ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος αν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Το ενδεχόμενο να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό, σε περίπτωση που ζητηθεί τελικώς να επιστραφούν οι περικοπές που έχουν γίνει αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, αλλά και στα μισθολόγια δικαστικών και πανεπιστημιακών, αφήνει ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές που έγιναν στις αποδοχές στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών, ο κ.Σταϊκούρας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης, καθώς το ύψος των ισοδύναμων μπορεί να κινηθεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

«Είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος, παρόλο που έχουν ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2013… Θα πράξουμε ό,τι είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε, αλλά θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, σε μόνιμη βάση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συμπλήρωσε πάντως ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά μόνο τους ένστολους ή αν θα συμπεριλάβει και τις περικοπές που έγιναν στα άλλα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών και των πανεπιστημιακών, εξηγώντας ότι κι εκείνοι υπέστησαν μειώσεις της τάξης του 12% στις αποδοχές τους από τον Αύγουστο του 2012.

Σε συναντήσεις που είχε νωρίτερα ο κ.Σταϊκούρας με αξιωματούχους των οργάνων της ΕΕ που σχετίζονται με θέματα προϋπολογισμού, τόνισε ότι βασική στόχευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η επίτευξη και η διασφάλιση μιας «ισορροπίας» μεταξύ των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και των αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί καθοριστικά η απασχόληση και να τονωθεί η συνοχή σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι κατευθυντήριες γραμμές του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015, ο οποίος θα επιδιωχθεί να δομηθεί σε ρεαλιστικές παραδοχές και εκτιμήσεις, ώστε η κατανομή των κοινοτικών πόρων να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και να αποτραπεί το φαινόμενο των πολλών διορθωτικών τροποποιήσεων του παρελθόντος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version