Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα πέτυχε κεντρική θέση στο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» και το «δεύτερο ΕΣΠΑ»

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η κυβέρνηση την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο αυτό 32 δισ ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε 39 επιπλέον δισ ευρώ πόρων από διάφορες δράσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο σε 71,8 δισ ευρώ.

Το εντυπωσιακό «πακέτο» που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τα 750 δισ που προτείνει η Κομισιόν, δεν είναι προϊόν συμπτώσεων, τονίζουν όμως κυβερνητικά στελέχη. Υποστηρίζουν ειδικότερα ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει ξεκίνησε να αλλάζει από την 7η Ιουλίου και την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Υπενθύμιζαν ότι το ίδιο βράδυ των εκλογών, από τα γραφεία της οδού Πειραιώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε, μιλώντας σε ξένα μέσα, από όσους στο εξωτερικό διατηρούσαν επιφυλάξεις για τη χώρα μας να κρατήσουν στο «ραντάρ» τους την Ελλάδα και να περιμένουν θετικές εξελίξεις.

Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ως εκ τούτου ότι «η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, βήμα-βήμα από τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2019, ως τη διεθνή αναγνώριση που ήρθε για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με την επιτυχημένη αντίδραση στις συνθήκες της πανδημίας, αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στη θέση που έχει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας». Τόνιζαν δε πως σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα με υψηλό κύρος ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος αφού, μεταξύ άλλων, ήταν και από εκείνους που συνυπέγραφαν το αίτημα για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι όμως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα φέρει ζεστό χρήμα στην χώρα μας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτιμάται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των 32 δισ ευρώ για την Ελλάδα (22,5 δισ άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισ δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους), έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, διαθέσιμων για τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα. Εργαλεία που θα ενισχύσουν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, περαιτέρω τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η Επιτροπή προτείνει ένα νέο, φιλόδοξο και αυτόνομο πρόγραμμα για την υγεία για την περίοδο 2021-2027 —το πρόγραμμα «EU4Health» προϋπολογισμού (για το σύνολο της ΕΕ) 9,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον:

Η Ελλάδα αναμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

Περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς και

Ποσό 4 δισ ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

«Η Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, γύρισε οριστικά σελίδα από την εποχή που παρέμενε αποκλεισμένη από βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), πληρώνοντας το τίμημα του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Επικαλούνται συγκεκριμένα ότι από την αρχή του έτους η χώρα εντάχθηκε στο QE, που αναμένεται να τροφοδοτήσει με περίπου 12 δισ ευρώ ρευστότητα την ελληνική οικονομία.

Αναφέρουν επίσης ότι το waiver που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα ύψους περίπου 10 δισ ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Τα χρήματα αυτά θα πυροδοτήσουν την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν πιο φθηνό δανεισμό, είτε κεφάλαιο κίνησης, είτε χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για μια επιχείρηση, είτε να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ευκολία σε δανεισμό των νοικοκυριών. Θα μπορέσουν έτσι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να πάρουν πιο γρήγορα μπροστά», λένε κυβερνητικά στελέχη. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τις τράπεζες να μην είναι… φειδωλές στη διανομή αυτής της ρευστότητας.

Τα χαρακτηριστικά του ταμείου της Κομισιόν

Στην Αθήνα δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πρόταση για τα 750 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν στις προτάσεις της Επιτροπής, και οι τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει το «Ταμείο Ανάκαμψης» να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Και όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, με βάση το αναλογούν ποσό, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (5η ή 6η στη σειρά) σε απόλυτο μέγεθος και πιθανότατα η πρώτη σε κατά κεφαλήν.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα δει τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο κονδύλι σε απόλυτα νούμερα, ύψους 82,2 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,6% του ΑΕΠ της, αναμένεται να λάβει η Ισπανία. Η Πολωνία θα λάβει 36 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 6,8% του ΑΕΠ της, ενώ τα 33 δισ ευρώ που θα λάβει η χώρα μας αντιστοιχούν περίπου στο 18% του ΑΕΠ της.

