Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββας Καλεντερίδης | «Μπορεί ο Ερντογάν να μιμηθεί τον Πούτιν;»

Τον χάρτη της ουκρανικής κρίσης εξήγησε ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. «Μπορεί ο Ερντογάν ναμιμηθεί τον Πούτινς» ήταν ένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

«Η τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας έγινε κατ’ αρχάς για να έχει ένα διπλωματικό χαρτί ότι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και αυτό το ακραίο σενάριο θα είχε υλοποιηθεί σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ επέμενε στην επέκταση ή να κάνει μέλος την Ουκρανία. Από τη στιγμή που έχουμε δηλώσεις από σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ ότι αυτό το σενάριο πλέον δεν παίζει, εκτιμώ ότι επιχείρηση κατάληψης της Ουκρανίας με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν πρόκειται να γίνει», ανέφερε αρχικά ο στρατιωτικός αναλυτής.

Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα… «Έχουν πάρει ήδη άδεια από τη Δούμα να στείλουν στρατεύματα στο εξωτερικό. Είναι ειρηνευτική δύναμη στις περιοχές που κατέχουν τώρα οι αυτονομιστές. Όμως επειδή έχουμε δήλωση του ίδιου του Πούτιν ότι εμείς αναγνωρίσαμε τις δημοκρατίες με βάση τα γεωγραφικά όρια που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης αλλά και τα διοικητικά όρια που υπάρχουν ε την Ουκρανία. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε τις δυνάμεις των αυτονομιστών, υποβοηθούμενες από τους Ρώσους, να προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επικράτειά τους, να πάρουν όλες τις διοικητικές περιφέρειες.

Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα γιατί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ – Ντονμπάς λέγονται και οι δύο περιφέρειες, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Στο Ντονέτσκ υπάρχει και η Μαριούπολη και σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινότητας. Αν γίνουν εχθροπραξίες τότε θα έχουν πρόβλημα οι Έλληνες».

«Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μιμηθεί τον Πούτιν;», ρωτήθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης και απάντησε: «Θα έλεγα ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία δεν διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν και της Τουρκίας. Υπάρχει ένα άρθρο σε τουρκική ιστοσελίδα: Ποια είναι η διαφορά της Κύπρου από το Ντονμπάς; Δηλαδή τι διαφορετικό έκανε ο Πούτιν απ’ ό,τι κάναμε εμείς στην κατεχόμενη Κύπρο. Εδώ λοιπόν – χωρίς να έχω κανέναν λόγο να ασκήσω κριτική στην ελληνική διπλωματία, ιδέες δίνω – θα μπορούσαν στις δηλώσεις που έκαναν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τελειώσουν τη δήλωσή τους κάνοντας σύγκριση. Αυτό που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο είναι πολλαπλά χειρότερο από αυτά που έκανε ο Πούτιν στο Λουγκάνσκ.

Στο κάτω κάτω η Ρωσία δεν επενέβη ανοιχτά. Η Τουρκία έκανε εισβολή με 40.000 στρατό, παραβίασε τη συνθήκη του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Πολλά χειρότερα έκανε η Τουρκία. Γιατί λοιπόν αυτό το θέμα δεν το ανεβάζουμε τώρα επικοινωνιακά; Είναι ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε και τότε το θέμα να γίνει ο Ερντογάν ένας Πούτιν πιστεύω ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ελαχιστοποιηθεί».

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνείς και Ευρωπαικές μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραίως

Με το μεταπτυχɩακό πρόγραμμα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προσφέρει ολοκληρωμένη καɩ εξεɩδɩκευμένη γνώση, σε όλο το φάσμα καɩ τɩς πτυχές των δɩεθνών καɩ ευρωπαϊκών σπουδών, ανταποκρɩνόμενοɩ στɩς επɩστημονɩκές απαɩτήσεɩς καɩ προκλήσεɩς της δυναμɩκής καɩ ανασυντασσόμενης δɩεθνούς πολɩτɩκής.

Ενθαρρύνει  υποψηφɩότητες από φοɩτητές καɩ πτυχɩούχους που επɩθυμούν να αποκτήσουν την αναγκαία εξεɩδίκευση γɩα να αναδεɩχθούν καɩ δɩακρɩθούν ως ανώτερα καɩ ανώτατα στελέχη ∆ɩεθνών Οργανɩσμών, της ∆ɩπλωματɩκής Υπηρεσίας, δημοσίων καɩ ɩδɩωτɩκών οργανɩσμών, ɩνστɩτούτων ανάλυσης καɩ συμβουλευτɩκών υπηρεσɩών, σύμβουλοɩ δɩεθνών υποθέσεων σε Κυβέρνηση καɩ Κοɩνοβούλɩο, σε οɩκονομɩκούς οργανɩσμούς καɩ επɩχεɩρήσεɩς, καθώς καɩ σε κάθε σχετɩκό φορέα ɩδɩωτɩκού ή δημόσɩου τομέα. Με το μεταπτυχɩακό πρόγραμμα το Πανεπιστήμιο απευθύνεται στη σκεπτόμενη νέα γενɩά πολɩτών, οɩ οποίοɩ επɩθυμούν να αποκτήσουν εργαλεία γνώσης καɩ ανάλυσης γɩα λήψη αποφάσεων, γɩα ένα μέλλον ουσɩαστɩκών προκλήσεων καɩ εξεɩδίκευσης. Με στόχο τον πρωταγωνɩστɩκό ρόλο στην πολɩτɩκή, οɩκονομɩκή καɩ επɩστημονɩκή ζωή καɩ πρόοδο καɩ την ανταγωνɩστɩκότητα στο σημερɩνό δɩεθνοποɩημένο περɩβάλλον καɩ τɩς ανάγκες του.

