Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους | Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για χαμηλότοκα στεγασιτκά δάνεια έως 150.000 ευρώ. Τα σχέδια για ανακαινίσεις και ενοικιάσεις. Οι 6+1 άξονες του “Σπίτι μου”.


Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης (15/9) στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και με αριθμούς στο στεγαστικό πρόβλημα λέγοντας ότι το 37% του εισοδήματος πηγαίνει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 20%. Επίσης, υπάρχει φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης, ενώ 770.000 κατοικίες είναι κλειστές, εκ των οποίων 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στέγαση, ποαρουσιάζοντας έξι συν ένα άξονες πολιτικής.

Οι 6 + 1 άξονες:

 1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους
 2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
 3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
 4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
 5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
 6. Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών

 

Προωθείται επίσης αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται: δάνειο έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν οι 10.000 ευρώ και ως ανώτερο, το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας, όπως εξήγησε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν εξαντληθούν οι πόροι, ενώ το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η κοινωνική κατοικία

 • Μια νέα δράση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (στέγαση μεταναστών) για τρία χρόνια. Προβλέπει μίσθωση των ακινήτων, ανακαίνιση και διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Η πρόσκληση προς τους μισθωτές θα ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις, ώστε να μπουν οι νέοι ενοικιαστές, οι οποίοι θα πληρώνουν μικρό ενοίκιο.
 • Προβλέπεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για άνω των πέντε ετών. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους.
 • Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών. Η έναρξη της στέγασης ωφελούμενων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.
 • Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη). Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο. Η έναρξη της διάθεσης των διαμερισμάτων αναμένεται το 2025.
 • Σε ό,τι αφορά την κοινωνική αντιπαροχή, όπως είπε ο κος Χατζηδάκης προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο, όπως και η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών. Το κόστος είναι μηδενικό για το Δημόσιο. Εως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 θα γίνει επιλογή οικοπέδων και ακολουθεί διαγωνισμός για ανάδοχους έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Εκτιμάται ότι σπίτια θα είναι διαθέσιμα από το 2025. Προβλέπεται ότι θα γίνει μίσθωση του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου με χαμηλά ενοίκια βάσει οικονομικών κριτηρίων και με ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Κάτι ανάλογο ετοιμάζεται για ακίνητα του Υπ. Εργασίας (περίπου 40 ακίνητα).

Οι φοιτητές

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι το φοιτητικό επίδομα αυξάνει στα 1.500 ευρώ και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές και ο προϋπολογισμός 75 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται και σπουδαστές ΙΕΚ. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία πέντε φοιτητικών εστιών σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Κρήτη. Θα υλοποιηθεί έως το 2027 και προβλέπει 8.150 κλίνες.

Το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, από ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μπορούν να επωφεληθούν 20.000 νέοι 18-39 ετών με παλαιές κατοικίες. Θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Προβλέπει χρηματοδότηση €25.000 (Εξοικονομώ) και €10.000 (Ανακαινίζω).

Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους προσφέρεται στο «Εξοικονοµώ» άτοκος δανεισµός και στο «Ανακαινίζω» χαμηλότοκος δανεισμός µέχρι €7.000.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις:

Εξοικονοµώ: Έως €50.000 οικογενειακό εισόδημα, για ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Ανακαινίζω: Έως €20.000 οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο. Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι προϋποθέσεις είναι: Μονοκατοικία ή µεµονωµένο διαμέρισμα, υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα/ο, χρησιμοποιείται ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο ή τρίτο πρόσωπο, είναι κατηγορίας Γ’ ή και χαμηλότερης βάσει του A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

Πρόγραµµα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Επιδότηση έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως €10.000.
Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

 • είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,
 • ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
 • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €40.000 και ακίνητη περιουσία έως €300.000
 • η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α’ κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Η επιλογή θα γίνεται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).

 

Πηγή: news247.gr

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ο.Κ.Α.Φ | Αγιασμός για όλα τα τμήματα για την νέα αθλητική χρονιά

Στο στάδιο “Ανθή Καραγιάννη” τελεστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός σε όλα τα τμήματα του Ο.Κ.Α.Φ. ενόψει της νέας αθλητικής χρονιάς 2022-2023.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αγιασμός του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πυθαγόρας”

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, παρέστη στην τελετή αγιασμού του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πυθαγόρας”.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ, Ανδρέας Καραγιώργης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αρχέλαος Γρανάς και πολλά μέλη του Συλλόγου.
“Ο Δήμος Καβάλας και κυρίως η Δημωφέλεια, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τον χώρο καθαρό και να υποδεχθούν υπό τις καλύτερες συνθήκες όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που φιλοξενεί ο “Πυθαγόρας”.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας, θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των ανθρώπων που στηρίζουν τα ιδανικά και τις αξίες μας, προκειμένου να επανέλθουν ομαλά στους κανονικούς ρυθμούς, μετά την πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας, για τη διαχρονική προσφορά του στον Πολιτισμό”.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα ΚΑΠΗ Καβάλας γιόρτασαν τη Παγκόσμια Ημέρα για την τρίτη ηλικία

Ο δήμος Καβάλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων διοργάνωσε εκδλώσεις σε όλα τα ΚΑΠΗ της πόλης , σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας δημιούργησε ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους των ΚΑΠΗ, με μουσική, χορούς, τραγούδια και μεζέδες, για τους απόμαχους της ζωής.
Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης και των Ποταμουδίων παρέστη, συνομίλησε με τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανέστη Δημητριάδη, Ανθή Χατζηφραντζή και Παύλο Χαβιαρόπουλο, τη γενική διευθύντρια των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας, Αθηνά Παυλίδου και την υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Ποταμουδίων, Αναστασία Κανέλα.
Στις Κρηνίδες, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του ΚΑΠΗ και παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλια του ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης.
Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Καρακεϊσογλου και η Βίκυ Νάτση, εκπρόσωπος της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου.
Για την πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων, συνεισέφεραν είτε οικονομικά, είτε με τη διάθεση προϊόντων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης (ΝΔ) και Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Λεωνίδας Παππάς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπουτσής και οι εταιρίες Αφοί Τσατσούλη, ΒΙΚΡΕ, Βουγιουκλής Α.Ε., Hondos Center, Ταβέρνα “Μελτέμι”.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: