Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους | Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για χαμηλότοκα στεγασιτκά δάνεια έως 150.000 ευρώ. Τα σχέδια για ανακαινίσεις και ενοικιάσεις. Οι 6+1 άξονες του “Σπίτι μου”.


Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης (15/9) στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και με αριθμούς στο στεγαστικό πρόβλημα λέγοντας ότι το 37% του εισοδήματος πηγαίνει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 20%. Επίσης, υπάρχει φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης, ενώ 770.000 κατοικίες είναι κλειστές, εκ των οποίων 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στέγαση, ποαρουσιάζοντας έξι συν ένα άξονες πολιτικής.

Οι 6 + 1 άξονες:

 1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους
 2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
 3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
 4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
 5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
 6. Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών

 

Προωθείται επίσης αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται: δάνειο έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν οι 10.000 ευρώ και ως ανώτερο, το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας, όπως εξήγησε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν εξαντληθούν οι πόροι, ενώ το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η κοινωνική κατοικία

 • Μια νέα δράση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (στέγαση μεταναστών) για τρία χρόνια. Προβλέπει μίσθωση των ακινήτων, ανακαίνιση και διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Η πρόσκληση προς τους μισθωτές θα ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις, ώστε να μπουν οι νέοι ενοικιαστές, οι οποίοι θα πληρώνουν μικρό ενοίκιο.
 • Προβλέπεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για άνω των πέντε ετών. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους.
 • Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών. Η έναρξη της στέγασης ωφελούμενων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.
 • Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη). Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο. Η έναρξη της διάθεσης των διαμερισμάτων αναμένεται το 2025.
 • Σε ό,τι αφορά την κοινωνική αντιπαροχή, όπως είπε ο κος Χατζηδάκης προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο, όπως και η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών. Το κόστος είναι μηδενικό για το Δημόσιο. Εως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 θα γίνει επιλογή οικοπέδων και ακολουθεί διαγωνισμός για ανάδοχους έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Εκτιμάται ότι σπίτια θα είναι διαθέσιμα από το 2025. Προβλέπεται ότι θα γίνει μίσθωση του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου με χαμηλά ενοίκια βάσει οικονομικών κριτηρίων και με ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Κάτι ανάλογο ετοιμάζεται για ακίνητα του Υπ. Εργασίας (περίπου 40 ακίνητα).

Οι φοιτητές

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι το φοιτητικό επίδομα αυξάνει στα 1.500 ευρώ και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές και ο προϋπολογισμός 75 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται και σπουδαστές ΙΕΚ. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία πέντε φοιτητικών εστιών σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Κρήτη. Θα υλοποιηθεί έως το 2027 και προβλέπει 8.150 κλίνες.

Το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, από ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μπορούν να επωφεληθούν 20.000 νέοι 18-39 ετών με παλαιές κατοικίες. Θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Προβλέπει χρηματοδότηση €25.000 (Εξοικονομώ) και €10.000 (Ανακαινίζω).

Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους προσφέρεται στο «Εξοικονοµώ» άτοκος δανεισµός και στο «Ανακαινίζω» χαμηλότοκος δανεισμός µέχρι €7.000.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις:

Εξοικονοµώ: Έως €50.000 οικογενειακό εισόδημα, για ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Ανακαινίζω: Έως €20.000 οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο. Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι προϋποθέσεις είναι: Μονοκατοικία ή µεµονωµένο διαμέρισμα, υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα/ο, χρησιμοποιείται ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο ή τρίτο πρόσωπο, είναι κατηγορίας Γ’ ή και χαμηλότερης βάσει του A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

Πρόγραµµα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Επιδότηση έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως €10.000.
Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

 • είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,
 • ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
 • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €40.000 και ακίνητη περιουσία έως €300.000
 • η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α’ κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Η επιλογή θα γίνεται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).

 

Πηγή: news247.gr

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαφανίστηκε Σέρβος πολίτης σε δρομολόγιο του Πειραιά προς την Κω

Η Ελλάδα αναζητά εντατικά τον Σέρβο πολίτη Radovan Juračić , ο οποίος εξαφανίστηκε όταν φέρεται να έφυγε από την Αθήνα με πλοίο για το νησί της Κω.

Στις 28 Μαΐου, ο Ράντοβαν επιβιβάστηκε σε λεωφορείο που αναχώρησε από τη Σερβία για την Αθήνα. Στη συνέχεια, στις 29 Μαΐου, επρόκειτο να επιβιβαστεί σε επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, από τότε, όλα τα ίχνη του έχουν χαθεί. Η οικογένειά του δήλωσε την εξαφάνισή του.

“Τηλεφώνησε από το πλοίο ότι είχε επιβιβαστεί και ότι θα τηλεφωνούσε το πρωί όταν θα έφτανε στην Κω, αλλά αυτό δεν συνέβη. Η Πρεσβεία της Σερβίας στην Ελλάδα μας βοηθάει. Ο άνθρωπος από την πρεσβεία είναι σε επαφή με την αστυνομία, ασχολούνται, ψάχνουν τις κάμερες, τον κατάλογο των επιβατών του πλοίου, η Σερβική εταιρία τηλεφωνίας έχει στείλει αίτημα για άδεια εντοπισμού του τηλεφώνου του” αναφέρει μεταξύ άλλων η σύζυγος του στο enanews.gr

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ομόφωνα αθώος ο κατηγορούμενος για τις φωτιές στη Θάσο το 2022

Oμόφωνα αθώο έκρινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριος Δράμας τον 65χρονο κάτοικο Θάσου, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 είχε συλληφθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, ως «υπεύθυνος» για δύο πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στο νησί λίγες μέρες πριν.

Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση στον 65χρονο (διαβάστε σχετικά εδώ) αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Αυτόφωρο σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ «για παράνομη κατοχή εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων».

Τελικά ο 65χρονος κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

 

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Περίεργη υπόθεση με «εγκατάλειψη» βρέφους στην Ξάνθη

Μια περίεργη υπόθεση με εγκατάλειψη βρέφους κλήθηκε να διαλευκάνει η Αστυνομία στην Ξάνθη, το Σάββατο (03/06).

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας δήλωσε πως βρήκε ένα βρέφος να το έχουν εγκαταλείψει έξω στον δρόμο, στην περιοχή της Γενισέας, στην Ξάνθη.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου εξετάστηκε για να διαπιστωθεί εάν ήταν καλά στην υγεία του ενώ την υπόθεση ανέλαβε άμεσα η Αστυνομία.

Κατά το στάδιο ωστόσο της ανάκρισης οι Αστυνομικοί κατάφεραν να εκμαιεύσουν την αλήθεια, μιας και διαπιστώθηκε πως πρόκειται για παιδί το οποίο είχε φέρει πρόσφατα στη ζωή συγγενικό πρόσωπο του άνδρα που υποτίθεται πως το είχε εντοπίσει στο δρόμο.

Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως επιχειρήθηκε με αυτό τον τρόπο η εγκατάλειψη του παιδιού, ενώ πλέον σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση θα λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πρόκειται ωστόσο για μια άκρως ιδιαίτερη υπόθεση, την οποία κατάφερε να διαλευκάνει άμεσα η Αστυνομία της περιοχής.

xanthinea.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: