Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Στην Α’ κλιματική ζώνη ο Έβρος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

image_print

Η ένταξη του Νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης από την Β’ ζώνη στην οποία βρίσκονταν, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και η αλλαγή αυτή συνιστά αποκατάσταση μια μεγάλης αδικίας σε βάρους του νομού μας.

Η ένταξη του νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη αποφασίστηκε, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών περί χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αφού επανεξετάστηκε η κατανομή των περιοχών στις κλιματικές ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ανέδειξε το ζήτημα της άνισης κατανομής των περιοχών της Ελληνικής επικράτειας στις κλιματικές ζώνες για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλούν οι αποκλίσεις στη θερμοκρασία και στα καιρικά φαινόμενα κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο ακόμη και μέσα στα όρια ενός και μόνο νομού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στο Νομό Έβρου, καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στο Βόρειο και στο Νότιο τμήμα του νομού παρουσιάζουν απόκλιση της τάξεως των 5-8 βαθμών Κελσίου. Οι χιονοπτώσεις στο Βόρειο Έβρο είναι έντονες και συχνές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ένταξη του Νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης από την Β’ ζώνη στην οποία βρίσκονταν, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και η αλλαγή αυτή συνιστά αποκατάσταση μια μεγάλης αδικίας σε βάρους του νομού μας. Πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάζεται η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που επιδοτείται. Έτσι η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από το 15 στα 25 λίτρα για την κύρια κατοικία, η συνολική ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία αυξάνεται από τα 1.200 λίτρα στα 2.000 λίτρα για τον άγαμο και στα 2.500 λίτρα από 1.500 λίτρα για τον έγγαμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν ως δικαιούχους:

  • άγαμους με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
  • έγγαμους έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί,
  • για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 22.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο),
  • η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η Βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά σχολίασε σχετικά: «Μετά από χρόνια αποκαταστάθηκε επιτέλους μία μεγάλη αδικία εις βάρος των κατοίκων του Έβρου. Αναδεικνύοντας την παράλογη απόφαση ένταξης του Έβρου στη Β΄ κλιματική ζώνη, και χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα επιχειρήματα, απευθυνόμενοι με μεθοδικότητα σε μία Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και τη δέσμευσή της να άρει σιγά – σιγά τις αδικίες, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Η επανεξέταση της υπαγωγής στις κλιματικές ζώνες με σκοπό την ορθολογική διανομή του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί αφενός μια αποκατάσταση της άδικης κατανομής που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου μια ακόμη θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, η οποία χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η ανάδειξη των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας και με αυτόν τον γνώμονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για την περιοχή μας».

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα – Θάσος – Σαμοθράκη: Το Υπουργείο ζητά μελέτες βιωσιμότητας

Λιμάνι Καβάλας
image_print

επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την Καβάλα με τη Σαμοθράκη, μέσω Θάσου, βρέθηκε στο επίκεντρο επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελικής Δεληκάρη, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Απαντώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, ξεκαθάρισε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι δυνατή η επαναφορά της συγκεκριμένης γραμμής, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην ισχύουσα πρόσκληση αποκλειστικής εξυπηρέτησης για την περίοδο 2025-2029.

Όπως εξήγησε, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την προκήρυξη της γραμμής στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα σύναψης σύμβασης μέσω απευθείας ανάθεσης.

Ο κ. Γκίκας επισήμανε ακόμη ότι η Σαμοθράκη εξυπηρετείται ήδη μέσω του υφιστάμενου σχεδιασμού, με τη γραμμή Σαμοθράκη – Λήμνος να έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον δρομολόγια την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί εκ νέου το αίτημα στο μέλλον, εφόσον κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την αγορά.

Όπως ανέφερε, βασική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση και υποβολή μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, οι οποίες θα πρέπει να αποδεικνύουν τις πραγματικές συγκοινωνιακές ανάγκες της περιοχής, να αξιολογούν την επάρκεια των λιμενικών υποδομών και να τεκμηριώνουν την αναπτυξιακή συμβολή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Η απάντηση του Υπουργείου σημαίνει ότι το αίτημα για τη σύνδεση Καβάλας – Θάσου – Σαμοθράκης δεν απορρίπτεται οριστικά, ωστόσο η επανεξέτασή του θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη τεκμηριωμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα της γραμμής.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη ένας από τους δράστες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης για υπόθεση απάτης στην Αλεξανδρούπολη.
image_print

Στην ταυτοποίηση δύο Ελλήνων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αλεξανδρούπολης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί, ενώ το απόγευμα της 22ας Ιουλίου συνελήφθη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης ένας από τους δύο κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα θύματα, προσποιούμενοι τη λογίστρια και υποστηρίζοντας ότι δικαιούνται επιδότηση. Με αυτό το πρόσχημα έπειθαν τις ηλικιωμένες να καταγράψουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που διατηρούσαν στις οικίες τους.

Στην πρώτη περίπτωση, η παθούσα επέτρεψε την είσοδο ενός άνδρα στο σπίτι της, ο οποίος αφαίρεσε χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και μία τραπεζική κάρτα. Στη συνέχεια, οι δράστες απέσπασαν και τον κωδικό PIN της κάρτας, πραγματοποιώντας δύο αναλήψεις μετρητών.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα, χρυσαφικά και τιμαλφή από ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ την έπεισαν να μεταβεί σε προκαθορισμένο σημείο της πόλης, όπου παρέδωσε επιπλέον χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς είναι ιδιοκτήτης οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για τις μετακινήσεις των δραστών, ενώ ταυτοποιήθηκε και δεύτερος Έλληνας, ο οποίος είχε ενοικιάσει άλλο όχημα για τη μεταφορά τους.

Κατά τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καλαμαριάς και Χαλκίδας, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό από την οικία του συλληφθέντα, καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση.

Την προανάκριση συνεχίζει η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αλεξανδρούπολης.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ξανθόπουλος: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας.
image_print

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής απομόνωσης της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο βουλευτής Δράμας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η παρέμβαση έγινε κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα δεν έχει κινηθεί επιβατική αμαξοστοιχία από το 2019.

Παράλληλα, συνέδεσε την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γενικότερη απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα συγκοινωνιακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης εντείνει τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Δράμας και περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτήματα για τη μετακίνηση με λεωφορεία

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο υφιστάμενο καθεστώς μετακίνησης, σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες αποβιβάζονται στη Δράμα, συνεχίζουν με λεωφορείο έως την Κομοτηνή και στη συνέχεια επιβιβάζονται ξανά σε τρένο για την Αλεξανδρούπολη.

Ζήτησε εξηγήσεις για το γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται επί σειρά ετών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σαφές σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της γραμμής.

Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Δράμα λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμου, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, την ώρα που η πόλη στερείται ενεργής επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Πρόταση για τουριστικό τρένο στα Στενά του Νέστου

Κατά την παρέμβασή του έθεσε και το αίτημα για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμα–Στενά Νέστου με επιστροφή.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι τα ερωτήματα που έθεσε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, το σημερινό μοντέλο μετακίνησης και την προοπτική του τουριστικού δρομολογίου έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα.

Ολόκληρη η παρέμβαση :

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en