Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Σε Κομοτηνή και 8 οικισμούς αξιοποιούνται τα χρήματα του Φιλόδημου

image_print

Νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατομμυρίων ευρώ, για 43 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε 39 Δήμους της χώρας, ενεργοποιούνται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές εντάσσονται στις Προσκλήσεις Ι και ΙΙ του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικού προϋπολογισμού 300 και 350 εκ. ευρώ, για τους Άξονες Προτεραιότητας «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» και «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων» αντίστοιχα.

Όπως έχει επισημάνει, εξάλλου, για τα εν λόγω προγράμματα, ο  κ. Χαρίτσης, «η σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των δήμων στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» αφενός ξεπερνά τις προσδοκίες μας και αφετέρου καθιστά αναμφισβήτητη την αξία του προγράμματος. Βασικά έργα υποδομών, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, με πολλαπλά οφέλη για τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες, γίνονται πράξη. Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με την συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Σε Κομοτηνή και οικισμούς αξιοποιούνται τα χρήματα του Φιλόδημου, που ανέρχονται σε 8.650.245,64 €. Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής πέτυχε την ένταξη δύο προτάσεων, “Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κομοτηνής” προϋπολογισμού 3.000.000,00 € και “Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής” προϋπολογισμού 5.650.245,64 €. Η μεν πρώτη αφορά την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε οκτώ οικισμούς των πρώην Δήμων Αιγείρου και Σιδηροχωρίου, ενδεικτικά στο Καλαμόκαστρο, το Νέο Σιδηροχώρι, το Μαυρομμάτι και τη Νέα Αδριανή. Με την παρέμβαση αυτή στα επόμενα χρόνια θα έχουν λυθεί ζητήματα δεκαετιών που αφορούσαν σημαντικούς οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής.

Σε πρόγραμμα Leader έχει εντάξει η ΔΕΥΑΚ την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό της Μελέτης. Το δεύτερο μεγάλο έργο αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κομοτηνής. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στους Υφαντές, παρεμβάσεις απαραίτητες για την συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας.

Πάνω από 13 εκ. ευρώ διατίθενται από τον Φιλόδημο για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στον Έβρο. 

Ακολουθεί ο πίνακας των νέων έργων και τα ποσά χρηματοδότησης.

Πρόσκληση Ι «Βελτίωση των Υποδομώντων Δικτύων Ύδρευσης»
Κύριος του Έργου    –    Τίτλος Πρότασης    –    Ποσό Χρηματοδότησης 
ΔΕΥΑ Κομοτηνής    –    Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κομοτηνής    –    3.000.000,00 €
ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης    –    Έργα αντικατάστασης και διαχείρισης δικτύων ύδρευσης, ενίσχυσης & διαχείρισης υδραγωγείων Δήμου Αλεξανδρούπολης     –     2.421.182,72 €
ΔΕΥΑ Ορεστιάδας    –    Βελτίωση υποδομών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ορεστιάδας    –    3.000.000,00 €
ΔΕΥΑ Νέστου    –    Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από μεριστή Ζαρκαδιάς έως δεξαμενή Ποντολιβάδου    –    1.400.000,00 €

Πρόσκληση ΙΙ «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων»
Κύριος του Έργου    –    Τίτλος Πρότασης    –    Ποσό Χρηματοδότησης ΔΕΥΑ  Αλεξανδρούπολης    –    Αναβάθμιση και αντικατάσταση του εγκατεστημένου Η/Μ εξοπλισμού της ΕΕΛ Αλεξανδρούπολης    –    4.450.000,00 €
Δήμος Σαμοθράκης     –    Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης, Αντλιοστασίου και Αγωγού Σύνδεσης με την Ε.Ε.Λ. και αγωγού διάθεσης λυμάτων της Ε.Ε.Λ.    –     3.333.000,00 €
ΔΕΥΑ Νέστου    –    Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων Τ.Δ. Ν. Καρυάς με σύστημα αναρρόφησης    –    2.700.000,00 €
ΔΕΥΑ  Κομοτηνής    –    Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής    –    5.650.245,64 €

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

DNews Widget
Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Χρηματοδότηση 30.100 ευρώ για νέο όχημα 4×4 της Πολιτικής Προστασίας

Ο Δήμαρχος Θάσου για το Όχημα 4x4 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
image_print

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2026-2030 εντάχθηκε η προμήθεια ενός νέου οχήματος 4×4 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου.

Η ένταξη της πράξης έγινε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, και προβλέπει συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 30.100,08 ευρώ.

Το νέο όχημα θα χρησιμοποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της επιτήρησης και της άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις κρίσης.

Μεταξύ άλλων, το 4×4 θα αξιοποιείται για περιπολίες, δράσεις πρόληψης και προστασίας από δασικές πυρκαγιές, μεταφορά προσωπικού σε δύσβατες περιοχές, παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και απεγκλωβισμούς πολιτών.

Η δήλωση του δημάρχου Θάσου

Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και τη χρηματοδότηση της προμήθειας.

Όπως δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημά μας και τη χρηματοδότηση της αγοράς ενός καινούργιου οχήματος 4×4 από τον Δήμο Θάσου.

Το όχημα είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση ποικίλων δράσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως δράσεις περιπολίας, προστασίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, άμεσης μεταφοράς προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές, πρόσβασης προσωπικού του Δήμου σε δύσβατες περιοχές κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και απεγκλωβισμούς πολιτών σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες.

Η διοίκησή μας συνεχίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να αναζητά και να εξασφαλίζει πόρους, ώστε να αποκτήσει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την εκτέλεση του έργου του Δήμου μας προς όφελος των κατοίκων του τόπου μας».

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en