Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

image_print

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει από σήμερα και για τέσσερις μέρες ο καιρός  με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από την κακοκαιρία επηρεάζονται τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, και η Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά με εξαίρεση τη Θράκη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με ασθενείς σποραδικές βροχές. Σταδιακά από το ξημέρωμα και έπειτα και από βορειοδυτικά  προς νοτιοανατολικά, νεφώσεις θα καλύψουν όλη τη χώρα, ενώ θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει στα ηπειρωτικά της βόρειας και δυτικής χώρας με υψόμετρο πάνω από 1800 μέτρα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική σήμερα δεν αναμένεται να βρέξει, όμως οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 στα ανατολικά πιθανόν 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές η καταιγίδες και θα πνέουν άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και προβλέπει τετραήμερη κακοκαιρία ως την Κυριακή.

Όπως γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος «μετά από μια σχετική παύση των φαινομένων των βροχοπτώσεων και ύστερα από μιας μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή που επηρέασε κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και που έδωσε χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές πάνω από τα 400-450 μέτρα -τοπικά- στην κεντρική Μακεδονία (από τα 600 μέτρα στην δυτική Μακεδονία), ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ισχυρούς νοτιάδες και την σκόνη από την Αφρική.

Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, κατά διαστήματα θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας τα φαινόμενα που σας προανέφερα. Όμως, οι βροχές και οι καταιγίδες αυτές, δεν θα είναι γενικευμένες, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν γενικευμένα ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι, τα πιο ισχυρά φαινόμενα να απασχολήσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας, φαινόμενα έως και μέτριας έντασης να εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη), ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του επόμενου 4ημέρου, είναι τα τμήματα της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κάπως προσεκτικοί οι κάτοικοι των Επτανήσων (κυρίως των βορείων τμημάτων), της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της δυτικής και βορειοδυτικής Θεσσαλίας.

Από την Πέμπτη, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και ισχυροί. Αυτό σημαίνει πως οι μέγιστες ριπές τους θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα, ειδικά στις περιοχές που θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές ή καταιγίδες, να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση. Ίσως υπάρξουν και ορισμένα απαγορευτικά στα θαλάσσια δρομολόγια. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αν ταξιδεύετε μέχρι και το Σάββατο (στο Αιγαίο ειδικά)

Όπως είναι λογικό, με τέτοιους ισχυρούς νοτιάδες, τις περισσότερες φορές μας επισκέπτεται και σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Άρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης, όχι όμως πολύ αυξημένης συγκέντρωσης τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές από τις βροχοπτώσεις να είναι και λασποβροχές.

Από την Παρασκευή βροχή και στην Αθήνα

Από την Παρασκευή και έπειτα, θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και στο νομό Αττικής. Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα στο νομό θα είναι γενικά ήπια και δεν πρόκειται να προβληματίσουν. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την Αθήνα, που όμως και εκεί εκτιμώ ότι δεν θα προβληματίσουν.

Από τη Δευτέρα και έπειτα, αναμένεται οι άνεμοι σταδιακά να στραφούν σε βοριάδες και επομένως να αρχίζει να υποχωρεί και ο υδράργυρος»’

Για πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ σημειώνεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για «πολύ σοβαρή η επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη 30/11 έως και την Κυριακή 3/12 στη δυτική και κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και στη γείτονα Αλβανία».

Όπως αναφέρει: «Οι συνεχόμενες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις – καταιγίδες που αναμένονται από την Πέμπτη και μέχρι και την Κυριακή στην δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Ήπειρο αλλά και στα νησιά του Ιονίου, την ορεινή δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά, τη Δυτική -βορειοδυτική Πελοπόννησο και κατά τόπους στα δυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας) εκτός του ότι θα συνδυάζονται με κατά περιόδους πολύ ισχυρούς νοτιάδες 7-8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και προβλήματα (τοπικές πλημμύρες, υπερχείλιση χειμάρρων-ποταμών- κίνδυνος κατολισθήσεων). Ανάλογη ίσως και πιο δύσκολη δεν αποκλείεται να είναι η κατάσταση και στη γείτονα Αλβανία».

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καιρός στην Καβάλα: Βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά

image_print

Άστατος αναμένεται ο καιρός στην Καβάλα, με τις βροχές να εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα του Νομού.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteokav, υπάρχει υψηλή πιθανότητα βροχής στα ορεινά, ιδιαίτερα στο βόρειο κομμάτι του Νομού Καβάλας.

Πού αναμένονται τα φαινόμενα

Αξιόλογη πιθανότητα βροχής υπάρχει και σε πεδινές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Νομού, καθώς και σε πεδινές περιοχές που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους.

Στον υπόλοιπο Νομό Καβάλας, η πιθανότητα βροχής εμφανίζεται μικρότερη.

Προσοχή στις μετακινήσεις

Οι οδηγοί που κινούνται προς ορεινές και ημιορεινές περιοχές καλό είναι να είναι προσεκτικοί, καθώς τοπικές βροχές μπορεί να επηρεάσουν την ορατότητα και την κατάσταση του οδοστρώματος.

Η εικόνα του καιρού δείχνει ότι τα φαινόμενα θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, με έμφαση στα βόρεια και ορεινά σημεία της περιοχής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος

image_print

Θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται στο Θρακικό Πέλαγος, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, όπως γνωστοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Συγκεκριμένα, από τις 22:00 το βράδυ της 30ης Απριλίου έως τις 09:00 το πρωί της 1ης Μαΐου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 έως 8 μποφόρ.

Το Λιμεναρχείο καλεί τους κυβερνήτες πλοίων και σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνονται έγκαιρα από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Θράκη: Χιόνια στα ορεινά λίγο πριν τον Μάιο

image_print

Χιονοπτώσεις καταγράφονται σήμερα στα ορεινά της Θράκης, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου και λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μαΐου.

Χιόνια στον Λειβαδίτη

Το φαινόμενο εντοπίζεται από το χωριό Λειβαδίτης και πάνω, σε υψόμετρο περίπου 1.300 μέτρων, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με αναρτήσεις της ομάδας Καιρικά Νέα Θράκης, η χιονόπτωση είναι έντονη σε σημεία και ήδη έχει αρχίσει να σημειώνεται χιονόστρωση.

Βίντεο από την κακοκαιρία

Μέλη της ομάδας κατέγραψαν εικόνες από την περιοχή, αποτυπώνοντας το ασυνήθιστο σκηνικό για την εποχή.

Η ομάδα δραστηριοποιείται από το 2012 και αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη που καταγράφουν καιρικά φαινόμενα στη Θράκη.

«Φθινοπωρινό» σκηνικό για δύο ημέρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η χώρα εισέρχεται σε ένα σύντομο διάστημα αστάθειας.

Από σήμερα αναμένονται:

  • βροχές στα κεντρικά και βόρεια
  • καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα

Την Πέμπτη, τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα, επηρεάζοντας:

  • Πελοπόννησο
  • Κυκλάδες
  • Κρήτη
  • Δωδεκάνησα

Βελτίωση του καιρού από Παρασκευή

Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από την Παρασκευή, επιστρέφοντας σε πιο ανοιξιάτικες συνθήκες.

Ωστόσο, στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο η αστάθεια θα διατηρηθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

image_print

 

Πρώτη του Φλεβάρη σήμερα και ο μήνας μπήκε «επιθετικά» με χιόνια, καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, σύμφωνα με το έκτακτο καιρικό δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ. Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την χώρα θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Τετάρτη και τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Δύσκολες ώρες θα περάσουν οι κάτοικοι σχεδόν ολόκληρης της χώρας, αφού ο καιρός θα χαλάσει. Καταιγίδες και χιόνα θα πλήξουν τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα και τους 11 στα κεντρικά.

1900

Κακοκαιρία την Κυριακή

Την Κυριακή προβλέπεται γενικευμένη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Στη βορειοανατολική χώρα περιμένουμε νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, χιονιά σε όλα τα ορεινά και τις ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια, ανατολικοί – βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από 2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 13 βαθμούς, στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

kakokairia970

Στην Αττική περιμένουμε βροχές που κατά διαστήματα θα είναι πιο έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 και στα ανοιχτά 5 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις που θα πυκνώνουν και βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς.

