ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών Νέστου- Παγγαίου (Video)

Σε συνέχεια των ενεργειών του προς ανακούφιση των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας,και δη των περιοχών Νέστου και Παγγαίου(αίτημα στον ΕΛΓΑ και επιστολή στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο πρώην Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης ήρθε σε επικοινωνία με τον επικεφαλής Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πληροφόρησε για τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή και την απόγνωση των καλλιεργητών.

Ως γνωστόν, οι παραγωγοί της Κρήτης επλήγησαν και αυτοί από καταστροφικές βροχοπτώσεις λίγο πριν τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή μέρους της σοδειάς και την εμφάνιση δευτερογενών ασθενειών στους εναπομείναντες καρπούς. Λόγω της θέσης του, ο π. Υπουργός προέβη σε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα και στη μείωση των εσόδων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες αγρότες. Όπως φαίνεται και παρακάτω, η ερώτηση περιέχει αυτούσιο τμήμα από την επιστολή του π. Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα των καβαλιωτών αγροτών και δημοσιεύθηκε στις 09/08/2018.

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:
«Αρκετές περιοχές της χώρας μου όπως οι περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης και της Καβάλας έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδυάζονται με ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός αγροτών να βρίσκεται σε απόγνωση έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους λίγο πριν από τη συγκομιδή της. Ειδικότερα, οι αμπελοκαλλιεργητές πέραν των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί αναγκάζονται για να περιορίσουν τις ζημιές στις καλλιέργειές τους να «πετούν» και μέρος της παραγωγής τους λόγω της εμφάνισης και δευτερογενών ασθενειών ή άλλων προβλημάτων (σχισίματα καρπών).

Η κατάσταση στις περιοχές που αναφέρθηκα είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς εν μέσω ενός γενικότερου κακού οικονομικού περιβάλλοντος πλήττεται σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Εκτός από το σύστημα εθνικών αποζημιώσεων με ποιο τρόπο μπορεί να στηριχθεί το εισόδημα των αγροτών που έχει πληγεί λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων;

– Μπορεί να υπάρξει προνομιακή πρόσβαση για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές σε επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης;».

Με βάση τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως ανοίγει ένας ακόμη δρόμος για την ανακούφιση των αγροτών και ο π. Βουλευτής, πιστός στο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια.Ο π. Βουλευτής δεν θα μπορούσε παρά να μην εγκάρδια τον Ευρωβουλευτή και π. Υπουργό κ. Κεφαλογιάννη για τις ενέργειες και το ενδιαφέρον που επέδειξε και για τον καβαλιώτικο αγροτικό κόσμο.

Με εκτίμηση, Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας (Δ. Τύπου)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version