Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να παραμείνουν τα λαχανικά πράσινα και τραγανά σε κάθε πιάτο

Τι ξέρετε από «μπλανσάρισμα»;

Τα λαχανικά τα αγαπούν οι περισσότεροι και όλοι τους θέλουν να τα βλέπουν στα πιάτα όχι μόνο νόστιμα, αλλά και ευπαρουσίαστα.
Μόνο που τα ζαρζαβατικά, ειδικά τα πιο ευαίσθητα πράσινα, αποδεικνύονται δύστροπα στο να κρατήσουν χρώμα, σύσταση και γεύση.
Αυτά λύνει το λεγόμενο «μπλανσάρισμα» των λαχανικών, μια τεχνική που ξεκινά από το ζεμάτισμα και καταλήγει στον πάγο.

Έτσι θα παραμείνουν και εύγευστα, αλλά και όμορφα στο μάτι. Μπλανσάρω σημαίνει ζεματίζω τα λαχανικά για σύντομο χρονικό διάστημα και τα ρίχνω απευθείας από την κατσαρόλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, σταματώντας ουσιαστικά το περαιτέρω μαγείρεμά τους. Ώστε να διατηρήσουν τη φόρμα τους.

Το μπλανσάρισμα είναι σχεδόν απαραίτητο για όλα τα πράσινα λαχανικά (φασολάκια, κολοκυθάκια, μπρόκολο, σπανάκι, αρακάς) και επιθυμητό σε κουνουπίδια και καρότα.

Γεμίζουμε λοιπόν μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και το αφήνουμε να βράσει. Το αλάτισμά του είναι ένα σημείο διαμάχης μεταξύ των σεφ και κάτι που έχει να κάνει τελικά με τις προτιμήσεις του καθενός.

Όταν βράσει καλά το νερό, ρίχνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν όπως τα προτιμούμε. Τα αφαιρούμε με μια διάτρητη κουτάλα και τα βυθίζουμε σε νερό με πάγο.

Τα σουρώνουμε κατόπιν και τα στεγνώνουμε καλά. Θα παραμείνουν τραγανά και καταπράσινα, διατηρώντας όλες τις βιταμίνες και τη γεύση τους…

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Λεμονογλυκό ψυγείου με μόλις 4 υλικά -Δροσερό, έτοιμο σε 5 λεπτά

Τα δροσερά γλυκά ψυγείου είναι πάντα ό,τι πρέπει για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Ένα από τα γλυκά που φέρνουν στο μυαλό μας τις παιδικές μας αναμνήσεις είναι σίγουρα το λεμονογλυκό ψυγείου. Ένα γλυκό που οι περισσότερες μαμάδες και γιαγιάδες φτιάχνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και είναι εύκολο, γρήγορο, γευστικό και απίστευτα δροσιστικό.

Αν θέλεις και εσύ να το φτιάξεις, θα χρειαστείς μόνο 4 υλικά και 5 λεπτά για την εκτέλεση της συνταγής, όσο για το γευστικό αποτέλεσμα, θα σε ενθουσιάσει.

Η συνταγή είναι από τον Γιάννο Βαλιάνο

Λεμονογλυκό ψυγείου με μόνο 4 υλικά

Υλικά

  • 2 συσκευασίες σφολιατίνια
  • 1-2 λεμόνια ή λάιμ
  • 400 γρ κρύα φυτική κρέμα γάλακτος (πράσινη )
  • 300 γρ γιαούρτι στραγγιστό

*Η φυτική κρέμα γάλακτος έχει ζάχαρη μέσα αλλά εάν δεν βρείτε με ζάχαρη Πρόσθετε εσείς 1-2 κ.σ άχνη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε (μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κ.σ χυμό από το λεμόνι). Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρύα φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.

Προσθέτουμε το γιαούρτι στην χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα η μια κουτάλα μέχρι γίνει παχύ και βελούδινο. Σε ένα ταψί 25*25 περίπου κάνουμε μια στρώση από τα σφολιατίνια.

Πασπαλίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού εάν θέλουμε και έπειτα στρώνουμε τη μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά. Βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό για 1-2 ώρες μέχρι να κρυώσει. Διακοσμούμε με λίγα σπασμένα σφολιατινια και ξύσμα λεμονιού.

*Προαιρετικά αν θέλετε να κάνετε την κρέμα λεμονιού θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ χυμό εσπεριδοειδων ( πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι)
  • 70 γρ βούτυρο
  • 1 κ.γλ κορν φλαουρ (κοφτό)

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Τοποθετούμε πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και αρκετά καλά με μια μαριζ μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη και όταν αρχίσει να πήζει.

Σουρώνουμε την κρέμα με ένα σύρμα και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει. Καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην κάνει πέτσα.

Continue Reading

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Ψητό μπούτι κοτόπουλο με πλιγούρι και μανιτάρια αλά κρέμ

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλο

8 μανιτάρια λευκά

3 πιπεριές πολύχρωμες

1 κρεμμύδι

1 καρότο

Άνιθος: 5 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)

Δυόσμος: 5 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)

120mL κρέμα γάλακτος

Τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι – πιπέρι – κύμινο – μοσχοκάρυδο – κόκκινη πάπρικα

Ελαιόλαδο

450gr πλιγούρι

500mL νερό βραστό

Εκτέλεση

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα κόκκαλα από τα μπούτια κοτόπουλο και τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 6’ σε ένα πιάτο.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο τηγάνι, κατά προτίμηση βαθύ, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι, έπειτα τις πιπεριές και το καρότο, ενώ τελευταία ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν χρώμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά και αφήνουμε για άλλα 2’. Αργότερα, προσθέτουμε και το κοτόπουλο περιχύνοντας με κρέμα γάλακτος .

Βήμα 4

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε, μέχρι το φαγητό μας να πάρει την υφή που θέλουμε.

Βήμα 5

Βράζουμε το πλιγούρι για 3’ και αφήνουμε εκτός εστίας για άλλα 3’. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Continue Reading

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Χοιρινό με πράσα

                  Υλικά

  • Χοιρινό κρέας: 1 κιλό
  • 8 πράσα
  • Άνιθο: 10 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 καρότα
  • Αλάτι – πιπέρι – κύμινο – μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Χυμό από ½ λάιμ
  • Ελαιόλαδο – νερό – ζωμός από το φαγητό

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και κόβουμε τα λαχανικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι για ένα λεπτό, μετά αφήνουμε το κρέας σε μια πιατέλα να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας καλά, ώσπου να μαραθούν. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι το κρέας και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το νερό και λίγο από τον ζωμό του φαγητού χαμηλώνοντας τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25’.

Βήμα 4

Τέλος, συμπληρώνουμε και το αβγολέμονο εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε ελαφρώς, ώσπου να δέσει το φαγητό μας.

Βήμα 5

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.       

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: