Συγκίνησε και χειροκροτήθηκε χθες το ζευγάρι των ηλικιωμένων που χόρεψαν θρακιώτικα στην κοπή πίτας του Σταυρίδειου Εκκλησιαστικού Ίδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων “Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ” της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Να είναι πάντα γεροί και να μας εμπνέουν!».

Δείτε το βίντεο που αποδεικνύει ότι η διασκέδαση… χρόνια δεν κοιτά:

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συγκλονίζει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης για το ατύχημα με το φλεγόμενο Phantom

Συγκλονίζει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης περιγράφοντας πώς σώθηκε ο ίδιος πιλοτάροντας ένα φλεγόμενο Phantom, σε ένα τρομερό ατύχημα που είχε πριν από 39 χρόνια – «Xρωστάω τη ζωή μου στον προφήτη Ηλία» λέει ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης, θυμάται και εξιστορεί μια δική του σοκαριστική εμπειρία που είχε ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος περιγράφει πώς διασώθηκε μετά από συντριβή Phantom σε ένα τρομερό ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1984 όταν το αεροσκάφος που πιλοτάριζε πήρε φωτιά.

Φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις ώρες αγωνίας που πέρασε, τις δραματικές στιγμές που πάλευε στη θάλασσα για να κρατηθεί στη ζωή όταν το μαχητικό που πιλοτάριζε κατέπεσε νύχτα με ανέμους 7 μποφόρ.

Ο ίδιος πάλευε για έξι ολόκληρες ώρες με τα κύματα μέσα στο σκοτάδι, έως ότου τελικά διασωθεί. Μια ιστορία που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από ταινία.

«Ενώ ήμουν μέσα στο κόκπιτ, άναψε το φωτάκι του δεξιού κινητήρα που σημαίνει φωτιά. Μετά άναψε και το αριστερό λαμπάκι που σημαίνει φωτιά στον άλλο κινητήρα και στη συνέχεια άναψε και το “overheat” που σημαίνει υπερθέρμανση. Δεν υπήρχε άλλη λύση και εκεί είπα στον συγκυβερνήτη μου “τελικά είμαστε πολύ γκαντέμηδες» ανέφερε.

Τελικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Όπως είπε ο κ. Ιατρίδης, όταν εκτινάχθηκαν από το κόκπιτ και άνοιξε το αλεξίπτωτο, χάρηκε που βγήκε από το φλεγόμενο αεροπλάνο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα η χαρά μετατράπηκε σε αγωνία όταν είδε τη μανιασμένη θάλασσα και αναρωτιόταν πώς θα διασωθεί. «Άνοιξα το κυτίο διασώσεως. Βρήκα τον ασύρματο και έδωσα αναφορά πως είχα σωθεί» συνέχισε την αφήγησή του.

«Πολλές σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου. Έλεγα “γιατί να τύχει αυτό σε μένα; Γιατί Θεέ μου να πεθάνω τόσο νωρίς; Έχω παιδί, έχω γυναίκα, έχω οικογένεια, έχω γονείς, έχω συναδέλφους που με περιμένουν. Δεν μπορεί να πεθάνω, είναι άδικο».

«Δεν υπήρχαν όμως τότε ελικόπτερα νυχτερινής διάσωσης, τύπου Super Puma, και έπρεπε να περιμένω να έρθει το καραβάκι από το Κατάκολο για να έρθει να μας διασώσει. Άρχισα να κρυώνω, ο αέρας πιρούνιαζε τα κόκαλά μου και τουρτούριζα αλλά σκεφτόμουν ότι έπρεπε να ζήσω, λαχταρούσα να ζήσω… Ευτυχώς ο Προφήτης Ηλίας μας έσωσε» κατέληξε.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: