ΚΑΒΑΛΑ

Ο θρήνος της Μ. Παρασκευής | Η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και η περιφορά του Επιταφίου

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους ορθοδόξους πιστούς. Είναι η ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η Σταύρωσή Του. Γνωρίζουμε ότι το σεπτό θείο πάθος λειτούργησε λυτρωτικά για μας. Λυπούμαστε για τα αμαρτήματά μας, για την κατάπτωσή μας και προπαντός για την θεοκτονία.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνεται η πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και την Ανάσταση Αυτού. Τη μέρα εκείνη γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, με τους ιερωμένους και τους πιστούς να ψέλνουν θλιβερούς ύμνους.

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέγεται το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή του Ιησού Χριστού κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version