Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς ξέπλεναν μίζες εκατομμυρίων ευρώ στα εξοπλιστικά

image_print

Φως στη διαδρομή της μίζας και τα πρόσωπα που μεσολαβούσαν στην διακίνηση του “μαύρου χρήματος» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων της εταιρίας Wegmann, έριξε με την χθεσινή του απολογία ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνης Κάντας.

Στη μαραθώνια απολογία του ο Αντώνης Κάντας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τρόπο με τον οποίο ξέπλεναν μίζες εκατομμυρίων ευρώ.

Μια πορεία που περνούσε από ελβετική τράπεζα και μέσω υπεράκτιων εταιριών κατάφερνε να σβήνει τα ίχνη του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κατηγορούμενος έδωσε λεπτομέρειες και για τη διαδικασία των συμβάσεων ενώ φέρεται να κατονόμασε πρόσωπα-μέλη επιτροπών- που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της… δουλειάς.

Κομβικό ρόλο στη διαδρομή της μίζας, σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, είχαν ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός αλλά και ο Σπύρος Μεταξάς, τους οποίους είχε γνωρίσει μέσω του Παναγιώτη Ευσταθίου.

Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα γνώριζαν πολύ καλά ότι τα χρήματα προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, εμφανίζεται να είπε στους ανακριτές πως πίσω από τους Ευσταθίου, Λυγινό και Μεταξά υπάρχουν και άλλα πρόσωπα για τα οποία, όμως, ο ίδιος δεν έχει περισσότερα στοιχεία.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για την περίφημη λίστα που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές μετά από έφοδο στο γραφείο του, επίσης, κατηγορούμενου Δ. Παπαχρήστου.

Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να αναγνώρισε τα ονόματα μόνο δυο στρατιωτικών και παρέπεμψε τους ανακριτές για περισσότερες απαντήσεις στον Παπαχρήστο.

Ο Αντώνης Κάντας απολογούμενος παραδέχτηκε ότι για το πρόγραμμα των αυτοκινούμενων πυροβόλων έλαβε μίζα 750 χιλιάδων ευρώ μέσω της Gramont Services Ltd με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας και μέσω της γνωστής Oxylos στην Κύπρο αμφισβητώντας το κατηγορητήριο που μιλά για 950.000 ευρώ. Μάλιστα, φέρεται να επαναλάμβανε μονότονα τη φράση “αφού εισέπραξα εγώ μίζες, σίγουρα πήραν και οι πάνω από εμένα» κάτι που επικαλούνταν και στην προηγούμενη απολογία του για τα υποβρύχια.

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερος τον Αντώνη Κάντα , με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος επέστρεψε στη φυλακή αφού έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των υποβρυχίων. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αντώνης Κάντας θα επιστρέψει στο γραφείο των ανακριτών προκειμένου να εισφέρει στοιχεία και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι ξεκάθαρο, έλεγε αρμόδια πηγή, πως πρόθεση του κατηγορούμενου είναι να πέσει στα μαλακά γι αυτό και χθες ενώπιον των ανακριτών επαναλάμβανε επίμονα ότι έχει επιστρέψει περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ υπογραμμίζοντας ότι μέρος αυτών των χρημάτων, μπήκαν στα δημόσια ταμεία με δική του πρωτοβουλία αφού δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

 

Πηγή: arouraios.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Έπεσε μπαλκόνι στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας – Κλειστός ο δρόμος

Το σημείο της κατάρρευσης μπαλκονιού στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα
image_print

Οι ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για κατεδάφιση του ακατοίκητου κτιρίου, ωστόσο η διαδικασία είχε «κολλήσει» στη γραφειοκρατία.

Μπαλκόνι από ακατοίκητο κτίριο κατέρρευσε στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα, με αποτέλεσμα φερτά υλικά να καταλήξουν στο οδόστρωμα και να προκαλέσουν την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας.

Για λόγους ασφαλείας, ο δρόμος έκλεισε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες απομάκρυνσης των υλικών από το οδόστρωμα και να ελεγχθεί το σημείο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είχαν ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατεδαφιστεί το κτίριο, ωστόσο η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η κυκλοφορία στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας αναμένεται να αποκατασταθεί σε λίγη ώρα, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών και την απομάκρυνση των υλικών.

Φωτογραφικό υλικό:

Πηγή: ENA Channel, enanews.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: Πάνω από 509.000 ευρώ σε 59 επιχειρήσεις για τις πυρκαγιές του 2025

Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων της Χίου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2025
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του ειδικού σχήματος στήριξης για τις επιχειρήσεις της Χίου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2025, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 509.643,30 ευρώ σε 59 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης και την υποβολή των σχετικών αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η ενίσχυση

Το ειδικό σχήμα αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου 2025 στη Χίο.

Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες και να παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 5% στον κύκλο εργασιών για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2025, σε σύγκριση με το υψηλότερο αντίστοιχο άθροισμα της τελευταίας πενταετίας.

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και το ανώτατο σε 50.000 ευρώ, με την εφαρμογή των προβλεπόμενων ευρωπαϊκών ορίων για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Επιπλέον 217.838 ευρώ για υλικές ζημιές

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων που υπέστησαν άμεσες υλικές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες και άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Αυγούστου καταβλήθηκαν 217.838,54 ευρώ σε 14 επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2025.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του πλαισίου κρατικής αρωγής στη Χίο, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 52,4 δισ. ευρώ τα χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ

Αύξηση ασφαλιστικών οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ - 2026
image_print

Στα 52,425 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Ιουνίου 2026 οι συνολικές ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το ποσό αυξήθηκε κατά περίπου 639 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες, ενώ ιδιαίτερη πίεση καταγράφεται σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2026 οι συνολικές οφειλές βρίσκονταν στα 51,786 δισ. ευρώ. Η νέα αύξηση επιβεβαιώνει ότι το ιδιωτικό χρέος προς την κοινωνική ασφάλιση εξακολουθεί να διογκώνεται, παρά τις ενεργές ρυθμίσεις και τις εισπράξεις του ΚΕΑΟ.

Από τα 51,3 στα 52,4 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες

Η ανοδική πορεία είχε ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2025, όταν οι συνολικές οφειλές στο ΚΕΑΟ ανέρχονταν περίπου στα 51,3 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου 2026 το ποσό είχε φτάσει τα 51,78 δισ. ευρώ και μέχρι τα τέλη Ιουνίου ξεπέρασε τα 52,4 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό χρέος, περίπου 30,3 δισ. ευρώ αφορούν την κύρια οφειλή. Τα υπόλοιπα 22,2 δισ. ευρώ προέρχονται από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Η διάρθρωση αυτή δείχνει πόσο σημαντικά μπορεί να αυξηθεί μια ληξιπρόθεσμη ασφαλιστική οφειλή όταν παραμένει ανεξόφλητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάνω από 140.000 νέοι οφειλέτες

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026 εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ συνολικά 140.714 νέοι οφειλέτες.

Από αυτούς, 37.188 προήλθαν από τον e-ΕΦΚΑ Μισθωτών, ενώ 20.219 προέρχονταν από τον e-ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών.

Παράλληλα, εντάχθηκαν 97 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 126 του πρώην ΕΤΑΑ, 460 του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και ένας από το πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Άλλοι 82.623 οφειλέτες προήλθαν από φορείς εκτός e-ΕΦΚΑ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να συνδέεται με το ΤΕΚΑ.

Επτά στους δέκα χρωστούν έως 15.000 ευρώ

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών δεν ανήκει στην κατηγορία των πολύ μεγάλων χρεών.

Συγκεκριμένα, 1.476.505 οφειλέτες, δηλαδή το 69,73% του συνόλου, έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ.

Εάν το όριο αυξηθεί στις 30.000 ευρώ, τότε οι οφειλέτες ανέρχονται σε 1.788.473, ποσοστό 84,47% του συνόλου.

Στην κατηγορία από 15.000 έως 30.000 ευρώ βρίσκονται 311.968 οφειλέτες, ενώ 97.102 έχουν χρέη μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.

Λίγοι μεγαλοοφειλέτες συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του χρέους

Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όταν εξετάζεται όχι ο αριθμός των οφειλετών αλλά το συνολικό ποσό που οφείλουν.

Μόλις 3.029 μεγαλοοφειλέτες, με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, συγκεντρώνουν το 24,68% του συνολικού χρέους προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, περίπου ένα στα τέσσερα ευρώ των συνολικών ασφαλιστικών οφειλών προέρχεται από μια πολύ μικρή ομάδα μεγάλων οφειλετών.

Πάνω από 9,6 δισ. ευρώ σε ρυθμίσεις

Οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ είχαν φτάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου τις 1.154.712 και αφορούσαν συνολικές οφειλές περίπου 9,65 δισ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 450,34 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οι συνολικές εισπράξεις έχουν διαμορφωθεί σε περίπου 15,97 δισ. ευρώ.

Παρά τις ρυθμίσεις και τις εισπράξεις, όμως, οι ασφαλιστικές οφειλές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η άνοδος κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026 αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη δυσκολία περιορισμού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en