5d3abe640c3979f86ffcc7bac74c94c1 XL

Εξασθένιση των ακραίων φαινομένων από Τετάρτη

Την Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων, τα οποία όμως θα επιδεινωθούν και πάλι. Την Τρίτη θα έχουμε και πάλι βροχές και χιόνια, ενώ από την Τετάρτη τα φαινόμενα σιγά-σιγά θα αρχίσουν να εξασθενούν και από την Πέμπτη θα βγει και πάλι ο ήλιος, αλλά με τσουχτερές θερμοκρασίες.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ψήφιμα της Ένωσης Πολιτών Νέας Καρβάλης και Καβάλας για τον ασφαλή σιδηρόδρομο

image_print

Η σιδηροδρομική γραμμή που σχεδιάζεται για να συνδέσει το Λιμάνι Φίλιππος Β’ με τους  Τοξότες είναι μια αποκλειστικά εμπορική γραμμή και ΔΕΝ εξυπηρετεί επιβατικές αμαξοστοιχίες, επομένως η προστιθέμενη αξία που δίνει συνδέεται αποκλειστικά με τη λειτουργία του λιμανιού Φίλιππος Β και δεν θα διευκολύνει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση του πληθυσμού της περιοχής.

Ο πρόχειρος και μη ολοκληρωμένος σχεδιασμός της γραμμής ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα που συνδέονται κατά προτεραιότητα με την ασφάλεια και ιδιαίτερα στο τελευταίο τμήμα της γραμμής από ανατολικά από το χωριό της Νέας Καρβάλης προς το λιμάνι Φίλιππος Β, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί περνά μέσα από παραγωγικές εκτάσεις της Νέας Καρβάλης, μέσα από το ΒΙΟΠΑ και την ιδιοκτησία της λιπασματοβιομηχανίας, δίπλα στη Μονάδα αμμωνίας και τη σφαιρική δεξαμενή αμμωνίας.

Από πρόσφατες μελέτες που έγιναν από εξειδικευμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (μετά το σχεδιασμό και τη δημοσιοποίηση της χάραξης του Έργου) έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα από το σχεδιασμό της γραμμής και ενδεικτικά:

  1. Δημιουργεί άλυτα προβλήματα που συνδέονται κυρίως με την ασφάλεια κατά την κατασκευή και λειτουργία της (όπως η διασταύρωσή της αλλά και η κατασκευή ολόκληρου του εμπορευματικού σταθμού πάνω στον αγωγό υψηλής πίεσης Φυσικού Αερίου)
  2. αποκόπτει τελείως τη δυνατότητα της λιπασματοβιομηχανίας για οδική πρόσβαση με ασφάλεια, δημιουργώντας ένα καθεστώς υψηλής επικινδυνότητας για τα επαγγελματικά οχήματα που θα εισέρχονται (φορτηγά, μηχανήματα έργου)

  3. δημιουργεί θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και της πόλης της Καβάλας θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τους κατοίκους των περιοχών, Νέας Καρβάλης, Καβάλας, Χαλκερού, τους διερχόμενους από την Εγνατία, τους εργαζόμενους της λιπασματοβιομηχανίας κατασκευάζοντας και λειτουργώντας γραμμή και χώρο αποθήκευσης βαγονιών εμπορευματικού σταθμού σε απόσταση ανεπίτρεπτη, από τις εγκαταστάσεις αμμωνίας της λιπασματοβιομηχανίας

Επιπρόσθετα οδηγεί σε σημαντικές απαλλοτριώσεις παραγωγικών εκτάσεων στην κοινότητα της Νέα Καρβάλης ενώ απομειώνει σημαντικά τις εκτάσεις του ΒΙΟΠΑ που προβλέπονται για κατασκευή βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων σε οργανωμένο υποδοχέα.

Ενημερώνουμε όλους τους Πολίτες της περιοχής Καβάλας-Νέας Καρβάλης για το αναγνωρισμένο πρόβλημα και θέτουμε τους φορείς της Πόλης προ των ευθυνών τους, ζητώντας

  1. να μην θυσιαστεί η ασφάλεια της περιοχής στο βωμό ενός έργου που δεν μελετήθηκε επαρκώς
  • να αιτηθούν από τους λαμβάνοντες αποφάσεις να επανασχεδιαστεί το τμήμα Νέας Καρβάλης-Φίλιππος Β με γνώμονα την ασφάλεια υποστηρίζοντας μια εναλλακτική χάραξη, που είναι απόλυτα ασφαλής για όλους, πιο οικονομική και συνάδει με τον ευρύτερο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας- Αλεξανδρούπολης.

  • Η ασφαλής χάραξη είναι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής βόρια της Εγνατίας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στους πρόποδες του βουνού (πεδινό τμήμα) και βόρεια από το χωριό Νέα Καρβάλη έως το ύψος του βουνού που φθάνει στο ακρωτήριο Σπάθη και παράλληλα προς τη χάραξη της μελλοντικής γραμμής Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη και με ταυτόχρονη κατασκευή flyover ώστε να φθάσει από βορά προς νότο στο λιμάνι Φίλιππος Β.

    Ενδεικτική αποτύπωση ακολουθεί (κόκκινη γραμμή η χάραξη της επιβατικής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης ενώ γαλάζια γραμμή η προτεινόμενη χάραξη στο τελευταίο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Τοξότες-Λιμάνι Φίλιππος Β, ανατολικά από το χωριό της Νέας Καρβάλης προς το λιμάνι Φίλιππος Β) :

    DNews Widget
    Continue Reading

    ΕΠΙΚΑΙΡΑ

    Η EnEarth στο πλευρό της Democritus Racing Team για έναν κόσμο με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα

    image_print

    Στο πλευρό της Democritus Racing Team (DRT), της ομάδας Formula Student του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης βρέθηκε για άλλη μια χρονιά ο όμιλος της Energean, καθώς η EnEarth, θυγατρική του ομίλου που εστιάζει στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών άνθρακα, υποστήριξε την δημιουργία του ηλεκτρικού μονοθέσιου οχήματος της ομάδας για το 2026, που είναι το πέμπτο που έχει δημιουργήσει η ομάδα των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία απαρτίζεται από περισσότερους από 40 φοιτητές.

    Το νέο μονοθέσιο, η ELPIDA EVO, παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Αποστολέρο, υπεύθυνο της ομάδας για το 2025-2026, τους υπεύθυνους των υποομάδων και τους καθηγητές που υποστηρίζουν την ομάδα το Σάββατο 30 Μαϊου, σε μια λαμπρή εκδήλωση στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης. Στην εκδήλωση, την EnEarth εκπροσώπησε ο κ. Σωτήρης Χιωτάκης, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Energean για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, ο οποίος ευχαρίστησε την ομάδα για την δυνατότητα που έδωσε στην EnEarth να είναι μέρος αυτής της προσπάθεια. Τόνισε δε ότι η DRT και η EnEarth μοιράζονται το ίδιο όραμα: έναν κόσμο με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, στη δημιουργία του οποίου η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συμβάλλει με την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για ηλεκτροκινητήρες, ενώ η EnEarth με το εμβληματικό έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

    Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η DRΤ, με μια δεκαετία εμπειρίας πλέον, έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 15 διαγωνισμούς. Πέρσι, μάλιστα, είχε συμπεριληφθεί στις δέκα καλύτερες ομάδες του διεθνούς διαγωνισμού “FS Alpe Adria” μεταξύ 27 συμμετεχόντων, και είχε αναδειχθεί ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή στην ηλεκτροκίνητη κατηγορία. Επιπλέον, η DRT έλαβε μέρος στον νεοσύστατο ελληνικό διαγωνισμό “Formula IHU”, όπου αναδείχθηκε 1η στη συνολική κατάταξη.

    H στήριξη της Democritus Racing Team εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Energean, η οποία εστιάζει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, πιο συγκεκριμένα, του Στόχου 4 για Ποιοτική Εκπαίδευση, του Στόχου 7 για Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια, του Στόχου 9 για την Βιομηχανία, την Καινοτομία και τις Υποδομές, του Στόχου 13 για τη Δράση για το Κλίμα, καθώς και του Στόχου 17 για τη Συνεργασία για Επίτευξη των Στόχων.

    DNews Widget
    Continue Reading

    ΕΠΙΚΑΙΡΑ

    Αντιδράσεις για την πιθανότητα κατάργησης της στάσης στην Κουντουριώτου

    image_print

    Σε νέο σημείο τριβής για το κυκλοφοριακό της Καβάλας εξελίσσεται η πρόθεση κατάργησης της στάσης αστικών και υπεραστικών λεωφορείων στην οδό Κουντουριώτου, καθώς και μίας διάβασης στο ίδιο σημείο.

    Το ζήτημα συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη για τις παρεμβάσεις στην περιοχή, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, τη βελτίωση της κυκλοφορίας μετά την ανάπλαση της οδού. Ωστόσο, η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους ανθρώπους των συγκοινωνιών, αλλά και από την αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας, που ζητούν να μη ληφθούν αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξεταστούν πρακτικές εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα, η συζήτηση αφορά τόσο τη στάση όσο και μία διάβαση στην Κουντουριώτου, ενώ έχει τεθεί και ζήτημα καλύτερου ελέγχου στο ύψος του κυκλικού κόμβου, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

    Η στάση της Κουντουριώτου θεωρείται κομβική, καθώς εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες που κινούνται προς το κέντρο, εργαζόμενους, ηλικιωμένους, μαθητές, αλλά και επιβάτες που χρησιμοποιούν τα υπεραστικά δρομολόγια για περιοχές όπως η Χρυσούπολη, η Νέα Καρβάλη και η Ξάνθη. Για τους προέδρους του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, το πρόβλημα της κυκλοφορίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απομάκρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς από το κέντρο, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις, έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και μικρές τεχνικές διορθώσεις στο σημείο.

    Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Στράτος Μακρογιαννίδης, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση της στάσης. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία κεντρική στάση που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιβατών από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Μία τέτοια πρόταση μας βρίσκει εντελώς αντίθετους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αστική συγκοινωνία πρέπει να ενισχύεται και όχι να απομακρύνεται από την πόλη. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι διαχρονικά ο στόχος των δημοτικών αρχών ήταν να μειωθεί η χρήση των Ι.Χ. στο κέντρο, ενώ τώρα, όπως είπε, δημιουργείται η εντύπωση ότι αντί να φύγουν τα αυτοκίνητα από την πόλη, απομακρύνονται τα λεωφορεία. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Αστικό ΚΤΕΛ δεν κλήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, παρότι το θέμα το αφορά άμεσα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Κώστας Πανταζής, ο οποίος θεωρεί ότι η στάση της Κουντουριώτου δεν αποτελεί το βασικό αίτιο της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης. Όπως ανέφερε, τα λεωφορεία κάνουν χρήση της συγκεκριμένης στάσης περίπου κάθε μία ώρα και η παραμονή τους στο σημείο διαρκεί ελάχιστα. «Ενοχλεί την κίνηση και μποτιλιάρει την Καβάλα το ότι σταματάει το λεωφορείο για ένα λεπτό; Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανταζής σημείωσε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συζήτηση με το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση.

    Μάλιστα, από την πλευρά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση: να εξεταστεί η δυνατότητα περιορισμού του πεζοδρομίου και της νησίδας κατά περίπου 50 εκατοστά, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος χώρος εξυπηρέτησης των λεωφορείων χωρίς να καταργηθεί η στάση. Ο κ. Πανταζής έχει υπογραμμίσει ότι το ζητούμενο δεν είναι να αποκλειστούν οι πολίτες από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά να βρεθεί μία λύση που θα διευκολύνει ταυτόχρονα τους επιβάτες, τους επαγγελματίες και την κυκλοφορία.

    Με τις παραπάνω προτάσεις συντάσσεται και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στην ανάπλαση της Κουντουριώτου, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένα σημεία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Σε δήλωσή του για το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση μιας στάσης που εξυπηρετεί καθημερινά τους πολίτες. «Ο Δήμος οφείλει να ακούσει τους ανθρώπους των συγκοινωνιών. Όταν το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ λένε ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, όπως μικρές παρεμβάσεις στη νησίδα, στο πεζοδρόμιο και στον έλεγχο της στάθμευσης, αυτές πρέπει να εξεταστούν σοβαρά», αναφέρει. Παράλληλα, τονίζει ότι η πόλη χρειάζεται σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και όχι αποσπασματικές αποφάσεις.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι η Κουντουριώτου είναι ένας δρόμος με ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινή λειτουργία της Καβάλας. «Δεν μπορεί κάθε δυσκολία που προκύπτει μετά από μία ανάπλαση να λύνεται εις βάρος της συγκοινωνίας και των επιβατών. Αντί να καταργούμε στάσεις, πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τη ροή των οχημάτων, να ελέγξουμε την παράνομη στάση και στάθμευση και να δώσουμε προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς», σημειώνει.

    Το ζήτημα πλέον βρίσκεται στα χέρια της δημοτικής αρχής, η οποία καλείται να σταθμίσει τις ανάγκες της κυκλοφορίας, αλλά και την κοινωνική χρησιμότητα της στάσης. Οι πρόεδροι των δύο ΚΤΕΛ και η μείζων αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα από διάλογο και τεχνική τεκμηρίωση. Γιατί, όπως επισημαίνουν, το ζητούμενο δεν είναι να μεταφερθεί το πρόβλημα αλλού, αλλά να δοθεί μια λειτουργική λύση για μια πόλη που θέλει λιγότερα Ι.Χ., περισσότερη συγκοινωνία και καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες.

    Continue Reading

    espa logo

    espa_logo_en