Το Μεταπτυχɩακό Πρόγραμμα στɩς δύο δɩαστάσεɩς του, την ∆ɩεθνή καɩ την Ευρωπαϊκή, βασίζεταɩ σε τρεɩς αλληλοϋποστηρɩζόμενους δɩδακτɩκούς καɩ ερευνητɩκούς πυλώνες:

  1. ∆ɩεθνείς Σχέσεɩς καɩ Στρατηγɩκή,
  2. ∆ɩεθνές ∆ίκαɩο, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί καɩ Χρηματοοɩκονομɩκοί Θεσμοί καɩ
  3. ∆ɩεθνής Πολɩτɩκή Οɩκονομία καɩ ∆ɩεθνές Εμπόρɩο καɩ Επɩχεɩρήσεɩς.

Σε δύο εξάμηνα δɩδάσκονταɩ έντεκα (11) μαθήματα καɩ κατά τη θερɩνή περίοδο εκπονείταɩ η  Mεταπτυχɩακή δɩπλωματɩκή εργασία.

Πληροφορίες γɩα τους όρους φοίτησης αναρτώνταɩ στον Εσωτερɩκό Κανονɩσμό

Απαɩτούμενα ∆ɩκαɩολογητɩκά

Αντίγραφο πτυχίου καɩ αναλυτɩκή βαθμολογία.

Γίνονταɩ δεκτές αɩτήσεɩς συνοδευόμενες από πɩστοποɩητɩκό σπουδών με αναλυτɩκή βαθμολογία όλων των ετών από φοɩτητές που αναμένεταɩ να ολοκληρώσουν τɩς σπουδές τους έως τον Σεπτέμβρɩο του 2022. ∆ύο συστατɩκές επɩστολές από καθηγητές ή/καɩ εργοδότες.

Πɩστοποɩητɩκό ɩσοτɩμίας από ∆OATAΠ (∆ΙΚΑΤΣΑ) γɩα όσους έχουν πτυχίο Πανεπɩστημίου της αλλοδαπής. Αναγνωρɩσμένα δɩπλώματα γνώσης Αγγλɩκής (Πɩστοποɩητɩκό γλωσσομάθεɩας Υπουργείου Παɩδείας ή Proficiency ή TΟΕFL ή ΙELTS). Εκτɩμάταɩ, επίσης, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας. Βɩογραφɩκό Σημείωμα. ∆ύο πρόσφατες φωτογραφίες

 

Αɩτήσεɩς γίνονταɩ δεκτές μέχρɩ 30 Ιουνίου 2022 με εɩδɩκό έντυπο που παρέχεταɩ στην ɩστοσελίδα:

https://www.des.unipi.gr/files/ma-ies/prokirixi/aitisi.pdf

 

Οɩ αɩτήσεɩς θα πρέπεɩ να σταλούν ηλεκτρονɩκά (des-secr@unipi.gr) καɩ ταχυδρομɩκώς στην δɩεύθυνση:

Πανεπɩστήμɩο Πεɩραɩώς – Τμήμα ∆ΕΣ

Μ.Π.Σ. ∆ΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥ∆ΩΝ

Καραολή καɩ ∆ημητρίου 80, Τ.Κ. 185 34, Πεɩραɩάς

(Γραφείο 109, 1ος Όροφος) Υπόψη κας Kων. Μανɩάτη

 

Πληροφορίες

Πανεπɩστήμɩο Πεɩραɩώς Τμήμα ∆ɩεθνών καɩ Ευρωπαϊκών Σπουδών

E-mail: des-secr@unipi.gr

Τηλ.: 210 414 2394, -2731, -2196, -2436, -2443

https://www.des.unipi.gr/el/msc/ma-ies

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξης Πολίτης | Ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξη Πολίτη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο μήνυμα του ο κ. Πολίτης αναφέρει τα εξής: Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε και να θυμίζουμε στους νεότερους την τραγωδία του αφανισμού 353.000 προγόνων μας.

Ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας!

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θασιακή ‘Ενωση Καβάλας | Γενική συνέλευση και πλούσια δράση

Σε τακτική Γενική Συνέλευση στις 18 Μαΐου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας, προχώρησε η Θασιακή Ενωση Καβάλας.

 

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: