Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκληρή κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Γ. Παπανδρέου και έλλειμμα

Σκληρή κόντρα μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε το υπόμνημα δύο πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ που συμπεριλαμβάνεται στην επίμαχη δικογραφία και καταγγέλλουν μεθοδεύσεις από τις δικαστικές αρχές με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης που αφορά την διερεύνηση της τεχνικής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 που είχε ως στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο μνημόνιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ανοιχτά τη ΝΔ και την κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα, ενώ η ΝΔ σήκωσε το γάντι και απάντησε.

Ο Γ. Ελενόπουλος διευθυντής του γραφείου Τύπου του Γ. Παπανδρέου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου επιτίθεται στον Κ. Καραμανλή. «Η μοναδική συγκάλυψη, είναι αυτή που επιδιώκουν όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τον προϋπολογισμό του 2013 στον οποίο αναφέρονταν ότι το έλλειμμα ήταν στο 15.6% και τον υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

«Ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα; Οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων. Όλοι αυτοί που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα. Όλοι αυτοί των οποίων οι στοχεύσεις ουδεμία σχέση έχουν με το εθνικό συμφέρον» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Γ. Παπανδρέου.

Στο ίδιο κλίμα ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ καθώς παραθέτουν τα ίδια στοιχεία φωτογραφίζοντας τον Κ. Καραμανλή χωρίς όμως να τον κατονομάσουν: «Κατανοούμε την αγωνία τους να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα»

Η ΝΔ εξαπέλυσε βολές εναντίον του Γ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας το «λεφτά υπάρχουν». Επίσης τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται στην δικαιοσύνη και εκείνη θα κρίνει αν τελικά το έλλειμμα το 2009 διογκώθηκε τεχνητά.

«Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων. Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν». Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι».

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο απάντησε εκ νέου τονίζοντας ότι: «Η ΝΔ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και του 2013 αναγνώρισε με την ψήφο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ, πράγμα που επικύρωσε τόσο η Εurostat όσο και η Έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τους λόγους που μπήκαμε στα μνημόνια. Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Σημειώνεται ότι με υπόμνημα που δημοσίευσε η Realnews, τα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης καταγγέλλουν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών την αλλοίωση της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ. Οπως υποστηρίζουν, από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό.

Στο υπόμνημα αναφέρεται: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι είχε αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα ΝικολάουΣτρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη. Από τη δικογραφία λείπουν επίσης «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κ.κ. Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κατηγορούμενος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανρέας Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να είχε εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οποιαδήποτε βεβαίωση ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en