Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πότε το στρες γίνεται δημιουργικό

Stress είναι η κατάσταση της απειλούμενης ή διαταραγμένης ομοιόστασης του οργανισμού, η διατάραξη της ισορροπίας του οργανισμού στην προσπάθειά  του να αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο ερέθισμα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα του οργανισμού χωρίζεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα νευρώνει τους ενδοκρινείς αδένες και δρα άσχετα από τη θέλησή μας. Όταν έχουμε στρες διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και έχουμε τις δράσεις του συμπαθητικού (αύξηση καρδιακού-αναπνευστικού ρυθμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του σακχάρου κλπ.). Το στρες εκλαμβάνεται ως απειλή και μπροστά στην απειλή ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με δύο τρόπους, με πάλη ή με φυγή. Για να είναι όμως ο οργανισμός ικανός για πάλη ή φυγή πρέπει να αλλάξουν κάποιες λειτουργίες του και αυτές αλλάζουν με τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ένας διαφορετικός ορισμός του στρες είναι λοιπόν «η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος». Όταν διεγείρεται το κεντρικό νευρικό σύστημα εκκρίνονται κατεχολαμίνες, οι οποίες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα οπότε ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Όταν διεγείρεται το συμπαθητικό και έχουμε στρες τότε καταπιέζεται το παρασυμπαθητικό. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε χαλάρωση, τότε εκκρίνεται ακετυλοχολίνη που προκαλεί μείωση της μεταβολικής διαδικασίας και έτσι επανέρχεται ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας.

Παραγωγικό στρες vs καταστροφικό στρες.

Τα δύο συστήματα άμυνας του οργανισμού στο στρες είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΣΝΣ) και το σύστημα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ). Αυτά τα δύο συστήματα δρουν συνεργικά για τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού. Τα δύο συστήματα είναι προορισμένα για καταστάσεις περιορισμένης διάρκειας όπου απαιτείται άμεση αντίδραση. Το παρόν εξελικτικό στάδιο του ανθρώπου δεν επιτρέπει την παρατεταμένη αντιμετώπιση ενός γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ψυχικό στρες. Το φυσιολογικό στρες είναι λοιπόν το στρες το οποίο μπορεί μεν να είναι οξύ, όμως διαρκεί για λίγο και ο οργανισμός επανέρχεται γρήγορα στην κατάσταση της ισορροπίας. Όταν το στρες μετατρέπεται από οξύ σε χρόνιο, τότε γίνεται νοσογόνο. Αυτό το αποκαλούμε «όριο υποχώρησης» – και είναι ένα όρος που δανειζόμαστε από τη Φυσική – πέρα από το οποίο έχουμε βλάβες μη αναστρέψιμες. Όλες οι χρόνιες νόσοι είναι χρόνιες δυσομοιοστατικές καταστάσεις.

Δεν είναι λοιπόν όλα τα είδη στρες τα ίδια. Κάποιο από το στρες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μπορεί να είναι επιζήμιο, να μην προωθεί την ευζωία και κάποιοι τύποι στρες στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθούν υγιείς για εμάς. Για π.χ το χρόνιο στρες είναι το πιο επιβλαβές για την υγεία μας και την ευζωία. Αυτός ο τύπος του στρες μπορεί να ενεργοποιήσει την αντίδραση στρες του οργανισμού για μεγάλες χρονικές περιόδους αφήνοντάς μας εξουθενωμένους. Αντίθετα, το «καλό» στρες μπορεί να είναι ευεργετικό και απαραίτητο στην πραγματικότητα για τη συνολική μας ευζωία. Αυτός είναι ο τύπος του «θετικού» στρες που μας κρατάει ζωντανούς και ενθουσιώδεις για τη ζωή. Ο ενθουσιασμός της παρακολούθησης μιας ταινίας δράσης και περιπέτειας, η συμμετοχή σε extreme sports ή μια ψυχαγωγική πρόκληση συμμετοχής σε «δωμάτια απόδρασης» είναι παραδείγματα καλού στρες. Η προσμονή του πρώτου ραντεβού, η πρώτη μέρα σε μια καινούρια εργασία και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, επίσης βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του «καλού» στρες. Χωρίς το «καλό» στρες θα βαριόμασταν και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θα γινόμασταν καταθλιπτικοί. Θα είχαμε μειωμένα κίνητρα για να πετύχουμε στόχους και έλλειψη νοήματος για τη ζωή χωρίς επαρκή ποσότητα «καλού» στρες. Το να μην προσπαθεί κάποιος να πετύχει στόχους, το να μην ξεπερνά προκλήσεις, το να μην έχει λόγο για να σηκωθεί το πρωί θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό. Οπότε το «καλό» στρες μας κρατάει υγιείς και χαρούμενους. Ωστόσο, μεγάλη ποσότητα «καλού» στρες, επίσης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού. Αν το πρόγραμμά σας υπερφορτωθεί και είναι στρεσογόνο, ακόμα και αν υπερφορτωθεί με ευχάριστες δραστηριότητες, μπορεί να αισθανθείτε στρεσαρισμένοι και εξουθενωμένοι, να μην αισθάνεστε χαλαροί και να μην επιτυγχάνετε μια υγιή ισορροπία. Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει η ισορροπία, η ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητες εργασίας και διασκέδασης. Αν θέσετε πολλές δραστηριότητες στη ζωή σας και καταπιαστείτε με πολλές προκλήσεις, ακόμα και το «καλό» στρες μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιο στρες και να οδηγήσει σε εξουθένωση.

Τρόποι να κάνετε το στρες δημιουργικό.

Μάθετε τα όριά σας: δουλέψτε στο πώς θα πετύχετε την ισορροπία στη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ίσως να περικόψετε υποχρεώσεις και δραστηριότητες (ειδικά αυτές που δεν σας ευχαριστούν) προωθώντας συνήθειες που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας εκφράζουν.
Αντιμετωπίστε τα γεγονότα ως προκλήσεις: oι έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα γεγονός γίνεται αντιληπτό ως απειλή, η ανταπόκριση είναι διαφορετική σε σχέση με το να γίνει αντιληπτό ως πρόκληση. Οι απειλές προκαλούν μεγαλύτερη αντίδραση στρες και δημιουργούν μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας. Απ’ την άλλη μεριά, οι προκλήσεις μπορούν να προκαλέσουν ενθουσιασμό και ευχαρίστηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Οπότε, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας για όσα μας συμβαίνουν και να επικεντρωθούμε στους πόρους που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από το να σκεφτόμαστε τί μπορεί να πάει λάθος και πόσο καταστροφικό θα ήταν κάτι τέτοιο. Όταν προσεγγίζουμε το στρες ως πρόκληση, διαχειριζόμαστε ευκολότερα τις καταστάσεις και έχουμε περισσότερη ζωτική ενέργεια.

Μη γίνεστε συγκεντρωτικοί: ο καθένας χρειάζεται κάποια βοήθεια κάποια στιγμή. Το να έχετε ένα χέρι βοήθειας κάνει μια κατάσταση να φαίνεται λιγότερο συγκλονιστική. Με τη βοήθεια μπορείτε να γίνετε διπλά παραγωγικοί και η ανησυχία σας θα μειωθεί γνωρίζοντας ότι έχετε κάποιο πρόσωπο διαθέσιμο να σας συμπαρασταθεί.

Εισάγετε μια προοπτική στα καθήκοντά σας: μπορείτε να γίνετε μέρα με τη μέρα πιο παραγωγικοί στα καθήκοντά σας, αν συνειδητοποιήσετε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Μπορεί να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να στρεσάρεστε για πράγματα που δεν είναι σημαντικά με αποτέλεσμα να χάνετε τη μεγάλη εικόνα.

