ΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Στο τραπέζι” οι πρόωρες εκλογές | Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες

Όχι μόνον έχει μπει η χώρα σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι, όχι μόνον άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συζητούν πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, αλλά επιπλέον το σενάριο να στηθούν και τρίτες κάλπες, εάν στις δεύτερες η Νέα Δημοκρατία οριακά δεν λάβει αυτοδυναμία, δεν “καίγεται”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του briefing για το σενάριο αυτό και ουσιαστικά έδωσε την ίδια απάντηση με την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς δε συμβάλουν σε αυτό. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή να βγει κυβέρνηση όπως το 2019. Από εκεί και πέρα η βουληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβέρνησης του τόπου μετά από αυτές τις εκλογές”, είπε ο κ. Οικονόμου.

Έδειξε λοιπόν ως πιθανότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές, εάν δεν λάβει αυτοδυναμία η ΝΔ. Ενώ πρόσθεσε αυτή τη φορά ότι οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα, φράση που συνηγορεί κατά τρίτης κάλπης.

Δεν δηλώσε όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν και τρίτες κάλπες, τη στιγμή που ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι εάν η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές φτάσει πολύ κοντά στην πηγή της αυτοδυναμίας αλλά δεν πιει νερό, νομιμοποιείται να αρνηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η άποψη ότι “οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα” θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως λόγος νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι που έχει πάντως αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έχει δεχθεί προ πολλού σχετικές εισηγήσεις.

Εν τω μεταξύ στο γαλάζιο στρατόπεδο πέφτουν στοιχήματα για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι ποντάρουν στην Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιποι στοιχηματίζουν είτε μία βδομάδα πριν, στις 18 Σεπτεμβρίου (ημέρα πάντως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κανονικά θα βρίσκεται στη ΔΕΘ), είτε μία εβδομάδα μετά, στις 2 Οκτωβρίου.

Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 23 Οκτωβρίου (ή στις 18 εάν “τρέξουν” οι διαδικασίες), επομένως πιθανές τρίτες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 20 Νοεμβρίου (ή στις 13).

Ήδη όμως οι διπλές εκλογές σημαίνουν μία παρατεταμένη προεκλογική “ακινησία” και αβεβαιότητα για την οικονομία, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο της κόπωσης και της αποσυσπείρωσης, αλλά και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν αρχίσει οι ενεργειακές δυσκολίες (και ενδεχομένως ακόμη και επισιτιστικά προβλήματα) του φθινοπώρου, ενδεχομένως δε να έχει επιστρέψει και ο κορονοϊός.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version