Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους | Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για χαμηλότοκα στεγασιτκά δάνεια έως 150.000 ευρώ. Τα σχέδια για ανακαινίσεις και ενοικιάσεις. Οι 6+1 άξονες του “Σπίτι μου”.


Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης (15/9) στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και με αριθμούς στο στεγαστικό πρόβλημα λέγοντας ότι το 37% του εισοδήματος πηγαίνει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 20%. Επίσης, υπάρχει φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης, ενώ 770.000 κατοικίες είναι κλειστές, εκ των οποίων 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στέγαση, ποαρουσιάζοντας έξι συν ένα άξονες πολιτικής.

Οι 6 + 1 άξονες:

 1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους
 2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
 3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
 4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
 5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
 6. Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών

 

Προωθείται επίσης αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται: δάνειο έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν οι 10.000 ευρώ και ως ανώτερο, το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας, όπως εξήγησε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν εξαντληθούν οι πόροι, ενώ το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η κοινωνική κατοικία

 • Μια νέα δράση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (στέγαση μεταναστών) για τρία χρόνια. Προβλέπει μίσθωση των ακινήτων, ανακαίνιση και διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Η πρόσκληση προς τους μισθωτές θα ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις, ώστε να μπουν οι νέοι ενοικιαστές, οι οποίοι θα πληρώνουν μικρό ενοίκιο.
 • Προβλέπεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για άνω των πέντε ετών. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους.
 • Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών. Η έναρξη της στέγασης ωφελούμενων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.
 • Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη). Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο. Η έναρξη της διάθεσης των διαμερισμάτων αναμένεται το 2025.
 • Σε ό,τι αφορά την κοινωνική αντιπαροχή, όπως είπε ο κος Χατζηδάκης προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο, όπως και η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών. Το κόστος είναι μηδενικό για το Δημόσιο. Εως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 θα γίνει επιλογή οικοπέδων και ακολουθεί διαγωνισμός για ανάδοχους έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Εκτιμάται ότι σπίτια θα είναι διαθέσιμα από το 2025. Προβλέπεται ότι θα γίνει μίσθωση του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου με χαμηλά ενοίκια βάσει οικονομικών κριτηρίων και με ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Κάτι ανάλογο ετοιμάζεται για ακίνητα του Υπ. Εργασίας (περίπου 40 ακίνητα).

Οι φοιτητές

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι το φοιτητικό επίδομα αυξάνει στα 1.500 ευρώ και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές και ο προϋπολογισμός 75 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται και σπουδαστές ΙΕΚ. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία πέντε φοιτητικών εστιών σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Κρήτη. Θα υλοποιηθεί έως το 2027 και προβλέπει 8.150 κλίνες.

Το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, από ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μπορούν να επωφεληθούν 20.000 νέοι 18-39 ετών με παλαιές κατοικίες. Θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Προβλέπει χρηματοδότηση €25.000 (Εξοικονομώ) και €10.000 (Ανακαινίζω).

Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους προσφέρεται στο «Εξοικονοµώ» άτοκος δανεισµός και στο «Ανακαινίζω» χαμηλότοκος δανεισμός µέχρι €7.000.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις:

Εξοικονοµώ: Έως €50.000 οικογενειακό εισόδημα, για ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Ανακαινίζω: Έως €20.000 οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο. Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι προϋποθέσεις είναι: Μονοκατοικία ή µεµονωµένο διαμέρισμα, υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα/ο, χρησιμοποιείται ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο ή τρίτο πρόσωπο, είναι κατηγορίας Γ’ ή και χαμηλότερης βάσει του A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

Πρόγραµµα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Επιδότηση έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως €10.000.
Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

 • είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,
 • ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
 • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €40.000 και ακίνητη περιουσία έως €300.000
 • η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α’ κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Η επιλογή θα γίνεται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).

 

Πηγή: news247.gr

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέφρενο «ράλι» για το κακάο: Έρχονται ανατιμήσεις στις σοκολάτες εν όψει του Πάσχα

Η τιμή του κακάο σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια έλλειψη επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο

Η τιμή του κακάο έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ, αφού μια έκθεση της βιομηχανίας ανέφερε ότι οι αποτυχίες των καλλιεργειών στη δυτική Αφρική το πρώτο τρίμηνο επιδείνωσαν περαιτέρω την ανησυχία για παγκόσμια έλλειψη στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο αυξήθηκαν έως και 9,6% στο ιστορικό υψηλό των 9.477 λιρών ανά τόνο, επεκτείνοντας το «ράλι» από την αρχή του έτους, καθώς οι κακές σοδειές στις βασικές περιοχές καλλιέργειας στη δυτική Αφρική έχουν επιδεινώσει την κρίση. Ο αριθμός των κόκκων που επεξεργάζεται η βιομηχανία για να μετατραπούν τελικά σε σοκολάτα, μειώθηκε κατά 2,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κακάο.

Ο εμπορικός οργανισμός συγκεντρώνει δεδομένα από 19 μεταποιητές κακάο και σοκολατοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Cargill, Barry Callebaut και Olam Food Ingredients (OFI). Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν. Τα χρόνια χαμηλών τιμών οδήγησαν τους αγρότες να επενδύσουν στη βελτίωση των φυτειών.

Η αύξηση της τιμής του κακάο, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις σε σοκολατοειδή αλλά και πολλά ακόμη προϊόντα που περιέχουν κακάο, γεγονός που εντέινει την ανησυχία για αναστάτωση στην αγορά εν όψει του Πάσχα.

 

Αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας λένε ότι τα τρέχοντα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τον αγώνα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, οι μεταποιητές και οι κατασκευαστές για να βρουν αρκετούς σπόρους κακάο. «Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κόκκοι δεν έχει να κάνει με τη ζήτηση για σοκολάτα», δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company, μέρος του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση φορέα που ορίζει τις τιμές για αγορές απευθείας από τη φάρμα.

Στη Δυτική Αφρική, τα εργοστάσια λειτουργούν με λιγότερο από το 30% της δυναμικότητάς τους, πρόσθεσε. Οι τιμές άλεσης θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές, οι οποίες στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 7% στα 10.800 δολάρια ο τόνος την Πέμπτη, από περίπου 3.000 δολάρια ο τόνος από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αγρότες στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που παράγουν από κοινού περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων κακάο, έχουν αντιμετωπίσει διπλό πλήγμα από τις ασθένειες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο». Αυτό έχει περιορίσει την παραγωγή κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Και οι δύο χώρες αναγκάστηκαν να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια με εμπόρους για να αναβάλουν τις παραδόσεις, καθώς βρέθηκαν να μην έχουν καθόλου σπόρους.

Δεν έχουν απομείνει φασόλια προς πώληση, σύμφωνα με τον Abubakar. «Όποιος τηλεφωνεί σε έναν μεσίτη ή έναν εξαγωγέα και του λέει ότι έχω αυτά για σένα αυτή τη στιγμή, σημαίνει απλώς ότι αυτό το άτομο αθετεί μια άλλη σύμβαση επειδή δεν υπάρχουν σπόροι για πώληση», είπε.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αγρότες να επενδύσουν στις φυτείες τους και να ενισχύσουν τις αποδόσεις, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές της Γκάνας όσο και της Ακτής Ελεφαντοστού αύξησαν αυτόν τον μήνα τις καθορισμένες τιμές που καταβλήθηκαν στους αγρότες. Η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησε τις τιμές κατά 50% στα 2,48 δολάρια το κιλό. Τρεις ημέρες αργότερα η Γκάνα εφάρμοσε παρόμοια αύξηση, ανεβάζοντας τις τιμές στα 2.481 δολάρια ο τόνος.

«Μακροπρόθεσμα, οι υψηλότερες τιμές των κόκκων κακάο μπορεί να ενθαρρύνουν τη φυτεία, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, για να καλύψει τις παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης που αναμένεται να αυξηθούν περίπου 2% από έτος σε έτος, έως το 2030», δήλωσε ο Paul Hutchinson , επικεφαλής στρατηγικού εμπορίου στον ΟFI, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων στον κόσμο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα μητρότητας: Δώδεκα απαντήσεις για τις δικαιούχους

Δώδεκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις για το επίδομα μητρότητας

Ανοικτή είναι η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες. Από την Πέμπτη οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

Ποιες δικαιούνται την ειδική παροχή της μητρότητας;

Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας. Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τις μη μισθωτές;

Οι μη μισθωτές μέχρι σήμερα λαμβάνουν μετά τη γέννηση εφάπαξ επίδομα κυοφορίας/λοχείας ως εξής: Οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ) το ποσό των 800 ευρώ.

