Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου 2021

image_print

1099: Χιλιάδες Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν συντεταγμένα γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της Α’ Σταυροφορίας.

1497: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβόνα με προορισμό την Ινδία.

1709: Ο Πέτρος Α’ της Ρωσίας (ο Μέγας) νικά τον Κάρολο ΙΒ’ της Σουηδίας στη μάχη της Πολτάβας, τερματίζοντας έτσι ουσιαστικά τον ρόλο της σκανδιναβική χώρας ως μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη.

1821: Ο Ελληνικός Στόλος καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.

1824: Δύναμη από 6.000 Οθωμανούς υπό τον Αμπάς Πασά, το Βελή Αγά και τον Πράχο Πρεβίστα συγκρούονται στην Μπινίτσα του Λιδωρικίου με μικρή ελληνική δύναμη υπό το Σκαλτσά. Μετά από εξάωρη σκληρή μάχη οι Έλληνες θα στρέψουν τους αντιπάλους σε άτακτη φυγή.

1889: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η Wall Street Journal.

1892: Καταστρέφεται από μεγάλη πυρκαγιά ο Άγιος Ιωάννης Νέας Γης.

1912: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς, με επίδοση 3,37 μέτρα.

1921: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στη μάχη του Δορυλαίου στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.

1941: Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός, ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών Αρχών Κατοχής, διότι αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Γεώργιου Τσολάκογλου.

1943: Πραγματοποιείται στη συνοικία της Επταλόφου της Θεσσαλονίκης, μεσούσης της ναζιστικής κατοχής, μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων ενάντια στην προοπτική επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στο μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας.

1962: Σφοδρή επίθεση του Γεώργιου Παπανδρέου κατά του βασιλιά Παύλου και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στο Αργοστόλι, όπου περιοδεύει. Επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι ο βασιλιάς «κατέστη αρχηγός παρατάξεως», ενώ ζητεί και πάλι την κατάργηση των έκτακτων μέτρων.

1963: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.

1969: Θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.

1973: Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα μετά τη Γιουγκοσλαβία που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

1982: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

1990: Η Γερμανία κατακτά το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Μπρέμε με πέναλτι στο 85ο λεπτό.

1991: Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εξαφανίζονται στο Περού, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ στρατού και αριστερών ανταρτών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

1993: Σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

1996: Στην Κύπρο, ακόμα και στα κατεχόμενα, όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

1997: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπογράφουν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνία έξι σημείων, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «Συμφωνία της Μαδρίτης» προκαλεί αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ακόμη και εντός κόμματος, που θεωρούν ότι νομιμοποιούνται έτσι τις τουρκικές αξιώσεις.

2002: Ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, τον Νοέμβριο του 1997.

2004: Ανακοινώνεται ότι 181 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου. Η φωτιά στους Θρακομακεδόνες αφήνει πίσω της δύο νεκρούς, σπίτια με σημαντικές υλικές ζημιές, απανθρακωμένα ζώα και περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 οικοπεδικής, αποτεφρωμένα. Επίσης, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Κάλαμο, στην Ανάβυσσο, στις Αφίδνες, στην Ικαρία, στη Σάμο, στην Αίγινα, στη Ναύπακτο, στην Κεφαλλονιά και στην Κάρυστο.

2007: Η Boeing παρουσιάζει σε μια εντυπωσιακή τελετή το νέο της μοντέλο, 787.

2011: Το διαστημικό λεωφορείο «Atlantis» εκτοξεύεται για την τελευταία αποστολή του αμερικανικού προγράμματος διαστημικών λεωφορείων.

2012: Η κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψηφίζουν 179 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και κατά 121 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή).

2014: Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον της Γάζας, μετά τη δολοφονία νεαρών Ισραηλινών.

Γεννήσεις

1528 – Εμμανουήλ Φιλιβέρτος, δούκας της Σαβοΐας

1545 – Κάρολος, πρίγκιπας των Αστουριών

1593 – Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, Ιταλίδα ζωγράφος

1621 – Ζαν ντε Λα Φονταίν, Γάλλος συγγραφέας

1831 – Τζον Στιθ Πέμπερτον, Αμερικανός χημικός και εφευρέτης της Coca-Cola

1838 – Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, Γερμανός στρατιωτικός

1839 – Τζον Ντ. Ροκφέλερ, Αμερικανός βιομήχανος

1851 – Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος

1872 – Θεόδωρος Νάτσινας, Έλληνας εκπαιδευτικός

1876 – Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Έλληνας πολιτικός

1885 – Ερνστ Μπλοχ, Γερμανός φιλόσοφος

1894 – Πιοτρ Καπίτσα, Ρώσος φυσικός

1906 – Φίλιπ Τζόνσον, Αμερικανός αρχιτέκτονας

1908 – Νέλσον Ροκφέλερ, Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός

1913 – Μπιλ Τόμσον, Αμερικανός ηθοποιός

1932 – Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός

1934 – Μάρτι Φέλντμαν, Άγγλος κωμικός

1943 – Ρικάρδο Παβόνι, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής

1945 – Μισλίν Καλμί-Ρέι, Ελβετίδα πολιτικός

1951 – Αντζέλικα Χιούστον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1952 – Αχμέτ Ναζίφ, Αιγύπτιος πολιτικός

1958 – Τζίπι Λίβνι, Ισραηλινή πολιτικός

1958 – Κέβιν Μπέικον, Αμερικανός ηθοποιός

1968 – Μπίλι Κράνταπ, Αμερικανός ηθοποιός

1969 – Τζoρτζ Φίσερ, Αμερικανός μουσικός

1974 – Ζάνα Φρίσκε, Ρωσίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1976 – Ταλάλ Ελ Καρκουρί, Μαροκινός ποδοσφαιριστής

