ΕΒΡΟΣ

Στο “κόκκινο” χιλιάδες νοικοκυριά σε Θράκη και Καβάλα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή της Θράκης και ευρύτερα της ΑΜΘ, τα χρέη των οποίων προς τις τράπεζες δεν εξυπηρετούνται λόγω της αναμφισβήτητης οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Στην περιοχή οι καταναλωτές που είτε έχουν συνάψει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και έχουν λάβει πιστωτικές κάρτες τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν ανέρχονται σε χιλιάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ενώσεων Καταναλωτών κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στις εκατοντάδες αιτήσεις προς τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για υπαγωγή στον Νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους ζουν υπό τον φόβο να χάσουν τα σπίτια τους και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, αναμένουν αγωνιωδώς τη στάση που θα κρατήσει η νέα Κυβέρνηση αλλά και τα μέτρα που θα λάβει για την ελάφρυνση τους, μέτρα άλλωστε τα οποία ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Στο πόδι οι Ενώσεις   
Τις εξελίξεις γύρω από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρακολουθούν στενά οι κατά τόπους Ενώσεις Καταναλωτών, που ούτως ή άλλως έχουν παρέχουν νομική και συμβουλευτική υποστήριξη στους δανειολήπτες, ενώ ήδη κεντρικά έχει ζητηθεί συνάντηση με την νέα ηγεσία του Υπουργείου ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις των Ενώσεων.
“Έχουμε ζητήσει ήδη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη και έχουμε στείλει επιστολή αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, και το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε αυτά” εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΚΑ Καβάλας, κα Αικατερίνη Γεροστεργίου, τονίζοντας παράλληλα πως “εάν δεν υπάρχει κούρεμα των οφειλών δεν μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή τους. Και κατά περίπτωση πρέπει να εξετάζεται αυτό από τα Ειρηνοδικεία”.
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να φανούν συνεπείς με την αποπληρωμή των οφειλών τους προς τις τράπεζες από την περιοχή της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας αλλά και της Ροδόπης, έχουν απευθυνθεί στην ΕΝΚΑ ζητώντας βοήθεια. “Είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια, που έχουμε βοηθήσει είτε με πληροφορίες και κατευθύνσεις είτε με βοήθεια για να φτάσουν μέχρι το Ειρηνοδικείο. Μιλάμε για χιλιάδες πολίτες, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλοί που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Νόμο και πρέπει να οδηγηθούν σε άλλες κατευθύνσεις” προσθέτει η κα Γεροστεργίου.
“Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης ο αριθμός των πολιτών μεγάλωσε. Ακόμη και εμείς δεν περιμέναμε ότι θα είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Σίγουρα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς της τράπεζες ώστε να ενισχυθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και να δέχονται οι τράπεζες τις ρεαλιστικές προτάσεις που τους γίνονται. Έτσι θα φτάνουν όσο το δυνατόν λιγότερες υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας” υπογραμμίζει η ίδια.
Πρόσφατα, το Ειρηνοδικείο της Καβάλας εξέδωσε ακόμη μια γενναία απόφαση δικαιώνοντας άνεργη δανειολήπτρια με μοναδικό εισόδημα αυτό του άντρα της, που δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ, και η οποία χρωστούσε 300.000 ευρώ. Το Δικαστήριο αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζει με αποτέλεσμα να την απαλλάξει πλήρως από την καταβολή δόσεων κουρεύοντας κατά 100% την οφειλή της.
Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται αντίστοιχη απόφαση, ενώ και στην περιοχή της Ξάνθης ήδη έχουν εκδικαστεί πολλές υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχαν θετική και αντίστοιχη έκβαση για τους δανειολήπτες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version