ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ροδόπη | 3.197 μαθητές Δευτεροβάθμιας σε e-θρανία

Σε δύο ταχύτητες προχωράει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση: σε πρόγραμμα σιγά-σιγά μπαίνει η Δευτεροβάθμια, εβδομάδα εξελίξεων για την Πρωτοβάθμια.

Στην εποχή του κορωνοϊού που επιβάλλει εξ αποστάσεως διαδικασίες, προσπαθεί να μπει η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα -μαθητές κι εκπαιδευτικοί- τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου δόθηκε βάρος -ιδίως στη Γ’ Λυκείου λόγω πανελλαδικών, ενώ στην Πρωτοβάθμια τα πράγματα έχουν καθυστερήσει.

Στον «Χ» μίλησε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος. Διευκρίνισε πως οι πλατφόρμες αναβαθμίζονται τεχνολογικά συνεχώς, ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα, ενώ έσπευσε να καταθέσει το σχόλιο: «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε διακοπές, κι αυτό το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ψηφιακών τάξεων που έχουν δημιουργηθεί».

 

Στα e-θρανία οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο διευθυντής στον «Χ», μέχρι και την περασμένη Παρασκευή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ν. Ροδόπης είχαν δημιουργηθεί 488 ψηφιακές τάξεις-μαθήματα, ενώ στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν 299 εκπαιδευτικοί και 3.197 μαθητές, με τον αριθμό να αυξάνεται. Στον Έβρο είχαν δημιουργηθεί 718 ψηφιακές τάξεις-μαθήματα, με 3.078 μαθητές και 409 εκπαιδευτικούς, ενώ στην Ξάνθη 203 ψηφιακές τάξεις-μαθήματα, με 1.627 μαθητές και 193 εκπαιδευτικούς.

Τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια γίνονται -στις λυκειακές τάξεις- από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ενώ στις γυμνασιακές τάξεις από 08:00 μέχρι 12:00. 

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αξιοποιείται η λεγόμενη «σύγχρονη» (σ.σ. δηλαδή σε πραγματικό χρόνο) εκπαίδευση με τον κο Μπαντίκο να κάνει λόγο για «μία προσομοίωση της τάξης». 

Επίσης, λειτουργεί η «ασύγχρονη» (σ.σ. δηλαδή όχι live) εκπαίδευση για να στέλνονται και ελέγχονται εργασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», πάντως, το βάρος δόθηκε στην αρχή στη Γ’ Λυκείου, γι’ αυτό κι έχουν διατυπωθεί αρκετά παράπονα για καθυστέρηση της διαδικασίας και λίγες ώρες διδασκαλίας στις μικρότερες τάξεις.

 

Βρεφικά βήματα για τα Δημοτικά

Μπορεί η κατάσταση να έχει βρει το δρόμο της στη Δευτεροβάθμια, στην Πρωτοβάθμια τα πράγματα κινούνται πιο αργά. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη όλων των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

Στα Δημοτικά Σχολεία η σύγχρονη εκπαίδευση θα γίνεται ώρες 12:00 με 16:00. Από αυτή τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει και τα μαθήματα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ2) για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα γίνεται γνωστό από την προηγούμενη μέρα, ενώ διαδικτυακά αναρτώνται και οι παραδόσεις των προηγούμενων ημερών.

 

Πως θα αναπληρωθεί η καθυστέρηση

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν τις περασμένες εβδομάδες. Στόχος είναι η κάλυψη της απαραίτητης ύλης, γι’ αυτό στο «τραπέζι» είναι τόσο η συρρίκνωση της πραγματικής περιόδου διακοπών -δηλαδή των δύο εβδομάδων του Πάσχα- με τη συνέχιση των μαθημάτων, καθώς και η παράταση του εκπαιδευτικού έτους, αλλά κι άλλες ιδέες που μπορεί να υλοποιηθούν επικουρικά. Το τι μέλλει γενέσθαι θα ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα, ενόσω κι εκπαιδευτική κοινότητα έχει το «μάτι» στραμμένο στην πραγματικότητα του κορωνοϊού, για να δούμε πότε φέτος θα γίνει η επιστροφή στα θρανία και -το μείζον για τους υποψηφίους φοιτητές- πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές.

xronos

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version