1980 – Ρόμπι Κιν, Ιρλανδός ποδοσφαιριστής

1982 – Χακίμ Γουόρικ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1982 – Σοφία Μπους, Αμερικανίδα ηθοποιός

1992 – Σον Χιουνγκ-μιν, Νοτιοκορεάτης ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

810 – Πεπίνος, βασιλιάς της Ιταλίας

885 – Πάπας Αδριανός Γ’

975 – Έντγκαρ Α’ ο Ειρηνικός, βασιλιάς της Αγγλίας

1115 – Πέτρος ο Ερημίτης, Γάλλος ιερέας και σταυροφόρος

1253 – Θεοβάλδος Α’, βασιλιάς της Ναβάρρας

1390 – Αλβέρτος της Σαξονίας, Γερμανός φιλόσοφος

1422 – Μιχαέλα του Βαλουά, δούκισσα της Βουργουνδίας

1538 – Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο, Ισπανός εξερευνητής

1623 – Πάπας Γρηγόριος ΙΕ’

1695 – Κρίστιαν Χόυχενς, Ολλανδός αστρονόμος

1822 – Πέρσι Σέλεϊ, Άγγλος ποιητής

1859 – Όσκαρ Α’, βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας

1895 – Γιόζεφ Λόσμιντ, Αυστριακός χημικός και φυσικός

1950 – Ιωάννης Παπαδόπουλος, Έλληνας έμπορος και πολιτικός

1956 – Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Έλληνας αθλητής

1967 – Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός

1979 – Ρόμπερτ Μπερνς Γούντγουορντ, Αμερικανός χημικός

1987 – Χεράρδο Ντιέγο, Ισπανός ποιητής

1994 – Κιμ Ίλ-σονγκ, Βορειοκορεάτης πολιτικός

1996 – Δημήτρης Κουκής, Έλληνας ηθοποιός

2002 – Γεώργιος Μιχαηλίδης – Νουάρος, Έλληνας νομικός

2004 – Ιωάννης Μπούτος, Έλληνας πολιτικός

2006 – Πιέτερ Αρμπνόρι, Αλβανός πολιτικός

2011 – Αριστομένης Περρωτής, Έλληνας πολιτικός

2012 – Έρνεστ Μποργκνάιν, Αμερικανός ηθοποιός

2016 – Αμπντούλ Σατάρ Εντχί, Πακιστανός φιλάνθρωπος

2016 – Γουίλιαμ Χάρντι ΜακΝιλ, Καναδός ιστορικός

2016 – Τζέφρι Νέιπ, πολιτικός από την Παπούα Νέα Γουινέα

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Τιμήθηκαν οι λαμπαδηδρόμοι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026

Δράμα-παράδοση διπλωμάτων σε λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026
image_print

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης για τους Δραμινούς που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026 πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν τα επίσημα διπλώματα συμμετοχής, τα οποία απεστάλησαν από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Κραχτίδη, όπου τα διπλώματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Παντελή Κρανά.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν είναι οι Αθανάσιος Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, Θεοδώρα Κιρμανίδη, Λάζαρος Μαρίγκος και Παναγιώτα Τσακίρη, η οποία δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι η συμμετοχή των Δραμινών στη λαμπαδηδρομία αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την πόλη και έμπρακτη συμβολή στις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός και η διεθνής συνεργασία.

Ο Δήμος Δράμας συγχαίρει τους αθλητές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Πιέσεις Δεληκάρη για πάρκινγκ και Ογκολογική

image_print

Καβάλα: Πιέσεις Δεληκάρη για πάρκινγκ και Ογκολογική

Τα ζητήματα του Νοσοκομείου Καβάλας, της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής, της χρηματοδότησης νέου πάρκινγκ και της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας έθεσε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η κ. Δεληκάρη συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, την υποδιοικήτρια, Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, και τον υποδιοικητή, Γιάννη Ανδρίτσο, μεταφέροντας σειρά αιτημάτων που αφορούν τις υγειονομικές δομές της Καβάλας και της Θάσου.

Στο επίκεντρο το Νοσοκομείο Καβάλας

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και οι ανάγκες που παραμένουν σε εκκρεμότητα μετά και τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη μεταφορά του αρχείου του Νοσοκομείου σε κτίριο στη Χρυσούπολη, ώστε να απελευθερωθούν χώροι εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κατασκευής νέου πάρκινγκ πάνω από το υφιστάμενο, στο γνωστό οικόπεδο του Νοσοκομείου.

Ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για το πάρκινγκ

Η κ. Δεληκάρη ζήτησε από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης μέσα στο τρέχον έτος, ώστε το έργο του πάρκινγκ να προχωρήσει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός παραπέμπει στο επόμενο έτος, ωστόσο η ανάγκη για νέες θέσεις στάθμευσης στο Νοσοκομείο Καβάλας παραμένει άμεση.

Προτεραιότητα η Ογκολογική Κλινική

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πορεία του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Καβάλας, στον οποίο προβλέπεται να συμπεριληφθεί η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής.

Η βουλευτής χαρακτήρισε το αίτημα επείγον, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα θα μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία ασθενών και οικογενειών που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται σε Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη.

Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι ανάγκες των Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και η λειτουργία του ΕΚΑΒ, ειδικά στη Θάσο.

Η στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει βασικό ζητούμενο για τις υγειονομικές δομές της περιοχής.

Η κ. Δεληκάρη ανέφερε ως θετική εξέλιξη το άνοιγμα των πινάκων για επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en