Κρατήστε λοιπόν μια θετική στάση στο ξεκίνημα της ημέρας, ασχολούμενοι με καθήκοντα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και παραμερίστε λιγότερο σημαντικά καθήκοντα που μπορεί να αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Επικεντρωθείτε στο στρες και αντιμετωπίστε το: μερικές φορές, το να επικεντρωθείτε στο στρες είναι καλό γιατί σας βοηθάει να επικεντρωθείτε ταυτόχρονα στους μηχανισμούς που πρέπει να υιοθετήσετε για να το διαχειριστείτε, σε σχέση με το να προσπαθείτε να το αποφύγετε. Μπορείτε να καταγράφετε τί σας στρεσάρει καθώς και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Σε ύστερο χρόνο, μπορείτε να ανατρέξετε στις σημειώσεις σας και να δείτε αν ό,τι σας φόβιζε ήταν πραγματικά τόσο σημαντικό. Συνήθως, τα πράγματα καταλήγουν να μην είναι τόσο άσχημα όσο μπορεί να φαίνονται στην πρώτη ματιά.

Χρειάζεται λοιπόν να κοιτάτε κάποιες φορές τις καταστάσεις αποστασιοποιημένοι και με καθαρό μυαλό.

Το στρες μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας μόνο αν το επιτρέψετε. Με το να μάθετε να το διαχειρίζεστε, μπορείτε να το μετατρέψετε σε παραγωγικό και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Δεν πρέπει να το αφήνετε να σας κατακλύζει. 

η κυρία ΤΣΙΟΥΛΗ ΕΛΙΝΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ μας εξηγεί για το παραγωγικό στρες vs καταστροφικό στρες.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού | Νέο τεστ αίματος προβλέπει ποιες γυναίκες θα υποτροπιάσουν μήνες ή και χρόνια νωρίτερα

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει την επιστροφή του καρκίνου του μαστού μήνες ή και χρόνια νωρίτερα προτού εμφανιστεί ο όγκος στις απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το υπερευαίσθητο τεστ αναζητεί και εντοπίζει ίχνη του γενετικού υλικού καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει στον οργανισμό μετά από θεραπεία και μπορεί να είναι πολύ μικρά για να τα ανιχνεύσουν απεικονιστικές εξετάσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στις γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού να υποβληθούν σε θεραπεία «χωρίς να περιμένουν να αναπτυχθεί η νόσος σε προχωρημένο, ανίατο στάδιο και να εμφανιστεί σε απεικονιστική εξέταση», σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR), που παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Το τεστ που θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα προτού εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασία η διάγνωση το συντομότερο δυνατό ενδείξεων υποτροπής της νόσου ώστε να δοθεί στις ασθενείς η καλύτερη ευκαιρία επιβίωσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ICR, καθηγητής Κρίστιαν Χέλιν.

Πηγή:iefimerida.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έρχεται η ανανέωση του ΕΣΥ 40 χρόνια μετά | Τι θα αλλάξει με τον νέο υγειονομικό χάρτη

Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν κατά καιρούς για ανανέωση του ΕΣΥ, πολλές. Παρά τους σχεδιασμούς όμως το δημόσιο σύστημα υγείας 40 χρόνια μετά τη δημιουργία του, παραμένει ίδιο απλά έχουν προστεθεί νέα προβλήματα.

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αλλάξει όλο τον υγειονομικό χάρτη ώστε να δώσει μία πιο σύγχρονη μορφή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που σήμερα βρίθει προβλημάτων αλλά και δυσκολιών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Ο επανασχεδιασμός αυτός που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και συγχωνεύσεις, θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση να έχει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς ο φόβος είναι μην υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλοι οι υπουργοί Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες δεν προχώρησαν στον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ.

Παρότι το σύστημα είναι πλέον απαρχαιωμένο ως προς τις δομές του και οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, είναι τελικά άγνωστο εάν και η σημερινή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές.
Εξάλλου σήμερα το σύστημα διαθέτει κατακερματισμένες υπηρεσίες υγείας που δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς, αλλά και μονάδες που φτιάχτηκαν με κομματικά κριτήρια.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν διάσπαρτα νοσοκομεία τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένα και δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, σχεδίαζε να αλλάξει τον υγειονομικό σχηματισμό, ώστε να προκύψουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα που να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται ήδη οι αλλαγές, ώστε να σχεδιαστούν συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης μονάδων υγείας.

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων που θα καλύπτει την κάθε περιοχή, ενισχύοντας ορισμένα νοσοκομεία ενώ τα υπόλοιπα θα διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν και μετακινήσεις προσωπικού, όχι όμως σε μεγάλες αποστάσεις ώστε να μην προκληθούν αναταραχές στους κόλπους του ΕΣΥ.

Βασικά κριτήρια θα αποτελέσουν:

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.

Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.

  • Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.
  • Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός θα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.
  • Ήδη πάντως όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι όλα τα αναλυτικά στοιχεία από όλα τα νοσοκομεία της χώρας για πληρότητα, επεμβάσεις αλλά και κάλυψη υπηρεσιών.
  • Στοιχεία που θα κρίνουν και τις αλλαγές στο ΕΣΥ.

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το καλοκαίρι έρχεται και οι επιστήμονες ανησυχουν για έξαρση του covid

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα νέα στελέχη του κορονοϊού, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Πολλοί προβλέπουν έξαρση των κρουσμάτων του Covid μέσα στο καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι παραλλαγές FLiRT -η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών- αυξάνονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται από τα παλαιότερα στελέχη.

Παρακλάδι της Όμικρον οι νέες παραλλαγές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα στελέχη προέρχονται από την κυρίαρχη παραλλαγή JN.1, παρακλάδι της Omicron. Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο σοβαρά, αλλά φαίνεται ότι έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins.

Το KP.2 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος αντιπροσωπεύει το 28,2% όλων των κρουσμάτων έως τις 11 Μαΐου, λίγους μήνες μετά την πρώτη ανακάλυψη του στελέχους.

Τα κρούσματα του KP.1.1, μιας άλλης παραλλαγής του FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών λοιμώξεων. Στην Ευρώπη, επίσης, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, με τη νέα παραλλαγή να έχει εντοπιστεί πλέον σε 14 χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τα δεδομένα σχετικά με τις νέες παραλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, αξιολογώντας τη σοβαρότητά τους και τη συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευρύτερες συμβουλές για τη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο οργανισμός σε μια ενημέρωση.

«Καμπανάκι» ειδικών για το καλοκαίρι

«Προς το παρόν φαίνεται απίθανο ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν η ανοσία του κοινού ήταν χαμηλότερη», δήλωσε η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Πρόσθεσε ότι τα νέα στελέχη θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. «Αν και η ιδέα μας για το πώς μοιάζει ένα κύμα κρουσμάτων έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πιθανό ότι αυτά τα νέα στελέχη θα προκαλέσουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις ΗΠΑ κατά τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Horney στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ακόμη, η ίδια ανέφερε «Πολλές θα είναι ήπιες, με βάση την υπάρχουσα ανοσία μας», είπε. Παρά ταύτα, οι λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια κατά των νέων στελεχών.

Τον επόμενο μήνα, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα συνεδριάσει για να συζητήσει τις συστάσεις για το μείγμα παραλλαγών για το εμβόλιο Covid-19 του φετινού χειμώνα, έχοντας αναβάλει μια προηγούμενη συζήτηση για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.

Υπό συζήτηση βρίσκεται το σχέδιο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Το σχέδιο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αξιωματούχοι υγείας από 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ θεωρούν πως αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια για τους νέους κανόνες αντιμετώπισης πανδημιών.

Από τις διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να προκύψουν δύο συμφωνίες που μπορούν να επισημοποιηθούν κατά τη συνάντηση της 27ης Μαΐου με την 1η Ιουνίου: μια επικαιροποίηση των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων σχετικά με τις επιδημίες και μια νέα νομικά δεσμευτική συνθήκη για την ενίσχυση της παγκόσμιας άμυνας έναντι μελλοντικών παθογόνων μετά την πανδημία COVID-19 που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι αυτή η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 100 υπουργοί, είναι η πιο σημαντική στιγμή για τον ΠΟΥ από την ίδρυσή του το 1948 και θα καθορίσει την κληρονομιά του γενικού διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus, στα μέσα της δεύτερης θητείας του. Όμως, ενώ μέρη των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να συμφωνηθούν εγκαίρως, άλλα στοιχεία είναι πιθανό να καθυστερήσουν.