Το γεγονός αυτό, κατά το Μαξίμου, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ειδικότερα ότι «η αξιοπιστία αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά οφείλεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος έθεσε ήδη από τον Μάρτιο τα θέματα αυτά, μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε διμερές επίπεδο, με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η δεύτερη πρόταση της Ελλάδας για το πακέτο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού ήταν να είναι ευέλικτο. Και όντως, στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Κάτι που, πάντα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης με στόχο την απολιγνιτοποίηση. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση του rescEU κατά 2 δισ. ευρώ συνολικά, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών, κάτι που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2018, και συγκεκριμένα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, στον τομέα της πολιτικής Συνοχής, η κατανομή των ποσών που προβλέπεται στις προτάσεις της Επιτροπής διαφέρει από αυτήν της παραδοσιακής πολιτικής της Ε.Ε., με τρόπο που ευνοεί μεταξύ άλλων χωρών και την Ελλάδα. Τέλος, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Η τρίτη πρόταση της Αθήνας που έγινε αποδεκτή ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που αναλογεί στη χώρα μας είναι στην ουσία σαν ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Και διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. «Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τέταρτον, η Ελλάδα είχε εξαρχής ζητήσει το πακέτο ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Αυτό βέβαια πριν λίγους μήνες έμοιαζε με ουτοπία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το Ταμείο Ανάκαμψης όμως ουσιαστικά πλέον γίνεται πράξη ένας μηχανισμός κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, κάτι που ζητούσαν βέβαια και ηγέτες άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα διεκδικεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, σημαντικά κεφάλαια που θα στηρίξουν τους νέους, την πράσινη οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική πολιτική και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά/newsbeast

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Θ. Μαρκόπουλος : «Το φράγμα Μαρμαρά αν δεν ολοκληρωθεί τώρα, δεν θα γίνει ποτέ»!

Επίσκεψη και επιτόπου επιθεώρηση – στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα – πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος στο Φράγμα του Μαρμαρά μαζί με το Διευθυντή Φραγμάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη, με σκοπό να εκτιμήσουν την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ημιτελή έργα. Στην επιθεώρηση που έγινε την Τετάρτη 29 Μαίου, ήταν παρόντες, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, όσο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΑΜΘ και του αρμόδιου υπουργείου και μεταξύ των οποίων ο Δ/ντης της Δ.Τ.Ε κ. Γιώργος Κυπραίος, ο προϊστάμενος του Τμ. Δομών και Περιβάλλοντος και ο κ. Ιωάννης Νεστορίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου κ. Χρήστος Παρασκευάς κ.α.

Από τον επιτόπου έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το έργο – το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 95% του φυσικού αντικειμένου- βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, με νέο διαγωνισμό, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη. Να θυμίσουμε ότι μετά την τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Καβάλα με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και την συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της συνέχισης των εργασιών.

Μετά την προχθεσινή επιθεώρηση ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε στον κ. Κοτσώνη την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «Το φράγμα Μαρμαρά βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο και αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι όσο παραμένει σε αυτή την ημιτελή κατάσταση και χωρίς να πληρωθεί με νερό, κινδυνεύει το σύνολο του έργου. Ως εκ τούτου έγινε στην Κομοτηνή το πρωί, μια σύσκεψη του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταïκούρα και του γενικού διευθυντή φραγμάτων Αντώνη Κοτσώνη όπου εξετάστηκε το θέμα.

Εκεί ο κ. Τοψίδης πέτυχε την εξασφάλιση όλων των επιπλέον πιστώσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Εκείνο το οποίο προκρίνεται μετά και την αυτοψία στο φράγμα είναι να μεταφερθούν οι διαθέσιμοι πόροι στο Υπουργείο Υποδομών και εκείνο να προκηρύξει την ολοκλήρωση του έργου. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια στην οποία το Υπουργείο έχει εμπειρία στην κατασκευή φραγμάτων και στην λεγόμενη πρώτη πλήρωση με νερό, οπότε πρέπει να προχωρήσει το θέμα και από την δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την μελέτη της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή θα αναληφθεί προσπάθεια επίσπευσης και της μελέτης που αφορά το αρδευτικό δίκτυο.

Όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις σχετικές ευθύνες των ανθρώπων που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Την παρούσα στιγμή αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το έργο και θα το πετύχουμε».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Χωρίς Πλήρωμα

Το Επιμελητήριο Καβάλας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN), σας ενημερώνει αναφορικά με την συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής χωρίς πλήρωμα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Στον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, το παρόν έδωσαν οι εκπρόσωποι του σωματείου κα. Δανάη Γιαννακοπούλου και κ. Χριστόφορος Γκριντζελάκης, ενώ από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου συμμετείχαν  Πρόεδρος, κ. Μάρκος Δέμπας, ο Υπεύθυνος του Τμήματος ΓΕΜΗ & Υπηρεσίας Μίας Στάσης, κ. Γιάννης Κούτρας, καθώς και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, κ. Λευτέρης Κουκουτίνης.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η προώθηση της συνεργασίας των δύο φορέων με στόχο την βελτίωση των υποδομών της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  1. Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμολόγηση των διερχόμενων σκαφών δια θαλάσσης

  2. Η έλλειψη μονίμων θέσεων στα επαγγελματικά σκάφη, καθώς και η απουσία ειδικού τιμοκαταλόγου

  3. Το φαινόμενο των αλλοδαπών σκαφών, τα οποία αν και εκτελούν τουριστικές διαδρομές, στερούνται των απαραίτητων αδειών

  4. Η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των επαγγελματικών σκαφών, τα οποία θα πρέπει να τελούν σε διαφορετικό τιμολογιακό καθεστώς σε σχέση με τα διερχόμενα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφορία: Μόλις το 15% έχει υποβάλει φορολογική δήλωση | Οι διορίες και τα πρόστιμα

Με αργούς ρυθμούς «τρέχει» η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι χθες, μόλις το 15% των υπόχρεων έχουν υποβάλει δήλωση.

Μόλις το 15% έχει υποβάλει δήλωση

Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων και μόλις χθες έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Πέρσι, την ίδια εποχή είχαν υποβληθεί 2,15 εκατ. δηλώσεις, ενώ το 2022 πλησίαζαν τα 2 εκατ. στο τέλος Μαϊου.

Οι μισές δηλώσεις είναι μηδενικές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 51,48% των δηλώσεων είναι μηδενικές.

Χρεωστικές είναι το 26,66% και πιστωτικές το 21,86%.

Δύο διαφορετικές διορίες για την υποβολή δηλώσεων
Εν τω μεταξύ, προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι με τις διορίες και αυτό γιατί από φέτος εφαρμόζεται το καθεστώς των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.

Συγκεκριμένα:

Στις 2 Ιουλίου θα υποβληθεί αυτόματα η δήλωση για όσους από το 1,3 εκ. φορολογούμενους δεν την υπέβαλαν νωρίτερα. Από τις 2 Ιουλίου και μετά, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με την εκκαθάριση θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Για τους φορολογούμενους που ανήκουν στο 1,3 εκ. των προσυμπληρωμένων δεν υπάρχει χρονική διορία για την τροποποιητική, αρκεί να μην προκύπτει φόρος παραπάνω από 100 ευρώ συγκριτικά με την αρχική δήλωση.

Για τους υπόλοιπους υπόχρεους, η διορία υποβολής είναι μέχρι τις 26 Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση από το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι από πέρσι δεν επιβάλλεται πρόστιμο για όσους «χάσουν» την διορία, αρκεί το βεβαιωθέν ποσό φόρου να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής είναι τα εξής:

100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων

250 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία

500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία

Πηγή: iefimerida.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en