 

Με τις μισθωτές μητέρες τι ισχύει;

Οι μισθωτές μητέρες καλύπτονται αντίστοιχα με την ειδική παροχή της μητρότητας. Μάλιστα λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2022, διευρύνθηκε ο χρόνος καταβολής της παροχής από τους 6 μήνες που ίσχυε τότε σε 9 μήνες. Αποτέλεσμα το επιπλέον όφελος, από την αύξηση του χρόνου καταβολής της παροχής και της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022 στα 830 ευρώ σήμερα, να φθάνει τα 3.200 ευρώ. Όφελος που αυξάνεται με το επίδομα μητρότητας που ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

Είμαι μη μισθωτή τι πρέπει να κάνω για να λάβω την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας;

Για να μπορέσει μια μη μισθωτή, δηλαδή μια ελεύθερη επαγγελματίας, μια αυτοαπασχολούμενη ή μια αγρότισσα, να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1ον: Θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

2ον: Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

3ον: Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

4ον: Να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την λήψη της παροχής.

5ον: Ειδικά για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός 2 μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν είμαι ασφαλιστικά ενήμερη;

Αν η δικαιούχους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

Αν διατηρώ παράλληλα και μισθωτή θέση τι ισχύει;

Η μητέρα που διατηρεί παράλληλα και μισθωτή θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άδειας απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει δύναται να λάβει την ειδική παροχή, δηλαδή με την ιδιότητα της μη μισθωτής, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ.ΥΠ.Α.

Ποιες άλλες υποκατηγορίες μη μισθωτών λαμβάνουν την ειδική παροχή της μητρότητας;

Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Μπορώ να μεταβιβάσω την ειδική παροχή της μητρότητας;

Ναι. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της μεταβίβασης, είναι η μητέρα του τέκνου να έχει λάβει προηγουμένως κατ΄ ελάχιστο τους 2 πρώτους μήνες της ειδικής παροχής. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e- ΕΦΚΑ.

Γιατί δόθηκε το δικαίωμα της αναδρομικότητας μόνο σε όσες μητέρες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά;

Η αναδρομικότητα των 14 εβδομάδων δόθηκε για να καλυφθούν και όσες μητέρες είχαν ήδη γεννήσει και διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

Το διάστημα 14 εβδομάδων δεν είναι αυθαίρετο, αλλά τέθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41. Είναι το διάστημα που ορίζει ο ενωσιακός νομοθέτης ως το ελάχιστο που μία γυναίκα αυτοαπασχολούμενη επιτρέπεται να διακόπτει προσωρινά το επάγγελμά της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να πάρει συγκεκριμένη άδεια λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας χωρίς εργοδότη και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η έννοια της άδειας εν στενή έννοια.

Ποιος πληρώνει την παροχή;

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες χρηματοδοτείται από τον πρώην Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολουμένων της ΔΥΠΑ, στο σκοπό του οποίου προστίθεται η χορήγηση παροχών μητρότητας και μετονομάζεται πλέον σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πότε διακόπτεται η επιδότηση;

Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν την πρώτη εβδομάδα – Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνονο την πρώτη εβδομάδα, που άνοιξε η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν 343 εγκρίσεις, από τις συνολικά 573 εγγραφές.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουν απορριφθεί 190 αιτήσεις, ενώ ακόμη 40 είναι υπό ένσταση.

Τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

 

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα, κατά την κυβέρνηση, θα κάνει προσιτή την κατοικία για χιλιάδες νέους ανθρώπους, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα ενοίκια».

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

 • Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
 • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
 • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
 • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
 • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/epidoteseis-politon/anakainizo-noikiazo.

Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:

 • Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
 • το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
 • τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
 • έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en