Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις χρεών με δόση από 15 ευρώ

Σε 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 15 ευρώ, μπορούν να ρυθμίζουν οι φορολογούμενοι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκαν οι πρόσφατες φορολογικές διατάξεις με τις οποίες ορίζεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να ενημερώνει 30 ημέρες πριν από κάθε κατάσχεση ακινήτου αλλά όχι και στην περίπτωση κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ή ενοικίων ενώ επίσης από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση πιστοποιητικού εξόφλησης των φόρων ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας για κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες επικρατεί καταιγισμός εγκυκλίων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να τεθούν σε ισχύ όλες οι αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και τις φορολογικές διατάξεις που περιελήφθησαν στους νόμους για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
Στα εντατικά σεμινάρια των εφοριακών της περασμένης εβδομάδας έρχονται τώρα να προστεθούν σειρά εγκυκλίων με τις οποίες δίνονται διευκρινίσεις από τον τρόπο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών και την έκδοση ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις έως τα πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης για μεταβιβάσεις ακινήτων και τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο του τιμήματος πώλησης ακινήτου για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων χρεών. Με άλλες εγκυκλίους άλλωστε δόθηκαν νέες οδηγίες για την έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας και τον καθορισμό τιμών κτήσης ακίνητης περιουσίας σε ειδικές περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων. Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως εκτιμούν πως είναι τέτοιος ο όγκος των αλλαγών που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του έτους που θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψουν «αρρυθμίες» στις εφορίες τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 12, με ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ. Μόνο στην περίπτωση όπου οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις, οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν σε έως 24. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές οι οποίες είναι απλώς βεβαιωμένες και όχι ληξιπρόθεσμες. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στη ΓΓΠΣ για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρισθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Για να έχει ισχύ η ρύθμιση, μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, στις τράπεζες με τη χρήση του μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) και τον οποίο ο φορολογούμενος αποκτά από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
Ραβασάκια κατασχέσεων. Ο νόμος ορίζει πλέον ότι για κατασχέσεις χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου δεν υπάρχει η παραμικρή ειδοποίηση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής υπερημερίας στον φορολογούμενο ή το συνυπόχρεο πρόσωπο. Με την ειδοποίηση θα δίδεται προθεσμία 30 ημερών. Ειδικότερα στο ραβασάκι, μετά την ενημέρωση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα αναγράφονται τα εξής: «Παρακαλούμε να φροντίσετε για την ολοσχερή εξόφληση ή την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών σας εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, αλλιώς η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη αυτών». Στο υστερόγραφο της επιστολής αναφέρεται: «Προσοχή: η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου και πριν από την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος».
Ακίνητα. Οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος. Παράλληλα για να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει έπειτα από αίτησή τους στην Εφορία να λάβουν πιστοποιητικό πληρωμής των φόρων ακινήτων της τελευταίας πενταετίας.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί και πόσο θα είναι

Από την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ μεικτά, καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τονίζει από τη μεριά του: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024».

Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα διαμαρτυρία απο τους φοιτητές της Κάβάλας

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία προχώρισαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας όπου αυτή την φορά αντι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και να διαμαρτυριθούν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνη της Καβάλας όπου άπλωσαν πανό μεγάλων διαστάσεων το οποίο ήταν ενφανές απο μεγάλη απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές είπαν για ακομά μια φορά οχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21 | Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00.

Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

H πρώτη δόση για το Επίδομα παιδιού 2024 θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαρτίου 2024, σε όσους θα υποβάλλουν νέα αίτηση. Την προηγούμενη της πληρωμής, εργάσιμη ημέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού ως εξής:

  • για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ,
  • για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ,
  • για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ από 120 ευρώ,
  • για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en