Τι προβλέπουν οι συνθήκες

Ο ΠΟΥ έχει ήδη δεσμευτικούς κανόνες, γνωστούς ως Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί (2005), οι οποίοι καθορίζουν τις υποχρεώσεις των χωρών όταν τα γεγονότα δημόσιας υγείας έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν τα εθνικά σύνορα. Αυτοί περιλαμβάνουν την άμεση ενημέρωση του ΠΟΥ για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας και μέτρα για το εμπόριο και τα ταξίδια.

Ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της συνθήκης είναι το άρθρο 12, το οποίο προβλέπει την κράτηση περίπου 20% των εξετάσεων, των θεραπειών και των εμβολίων για τον ΠΟΥ προκειμένου να τα διανέμει στις φτωχότερες χώρες κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, αν και το ακριβές ποσοστό εξακολουθεί να αμφισβητείται, λένε οι διαπραγματευτές.

Θα είναι μόλις η δεύτερη τέτοια συμφωνία για την υγεία μετά τη Σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού του 2003, μια συνθήκη που αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος μέσω της φορολογίας και των κανόνων για την επισήμανση και τη διαφήμιση.

Ο ΠΟΥ αλλάζει τους κανόνες υγείας

Τι αλλάζει στους παγκόσμιους κανόνες υγείας

Οι επικαιροποιήσεις των κανόνων IHR (Παγκόσμιοι κανόνες υγείας) περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων για την κοινοποίηση διαφορετικών εκτιμήσεων κινδύνου για μελλοντικές επιδημίες, μετά από επικρίσεις ότι οι δυσκίνητοι υφιστάμενοι κανόνες επιβράδυναν την παγκόσμια αντίδραση στην έκτακτη ανάγκη COVID-19.

Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ έχει μόνο ένα επίπεδο έκτακτης ανάγκης – έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) – ενώ το νέο σύστημα προβλέπει ένα ενδιάμεσο στάδιο που ονομάζεται «συναγερμός έγκαιρης δράσης».

Οι διαπραγματευτές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας «πανδημικής έκτακτης ανάγκης» για τις σοβαρότερες απειλές δημόσιας υγείας, αντιμετωπίζοντας ένα κενό στο σημερινό του σύστημα, το οποίο δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον όρο πανδημία.

Άλλες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν προσπάθειες ενίσχυσης των υποχρεώσεων των κρατών, σε μια περίπτωση ενισχύοντας τη διατύπωση σχετικά με τα καθήκοντά τους να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για συμβάντα δημόσιας υγείας από «μπορούν» σε «πρέπει».

Μεγάλα ρήγματα στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλα ρήγματα μεταξύ των θέσεων των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών. Οι συνομιλίες για τη συνθήκη έχασαν μια σημαντική προθεσμία της 10ης Μαΐου και σχεδόν κατέρρευσαν, γεγονός που ώθησε τον Tedros να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα για να τονώσει το ηθικό, δήλωσαν πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Εκτός από την κατανομή των φαρμάκων και των εμβολίων, μία από τις πιο αμφισβητούμενες πτυχές είναι η χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του αν θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ή αν θα αξιοποιηθούν υπάρχοντες πόροι, όπως το ταμείο πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μερικές φορές τραβήξει μέχρι αργά τη νύχτα, κολλώντας σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ένας άλλος παράγοντας που περιορίζει τους διαπραγματευτές είναι η πολιτική πίεση για τη συνθήκη, ιδίως από ομάδες και πολιτικούς της δεξιάς που λένε ότι απειλεί την κυριαρχία, κάτι που ο ΠΟΥ αρνείται σθεναρά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en