Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας | Αρχές 2024 οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους – Ποιοι οι δικαιούχοι

«Στις αρχές του 2024 μόνιμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μία βοήθεια της τάξεως αθροιστικά των 800 – 900 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δηλαδή 1 δισ.», ανέφερε μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σημειώνοντας πως φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80% από την μη εισφορά 1% στο ταμείο τους. Αυτά είναι τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ που φέτος ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι τα βλέπουν στο πορτοφόλι τους, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες μέσα στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι οι γιατροί που «από φέτος μόνιμα βλέπουν σημαντική αύξηση των μισθών τους κατά 10%, που αυτό είναι άλλα 87 εκατομμύρια ευρώ». «Και έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023, να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια αλλά και στις θέσεις ευθύνης και στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας χθες, όπως και για απόδοση των αναδρομικών και της αποκατάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά της αδικίας για την προσωπική διαφορά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σαν να είναι μια νέα Θεσσαλονίκη, την έχει βιώσει ο Έλληνας πολίτης με το 3ο επώδυνο μνημόνιο. Συνεπώς χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη». Συνολικά, αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί, είναι μέτρα που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί και μια σειρά από μειώσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συνολικά σημαίνουν πολλά δις ευρώ.

«Κάθε μέρα ανακοινώνει και νέα μέρα η αντιπολίτευση, πρόσθετες παροχές. Οι παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τρόφιμα που είχε πει το Δεκέμβριο ήταν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα το 2023 θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την ελληνική οικονομία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επενδυτική βαθμίδα και με ό,τι σημαίνει αυτό για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα υπάρχει στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος από την άλλη μεριά, στην φράση του Πρωθυπουργού χθες στην θεματική συνέντευξη τύπου, ότι «με πολιτική αστάθεια δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλια», ο κ. Σταϊκούρας υπερθέματισε λέγοντας πως «είναι πρόδηλο παγκοσμίως ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει και λιγότερες αβεβαιότητες στα εθνικά και τα διεθνή οικονομικά περιβάλλοντα, τόσο οι χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμιστούν». Και συνέχισε λέγοντας «η ελληνική οικονομία, συνεπώς και κοινωνία, επειδή υπήρχε μια μεγάλη πολιτική σταθερότητα την προηγούμενη τριετία, αλλά κυρίως επειδή υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, ακολουθήσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική αναβαθμιστήκαμε 11 φορές, φτάσαμε συνεπώς ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα». Είχαμε μόνο αναβαθμίσεις την τελευταία τετραετία και αυτό οφείλεται και στη σταθερότητα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι συνεπώς, η έλλειψη σταθερότητας στην Ελλάδα και οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη αυτού του τελευταίου εθνικού στόχου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξημένων επιτοκίων, αποτέλεσμα της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απότοκο του υψηλού πληθωρισμού, ενώ θύμισε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε αρκετές υποβαθμίσεις.

Σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους γι’ αυτό το ζήτημα και θα ακολουθήσει εισήγηση του υπουργού Εργασίας στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. «Αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση, τρίτη αύξηση, του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει αυτή να είναι και ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Κατόπιν, ο κ. Υπουργός ρωτήθηκε εάν στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να απαντήσει πως «όλα είναι ζητήματα δημοσιονομικού χώρου και προτεραιοτήτων που θα συνθέσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση», ενώ σε σχέση με το πώς θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος την χρονιά που διανύουμε, εξήγησε πως πρόκειται για αποτέλεσμα δύο παραγόντων που εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν ή έχουν επιτευχθεί. «Το ένα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, καλύτερη από αυτές που αρχικά θεωρούσαμε για το 2022. Και ταυτόχρονα έχουμε την πρώτη αίσθηση ότι οι τιμές στην ενέργεια κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα ή προβλέπεται ότι θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του πρώτου μήνα του έτους. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν, υψηλές και μεγάλες. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, οι προτεραιοποιήσεις μεταβιβάζονται ή μετατίθενται. Πριν από 8-9 μήνες, η προτεραιότητα ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Στη συνέχεια ήταν τα καύσιμα, μετά τα τρόφιμα, άρα φαίνεται να αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα και ανάλογα με το από πού προέρχεται αυτό, δηλαδή, αν το έρχεται αυτό από καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά, είτε έρχεται βραχυπρόθεσμα από κάποιες μεταβολές οι οποίες δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Μετά από τέσσερις μήνες θα έχουμε καλύτερα δεδομένα για την επόμενη περίοδο, μετά από έξι μήνες και ούτω καθεξής» ανέφερε αναλυτικά ο Υπουργός.

Ειδικά όσο αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως. Στις 38 χώρες και του ΟΟΣΑ, οι 33 έχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα ανέφερε και η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις από εισαγόμενα προϊόντα και τιμές στις πρώτες ύλες ότι μπορεί να υπάρχει μια συγκράτηση του κόστους. Έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες από το καλάθι της νοικοκυράς και έχουμε και τις παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, τα 650 εκατομμύρια. Νομίζω ότι θέτουμε κάποια πρώτα σημαντικά αναχώματα, μεταξύ άλλων Ο κ. Υπουργός ερωτήθηκε ακόμα, εάν με την μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μειωθούν και οι σχετικές επιδοτήσεις και η απάντησή του ήταν πως οι επιδοτήσεις οι οποίες δίνονται είναι για να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της επιβάρυνσης του πολίτη. «Οι επιδοτήσεις προέρχονται από την αγορά ενέργειας από τους παρόχους και ένα μικρό ποσοστό από τον προϋπολογισμό. Είναι πρόδηλο ότι όσο πέφτει το σύνολο τόσο πέφτουν και τα συστατικά αυτού» ανέφερε.

Για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έρχεται δώρο του Πάσχα για συνταξιούχους και ευάλωτους πριν τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε «δεν θα σχολιάσω κανένα μέτρο που αφορά το μέλλον, διότι η σωστή αλληλουχία των γεγονότων είναι πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο, συζητάμε με τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός θέτει τις προτεραιότητες, κάνουμε ανακοινώσεις και μετά εξειδικεύουμε».

Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% το 2023, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής. «Φαίνεται ότι κινούμαστε ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο στόχο για 2%, ο προϋπολογισμός έχει 1,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μια εξωγενή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κρίση χτυπάει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει συνεπώς, όχι μόνο να βλέπουμε πως πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε και πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα το 2022 θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το 2023 θα έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024, με σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία ήδη υφίσταται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν κατά 396 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων), έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά 1,278 δισ. ευρω σημείωσαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.983 δις. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάρτιο του 2024, ήταν θετική κατά 1.913 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 924 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,0% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.613 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 673 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 19,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 300 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, θετική κατά 21 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 469 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 762 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 0,7% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας»

Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, δίνεται παράταση έως τις 30 Μαΐου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Μάϊου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)».

Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 22.4.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν πρόκειται να επέλθει, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος, καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

newmoney.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννησης | Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή – 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) – το ποσό των αναδρομικών, από την αύξηση του επιδόματος γέννησης για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1ης 1ου του 2023.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του επιδόματος ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά, το πόσο των 36.247.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι για την τρέχουσα μηνιαία καταβολή του επιδόματος γέννησης, οι δικαιούχοι λαμβάνουν το αυξημένο ποσό.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης για το μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 10.119 και το ποσό τη καταβολής ανέρχεται σε 11.165.950 ευρώ.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Στεκόμαστε με αγωνία και φροντίδα δίπλα στις μαμάδες και δίνουμε μια σημαντική ανάσα στις οικογένειες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες πρώτες ανάγκες. Περιορίζοντας τις δυσκολίες, μεγαλώνει η χαρά που φέρνει ένα νέο μωρό. Στηρίζουμε εμπράκτως τη μητρότητα με αύξηση στα επιδόματα, την επέκταση των επιδοτούμενων γονικών αδειών. Ενώ εντός του ‘ 24 περισσότερα από 400 εκ. ευρώ κατευθύνονται για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες. Ποτέ δεν θα πούμε ότι είναι αρκετά αλλά ποτέ δεν ήταν περισσότεροι οι αντίστοιχοι πόροι»

Οι δικαιούχοι, οι χρόνοι πληρωμής και τα νέα ποσά του επιδόματος γέννησης

Δικαιούχος του επιδόματος, είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Στον πίνακα, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ποσά των αναδρομικών ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περασμένο Φεβρουάριο, το επίδομα γέννησης αυξήθηκε στις 2.000 ευρώ 2.400 για ένα παιδί και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί: αύξηση 400 ευρώ
  • 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί – αύξηση 700 ευρώ
  • 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί – αύξηση 1.000 ευρώ
  • 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω- αύξηση 1500 ευρώ.
  • Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.
  • Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en