Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στην Ροδόπη επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊού μετά από ιχνηλάτηση

Published

on

Και η Ροδόπη στον χάρτη των κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας ΑΜ-Θ, κ. Λουκά Γεωργίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας, περίπου 60 ετών που κατοικεί σε χωριό του νομού της Ροδόπης, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Όλα φέρεται να ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες, όταν ένστολος με καταγωγή από τη Ροδόπη, ο οποίος υπηρετεί στον νομό Έβρου, διαγνώστηκε από το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης θετικός στον κορωνοϊό.

Οι αρμόδιες αρχές προέβησαν στην ιχνηλάτηση των πρόσφατων επαφών του, στις οποίες περιλαμβανόταν και ο πατέρας του, που κατοικεί σε οικισμό της ανατολικής Ροδόπης. Ακολούθησε η εξέταση του πατέρα, ο οποίος ήταν θετικός αλλά χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού | Η πρόταση Μητσοτάκη, οι ενστάσεις και η άρνηση του ΠΟΥ

Published

on

Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα – πρόταση του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι αποτελεί ιατρική επιταγή, η οποία αναμένεται να τεθεί σοβαρά στο τραπέζι – καθώς πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση – στη νέα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την προσεχή Πέμπτη που στόχο έχει τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Με κύριο γνώμονα την ώθηση της τουριστικής βιομηχανίας – η οποία έχει πληγεί από την πανδημία- ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες μέλη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό», καθώς θα σχετίζεται με την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

Τα επιχειρήματα

Δεδομένου ότι με τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έναν τρόπο για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών-Μελών αλλά και σε τρίτες χώρες αποτελεί η ύπαρξη του εν λόγω πιστοποιητικού, καθώς θα μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως αν καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πανευρωπαϊκά, τότε δεν θα χρειάζεται οι πολίτες να μπαίνουν σε καραντίνα κάθε φορά που ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη. «Είναι σίγουρο πως αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα του τουρισμού» κατέληξε.

Οι ενστάσεις

Μήπως όμως καταπατάται η ελευθερία της άποψης και της πράξης, που αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα;

Γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και μπορεί ακόμη να συνιστάται, αλλά με μια σειρά έμμεσων ενεργειών καταλήγει να επιβάλλεται;

Και έπειτα, επειδή μιλάμε για το καλοκαίρι – δηλαδή λίγους μήνες μετά- εάν ένας πολίτης θέλει ή πρέπει να ταξιδέψει και δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί, όχι με δική του υπαιτιότητα, άρα δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού – δεν θα υπόκειται σε άνιση μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν εμβολιαστεί; Σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, οι συγκεκριμένοι πολίτες θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες ελευθερίας μετακίνησης, παρά τη θέλησή τους να εμβολιαστούν.

Έμμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες -ενδεχομένως και επιχειρήσεις- προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πολλές χώρες διατηρούν ζωντανή τη συζήτηση για ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των δημοσίων υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα, υπό επεξεργασία βρίσκονται και οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αρνήσεως όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και εξυπηρέτησης του κοινού σε περίπτωση που τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού αντιμετωπίσουν κατά την εξέλιξή τους αντίσταση από δύσπιστους ή αρνητές του εμβολίου.

Τα διεθνή μέσα για την πρόταση Μητσοτάκη

Τον γύρο του κόσμου έκανε η πρόταση Μητσοτάκη με το Reuters να αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε τη δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού για να βοηθήσει την αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών που έχουν καταστραφεί από την πανδημία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα, που βασίζεται στον τουρισμό, «επιθυμεί να αναβιώσει τα ταξίδια πριν από τη θερινή περίοδο, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της τυποποιημένο πιστοποιητικό για να αποδείξει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί».

«Έρχεται το διαβατήριο για την κανονική ζωή;», είναι ο τίτλος της Bild.

«Αυτή η απόφαση συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ το 2021! Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών; Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα…), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως “διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή”;», αναφέρει η Bild σε εκτενές δημοσίευμα.

Δεν συναινεί ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφεύγει –τουλάχιστον για την ώρα– να συνταχθεί τους υπέρμαχους του πιστοποιητικού εμβολιασμού τονίζοντας τα εξής:

«Προς το παρόν, μην εισάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, καθώς και με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της 19μελούς επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απόδειξη του εμβολιασμού «δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωσή τους με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή/newsbeast

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών

Published

on

Άρχισε το Σάββατο, ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας..

Οι ιδιώτες γιατροί στην Καβάλα αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από την επόμενη εβδομάδα. O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι οι εμβολιασμοί των ιδιωτών εξελίχθηκαν σε ταλαιπωρία καθώς συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό για εμβολιασμό με τον γενικό πληθυσμό και όχι με τους υγειονομικούς με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία.

 

Continue Reading

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: